Thailand staat vandaag tegen Japan in de finale van de 17de Asian Women’s Volleyball Championship in Nakhon Ratchasima. Het team bereikte de finale dankzij een overwinning in de halve finale gisteren op regerend kampioen China. Het versloeg de Chinezen in vier sets.

Goud is niet ondenkbaar voor de Thaise dames: het team versloeg eerder in het toernooi Japan; daarentegen verloor het eerder deze maand van de Japanners in een kwalificatiewedstrijd voor het wereldkampioenschap in Japan.

De Chinese coach zeg dat het Thaise team het verdient te winnen, omdat het een betere taktiek heeft. ‘Ze zijn heel goed in de verdediging en heel snel met tegenaanvallen.’ De Thaise coach noemt de overwinning tegen het Chinese team ‘een wonder’. ‘We hebben gewonnen vanwege ons uitstekende teamwerk.’

– Stel: De regering neemt een anti-alcoholmaatregel. Die benadeelt de verkoop van een Europees bedrijf. Het bedrijf kan dan met de EU-Thailand vrijhandelsovereenkomst (FTA) in de hand naar een arbitragecommissie stappen, omdat de maatregel in strijd is met de FTA.

Dit toekomstscenario is mogelijk, wanneer de EU haar zin krijgt, maar het zou in strijd zijn met de randvoorwaarden die het parlement in 2010 aan de FTA heeft gesteld. Gevoelige kwesties ten aanzien van milieu, volksgezondheid en macro-economisch beleid dienen te worden uitgesloten van internationale arbitrage. Het kabinet zou dat van geval tot geval kunnen beoordelen en toestaan, aldus het parlement. Voor de EU is dat echter niet genoeg; die eist dat Thailand arbitrage in alle drie gevallen toestaat.

Gisteren beëindigden onderhandelaars de besprekingen in Chiang Mai. In december worden ze voortgezet en vermoedelijk afgerond. De FTA kan het jaar daarna van kracht worden.

Volgens een bron bij de onderhandelingen werden de besprekingen gedomineerd door de wens van de EU haar investeringen in Thailand veilig te stellen. Wanneer Thailand dit garandeert, is ze bereid Thaise bedrijven in Europa een voorkeursbehandeling te geven.

Over de bezwaren van de tegenstanders ten aanzien van medicijnpatenten, zaaigoed en intellectueel eigendom is niet gesproken. Zij eisen dat Thailand geen EU-voorstellen accepteert die verder gaan dan Trips-Plus (Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights) van wereldhandelsorganisatie WTO.

– Het duurt honderden jaren voordat de investeringen in de geplande hogesnelheidslijnen worden terugverdiend. Tijdens de tweede dag van het parlementaire debat over het voorstel 2 biljoen baht te lenen voor infrastructurele werken maakte Korn Chatikavanij, minister van Financiën in de (vorige) regering Abhisit, dit rekensommetje.

De vier lijnen souperen 780 miljard baht van het budget; het duurt 223 jaar om dat bedrag terug te betalen, heeft Korn uitgerekend. Hij baseert dit op een studie van een ‘world-leading investment banking company’ [lekker vaag]. De terugverdienperiode is dan ook nog exclusief onderhoud, managementkosten en rente.

Uit een studie van het Internationaal Monetair Fonds blijkt dat van de 27 landen die een hogesnelheidslijn willen aanleggen, Thailand het laagste inkomen per hoofd van de bevolking heeft. Alhoewel China een zelfde inkomen heeft, heeft het een grote bevolking, waardoor het potentieel aan reizigers aanzienlijk is. Bangkok telt circa 8 miljoen inwoners en de andere steden die de lijnen aandoen, veel minder. ‘Het is nog steeds niet bekend hoeveel mensen de trein zullen gebruiken’, aldus Korn.

Minister Chadchart Sittipunt (Transport) wees er daarentegen op dat de regering andere economische voordelen van de lijnen op het oog heeft en niet alleen aan het rendement op de investeringen denkt. De haalbaarheid van elke lijn is gebaseerd op adviezen van experts, betoogde hij.

Het biljoenenvoorstel krijgt overigens nog een juridisch staartje, want volgens de Democraten is het in strijd met de grondwet. Maar de Raad van State vindt dat niet. Nu nog zien of die mening wordt gedeeld door het Constitutionele Hof. De Democraten hebben al weten naar het Hof te stappen, wanneer de beraadslagingen ten einde zijn.

– Maandag steken de gouverneurs van zeven provincies, die geteisterd worden door zware regenval en overstromingen, en de gouverneur van Bangkok de koppen bij elkaar. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een vergadering uitgeschreven om maatregelen tegen overstromingen voor te bereiden. Hiervoor is een budget van 120 miljard baht beschikbaar.

