De bevolking heeft een vertekend beeld van de operaties in 2010, waarbij roodhemd demonstranten werden verdreven. De operaties om Bangkok weer in bezit te krijgen waren legitiem, zegt Thawil Pliensri, voormalig secretaris-generaal van de National Security Council en secretaris van de CRES.

Volgens Thawil vaardigde het Centre for the Resolution of the Emergency Situation (CRES), verantwoordelijk voor handhaving van de noodtoestand, destijds orders uit die in overeenstemming met de wet waren.

‘Maar de tijden zijn veranderd. De operaties heten nu illegaal te zijn, alles wordt van wit in zwart veranderd. Sommige feiten zijn vertekend of er is mee geknoeid. Er wordt nu geprobeerd de overheid de zwarte piet toe te spelen. Die wordt ervan beschuldigd geweld te hebben gebruikt om de roodhemden te verspreiden. Degenen die hun leven waagden om de demonstranten, die de wet overtraden, te verspreiden verdienen lof en ze dienen niet beschuldigd te worden van het doden van mensen.’

Thans doet het Department of Special Investigation onderzoek naar de rol van het leger bij de gebeurtenissen in 2010, waarbij 91 personen om het leven kwamen. Vorige week drong legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha erop aan het onderzoek vertrouwelijk te houden totdat de rechter zich erover buigt.

Human Rights Watch (HRW) uit New York vindt dat de generaal zich er niet mee moet bemoeien. Ze beschuldigt hem ervan de onderzoekers te intimideren in een poging de kritiek op het leger in de kiem te smoren. ‘Voor het oog van de bevolking en de internationale pers hebben soldaten zich misdragen en nu probeert de legerchef de onderzoekers en critici monddood te maken’, zegt Brad Adams, directeur Azië van HRW.

– De Nederlandse holding SHV, eigenaresse van Makro cash-and-carry, is niet van plan haar vestigingen in Thailand te verkopen aan whiskymagnaat Charoen Sirivadhanabhakdi. Charoen zou een adviseur van zijn handelsfirma Berli Jucker, opdracht hebben gegeven met SHV te onderhandelen. Suchada Ithijarukul, directeur van Siam Makro Plc, zegt dat met geen enkele groep investeerders wordt gepraat.

Charoen is al een tijdje op het overnamepad om zijn conglomoraat uit te breiden. Hij is ook de man die Heineken frustreert bij de overname van Asia Pacific Breweries, de brouwer van Tiger bier.

Overname van Makro ligt niet voor de hand, want het gaat het bedrijf in Thailand voor de wind. De afgelopen 2 jaar is de omzet jaarlijks met meer dan 10 procent gestegen. Vorig jaar werd een stijging van 12,4 procent geboekt naar 99,7 miljard baht. Het eerste halfjaar van dit jaar werd een omzet van 55,9 miljard baht en een winst van 1,63 miljard baht geboekt.

Makro heeft 55 vestigingen in Thailand in drie formules. Dit jaar heeft Makro drie nieuwe vestigingen geopend in Hua Hin, Pathum Thani en Loei. Volgend jaar komen Phetchabun en Samut Prakan aan de beurt. In ieder filiaal werken 100 mensen.

– Een leugentje om bestwil en bedoeld als ‘werkdoel’ om de betrokken partijen te stimuleren hun best te doen. Zo noemt minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) nu zijn voorspelling van eerder dit jaar dat de export met 15 procent zou groeien. Dinsdag zakte de regering naar een realistischer 9 procent, alhoewel de National Economic and Social Development Board (NESDB) 7,3 procent voorspelt.

Volgens Kittiratt mag de minister van financiën over sommige dingen liegen. ‘Wat voor impact zou het gehad hebben op het vertrouwen, als ik vanaf het begin had gezegd dat we niet zouden groeien?’

Korn Chatikavanij, minister van Financiën in het vorige kabinet Abhisit, heeft met ongeloof de minister horen verklaren dat het acceptabel is om doelbewust de bevolking te misleiden. ‘Ik kan me niet voorstellen dat dergelijke verklaringen door de minister resulteren in een sterker vertrouwen in de economie. Eerder het tegendeel. Dit kan alleen maar tot gevolg hebben dat het vertrouwen afneemt.’

