Van donderdag 24 tot en met maandag 28 oktober is het filiaal Chidlom van Central Department Store één grote bloemenzee. Met als thema East-meets-West wordt er de Anniversary Flower Extravaganza gehouden, dit jaar met een extra feestelijk tintje vanwege het 66-jarig bestaan van het warenhuis.

De bloemendecoraties bestaan uit tropische bloemen en traditionele Thaise garland waarbij tuinbouw ideeën uit het Westen worden toegepast. De decoraties worden gemaakt door floristen van het warenhuis met hulp van leraren en studenten van de Phra Tamnak Suan Kularb school. Op 25, 26 en 27 oktober zijn er workshops bloemschikken.

Bangkok Post opent vandaag met nieuwe berekeningen van het verlies op het controversiële hypotheeksysteem voor rijst. Pridiyathorn Devakula, die het verlies over de afgelopen twee jaar eerder op 425 miljard baht stelde, is opnieuw gaan cijferen en komt nu op 466 miljard baht uit (Zie onderaan de posting voor de cijfers).

De regering bij monde van staatssecretaris Yanyong Phuangrach (Handel) bestrijdt zijn rekensommetje; het verlies bedraagt hooguit 200 miljard baht. ‘Dat is onmogelijk’, zegt Pridiyathorn, die zich baseert op informatie van het ministerie zelf. ‘Of het ministerie begrijpt de zaak maar verbergt de verliescijfers of het begrijpt er helemaal niets van.’

Volgens een gisteren vrijgegeven artikel van het Thailand Development Research Institute zijn de verschillende bedragen te verklaren uit de berekeningswijze van de waarde van de rijst, die in voorraad ligt. Pridiyathorn berekent die op basis van de marktprijs, de regering op basis van de garantieprijs die ze aan de boeren heeft betaald: 15.000 baht per ton, een prijs die circa 40 procent boven de marktprijs ligt.

Volgens minister Kittirat Na-Ranong begrijpt Pridiyathorn niets van de boekhouding van het hypotheeksysteem. En dat is, op zijn zachtst gezegd, een merkwaardig verwijt want Pridiyathorn is voormalig gouverneur van de Bank of Thailand, voormalig premier en voormalig minister van Financiën.

– De nabestaanden van drie van de vijf Thais, die vorige week bij het vliegtuigongeluk in Pakse (Laos) om het leven kwamen, eisen van de verzekeringsmaatschappij de maximale uitkering van 15 miljoen baht per persoon. Gisteren overlegden ze met Lao Airlines, de verzekeraar en Laotiaanse autoriteiten. Het is niet bekend of de verzekeraar daarmee akkoord gaat. Eerder maakte Lao Airlines bekend dat de nabestaanden elk 150.000 baht zouden ontvangen en dat ze voor vervoer naar Thailand zou zorgen.

Tijdens de onderhandelingen hadden de nabestaanden kritiek op de trage voortgang die wordt gemaakt bij de zoektocht naar de twee nog ontbrekende lichamen. De krant meldt dat daarover ruzie werd gemaakt. De lichamen van de drie gevonden Thai worden vandaag naar Thailand gevlogen.

Bij de crash kwamen alle 44 passagiers en de 5 bemanningsleden om het leven. Inmiddels zijn 43 lichamen geborgen uit de Mekong rivier, waar het toestel op de bodem ligt. De zwarte doos is gelokaliseerd, maar nog niet uit het water gehaald. Het Thaise militaire team, dat geholpen heeft bij de zoektocht, trekt zich vandaag terug. De Laotianen kunnen het nu verder alleen af.

– Minister Chalerm Yubamrung (Werkgelegenheid) is gisteren in zijn kantoor onwel geworden en naar het Ramathibodi ziekenhuis gebracht. In een verklaring zegt het ziekenhuis dat zijn toestand niet zorgelijk is. Chalerm werd er eerder geopereerd aan een subduraal hematoom. Chalerm was voor de laatste kabinetswisseling vice-minister-president en belast met het veiligheidsbeleid in het Zuiden, dat hij na lang aandringen eenmaal bezocht.

– Doekje voor het bloeden of een serieus antwoord op de protesten tegen de Mae Wong dam in het gelijknamige nationaal park? Het ministerie van Natural Resources and Environment heeft een commissie gevormd die de voor- en nadelen van de dam gaat bestuderen.

