Nieuws uit Thailand – 24 februari 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
24 februari 2013

Ik heb ze al verschillende keren op Facebook gezien, maar nog nooit in het echt: 3D straatschilderijen die je perspectief voor de gek houden en waarvan je onderdeel kunt worden (en je vervolgens kunt laten fotograferen).

Deze intrigerende beelden zijn van 27 februari tot 10 maart te zien voor Gaysorn, InterContinental Bangkok, Amarin Plaza, Erawan Bangkok en op de Skywalk tussen BTS Chidlom en de ingang van warenhuis Zen.

Aan het Living Arts Festival Ratchaprasong 2013 nemen 19 internationale kunstenaars deel; uit Nederland Leon Keer en Remko van Schaik. Negen presenteren zich ook als living statue. Die heb ik wel vaak in het echt gezien, onder meer in Barcelona en Vlaardingen.

Informatie: www.heartofbangkok.com, facebook.com/HeartOfBangkok, of download de Ratchaprasong app op Apple.

En alsof het niet op kan: op 23 februari is in het Bangkok Art and Culture Centre (BACC) plus omgeving het Bukruk Streetartfestival van start gegaan. 27 Thaise en Europese straatartiesten maken muurschilderingen en exposeren objecten, prints, schilderijen en sculpturen. Uit Nederland komen Daan Botlek en Rick Hedof.

Het BACC, 939 Rama I Road is van dinsdag t/m zondag geopend van 10 tot 21 uur. De omgeving is 24 uur per etmaal te bezichtigen: Pathumwan intersection, Siam Square en langs het Khlong Saen Saep kanaal.

Informatie: 02-214-6630-8, www.bacc.or.th, facebook.com/Bukrukstreetartfestival. Het festival duurt tot 17 maart.

– Winkels op populaire toeristische plaatsen in Chiang Mai hebben bezoek gehad van ambtenaren van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation. Ook bezochten de heren inspecteurs de Chiang Mai Night Bazaar en de Ban Thawai markt op zoek naar handelaren die illegaal ivoor verkopen. Ivoren producten werden niet gevonden. Alle ivoren beeldjes die er verkocht worden, zijn gemaakt van resin.

Het hoofd van het 16de Wildlife Protected Area Management Office (Chiang Mai) sprak vrijdag met verschillende diensten over het reguleren van de verkoop van ivoren producten. Hij zei dat streng zal worden opgetreden tegen handelaren die de regels aan hun laars lappen. Elk jaar wordt tussen de 10.000 en 20.000 ton ivoor inbeslaggenomen in Thailand. In Chiang Mai leven momenteel 400 geregistreerde gedomesticeerde olifanten.

Van 3 tot 14 maart vergadert in Bangkok de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (Cites).  Alhoewel Cites in 1989 de internationale ivoorhandel heeft verboden, staat Thailand de verkoop toe van ivoor van in gevangenschap levende olifanten, mits gecertificeerd door het Provincial Administration Department. Het probleem is echter dat kwaadwilligen gesmokkeld Afrikaanse ivoor voor Thais ivoor laten doorgaan. Het World Wildlife Fund noemt Thailand daarom de ‘grootste ongereglementeerde ivoormarkt in de wereld’.

– Een nep energiecrisis en een klimaat van angst. Zo noemt senator Rosana Tositrakul de berichtgeving van de overheid over de dreigende uitval van elektriciteit in april, wanneer twee gasvelden van Myanmar in de Golf van Thailand anderhalve week dichtgaan.

Een activist van Energy Watch rekent voor: het elektriciteitsbedrijf Egat heeft vijf centrales die aardgas uit Myanmar gebruiken. Drie kunnen overschakelen op olie, twee niet. Die leveren normaal 1.380 MW. Ergo: het tekort bedraagt niet 6.000 MW, zoals de regering de bevolking wijsmaakt, maar 1.380 MW.

Premier Yingluck had het gisteren in haar wekelijks radio- en tv-praatje ook over een energiecrisis, evenals de minister van Energie eerder deze week. Maar de regering heeft alle zeilen bijgezet, zei Yingluck, alhoewel black-outs zijn te verwachten in delen van Bangkok, met name op 5 april wanneer het elektriciteitsverbruik piekt.

De plannen om dat doemscenario te voorkomen behelzen onder andere uitstel van onderhoud van enkele centrales, gebruik van bunkerolie en diesel, een ‘turn off’ campagne gericht op regering, industrie en bewoners en het verzoek aan de industrie om op 5 april de productie te stoppen of verminderen.