Volgens Kittiratt zal ondanks de lagere exportcijfers de economie dit jaar fors groeien als gevolg van hogere binnenlandse bestedingen, overheidsuitgaven en particuliere investeringen. Hij wijst erop dat de NESDB zijn prognose van de economische groei slechts marginaal heeft bijgesteld: van 5,5 à 6,6 procent naar 5,5 à 6 procent. ‘Dit is een indicatie’, zegt Kittiratt (maar wie gelooft hem nu nog?), ‘dat de Thaise economie meer in balans is en dat we niet langer uitsluitend afhankelijk zijn van exporten.’

– Parlementslid Chada Thaised, wiens 27-jarige zoon maandagavond werd doodgeschoten, wil dat de autoriteiten vaart zetten achter het onderzoek naar wat hij noemt de moord op zijn zoon. Hij wil binnen 2 à 3 maanden resultaat zien, zo niet dan gaat hij zelf op onderzoek.

Panu Kerdlarppol, hoofd van de provinciale politieregio 3, voelt zich niet onder druk gezet door Chada’s opmerking. ‘Ik vertrouw erop dat de politie de zaak kan oplossen.’ De politie heeft de inzittenden van de Toyota Prado, die door zoon Farut werd bestuurd, opgeroepen een verklaring af te leggen. Farut werd vanuit een pickup truck, vermoedelijk een Mitsubishi Strada, in zijn hoofd geschoten. Die wagen had ook groot licht aan de achterkant. De politie gaat er vooralsnog vanuit dat sprake was van een race tussen twee wagens, omdat ook vanuit Farut’s wagen is geschoten.

– Waar was premier Yingluck donderdag toen 40 parlementariërs van de Democratische partij haar een petitie wilden overhandigen? Geen Yingluck, wel de vice-secretaris-generaal van de premier en die nam de petitie dan maar in ontvangst. Volgens hem hadden de parlementariërs verzuimd hun bezoek aan te kondigen.

In de petitie wordt de regering opgeroepen de rubberboeren te hulp te schieten door rubber voor 120 baht per kilo op te kopen. Thans doet rubber 76 baht per kilo. Alhoewel de regering 15 miljard baht heeft uitgetrokken voor prijsondersteuning, is de rubberprijs niet gestegen.

– Dit weekend houdt de regering in het Rajamangala stadion een openbaar forum waarop ze zal vertellen wat ze het afgelopen jaar heeft bereikt. Oppositiepartij Democraten ziet de bui al hangen en houdt vandaag een persconferentie over 1 jaar Yingluck.

De partij vindt het maar niks dat Yingluck op kosten van de belastingbetaler mooi weer speelt. Regeringspartij Pheu Thai vindt het maar niks dat de oppositie een dag eerder een persconferentie houdt. ‘De Democraten ontberen politieke etiquette’, zegt Pheu Thai-woordvoerder Prompong Nopparit.

– Voormalig hoofd van nationaal park Khao Laem Charoen Jaichon heeft geen steekpenningen aangenomen van een man die illegaal land in bezit had genomen in het park. Dit heeft een onderzoekscommissie van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation vastgesteld. Charoen die was overgeplaatst naar een inactieve post, krijgt zijn oude job weer terug.

Charoen kwam deze week in het nieuws, nadat een audioclip op YouTube was geupload. Daarin dreigde een parlementslid Charoen te laten overplaatsen, wanneer hij de rechtsprocedure tegen zijn vriend (de kraker) zou doorzetten.

– Thailand krijgt volgende week bezoek van een delegatie van Euro-parlementariërs. Ze praten met premier Yingluck, ministers, de Bank of Thailand, Thaise en buitenlandse zakenmensen, Human Rights Watch en de beheerders van nieuwswebsite Prachathai. NGO’s zijn gepikeerd dat er met hen niet wordt gepraat, alhoewel ze daar wel om hebben gevraagd.

– Ik ben onschuldig, zegt Sasithara Pichaicharnarong, permanent secretaris van het ministerie van Onderwijs. Zij zou gefraudeerd hebben bij de aanschaf van (deels overbodige) leermiddelen ter waarde van 5,3 miljard baht voor het beroepsonderwijs.

De zaak, die wordt onderzocht door het Department of Special Investigation, speelde onder de regering Abhisit; Sasithara was toen secretaris-generaal van het kantoor van de Vocational Education Commission. De fraude bestond uit kunstmatig opgedreven prijzen en bevoordeling van bepaalde leveranciers. Behalve Sasithara profiteerden ook commissies, ambtenaren en politici er van, aldus de DSI.