Vorige maand bereikten de protesten tegen de dam een hoogtepunt met de wandeltocht, die Sasin Chalermsap maakte van de geplande locatie naar Bangkok. Tijdens de wandeltocht zwol de groep aan en in de hoofdstad werden de lopers door duizenden medestanders begroet.

Sasin mag ook meepraten in de commissie. Tijdens de eerste vergadering gisteren werden drie sub-commissies gevormd, die zich gaan verdiepen in de economische voordelen van de dam, de gevolgen voor de wildstand, ecologie en biodiversiteit en de capaciteit van de dam om overstromingen te voorkomen en water voor irrigatiedoeleinden te leveren.

Parallel aan de studie van de commissies loopt een milieu- en gezondheidseffectrapportage door het kantoor van Natural Resources and Environmental Policy and Planning. Een eerste versie daarvan is afgewezen.

Sasin zegt dat de commissie als platform fungeert om de bevolking te informeren over de dam. ‘Misschien wordt de dam uiteindelijk gebouwd, maar de bevolking beschikt dan over de juiste informatie en begrijpt beter wat de gevolgen voor het bos zijn en wat we verliezen wanneer de dam wordt geconstrueerd.’ Verstandige man, die Sasin, geen heethoofd.

– Ecological Alert and Recovery Thailand (Earth) dringt er bij de regering op aan regels vast te stellen voor de hoeveelheid lood in verf. Uit laboratoriumtesten van verf die op de markt wordt verkocht, is gebleken dat die hoge concentraties van het giftige metaal bevatten. Op dit moment ontbreken regels; producenten beperken het loodgehalte op vrijwillige basis, maar op het etiket wordt het niet altijd vermeld.

Earth liet in juni  120 enamel verfmonsters van 68 merken testen. 95 monsters bevatten meer dan 100 parts per million (ppm) lood. De gele verfmonsters bevatten 95.000 ppm en van de monsters met lood kwamen 29 van producten zonder loodvermelding op het verfblik. De monsters werden verzameld in Bangkok, Nonthaburi, Pathum Thani, Ayutthaya, Chachoengsao en Samut Prakan. Ze werden getest in een laboratorium in Italië. In de VS mag huisverf niet meer dan 90 ppm bevatten.

Het Royal College of Paediatricians heeft bij 197 van 1.256 onderzochte kinderen, die bij industrieterreinen wonen, een hoog loodgehalte in hun bloed gevonden. Een researchteam bezocht de woning van 50 kinderen met het hoogste gehalte. Al die huizen waren met verf op enamelbasis geverfd.

De kamercommissie industriële zaken heeft de regering vorig jaar al voorgesteld maatregelen te nemen voor het gebruik van zware metalen in verf. Ze deed ook de aanbeveling in scholen en openbare gebouwen alleen nog veilige verf te gebruiken. In augustus keurde het kabinet een voorstel van de National Economic and Social Advisory Council goed om scholen aan te moedigen verf met minder dan 90 ppm te gebruiken. Het Thai Industrial Standard Institute heeft deze maand een maatregel [?] voor enamel goedgekeurd. De maatregel beperkt het niveau aan zware metalen, inclusief kwik.

– De douane heeft de afgelopen maand dierenhoorn en schedels, die uit Duitsland waren gesmokkeld, onderschept. In totaal zijn 43 dierlijke delen in beslag genomen alsmede tal van merkproducten, hout, voedsel en drugs met een totale waarde van 65 miljoen baht.

– Oppositiepartij Democraten heeft gisteren een anti-corruptie campagne van twee maanden gelanceerd. Gisteren was het op de kop af 2 jaar geleden dat Pheu Thai aan de macht kwam. Volgens oppositieleider Abhisit heeft corruptie sindsdien het land veel geld gekost. Hij kritiseerde de aanbestedingsprocedure voor de waterwerken (van 350 miljard baht): die was ondoorzichtig.

‘Het onvermogen van de regering om het land behoorlijk te besturen, heeft ertoe geleid dat de bevolking geconfronteerd is met hogere kosten van levensonderhoud. Wij gaan de bevolking informeren over de economische en politieke problemen, zodat ze weten dat de regering de verkeerde prioriteiten stelt. Ze houdt zich alleen maar bezig met het bevorderen van het eigenbelang en dat van haar medestanders.’

Tijdens de campagne gaat de partij het land in om gebieden te bezoeken waar de bevolking onder corruptie lijdt. De bevolking wordt opgeroepen via online social networks en de Facebook-pagina van de partij haar mening te geven.