Premier Yingluck maakte gisteren bekend dat de regering een commandocentrum gaat opzetten dat tot taak heeft toezicht te houden op het watermanagement en de situatie te analyseren. De premier inspecteerde gisteren de waterafvoer bij een stuw in het Saen Saeb kanaal in het district Min Buri. Bangkok kampt na twee dagen zware regen met overstromingen. De krant heeft het over ‘widespread flooding’, maar details ontbreken. Als enige wordt een lokale weg genoemd, die Nikom Makasan verbindt met het Makasan Airport Link station. Het water wordt er weggepompt.

Het waterpeil in kanalen in Bang Khen, Lak Si en Don Muang is hoog, maar de kanalen dreigen nog niet te overstromen. De Chao Praya rivier heeft een normale stroomsnelheid. Tot morgen wordt in 70 procent van Bangkok een milde regenval verwacht, die maandag vermindert.

Het National Disaster Warning Centre maakt bekend dat 54 districten in 7 provincies getroffen zijn door zware regens en overstromingen. Het gaat om de provincies Surin, Kalasin, Si Sa Ket, Ubon Ratchatani, Phitsanulok, Ayutthaya en Ang Thong.

Het heeft voor vandaag een waarschuwing afgegeven voor zware regen, mogelijk overstromingen, waterafvoer uit bossen en aardverschuivingen. Deze waarschuwing geldt voor de provincies Si Sa Ket, Nakhon Ratchasima, Sa Kaeo, Prachin Buri, Rayong, Chanthaburi en Trat.

In Si Sa Ket is een dijk over 35 meter doorgebroken, waardoor tien tambons zijn getroffen. De autoriteiten in Surin zeggen dat de regens de zwaarste in 40 jaar zijn; in 17 districten heeft landbouwgrond schade opgelopen.

De trein tussen Bangkok en Nakhon Ratchasima rijdt weer. De dienst was opgeschort nadat in het district Pak Chong rails onder 12 cm water waren gelopen als gevolg van water uit nabijgelegen bossen.

– De regering onderhandelt niet meer met de protesterende rubberboeren in Nakhon Si Thammarat en daarom moeten de boeren nu een besluit nemen over hun volgende stap, zegt Nipit Intarasombat, Democratisch parlementslid voor Phatthalung. De boeren houden de Khuan Hong kruising al zeven dagen bezet.

Een andere Democraat ontkent dat speculeerders rubber hamsteren, een beschuldiging die is geuit door de minister van Landbouw. Het zou om 27.000 ton gaan, maar Chinnaworn Boonyakiat zegt dat het om minder dan 1 procent van ’t lands voorraad gaat.

De minister beschuldigde hen er ook van het protest te financieren en jongeren te betalen. De jeugdgroep Luk Kwan Loy Lom geeft toe deel te hebben genomen aan de bezetting van de Khuan Hong kruising in Nakhon Si Thammarat, maar ze ontkent verantwoordelijk te zijn voor de schermutselingen met de politie vorige maand. De groep bestaat uit jonge rubberboeren en studenten uit drie provincies. De krant laat na te vragen of ze betaald zijn.

– De taxichauffeur, die donderdag een Iraniër en zijn Thaise vrouw beroofde en achterliet op de Khanchanaphisek brug over de rivier Chao Praya, is in een motel in Nonthaburi aangehouden. In de kamer werden enkele gestolen spullen gevonden. De chauffeur had het echtpaar opgepikt op Suvarnabhumi. Op de brug veinsde hij dat de wagen panne had. Terwijl het echtpaar de wagen duwde, ging de man er met de wagen vandoor.

– Chaikiri Srifuengfung (69), een vooraanstaand zakenman, heeft donderdagavond de hand aan zichzelf geslagen. De politie vermoedt dat hij een eind aan zijn leven maakte vanwege zakelijke conflicten met zijn familie. In 1964 richtte de familie het glasbedrijf Thai-Asahi Glass Plc op. Na 36 jaar verliet hij het in 2012. Chaikiri was voorzitter van een projectontwikkelaar, die ecodorpen in Pattaya wil bouwen.

– Vier Thaise paren van hetzelfde geslacht zijn naar Nieuw-Zeeland afgereisd om daar in de echt te worden verbonden. Sinds een maand kan dat daar en sindsdien zijn tachtig paren er getrouwd.

Commentaar

–  Afgezien van het hypotheeksysteem voor rijst dat het land al meer dan 700 miljard baht heeft gekost, ligt de regering onder vuur vanwege twee geplande megaprojecten: een lening van 2 biljoen baht voor infrastructurele werken en een lening van 350 miljard baht voor waterwerken. Ze worden alle drie gekenmerkt door een gebrek aan transparantie en openbare rekenschap.