– Een onlangs ontslagen gevangenisbewaarder van de gevangenis van Nakhon Si Thammarat, zijn echtgenote en een derde persoon zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij drugstransacties door gedetineerden vanuit de gevangenis. Zijn bezittingen ter waarde van 14 miljoen baht zijn inbeslaggenomen: twee huizen, drie voertuigen, drie bankrekeningen met 6 miljoen baht, wapens en duur meubilair.

– Vier werknemers van een Lactasoy-producent zijn maandag gearresteerd omdat ze speedpillen en crystal methamphetamine, verstopt in pakjes Lactasoy, de gevangenis van Nakhon Si Thammarat probeerden binnen te smokkelen. Volgens familieleden zijn ze onschuldig en wisten ze niet dat die spullen in hun vrachtwagen waren verstopt. Volgens een vader van een van hen was het afleveren van bestellingen niet hun reguliere werk, maar vielen ze die dag in voor andere werknemers.

– Het adjunct-hoofd van de politie in Bung Kan weigert een verklaring af te leggen bij het Department of Special Investigation dat onderzoek doet naar het illegaal kappen en smokkelen van palissanderhout. De man wil dat alleen voor de rechter doen. Chaovalit Pimboon en een ondergeschikte werden op 13 augustus gearresteerd wegens betrokkenheid bij de kap en smokkel. Het is de eerste keer dat het de DSI is gelukt te bewijzen dat een leidingevende politiefunctionaris en zijn ondergeschikte daarbij betrokken waren.

In de provincie Sakon Nakhon zijn donderdagavond twee mannen gearresteerd, die 10 blokken palissanderhout ter waarde van 100.000 baht vervoerden. Het hout was bestemd voor een man uit Laos.

– De trein Butterworth-Sungai Kolok-Bangkok is woensdag ontspoord in het district Pa Bon (Phatthalung). Enkele passagiers raakten licht gewond. Vandaag moeten de rails weer vrij zijn.

– Bij een irrigatiekanaal in de provincie Ratchaburi is ruim een ton aan ziekenhuisafval gevonden. Het afval, verpakt in plastic zakken, bestond uit gebruikt verband en infuuszakken voor nierdialyse. De gouverneur heeft opdracht gegeven het zaakje te desinfecteren.

– Het leven in Phuket herneemt zijn normale gang, nadat de stad dinsdagnacht en woensdag werd geteisterd door zware regen en overstromingen. Om herhaling in de toekomst te voorkomen, wordt vaart gezet achter het baggeren van kanalen.

– Het liefdesspel is een arts in Chiang Mai slecht bekomen. Een 26-jarige vrouw had haar tepels bewerkt, waardoor de arts verdoofd raakte en zij er met zijn geld en auto vandoor kon gaan. De vrouw had de truc eerder in andere steden toegepast, maar deze keer zal wel de laatste keer zijn geweest. Ze kon worden aangehouden omdat er camerabeelden waren van haar aankomst en vertrek in het hotel, waar de twee boomboom-den.

– Op de lijst van ’s werelds machtigste vrouwen van het tijdschrift Forbes is premier Yingluck opgeklommen van de 59ste naar de 30ste plaats. De Duitse kanselier Angela Merkel voert voor het tweede jaar de lijst aan. Op de lijst staan 5 vrouwen uit Zuidoost Azië. Lady Gaga sprong in één keer naar de 14e plaats.

– Vijf landen in Zuidoost Azië, waaronder Thailand, bundelen op rijstgebied de krachten en richten later dit jaar de Asean Rice Federation op. Doel is de prijs van rijst jaarlijks met 10 procent te verhogen. De vijf landen exporteren jaarlijks 20 miljoen ton rijst.

Yanyong Phuangrach, permanent secretaris van het ministerie van Handel, zegt dat een prijsverhoging van 10 procent per jaar acceptabel is en geen significant effect op consumenten heeft. ‘De samenwerking kan de rijstprijzen stabiliseren en de voedselvoorziening in de regio veilig stellen.’ Yanyong voorspelt dat de exportprijs van premium witte rijst na het oprichten van de federatie zal stijgen van $580 à $600 nu naar $660.

Maar Korbsook Iamsuri, president van de Thai Exporters Association, zet vraagtekens achter die wijsheid van 10 procent prijsstijging. Ze is bang voor een belangenconflict met Aseanleden zoals de Filippijnen en Indonesië, die grote klanten zijn.