Voor de lange termijn wil de regering dat regeringsdiensten 10 procent aan energie besparen, ze wil nieuwe aardgasbronnen zoeken, alternatieve brandstoffen promoten en nieuwe bronnen voor elektriciteitsopwekking aanboren. Dat laatste stuit op bezwaren van milieuactivisten die vermoeden dat de regering de ‘energiecrisis’ misbruikt om de bouw van meer energiecentrales te rechtvaardigen, met name van milieuvervuilende kolengestookte centrales.

– Thailand is niet meer donkergrijs, maar gewoon grijs. Geheimtaal? Nee, de Financial Action Task Force heeft vrijdag in Parijs Thailand gepromoveerd van de (donkergrijze) lijst van hogerisicolanden naar de (grijze) lijst van risicolanden wegens bedenkelijke financiële transacties, zoals het witwassen van geld en het financieren van terrorisme.

De promotie is te danken aan de recente invoering van twee wetten met strengere regels op het gebied van financiële transacties. Thailand doet het dus beter, maar vormt nog steeds een risico; vandaar het grijs.

– De 17-jarige Ariya Jutanugarn maakt een goede kans als eerste Thaise een officieel LPGA-toernooi te winnen. Na drie ronden van de Honda LPGA Thailand (voor de niet-kenners: een golftoernooi) op de Siam Country Club in Pattaya is ze met twee onder par 70 nummer 1, de Amerikaanse Stacy Lewis, op 3 punten na genaderd. Vandaag valt de beslissing.

– Het schijnt een heet hangijzer te zijn: de lokatie waar de ministers van Defensie van Thailand en Cambodja dinsdag een lunchvorkje prikken. Aanvankelijk zouden ze dat aan de grens doen, maar nu prikken ze in het Surin Majestic hotel in de grensprovincie Surin.

De lunchlokatie aan de grens zou Thailand kunnen benadelen in de Preah Vihear-zaak voor het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gewaarschuwd. Het Hof doet dit jaar uitspraak over het eigendom van de door beide landen betwiste 4,6 vierkante kilometer bij de tempel.

Beide ministers plus hun legerstaven gaan tijdens de lunch gezellig babbelen over grenskwesties met het doel de vriendschappelijke banden aan te halen.

– Zo’n tweehonderd leden van diverse actiegroepen hebben gisteren bij de city pillar shrine in Kanthalarak (Si Sa Ket) geprotesteerd tegen de rechtsbevoegdheid van het ICJ in de Preah Vihearzaak. Kittisak Phonphai, leider van de Power of the Land groep, liet een foto zien van de Chong An Ma Pass in Ubon Ratchatani als bewijs dat die op Thais grondgebied ligt, alhoewel de pas bezet wordt gehouden door Cambodja.

In Ban Sap Yang (Buri Ram) sloegen zo’n honderd leden van het Thai Territory Protection Network hun tenten op. Het grensgebied is van ons, zeggen ze. Maar de groep bleef er niet lang, want ze werden weggestuurd door soldaten en boswachters.

– Vice-minister Yuthapong Charassat (Landbouw) is zich een hoedje geschrokken van 10.000 ton rottende rubber, die in magazijnen in drie noordoostelijke provincies is opgeslagen in het kader van het hypotheeksysteem voor rubber. De schade bedraagt 1 miljard baht, zegt Yuthapong.

In een magazijn in Si Sa Ket lag de rubber er al acht maanden. Functionarissen zeiden van niets te weten. Een commissie gaat de zaak onderzoeken en het Department of Special Investigation mag uitzoeken wie zijn plicht heeft verzaakt. Het hypotheeksysteem loopt in maart af als de rubberprijzen stijgen.

– De neveloverlast in het Noorden zal dit jaar wat minder zijn dan anders dankzij regenval in het droge seizoen en een intensieve campagne tegen branden, zegt het Pollution Control Department. Op 12 januari ging die 100-dagen campagne van start. Doorgaans is de overlast in maart het ergst.

In de afgelopen dertig dagen hebben alleen de provincies Phrae en Lampang hoge concentraties stofdeeltjes gemeten. Vorig jaar jaar waren dat in dezelfde periode negen provincies. Uit satellietbeelden is gebleken dat het aantal hotspots met bosbranden en andere branden dit jaar minder is dan vorig jaar. In januari in de negen noordelijke provincies 170 tegen 1.000 een jaar eerder.

– De Lawyers Council of Thailand (LCT) pleit voor een aparte milieurechtbank. Milieuzaken zijn doorgaans gecompliceerd, resulterend in een lange rechtsgang, waardoor mensen die er last van hebben, lang moeten wachten. Vaak komt het vonnis te laat en is het kwaad al geschied. Gemiddeld duurt een milieuzaak 10 jaar. Een aparte rechtbank zou die termijn aanzienlijk kunnen bekorten.