Terwijl de controverse over het hypotheeksysteem en de infrastructurele werken over het gebrek aan financiële verantwoording gaat, veroorzaken de waterwerkprojecten een verregaande milieuramp van ongekende schaal, schrijft Bangkok Post in haar niet malse hoofdredactioneel commentaar van vrijdag.

Ze concludeert: Thailand stevent af op een fel milieuconflict en een langdurige nachtmerrie. Een milieuconflict omdat het 28 dammen en een waterweg wil aanleggen en een nachtmerrie omdat bewoners van getroffen dorpen in verzet komen.

Een voorproefje biedt de wandeltocht die milieuactievoerder Sasin Chalermlap maakt. Hij loopt naar Bangkok uit protest tegen de geplande aanleg van een dam in nationaal park Mae Wong, een deel van het grootste overgebleven bosstelsel van Zuid-Oost Azië. De mars krijgt veel publieke steun, aldus de krant. Vernietig Mae Wong en we vernietigen de veilige regeneratie en het herstel van gebieden voor bedreigde diersoorten. Een andere dam op het lijstje van 28 is de Mae Jaem dam, die gebouwd gaat worden op een actieve breuklijn in Chiang Mai.

Al deze dammen zullen bovenstrooms enorme milieu en ecologische schade veroorzaken en benedenstrooms milieu en woongemeenschappen vernietigen. En dan is er ook nog het plan om een waterweg te graven, waarvoor tussen de 30.000 en 140.000 rai land moet worden onteigend. [140.000 of 40.000?] De regering weigert bekend te maken waar die waterweg precies komt in de Central Plains, hoeveel mensen ervoor moeten wijken en of ze gecompenseerd worden. Gaat die waterweg door kwetsbare gebieden als wetlands lopen, komen culturele sites onder water te staan en wat zijn de gevolgen voor het kustgebied van de Golf van Thailand?

De bevolking vraagt om informatie, maar de regering houdt haar lippen stijf op elkaar. Dat is oncceptabel, aldus BP.

– Interessante gedachte in een ingezonden brief in de krant: De regering Yingluck kan van de rubbersubsidie leren hoe je het lot van rijstboeren kunt verbeteren. De schrijver citeert Stephen Covey’s advies: begin met het einddoel in zicht. Het einddoel in beide gevallen is de boeren meer inkomen te verschaffen.

Door de rijstboeren per rai te subsidiëren (net als de rubberboeren) voorkom je dat het geld in de zakken van rijstmolenaars en tussenhandelaren terecht komt en de subsidie bereikt ook de allerarmste boeren die alleen voor eigen gebruik rijst verbouwen. Het maakt een eind aan de smokkel van rijst uit buurlanden, het verstoort de markt niet en er zijn geen problemen met bederf en uitdijende voorraden.

Om boeren met veel land niet onevenredig van de subsidie te laten profiteren, stelt de schrijver voor kleine boerderijen een hogere subsidie te geven dan de grote, zodat bijvoorbeeld 80 procent van de subsidie naar de 20 procent armste boeren gaat. Om hen op de lange termijn te helpen, kan de helft contant worden uitgekeerd en de helft in beter zaaigoed of vouchers voor training.

Het systeem zal ook problemen kennen, maar dat is altijd nog beter dan het huidige systeem, waarbij de regering de rijst opkoopt voor prijzen die 40 procent boven de marktprijzen liggen, concludeert de schrijver. Om zelf één probleem aan te stippen: veel boeren zijn geen eigenaar van de grond, maar huren de grond. Hoe bereik je die? Datzelfde probleem doet zich bij de rubberboeren voor.

Economisch nieuws

– Thaise aandelen en de baht herstelden zich donderdag na het onverwachte besluit van de Amerikaanse FED om af te zien van het verminderen van haar monetaire stimuleringsmaatregelen. Het besluit vergrootte de belangstelling voor vermogens in opkomende markten. De baht had de hoogste stijging sinds januari 2007 naar 30,95/31 tegen de Amerikaansr dollar vergeleken met 31,65/31,7 op woensdag. De baht steeg echter langzamer dan de Indonesische ruphia, India’s roepia en de Maleisische ringgit. De beurs sloot donderdag op 1.489,06 punten (plus 3,24 pct) na een levendige handelsdag van 82,7 miljard baht.

Prasarn Trairatvorakul, gouverneur van de Bank of Thailand (BoT), noemde de stijging van de baht en andere valuta een marktcorrectie nadat de markt eerder had overgereageerd wegens de toenemende angst dat de FED haar aankopen zou verminderen. De bank houdt de ontwikkelingen in de gaten en zal alleen ingrijpen wanneer koersschommelingen de economie benadelen.

