Nabestaanden van de vijf Thais die bij de crash in Laos om het leven zijn gekomen, hebben de autoriteiten in Pakse gesmeekt de zoektocht naar lichamen voort te zetten. Tot nu toe zijn 36 van de 49 lichamen (44 passagiers en 5 bemanningsleden) geborgen, maar de lichamen van de Thaise slachtoffers zijn nog niet gevonden. De nabestaanden hielden hun pleidooi omdat ze bang zijn dat de zoektocht wordt gestaakt vanwege de sterke stroming van de Mekong.

Het tweemotorig toestel van Lao Airlines stortte woensdag in zwaar weer neer bij de afdaling naar het vliegveld van Pakse. Het kwam in de rivier terecht en verdween onder water. De zwarte doos en de romp van het toestel zijn nog niet gevonden.

Foto: Duikers van  de Thaise marine met sonar gaan op zoek naar slachtoffers en het wrak.

– De meest begeerde vrijgezel van Thailand is hartenbreker Sittha Sapanuchart. Althans volgens het tijdschrift Cleo dat eerder deze maand de 50 meest begeerde vrijgezellen bekend maakte. Tijdens een party in het Zense Gourmet Deck & Lounge Panorama, omlijst door muziek van Two Popetorn en Scrubb, liep de spanning hoog op bij het publiek dat er geen geheim van maakte wie favoriet was.

Hoogtepunt van de avond was natuurlijk de bekendmaking van de vijftig winnaars en net als bij de uitreiking van de Oscars hielden ze een praatje op het podium. Het publiekte juichte en smolt bij het zien van al die aantrekkelijke vrijgezellen.

Behalve de titel ‘The Most Eligible Bachelor of 2013’ werden nog andere onderscheidingen uitgereikt, zoals ‘The Most Feel So Good Bachelor’, ‘The Most Easy Going Bachelor’ en ‘The Most Well Groomed Bachelor’. (Bron: Advertentie Bangkok Post)

– Voormalig sportschutter Jakkrit Panichpatikum (40) is gisteravond in Min Buri (Bangkok) doodgeschoten. Zijn huishoudster, die bij hem in zijn Porsche zat, werd door gebroken glas gewond. Jakkrit overleed op weg naar het ziekenhuis. Hij werd door de duopassagier van een voorbij rijdende motorfietser onder vuur genomen. Die vuurde drie schoten af.

De politie vermoedt dat de moordaanslag te maken heeft met persoonlijke conflicten, een liefdesaffaire, gokken of drugs met als meest waarschijnlijk motief een persoonlijke conflict. Jakkrit werd in juli aangehouden omdat hij zijn vrouw met een vuurwapen had bedreigd. Hij werd beschuldigd van poging tot moord, mishandeling, het illegaal bezit van vuurwapens en gewelddadig gedrag en was op borgtocht vrijgelaten. In zijn gloriedagen won Jakkrit onder andere brons op de Asian Games in 2006 in Doha.

– Vijftig huizen, de meeste van hout, in Klong Toey (Bangkok) zijn gisteren in vlammen opgegaan. Het vuur werd vanaf de expressway met vijftien stralen bestreden en op de grond met twintig. Het kostte de brandweer meer dan een uur om het vuur te bedwingen. Gewonden zijn niet gemeld.

– Acht soldaten en vijf journalisten zijn gisteren bij bomslagen gewond geraakt. Aan de kant van een weg in Rangae (Narathiwat) ontplofte een bom die onder een boom lag. Op dat moment passeerde een patrouille van zes soldaten. Ze waren belast met de bescherming van kiezers voor de lokale gemeenteraad.

Na de ontploffing haastten bomexperts en journalisten zich naar de plaats delict en die werden een uur later het slachtoffer van een tweede ontploffing. Een bom opgehangen in een boom verwondde hen. De slachtoffers zijn behandeld in het Narathiwat Ratchanakarin ziekenhuis.

In Yala heeft de politie gisteren onder een ATM van de Krung Thai bank een doos met explosieven gevonden. De bom werd tijdig onschadelijk gemaakt.

– De brandwerende voorzieningen in SuperCheap, het complex dat vorige week afbrandde, waren onvoldoende, zegt vice-voorzitter Bandit Pradapsuk van de Association of Siamese Architects en hij vreest dat dit voor tal van gebouwen in Phuket geldt.

Bandit leidde gisteren een inspectie van het complex. Behoorlijke nooduitgangen ontbraken en er was ook geen adequate toegang voor brandweerwagens. Bandit vraagt zich af hoe het mogelijk is dat een gebouw waar 2.700 personen werkten en elke dag honderden klanten kwamen, niet met betere voorzieningen was uitgerust.