– Thailand en Cambodja moeten met elkaar praten voordat het Internationale Hof van Justitie te Den Haag een uitspraak in de Preah Vihear-zaak doet. Het is de regering er alles aan gelegen de bilaterale verhoudingen in tact te houden, zegt minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken). Gisteren vergaderden premier Yingluck met hem en overheidsdiensten over de kwestie.

Het leger heeft de minister gevraagd Cambodja op het hart te drukken zijn soldaten in toom te houden. Wanneer Cambodjaanse soldaten naar Thais grondgebied vuren, wordt het vuur beantwoord, maar Thaise soldaten zullen niet als eerste schieten, zeggen legeropperbevelhebber Tanasak Patimapragorn en legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha, aldus een bron bij het ministerie van Defensie.

Premier Yingluck heeft haar voorgenomen reis naar Ethiopië geannuleerd. Ze wil in Thailand zijn, wanneer het Hof op 11 november vonnis wijst.

Als ik zo de ontwikkelingen beschouw, vermoed ik dat Thailand er al vanuit gaat dat het verliest. Het Hof doet een uitspraak over het eigendom van de omgeving van de tempel. Een gebied van 4,6 vierkante kilometer wordt door beide landen betwist.

– Het is een tijdje stil geweest rond de protesterend rubberboeren in het Zuiden, maar zaterdag komen ze weer in actie. Ze houden dan een rally op de Ban Thammarat markt in tambon Thong Mongkol (Nakhon Si Thammarat)  om hun eis, een hogere prijs voor rubber en palmpitten, kracht bij te zetten. Boeren uit veertien zuidelijke provincies plus Prachuap Khiri Khan en Phetchaburi sluiten zich bij het protest aan.

Donderdag krijgen de boeren in het district Bang Saphan de beloofde subsidie van 2.520 baht per rai, maar de dissidente boeren willen meer: 100 baht per kilo unsmoked rubber sheet en 6 baht per kilo palmpitten.

Vanwege de wegblokkades begin vorige maand en schermutselingen tussen  demonstranten en politie heeft de politie tegen nog eens zeventien personen een arrestatiebevel uitgevaardigd. Hoeveel boeren al zijn aangehouden c.q. gevangen zitten, vermeldt het bericht niet.

– De vrouw, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de brand in Khlong Toey, waarbij vijftig houten huizen in vlammen opgingen, is aangehouden. Ze heeft toegegeven na een ruzie met haar echtgenoot een stapel kleding in brand te hebben gestoken en dat had ze beter niet kunnen doen, want eerst ging haar huis eraan en daarna de 49 andere.

– In een rijstveld in Khok Pho (Pattani) is het lichaam van een paramilitaire ranger gevonden. Hij was met een scherp voorwerp op zijn hoofd geslagen.

Zondagavond zijn twee M79 granaten afgevuurd op het districtskantoor van Mayo (Pattani), maar ze misten hun doel.

– De regering heeft 6 miljoen baht gedoneerd voor hulp aan de slachtoffers van de overstromingen in Cambodja. Gisteren nam de Cambodjaanse ambassadeur het geld in ontvangst. Het geld gaat naar het Cambodjaanse Rode Kruis.

– Zoals beloofd zou de verkeerspolitie maandag beginnen met het wegslepen van verkeerd geparkeerd staande auto’s op de tien drukste wegen van Bangkok. En dat gebeurde ook: 22 auto’s moesten er aan geloven.

Politiek nieuws

– Het gekrakeel over het gewijzigde amnestievoorstel gaat door. Nabestaanden van de mensen die in 2010 tijdens de roodhemd ongeregeldheden om het leven kwamen, verzetten zich tegen de blanco amnestie, waardoor de autoriteiten van destijds buiten schot zouden blijven.

Donderdag komen ze bijeen bij het Democracy Monument in Bangkok om vandaar naar het parlement te marcheren om hun ongenoegen kenbaar te maken. De wijzigingen zijn aangebracht door de kamercommissie, die het voorstel van Pheu Thai kamerlid Worachai Hema onder de loep heeft genomen. Het (oorspronkelijke) voorstel is al in eerste lezing door het parlement goedgekeurd en wordt volgende maand in tweede en derde lezing behandeld.