De vijf die hun krachten gaan bundelen, zijn Thailand, Vietnam, Cambodja, Myanmar en Laos.

– Thailand is van plan aan het eind van het jaar aan de grens met Cambodja en Myanmar vrijhandelszones te creëren, zodat die buurlanden er rijst kunnen laten malen en prepareren voor de export, omdat ze zelf niet over rijstmolens, silo’s en verwerkingsfaciliteiten beschikken.

– Het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft haar prognose van de wereldrijstproductie bijgesteld van 465 miljoen ton naar 463 miljoen ton. Boosdoener is de droogte in de VS en India.

– De subsidiëring van LPG uit het State Oil Fund heeft sinds maart 2008 100 miljard baht gekost, evenveel als de aanleg van de metrolijn Hua Lamphong- Ban Sue kostte. Aldus het Energy Business Department. Van dat bedrag werd 83,08 miljard baht besteed aan importen; de rest van het bedrag ging naar binnenlandse olieraffinaderijen die LPG produceren.

Vorig jaar gebruikte Thailand 5,9 miljoen ton LPG, waarvan 3 miljoen in eigen land werd geproduceerd. De prijs voor de petrochemische industrie en industriële sector, jaarlijks goed voor 35 respectievelijk 12 procent van het totaal, is al losgelaten. Voor huishoudens (40 procent van het totaal) geldt een vaste prijs van 18,13 baht per kilo en voor de transportsector (13 procent) 21,38 baht per kilo.

– Mastercard heeft weinig last van fraude in Thailand: bij slechts 0,3 procent van het totale verkoopvolume wordt gefraudeerd tegen 2,5 procent in de regio Asia Pacific en wereldwijd 8 procent. Tachtig procent van de kaarten in Thailand werkt met een chip, wat veiliger is dan een magneetstrip. De belangrijkste fraude bestaat uit namaak, maar het aantal verloren en gestolen kaarten vermindert voortdurend. Wereldwijd blijft betalingsfraude een probleem, vooral sinds mobiel bankieren via een smartphone mogelijk is.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

 


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 24 augustus 2012”

  1. Maarten zegt op

    ‘Voor het oog van de bevolking en de internationale pers hebben soldaten zich misdragen en nu probeert de legerchef de onderzoekers en critici monddood te maken’, zegt Brad Adams, directeur Azië van HRW.

    Bijzonder merkwaardig en ongepast dat deze heer zijn oordeel al klaar heeft voordat de bevindingen gepresenteerd zijn. Met dat ‘voor het oog van de bevolking misdragen’ ben ik het oneens. Ik werk in het centrum en ben vele malen door het rode kamp gelopen. Langzaam maar zeker veranderde dat in een ontoegangbaar gebied, van waaruit bommen en granaten over de barricaden geschoten werden. Het bezetten van het centrum was illegaal. Ondanks herhaalde waarschuwingen dat het leger de boel schoon zou vegen, weigerden vele redshirts weken lang om te vertrekken. Dan houdt het op een gegeven moment op en moet het leger de daad bij het woord voegen. Het was volstrekt helder voor iedereen dat het leger op de bewuste dag in ging grijpen. Als betogers dan op soldaten schieten, dan schieten die terug. Zo gaat dat.

    Ik begrijp die buitenlandse verontwaardiging niet. Als het centrum van New York, London of Amsterdam weken achtereen compleet lam gelegd wordt, als vele demonstranten gewapend zijn en deze wapens gebruiken, doet de overheid in die landen dan niets? Daar geloof ik niks van! Het feit dat het bijzonder treurig is dat er vele doden en gewonden zijn gevallen, doet voor mij niets af aan de juistheid van de beslissing om in te grijpen en om geweld van de demonstranten met geweld te beantwoorden.

  2. Maarten zegt op

    Dat de Minister van Financien vindt dat hij het recht heeft om liegen over economische cijfers wanneer dat hem uitkomt, is een goede illustratie van hoe verrot de moraal is in het Pheu Thai kamp. Gegoochel met cijfers gebeurt overal. Maar ronduit liegen en zeggen dat je dat mag, dat heb ik nog nooit meegemaakt. Ze doen waar ze zin in hebben en vinden dat ze aan niemand verantwoording af hoeven te leggen. Zij zijn immers aan de macht, gekozen door het volk. Dat de bevolking dit accepteert is voor mij het grootste raadsel van dit mooie land.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website