Beurspresident Charamporn Jothikastira waarschuwde investeerders behoedzaam te zijn omdat het herstel van donderdag gedreven werd door ‘heet geld’, dat gemakkelijk weer kan uitstromen wanneer de FED begint met verminderde aankopen.

– De regering is van plan 60 procent van de 2 biljoen baht voor infrastructurele projecten te lenen op de binnenlandse markt en 40 procent middels de uitgifte van US-dollar aandelen. BoT-gouverneur Prasarn Trairatvorakul zegt dat de liquiditeit in de binnenlandse markt hierdoor niet opdroogt, omdat het geld over een periode van 7 jaar wordt geleend en elk jaar 300 miljard baht bedraagt. De Thaise commerciële banken steunen de projecten. Woensdag sprak premier Yingluck met vertegenwoordigers.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

9 reacties op “Nieuws uit Thailand – 21 september 2013”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Thailand heeft zojuist de eerste set in de finale van de 17de Asian Women’s Volleyball Championship in Nakhon Ratchasima met 25-22 gewonnen van Japan.

  • Dick van der Lugt zegt op

   Breaking News 2 Ook de tweede set ging naar Thailand: 25-18.

 2. Tino Kuis zegt op

  Anoerak en ik zitten te kijken. Ze spelen goed. Het vertrouwen straalt er van af!

  • Dick van der Lugt zegt op

   Volleybal Het Thaise team is erg goed in het opzoeken van de lege plaatsen in het veld van de tegenstander. Ze zijn ook heel precies in het plaatsen van de bal. Een genoegen om naar te kijken. Heb zelf in mijn jonge jaren volleybal gespeeld.

 3. henk zegt op

  223 jaar terugverdientijd. In het bedrijfsleven geldt volgens mij vaak een termijn van 10 jaar als acceptabel. Overheid is natuurlijk geen bedrijfsleven. En beslissingen kosten politici nooit de kop. Tegen de tijd dat op dat gebied iets gebeurd, is de betreffende politicus al vervangen. De Burgers draaien er voor op. Daarin zijn alle landen hetzelfde.
  Maar vraag mij toch af of ook rekening is gehouden met investeringen in (vaar)wegen enzo die dan achterwege of lager kunnen blijven.

  Over dat plaatje heb ik een vraag. In de legenda zie ik “Allready planned double-track railway due by 2020” en “new double-track railway due by 2020”. Wat is het verschil?

  Henk

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Henk Voor waterwerken inclusief het graven van een waterweg is een aparte lening van 350 miljard baht beschikbaar. De bedrijven zijn er al voor geselecteerd. Je vraag over het plaatje kan ik niet beantwoorden.

   • Dick van der Lugt zegt op

    Volleybal Thailand heeft voor de tweede keer het Asian Women’s Volleybal Championship gewonnen. Ook de derde set werd overtuigend door het Thaise team van Japan gewonnen met 25-17. Thailand won eerder in 2009 het kampioenschap. Toen versloeg het China in de finale.

 4. Jack zegt op

  Dit is het moment om de corruptie aan te pakken en aan de top te beginnen.
  Ik verwacht dat ze zo’n 500 miljard baht kunt ophalen door anti-corruptie commissies 5% van de opbrengst te geven. Zou 25 miljard voor hen kunnen betekenen wellicht motiveert dat de integere Thai om er tegen op te treden.

  Als dan ook het subsidie rijstsysteem op orde wordt gebracht met nog een besparing van een 500 miljard de komende 7 jaar, komt er aardig wat geld binnen om de infrastructurele plannen uit te voeren en slechts 1 biljoen te moeten lenen.

  Het nieuwe spoor is echt een noodzaak voor Thailand, al vraag ik mij af of het een hoge snelheidstrein moet zijn. Zo snel gaat alles niet in Thailand en het moet betaalbaar blijven voor alle Thaien om een ticket te kunnen kopen.

  Een lening van 2 biljoen baht betekent volgens mij dat Thailand er financieel zwakker voor komt te staan, hetgeen betekent dat de Baht in waarde daalt. In eerste instantie goed voor de buitenlander, maar ga er van uit dat alle prijzen zullen stijgen waardoor de Thai het moeilijker krijgt om rond te komen.

  Veel wijsheid aan de Thaise politici de komende maanden.

 5. janbeute zegt op

  Mijn vrouw was de laatste dagen s middags niet bij de TV weg te slaan .
  We konden nergens heen gaan .
  Dus ging ik er maar op mijn eentje uit op de bike .
  Volleybal , Volleybal en nog eens Volleybal kijken .

  Groetjes Jantje .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website