Volgens de LCT is het aantal milieuzaken sinds 1997, het jaar waarin de geruchtmakende loodvergifting van de Klity Creek bekend werd, verdubbeld. Elk jaar worden 40 nieuwe zaken begonnen. De meeste stranden door een gebrekkige voorbereiding en sommige aanklagers hebben de neiging alleen zaken te beginnen die de belangstelling van het publiek hebben.

Een ambtenaar van het kantoor van de procureur-generaal verwacht een fors aantal nieuwe zaken wanneer de watermanagement projecten in uitvoering komen, waarvoor de regering 350 miljard baht heeft uitgetrokken.

– Een bomaanslag op een 7-Eleleven in Narathiwat heeft drie personen waaronder een 3-jarige peuter verwond. Voor de winkel explodeerden twee bommen kort achter elkaar. De winkel, een pickup truck en vier motorfietsen werden beschadigd.

In het district Muang (Pattani) ontplofte ook een bom, maar niemand raakte gewond. Verder staken militanten autobanden, motorfietsen en telefoonpalen in brand in de districten Sai Buri, Nong Chik, Mayo en Muang (allemaal in Pattani).

Een motortaxibestuurder en een groenteverkoopster op weg naar haar huis in Nong Chik werden ernstig gewond, toen ze vanaf een andere motorfiets in hun rug werden beschoten.

In Yala ontplofte een bom in een telefooncel.

– Tweehonderd kilo gezouten silvered langur en innard vlees is gisteren in Suan Phung (Ratchaburi) onderschept. Het apenvlees lag in een pickup truck, die door grenspolitie en soldaten werd gestopt.

– Veertien Russen telden bij elkaar 3 miljoen baht neer voor een pakketreis van het Russische reisagentschap World of Chang. Maar die reis kwam er nooit.

Politiek nieuws

– Een stem op een onafhankelijke kandidaat is een verspilde stem, zegt de Democratische partij over de gouverneursverkiezing op 3 maart in Bangkok. Partijleider Abhisit, prominente partijleden en parlementsleden beklommen gisteren het podium voor het gemeentehuis van Bangkok om hun kandidaat, ex-gouverneur Sukhumbhand Paribatra, een hart onder de riem te steken. En dat is wel nodig, want alle peilingen plaatsen hem op nummer 2 achter Pheu Thai-kandidaat Pongsapat Pongcharoen.

Vice-partijleider Korn Chatikavanij wees erop dat alleen die twee een kans maken om te winnen, alle onafhankelijke kandidaten zijn volgens hem kansloos. Derhalve is een stem op hen een verspilling, redeneert hij. Volgens Korn is Sukhumbhand weliswaar Democraat, maar hij kan onafhankelijk werken en loopt niet aan de leiband van de partij.

Jurin Laksanavisit wees op het gevaar van regeringsinmenging in het stedelijk beleid wanneer Pongsapat de verkiezingen wint. De gemeente functioneert dan zonder een systeem van ‘checks and balances’.

Sukhumbhand gaf in zijn speech toe dat de Bangkokianen niet weten wat hij voor hen [de afgelopen 4 jaar als gouverneur] gedaan heeft, deels omdat hij zijn prestaties niet openbaar heeft gemaakt. Wanneer hij herkozen wordt en het nog onafgemaakte werk afmaakt, zal hij daarover meer rapporteren.

Economisch nieuws

– De baht is de afgelopen weken stabiel gebleven, daar de verwachtingen van buitenlandse investeerders dat de valuta snel sterker zal worden, zijn verminderd, zegt de Bank of Thailand. Gouverneur Prasarn Trairatvorakul beschouwt de bewegingen van de baht in de afgelopen twee maanden als een goed voorbeeld van het voordeel van een flexibel foreign exchange system. Dit systeem is een automatische breker.

Het afzwakken van de koersstijging van de baht kwam niet door verlaging van de rente en ook niet door valuta-interventies door de bank, zegt Prasarn. Op verlaging van de rente heeft de minister van Financiën aangedrongen, maar de bank is vorige week niet gezwicht voor de politieke druk.

Vergeleken met vorig jaar is de kapitaalinstroom van US$2 miljard dit jaar (waardoor de baht/dollar koers steeg) nauwelijks groter dan in dezelfde periode vorig jaar. Het instromende kapitaal ging de eerste paar weken van januari voornamelijk naar kortetermijn aandelen en pas daarna naar aandelen met een langere looptijd.

– Het landelijk elektriciteitsbedrijf Egat gaat in april, wanneer de aardgasaanvoer uit Myanmar stagneert, de elektrische reserve van 700 MW naar 1000 MW opvoeren: 200 MW daarvan moet uit Myanmar komen en de rest wordt geleverd door energiecentrales die op bunkerolie en diesel worden gestookt.