Intussen klagen omwonenden over de stank van het bluswater, dat er ligt en nergens heen kan. De gouverneur van Phuket heeft opdracht gegeven een snelle oplossing te vinden.

Gisterochtend werd Phuket opnieuw opgeschrikt door een brand, ditmaal op een markt bij het Karon strand. Zeven winkels werden vernield.

– Het Mekong Basin Community Council Network (MBCC) heeft de regering opgeroepen zich te verzetten tegen de bouw van twee dammen in de Mekong: de Xayaburi dam en de Don Sahong dam, beide in Laos. Volgens het netwerk bedreigen de dammen het levensonderhoud van zestig miljoen mensen. De MBCC beschuldigt Laos ervan de Mekong Agreement van 1995 te hebben geschonden. Die vereist consultatie van de andere Mekonglanden.

De bouw van de Xayaburi (door een Thaise aannemer) is al begonnen, met de Don Sahong wordt volgende maand begonnen. Die gaat volgens biologen ten koste van een van de belangrijkste habitat voor de migratie van vissen.

Premier Yingluck ging gisteren in haar wekelijks programma Yingluck Government Meets the People op de kwestie in, maar wat ze zei is – zoals gebruikelijk – dermate nietszeggend dat ik het niet eens kan citeren.

Politiek nieuws

– Het door een kamercommissie gewijzigde amnestievoorstel van Worachai Hema heeft een koele ontvangst gekregen van het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden). De autoriteiten, verantwoordelijk voor de doden en gewonden in 2010, zouden ook amnestie krijgen en dat pikken de roodhemden niet. Barbertje moet hangen en dat zijn met name voormalig minister-president Abhisit Vejjajiva (thans oppositieleider) en voormalig vice-minister-president Suthep Thaugsuban.

UDD-voorzitter Tida Thawornseth zegt dat de beweging vasthoudt aan het oorspronkelijke voorstel, dat de autoriteiten (en Thaksin en de protestleiders) uitsluit van amnestie. Maar ze houdt nog een slag om de arm. De top van het UDD moet de details van het gewijzigde voorstel nog bestuderen. Het UDD is bovendien benieuwd naar de reacties van de achterban. Over enkele dagen wordt het definitief oordeel geveld.

Pheu Thai parlementslid Worachai zegt dat hij het parlement zal vragen, wanneer het voorstel in tweede lezing wordt behandeld, vast te houden aan zijn versie. Premier Yingluck houdt zich wijselijk op de vlakte en zegt dat de wijzigingen een zaak van de commissie zijn.

Suriyasai Katasila, coördinator van de Green Group, een groep van politieke activisten, is niet verbaasd over de wijzigingen, want die bevestigen wat al vermoed werd: het amnestievoorstel heeft tot doel oud-premier Thaksin, die gevlucht is voor een gevangenisstraf van 2 jaar, te rehabiliteren. Bovendien biedt het gewijzigde voorstel hem de kans de 46 miljard baht die van hem in beslag is genomen, terug te eisen. Ook tal van andere corruptiezaken tegen hem, die nog op de plank liggen, zouden de prullenbak in kunnen.

Vandaag steken enkele burgergroepen de koppen elkaar om hun strategie te bepalen. ‘We kunnen de wet niet laten passeren, want dat betekent dat de rechtsstaat de nek wordt omgedraaid’, zeg Suriyasai.

Economisch nieuws

– Gouverneur Prasarn Traoratvotakul van de Bank of Thailand laat er geen twijfel over bestaan dat een souverein fonds, dat tot doel heeft geld te verdienen met de buitenlandse reserves van de bank, er binnenkort niet komt. Het ontbreekt aan ‘instrumenten’ om de risico’s te beheersen. ‘Er is op dit moment geen initiatief om wat voor fonds dan ook in te stellen.’

Eerder maakte adjunct-gouverneur Pongpen Ruengvirayudh, belast met monetaire stabiliteit, bekend dat de bank een plan bestudeert om het surplus aan buitenlandse reserves in een fonds onder te brengen dat de naam ‘New Opportunity Fund’ krijgt. Met de extra inkomsten kan de bank haar balans opkrikken. Over de instelling van zo’n fonds wordt al jaren gebakkeleid door de bank en de regering.

Per 11 oktober bedroegen de buitenlandse reserves US$ 171,6 miljard (5,3 biljoen baht) en de net forward position [?] $ 21,6 miljard. De huishoudschulden zijn de afgelopen maanden licht gedaald, maar Prasarn zegt dat ze nog steeds scherp in de gaten moeten worden gehouden. De afname is het gevolg van de beëindiging van enkele stimuleringsmaatregelen van de regering, zoals de belastingteruggave voor kopers van een eerste auto. Bovendien zijn consumenten zich meer bewust van hun schuldenlast en besteden ze minder geld. De huishoudschulden bedragen thans 8,97 biljoen baht oftewel 77,5 procent van het bruto binnenlands product.

