Waar of niet waar? De Thaise aannemer zegt dat er alleen een toegangsweg is aangelegd naar de plaats waar de controversiële Xayaburi dam in de Mekong rivier in Laos moet komen en de Laotiaanse overheid zegt dat de planvorming is opgeschort totdat de overige Mekonglanden akkoord gaan.

Een team van Bangkok Post ging dat eens controleren en wat blijkt: in de rivier is over de halve breedte een dijk van gravel aangelegd, delen van een heuvel zijn geëgaliseerd en er zijn wegen aangelegd en gebouwen opgetrokken in enkele werkkampen. Het dorp Ban Nouay Souy is al met de grond gelijk gemaakt en de bewoners zijn geherhuisvest. De veiligheidsmaatregelen zijn streng. Buitenstaanders en geherhuisveste dorpelingen wordt de toegang ontzegd.

De graveldijk die 400 meter lang is, bemoeilijkt de doorvaart in het resterende deel omdat daar een sterke stroming staat. Een kleine longtail boot lukt het niet te passeren, zegt een schipper.

Begin deze maand bracht de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton een bezoek aan Laos. Ze drong er bij de regering op aan het project stil te leggen totdat nader milieuonderzoek is gedaan. Vorige week bezochten ambassadeurs, donoren en anderen op uitnodiging van de Laotiaanse overheid het gebied, maar ze kregen slechts zorgvuldig geselecteerde delen van de bouwplaats te zien.

– Een federale rechter op Honolulu heeft op verzoek van de openbare aanklagers een mensenhandelzaak geseponeerd tegen een uitzendbureau dat ervan verdacht wordt zeshonderd Thaise landarbeiders uit te buiten door hen op te zadelen met hoge schulden. Ze zouden het paspoort van de Thais hebben ingenomen en gedreigd hebben hen terug te sturen naar Thailand. De Thais werden op boerderijen in de VS te werk gesteld.

Gedaagden in de zaak waren acht personen, waaronder Mordechai Orian en Pranee Tubchumpol, resp. CEO en directeur van Global Horizons Manpower Inc, plus enkele zakenpartners. Drie personen pleitten eerder schuldig. De zaak begon te wankelen, toen openbare aanklagers een soortgelijke beschuldiging tegen Aluin Farms op Hawaii lieten vallen. Onderzoek toonde vervolgens aan dat het de federale overheid niet zou lukken de Global Horizons-zaak hard te maken.

– Het Enterovirus 71 (EV-71), dat in Cambodja meer dan 50 dodelijke slachtoffers heeft gemaakt, lijkt nu ook in Thailand te zijn opgedoken. Het virus dat mond- en klauwzeer (HFMD) veroorzaakt, zou gevonden zijn in het lichaam van een 2-jarig meisje dat op 19 juli in het Nopparat Rajathanee ziekenhuis overleed.

Het ziekenhuis zal dinsdag de laboratoriumtesten voorleggen aan een bijeenkomst van virologen. Het meisje vertoonde geen bijverschijnselen van de ziekte, zoals zweren of uitslag in haar keelgat, mond of op haar tong, maar hart, longen en hersens waren wel aangetast.

De afgelopen 5 jaar telde Thailand jaarlijks tussen de 8.000 en 18.000 HFMD-patiënten en 2 à 6 doden. In Bangkok zijn 30 scholen gesloten of sommige klassen zijn opgeschort. Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat ouders niet bang hoeven te zijn voor een uitbraak van HFMD. De huidige preventieve maatregelen zijn ‘highly effective’. Tot nu toe waarde alleen een minder agressieve variant van het virus in Thailand rond.

– De autocolonne van oppositieleider Abhisit is vrijdag in Chiang Mai aangevallen door roodhemden. Partijleden werden hinderlijk gevolgd van de luchthaven naar een hotel, waar een workshop zou worden gehouden. Partijleden die activiteiten in een dorp in San Sai wilden bijwonen, stuitten op een blokkade van 30 roodhemden. Ook op de terugweg probeerden roodhemden hen tegen te houden. Sommige roodhemden gooiden stenen naar Abhisit’s auto. Na de workshop moest het gezelschap via de achteruitgang van het hotel vluchten. Abhisit heeft de regering opgeroepen de rode duivels in toom te houden.

– De wedde van de gouverneur van Bangkok gaat omhoog naar 110.120 baht per maand. Ook de salarissen van ambtenaren en raadsleden stijgen met 20 procent. De Raad van State is akkoord, dinsdag besluit het kabinet.