De maatregel heeft tot doel te voorkomen dat in de periode 4 tot 14 april tijdens piekgebruik de elektriciteit uitvalt. In die periode pleegt Myanmar onderhoud aan twee gasvelden, waardoor 1,1 miljard kubieke meter aardgas per dag minder naar Thailand stroomt. De energiecentrales in Thailand zijn voor 70 procent afhankelijk van aardgas. Egat verwacht dat 5 april een kritieke dag is met een piekverbruik van 26.000 MW.

Andere maatregelen waaraan gewerkt wordt: de output van twee hydro-elektrische dammen in het westen van Thailand maximeren, kleine producenten vragen meer elektriciteit te leveren en grote bedrijven, zoals Siam City Cement, TPI Polene en Thai-Asahi, vragen hun productie te verlagen.

De Federation of Thai Industries (FTI) heeft haar leden opgeroepen op 5 april de productie te staken en die op zondag 7 april in te halen. De industriële sector consumeert 40 procent van de totale productie. De Automotive Industry Club van de FTI zegt dat haar leden daartoe bereid zijn.

– Weet premier Yingluck wel wat ze zegt? Volgens haar worden de tegoeden van banken gedekt door het Deposit Protection Agency (DPA). Ze zei dit naar aanleiding van de run op de tegoeden van de in zwaar weer verkerende Islamic Bank of Thailand. Maar de tegoeden van overheidsbanken worden niet door de DPA gedekt. De Islamic Bank is een overheidsbank.

DPA-president Sorasit Soontornkes vindt dat de regering daarin snel verandering moet brengen. Dat kan vrij eenvoudig middels een kabinetsbesluit. De wet biedt die mogelijkheid. Sorasit zegt dat klanten van overheidsbanken er zeker van moeten zijn dat hun tegoeden door de regering worden beschermd.

De DPA beschikt over een eigen kapitaal van 104 miljard baht en mag zowel op de markt als bij binnenlandse banken geld lenen. Het fonds wordt gevoed door bijdragen van de particuliere banken. Tegoeden tot 50 miljoen per rekening zijn gedekt, maar dit bedrag wordt geleidelijk teruggebracht naar 1 miljoen baht in 2016. Slechts 1 procent van de 60 miljoen rekeninghouders heeft meer dan 1 miljoen baht op zijn rekening staan.

De Bank of Thailand zegt dat de staatsbanken Government Savings Bank en Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives gezond zijn, maar erkent dat sommige kleinere banken met problemen kampen [lees: de Islamic Bank en de SME bank die een hoog percentage aan non-performing leningen hebben].

– Vichet Kasemthongsri, voormalig vice-minister van Transport in het kabinet Thaksin, is zoals verwacht benoemd tot de nieuwe bestuursvoorzitter van energiegigant PTT Plc. Hij komt in de plaats van Norkhun Sitthipong, permanent secretaris van het ministerie van Energie, die abrupt zijn functie ter beschikking stelde.

Vichet was eerder al het bedrijf binnengeloodst via de functie van onafhankelijk directeur. Hij is een van de 111 bestuurders van de Thai Rak Thai partij, die 5 jaar geen politieke functie mochten bekleden nadat TRT was ontbonden wegens fraude. Zo voorziet de huidige regering zich op alle gebieden van trouwe lakeien.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 24 februari 2013”

 1. J.Jordaan. zegt op

  Vichet, trouwe aanhanger van van Thaksin heeft in het verleden een spoor van vernieling achter geladen. Nu weer een topfunctie bij PTT.
  Samen met al die onbekwamen die op de lijst van trouwe volgers van Thaksin staan en een regering vormen van onbekwamen en uiteidelijk dit land naar de afgrond leiden.
  De Thai moet ook een keer beseffen. Of het rood of geel is, het speekwoord is ( of je nou door de hond of de kat gebeten word is niet zo belangrijk) de partij waar je ook in Nederland op hebt gestemd en je daar alle vertrouwen in had verkopen je vertrouwen
  ook. Waar ze voor stonden hebben ze ook net zo makelijk laten vallen om maar mee te regeren. Hou je later toch ook een goede fuctie aan over in het bedrijfsleven.
  Natuurlijk nog veel meer financiele voordelen.
  Allemaal brandhout.

  J.Jordaan.

 2. H.A.P. (Bert) Jansen zegt op

  @ Bert Bedankt voor je kopij. Dick van der Lugt, eindredacteur van de serie Dagboek, neemt contact met je op. Je tekst is gekopieerd en opgeslagen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website