Zoals het er nu naar uitziet, profiteren oud-premier Thaksin, het leger, voormalig premier Abhisit en voormalig vice-premier Suthep Thaugsuban van de amnestie en dat zint de nabestaanden niet, zegt Payao Akkahad, de moeder van een verpleegster die op 19 mei in Wat Pathum Wanaram werd doodgeschoten. Ze verwijt regeringspartij Pheu Thai niet naar de bevolking te luisteren. [De kamercommissie, die het omstreden besluit nam, bestond voor het grootste deel uit Pheu Thai-kamerleden] Payao zegt dat Pheu Thai alleen maar Thaksin’s instructies volgt om hem te helpen naar Thailand terug te keren.

Payao wijst erop dat zelfs Abhisit tegen een blanco amnestie is. Hij is bereid zich voor de rechter te verantwoorden en zijn onschuld te bewijzen. ‘De regering heeft geen reden om een blanco amnestie door te zetten’, aldus Payao.

– Wat heeft de regering bewogen de Internal Security Act die in drie districten van Bangkok van kracht is, tot eind november te verlengen, vraagt Manop Thip-osod zich af in een analyse in Bangkok Post.

Ze vermoedt dat dit besluit alles te maken heeft met het gewijzigde amnestievoorstel. De regering wil voorkomen dat de demonstranten die nu in Uruphong hun tenten hebben opgeslagen (buiten het gebied waarvoor de ISA geldt), naar het parlement marcheren. Tot nu toe is dat gebied hermetisch afgesloten met betonnen barrières en wordt oproerpolitie achter de hand gehouden.

Manop denkt dat het Uruphong-protest een belangrijker rol gaat spelen nu andere groepen hun achterban hebben opgeroepen het protest te steunen. Ze denkt dat de ontevreden rubberboeren in het Zuiden het protest zullen steunen.

Aardig detail: een zekere politicus in Bangkok zorgt ervoor dat de demonstranten hun maag goed vullen en de gemeente Bangkok heeft mobiele toiletten en generatoren ter beschikking gesteld.

Commentaar

– Het gewijzigde amnestievoorstel en de Preah Vihear-zaak zouden wel eens de spreekwoordelijke lont in het kruitvat kunnen zijn, schrijft in ietwat andere bewoorderingen Veera Prateepchaikul in zijn wekelijkse rubriek ‘Think pragmatic’ in Bangkok Post.

Zoals gisteren gemeld in het artikel ‘Amnestievoorstel: Tegenstanders slijpen de messen’ veronderstellen critici van de wijzigingen dat nu ook oud-premier Thaksin kan profiteren van het voorstel. Hij zou zijn gevangenisstraf kunnen ontlopen en de 46 miljard baht die van hem in beslag is genomen, kunnen terugeisen.

Een stille coup, noemt Veera de wijzigingen. Maar voor regeringspartij Pheu Thai en Thaksin is het geen zaak van leven en dood. Het is gewoon een gok. Wanneer ze verliezen en de massa komt in opstand, kan Pheu Thai het voorstel intrekken en het later opnieuw proberen: dat is eerder vertoond.

Op dit moment kan niemand zeggen of er massale protesten komen, schrijft Veera. De beste manier om daar achter te komen is de politieke temperatuur te meten op Uruphong. Daar zijn sinds vorige week demonstranten neergestreken uit protest tegen de grondwetwijzigingen. De vraag is of de protestleiders de amnestiekwestie gaan gebruiken om het anti-Thaksin sentiment in Bangkok aan te wakkeren. Vooralsnog houdt het aantal demonstranten er niet over: overdag een paar honderd en zo nu en dan ’s avonds enkele duizenden.

Ook de Preah Vihear-zaak zou anti-regerings protesten kunnen aanwakkeren, wanneer het Internationale Hof van Justitie te Den Haag Cambodja in het gelijk stelt en de omgeving van de tempel, waaronder de betwiste 4,6 vierkante kilometer, aan Cambodja toewijst. Veera hoopt het niet; hij hoopt dat het Hof een oplossing zal bedenken die in beide landen vrede en voorspoed brengt. (Bron: Bangkok Post, 21 oktober 2013)

Economisch nieuws

– De Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives (BAAC), die het hypotheeksysteem voor rijst voorfinanciert, kan weer even ademhalen. Van de 270 miljard baht die voor het nieuwe rijstseizoen nodig is, krijgt de bank voor een lening van 140 miljard baht een garantie van het ministerie van Financiën. De rest moet het ministerie van Handel ophoesten middels rijstverkopen.

In eerdere berichtgeving leek het erop dat de BAAC niet meer in aanmerking kwam voor een garantie van het ministerie, omdat de limiet aan verleende garanties al was overschreden. Maar blijkbaar heeft het ministerie nog een gaatje kunnen vinden. De wet schrijft voor dat het ministerie leningen tot zesmaal het kapitaal van de bank mag garanderen, wat neerkomt op 600 miljard baht.