– Het onderzoek naar frauduleuze rijstcontracten door de Public Sector Anti-Corruption Commission is naar verwachting volgende maand afgerond. De resultaten gaan dan naar de National Anti-Corruption Commission, die verdere stappen zal overwegen.

De PACC heeft geconstateerd dat valse rijstcontracten door President Agri Trading als onderpand werden gebruikt om in 2005 en 2006 leningen tot een totaal van 7,5 miljard baht bij negen banken los te peuteren. Mogelijk kreeg het bedrijf daarbij hulp van bankmedewerkers.

Het Department of Special Investigation heeft de zaak eerder onderzocht, maar liet die vorig jaar vallen omdat het een civiele kwestie betrof en niet een strafrechtelijke. Derhalve viel de zaak buiten haar jurisdictie. [Elders in het bericht wordt 33 miljard baht genoemd.]

– Drie leden van een Turkse bende, die creditcards hadden vervalst, zijn zaterdag in een appartement in Sathon (Bangkok) aangehouden. De politie vond er 58 valse creditcards, 527.000 baht aan contant geld, 333 blanco creditcards en apparatuur. De mannen gebruikten een computerprogramma om creditcard informatie te hacken van voornamelijk Europeanen en mensen uit India. Het drietal is een jaar actief geweest en heeft kans gezien 100 miljoen baht achterover te drukken. Ze namen het geld op bij banken in Ram Intra en Phra Khanong en maakten dat vervolgens over naar de bendeleider in Frankrijk.

– Voor het eerst gaat Thailand ingeblikte ananas onder een eigen merknaam exporteren. Vrijdag tekenden de Russische importeur Sun Fresh Co, de Pineapple Cooperatives of Thailand en Thai Num Choke Textile Co een overeenkomst om 40 ton per week naar Rusland te exporteren onder de merknaam Mr. Pine from the Land of Smiles. Later dit jaar zal deze hoeveelheid naar verwachting oplopen naar 1.000 ton per maand.

Al jaren zit de klad in de export. Twintig jaar geleden werd voor 45 miljard baht per jaar geëxporteerd, vorig jaar nog maar voor 26 miljard baht. Het Thaise aandeel in de wereldmarkt zakte van 65 procent in 1993 naar 42 procent nu. Ook de kwaliteit liep terug, hetgeen blijkt uit het lagere marktaandeel in het premie segment.

– In magazijnen en silo’s ligt 1 miljoen ton rijst, 94.000 ton maïs en 270.000 ton cassave, waarvan de kwaliteit dermate is teruggelopen dat ze alleen nog maar goedkoop kan worden verkocht om te worden verwerkt tot veevoer. Dit blijkt uit een onderzoek van het ministerie van Financiën naar 13 agrarische hypotheeksystemen, die sinds 2005 hebben gefunctioneerd: 11 voor rijst, één voor cassave en één voor maïs.

Het verlies dat deze voorraad de overheid oplevert, verbleekt echter bij het verlies waar het huidige hypotheeksysteem voor rijst, dat de regering Yingluck van stal heeft gehaald, op afstevent. De regering betaalt in dit systeem 15.000 baht voor een ton witte rijst en 20.000 baht voor een ton Hom Mali (jasmijnrijst), bedragen die zo’n 40 procent boven de marktprijs liggen.

De hoofdoogst van vorig jaar leverde vanwege de overstromingen slechts 6,97 miljoen ton paddy op, maar de tweede oogst dit jaar komt al uit op 9,5 miljoen ton. Wanneer die rijst is gemalen, bedraagt de voorraad 10 miljoen ton. Deze gigantische hoeveelheid levert het probleem op dat de regering voldoende ruimte moet vinden om de paddy en de gemalen rijst op te slaan.

De regering zal een flink verlies moeten nemen want de rijst verkopen voor $800 per ton, terwijl de wereldmarktprijs $450 tot $500 bedraagt, is een utopie. De rijst in voorraad houden is ook geen optie, want silohuur en het bewaken van de rijstkwaliteit moeten wel betaald worden.

Tot nu toe heeft de regering al 25 miljard baht uitgegeven aan het opkopen van de paddy. Wanneer de voorraden goedkoop worden verkocht, zal het verlies tot grote hoogte oplopen. ‘All hell will break loose soon’, concludeert de Thaistalige zakenkrant Post Today.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website