Atchariya Rungrattanapong helpt anderen die vermalen worden door het rechtssysteem. Zelf heeft hij een nachtmerrie van twee jaar achter de rug. Zijn bouwbedrijf ging failliet, hij kwam nergens meer aan de bak en hij eindigde met een lege spaarrekening.

De nachtmerrie in een notendop: Na een conflict over een bouwwerk en een rechtzaak, die hij had gewonnen, bleek hij toch een strafblad te hebben, waardoor hij telkens bij sollicitaties werd afgewezen. Pas na 2 jaar lukte het hem zijn naam geschrapt te krijgen.

Maar intussen had hij wel al zijn spaargeld opgesoupeerd, moest hij zijn auto verkopen, zijn huis en haalde hij zijn dochter van school. Hij moest van vrienden geld lenen en soms bij de buren om een gratis maaltijd bedelen.

‘Ik heb overwogen om mezelf en mijn gezin te doden, maar ik besefte dat ze niets verkeerds hadden gedaan. Zij konden niets doen aan de ellende.’

In een wanhoopspoging zijn zaak los te trekken ging hij naar het hoofdkantoor van de Royal Thai Police, maar de hoofdcommissaris weigerde hem te ontvangen. Dus ging hij met 2-jarig dochtertje op zijn schoot midden op straat zitten. Na drie uur maakten agenten een einde aan zijn protest. Daarna ging hij nog een keer terug met de media en supporters in zijn kielzog. Uiteindelijk kwam op 2 juli vorig jaar een einde aan zijn nachtmerrie.

Atchariya’s martelgang is niet tevergeefs geweest, want hij kan nu zijn ervaringen gebruiken om anderen te helpen. Mensen die gedwarsboomd worden door de politie of ten onrechte worden beschuldigd van vergrijpen. Atchariya richtte daartoe een jaar geleden de Club for Justice Under Investigation op. ‘Het draait allemaal om geld in onze maatschappij’, zegt hij. ‘If money talks, everything else can be silenced.’

Het artikel vervolgt met enkele casus. Eén beschreef ik al eerder in Nieuws uit Thailand van zondag 21 juli. Hier nog eenmaal de tekst:

– Het nieuwsaanbod vandaag in Bangkok Post is mager. Opvallend is het openingsartikel van de krant: een groot ‘Special report’ over de verdachte dood van een verpleegster. Volgens de politie heeft ze zichzelf in november opgehangen, maar de moeder vermoedt dat ze in koelen bloede is vermoord door haar toenmalige vriend, een collega op het werk met wie ze problemen had.

De moeder kreeg dat vermoeden toen ze voor het vereiste rituele bad de doeken weghaalde, waarin het lichaam was gewikkeld. Het lichaam van haar dochter zat vol met blauwe plekken, haar nek was gebroken en ze had een diepe snijwond op haar bovenlip. Dat had de politie haar niet verteld.

Sindsdien probeert de moeder haar recht te halen, een periode die de krant typeert als ‘acht frusterende maanden’. De politie van het bureau Bo Phut op Koh Samui, waar de dochter in het ziekenhuis werkte, weigerde foto’s vrij te geven en de Crime Suppression Division en de provinciale politie bevestigden de conclusie van de politie.

Maar de moeder gaf niet op en dankzij de Club for Justice wordt de zaak nu opnieuw onderzocht door een onderzoeksteam van de Provincial Police Region 8. Ook de agenten van Bo Phut worden aan de tand gevoeld. Wanneer blijkt dat ze nalatig zijn geweest, kunnen ze een disciplinaire straf verwachten. En het belangrijkste: wanneer moord wordt bewezen, draait de dader de gevangenis is. Moeder Nittaya Salae: ‘Dan kan mijn mijn dochter eindelijk in vrede rusten.’

(Bron: Spectrum, Bangkok Post, 28 juli 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Gedwarsboomd door de politie, onterecht beschuldigd? De Club for Justice helpt”

  1. Tino Kuis zegt op

    Mooi dat er zo’n club is. Je recht halen in Thailand is voor een gemiddelde Thai erg moeilijk, het kost veel geld dat de meesten niet op kunnen brengen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website