– Fabrieken aan de Eastern Seabord hebben geen last van de overstromingen in het Oosten van Thailand; de overstromingen hebben ook geen invloed op de investeringen in het gebied, zegt Anchalee Chavanich, president van de Thai Industrial Estate and Strategic Partner Association. In het hele land blijven de investeringen trouwens sterk, ondanks een korte termijn afname van de export.

Wel moet Anchalee toegeven dat Thailand achterblijft met de ontwikkeling van infrastructuur, maar dat kan worden opgelost met het biljoenenplan van de regering.

David Nardone, president van Hemaraj Land and Development Plc, Thailand’s grootste projectontwikkelaar van industrieterreinen, verwacht dat de door water getroffen bedrijven net zo snel op de been zijn als na de overstromingen van 2011. De industrieterreinen in de Eastern Seaboard zijn trouwens grotendeels droog gebleven. Hemaraj exploiteert er zes industrieterreinen en vier logistieke parken. Het zevende industrieterrein gaat eind dit jaar open in Si Racha. Het bedrijf signaleert een kleine toename van klanten uit India en China.

In Prachin Buri hebben 14 bedrijven hun werkzaamheden vanwege de overstromingen moeten staken. Zeven MKB’s en tien community enterprises [?] hebben waterschade. Die aantallen zullen nog wel iets stijgen, verwacht Atchaka Sibunruang, adjunct-permanent secretaris van het ministerie van Industrie en secretaris-generaal van het Department of Industrial Promotion. ‘Deze bedrijven zijn vrij hard getroffen omdat het waterpeil snel steeg. Preventieve maatregelen hebben ze niet kunnen nemen, dus er is schade aan machinepark, grondstoffen en inventaris.’

– Kleine en middelgrote bedrijven die waterschade hebben opgelopen, kunnen van de Thai Credit Guarantee Corporation (TCG) een garantie op leningen krijgen. De TCG heeft hiervoor een bedrag van 10 miljard baht uitgetrokken. De regering neemt gedurende drie jaar 1,75 procent van het jaarlijks verschuldigde bedrag voor haar rekening en de TCG verhoogt haar 18 procent grens naar 30 procent van de wanbetalingen. Sinds de oprichting, 22 jaar geleden, heeft de TCG 306 miljard baht aan onderpand voor leningen verstrekt. De huidige garanties bedragen 220 miljard baht.

– Het gaat de banken – weer, moet ik schrijven – voor de wind. In het derde kwartaal boekten zeven beursgenoteerde banken een nettowinst van 41,17 miljard baht, een stijging van 20 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2012. De hoogste winst werd geboekt door Siam Commercial Bank, qua groeipercentage stond de TMB Bank aan kop. De goede resultaten zijn te danken aan de toename van het aantal leningen en hogere inkomsten uit tarieven.

– Pattaya lijkt het Saint Tropez van Thailand te worden, want botenverkopers voorspellen dat het aantal bezoekende jachten aan Thailand tot 2016 met 30 procent zal toenemen tot 2.100. Jaarlijks doen 110 luxe en superjachten Thailand aan. En die vinden in Pattaya een goede maritieme infrastructuur, aldus Wilaiwan Thawitsri, adjunct-gouverneur voor toeristische producten en bedrijven van de Tourism Authority of Thailand. Pattaya is volgens haar een top toeristische bestemming voor de pleziervaart, voornamelijk dankzij de Ocean Marina Yacht Club.

Dinsdag begint daar de driedaagse Ocean Marina Pattaya Boat Show 2013. Ruim honderd exposanten geven er acte de présence.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 20 oktober 2013”

 1. lodewijk zegt op

  Is dat een “whisfulthinking”van de heer Thawitsri om Ocean Marina 10 km.van Pattaya te gaan vergelijken met St.Tropez?
  Zo dodelijk saai als Ocean Marina is zo levendig is St.Tropez met zijn haven aan de boulevard.
  groet,
  Lodewijk

  • dickvanderlugt zegt op

   De vergelijking met Saint Tropez komt geheel voor mijn rekening en is een dichterlijke vrijheid om de grote ambities van T. te illustreren.

 2. Jos van den Berg zegt op

  Gezien de jarenlange bouwplaats die de Bali Hai pier is en de stinkende boten die er staan is een vergelijking met Saint Tropes volkomen misplaatst.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website