De afgelopen twee jaar heeft de BAAC 679 miljard baht uitgekeerd aan 4,2 miljoen boeren. Zij ontvingen de door de regering vastgestelde garantieprijs van 15.000 (witte rijst) of 20.000 (Hom Mali) baht per ton. Het komend jaar blijft dit zo in de hoofdoogst, maar in de tweede oogst wordt voor witte rijst 13.000 baht uitgekeerd. Ook is het maximum dat boeren mogen inleveren, verlaagd. De regering verwacht 16,5 miljoen ton op te kopen.

De 679 miljard baht is 179 miljard meer dan het maximum dat de regering bereid is aan verliezen te dragen. Het ministerie van Handel heeft inmiddels 130 miljard terugbetaald; het resterende bedrag moet voor het eind van het jaar uit rijstverkopen komen.

De BAAC heeft 1,21 biljoen baht aan leningen uitstaan. Aan deposito’s heeft de bank 1,02 biljoen baht in de knip. Eind september bedroeg het percentage NPL’s (wanbetalingen) 5,3 procent van het totaal aan uitstaande leningen.

– De verkoop van notebooks is dit jaar in Thailand sterk gedaald. Gerekend was op 5 procent, maar die dreigt op 20 procent uit te komen. International Data Corporation (IDC), een IT-marktresearchbedrijf, geeft de schuld aan de hoge huishoudschulden en de slappe economie. Tablets en smartphones doen het daarentegen goed.

Dit jaar hebben 300 IT-verkooppunten de deuren moeten sluiten, waaronder die van SoftWorld en Hardware House International. Andere verhuizen naar goedkopere locaties. De Advice Holding Group Co heeft dit jaar vijf vestigingen in winkelmalls moeten sluiten en IT City heeft twee tot drie grote winkels gesloten. Normaal opent het bedrijf elk jaar vijf vestigingen, nu slechts twee. Het bedrijf is van plan tien kleine winkels met een oppervlakte van 100 vierkante meter te openen.

Dit jaar worden naar verwachting 1,6 miljoen notebooks verkocht. Volgend jaar verwacht IDC een herstel; tenminste 1 miljoen notebooks zullen dan vervangen moeten worden.

– De Indonesische luchtvaartmaatschappij Lion Air dreigt een geduchte concurrent te worden op de budgetmarkt, wanneer haar dochter Thai Lion Air (TLA) vanaf de laatste week van december vanaf Bangkok gaat vliegen. De luchtvaartgigant begint met een vlucht Bangkok-Jakarta tweemaal per dag, een dagelijkse vlucht Bangkok-Kuala Lumpur en driemaal per dag Bangkok-Chiang Mai.

Volgend jaar staat China op het programma en op het binnenlandse front wil TLA vanaf Don Mueang gaan vliegen op Phuket, Hat Yai, Krabi en Phitsanulok. De maatschapij heeft ook grootste plannen voor uitbreiding van de vloot. Ze begint met twee nieuwe Boeings 737-900ER, eind volgend jaar moeten er twaalf vliegen en binnen vijf jaar gaat de vloot naar vijftig toestellen met de Boeing 787 ‘Dreamliner’ voor de lange afstanden.

TLA is voor 49 procent eigendom van Lion Air en voor 51 procent van een aantal bedrijven in de Thaise reiswereld, waarvan de namen niet bekend zijn gemaakt.

– De belangstelling voor dakzonnepanelen valt tegen. Tot 14 oktober zijn 564 aanvragen gedaan voor een gecombineerde capaciteit van 83 megawatt, aanzienlijk minder dan de beschikbare 200 MW. De inschrijftermijn is nu met een maand verlengd. De Energy Regulatory Commission veronderstelt dat de bevolking meer informatie nodig heeft over het programma, omdat het een nieuw idee is.

Van de 564 aanvragen zijn 385 gedaan door huishoudens en de overige voor commerciële gebouwen. De commissie en de Federation of Thai Industries organiseren de komende maand workshops om het programma toe te lichten. Berekend is dat de investering in zonnepanelen zich in zeven jaar kan terugverdienen.

www.dickvanderlugt.nl –Bron: Bangkok Post

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 22 oktober 2013”

  1. boodhaa zegt op

    Altijd weer een genot om het thaise nieuws weer begrijpelijk te kunnen lezen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website