Thaise en Chinese soldaten in actie tijdens de gezamenlijke oefening ‘Strike 2013’ in de provincie Lop Buri. Aan de oefening nemen 320 soldaten deel. Oefenen lukt nog wel, maar praten niet. De Chinezen spreken geen Thais, de Thai geen Chinees.

Slechts vijf landen zijn op de uitnodiging van de protestbeweging PDRC* ingegaan om de rally bij het Democracy Monument te observeren zich te laten voorlichten over het doel van de protesten.

Alhoewel de PDRC de namen niet bekend maakte, schrijft Bangkok Post op gezag van een anonieme bron dat Rusland en Zwitserland en enkele internationale organisaties een vertegenwoordiger stuurden. China en Japan bleven weg.

De uitnodiging was een reactie op de internationale steun die Thailand krijgt. Volgens minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken) hebben al vijftig landen een verklaring uitgegeven waarin ze hun zorgen uitspreken over de situatie in Thailand. De minister heeft het buitenland ook opgeroepen de verkiezingen te steunen, maar de krant schrijft niet of daaraan voldaan is.

– Of oppositiepartij Democraten nu wel of niet deelneemt aan de verkiezingen op 2 februari: in beide gevallen leidt de partij verlies. De nieuw gekozen secretaris-generaal van oppositiepartij Democraten, Juti Krairiksh, zegt dat de partij voor een lastige keuze staat. ‘We moeten kiezen tussen een heleboel verliezen en het meeste wat we hebben, verliezen.‘

Zaterdag buigt het eveneens nieuw gekozen algemeen bestuur van 35 leden zich over de vraag of de partij meedoet. De meningen zijn verdeeld. De meeste partijleden en parlementsleden uit steden verzetten zich. Ze zien de verkiezingen als een ‘rubber stamp‘ voor voortzetting van het ‘Thaksin regime’. Ook uit het Zuiden, traditioneel een bolwerk van de Democraten, komen soortgelijke geluiden.

De tegenstanders steunen de eis van het PDRC voor politieke hervormingen voorafgaand aan de verkiezingen. Wanneer de Democraten meedoen aan de verkiezingen, beschouwen de tegenstanders dit als verraad, zegt een demonstrant op de Ratchadamnoen Avenue. ‘Dan heeft de partij een probleem, want niemand zal op een Democratische kandidaat stemmen. Als de Democraten de mensen verraden, toont dit aan dat politici bedriegers zijn.’

Juti zegt dat de huidige situatie niet vergelijkbaar is met 2006. Toen boycotten alle partijen de verkiezingen met uitzondering van Thaksin’s Thai Rak Thai (eerste voorloper van Pheu Thai). Dit keer zouden de Democraten de enige zijn, want alle andere partijen hebben al laten weten mee te doen. ‘Als we de verkeerde beslissing nemen, betekent dat de ondergang van de partij. Zelfs als we geluk hebben, komen we er verzwakt uit. Voor ons is het een lose-lose situatie. Het enige wat we niet weten is de omvang van de schade.’

Een boycot van de verkiezingen houdt ook een juridisch risico in. In 2008 werd een man in Songkhla veroordeeld omdat hij mensen had opgeroepen zich niet kandidaat te stellen. De rechtbank beschouwde die oproep in strijd met de democratie.

Voormalig parlementslid Shane Thaugsuban in Surat Thani, de thuisprovincie van actieleider Suthep, zegt dat alle zes voormalige provinciale parlementsleden zich niet kandidaat zullen stellen.

Partijleider Abhisit heeft het er maar moeilijk mee. ‘In beide gevallen lopen we averij op. Maar wanneer onze beslissing het land naar een betere toekomst brengt, doen we het. Het land is belangrijker dan de partij.’

– Mediavertegenwoordigers vergaderden gisteren in het kantoor van de Thai Journalists Association over de politieke situatie en hun rol daarbij. Ik laat de open deuren onvermeld en beperk me tot één reactie. Een vertegenwoordiger van het Isra News Agency zei dat de commerciële tv-zenders weinig tijd hebben besteed aan verslaggeving van de incidenten. Waarom? Omdat hun meeste time slots bestemd zijn voor programma’s waarmee geld wordt verdiend. En dat is eigenlijk ook weer een open deur.

– Zeven organisaties uit de particuliere sector, waaronder de Thai Chamber of Commerce, hebben gisteren overleg gevoerd met het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden). Ze zijn het eens over de wens voor sociale eenheid, maar verschillen van mening over de vraag of hervormingen voorafgaand of na de verkiezingen moeten plaatsvinden.

Het UDD zegt eerst verkiezingen en daarna hervormingen, de particuliere sector laat in het midden wanneer die hervormingen plaatsvinden. UDD-voorzitter Tida Tawornseth herhaalde haar verwijt aan de anti-regeringsbeweging. ‘De demonstranten werken aan een dictatuur van de minderheid.’

De voorzitter van de Federation of Thai Industries wees erop dat de economie schade oploopt door het conflict. Gevreesd wordt dat de economische groei volgend jaar niet 5 maar 3 procent bedraagt. ‘Veel buitenlandse investeerders willen in een land investeren dat de rechtsstaat volgt. Dat beschouwen ze als een belangrijke zaak’, aldus voorzitter Phayungsak Chartsuthipol.

– De meeste werknemers uit Myanmar willen naar hun land terugkeren, blijkt uit een peiling van de International Organisation of Migration (IOM) onder 5.000 Myanmarese werkers in zeven provincies. 80 procent wil terugkeren, 41 procent wil dat binnen 5 jaar. De resultaten van het onderzoek werden gisteren gepresenteerd op een bijeenkomst ter gelegenheid van de International Migrants Day. Wanneer de respondenten hun woord houden, heeft Thailand in 2025 een tekort van 5 miljoen buitenlandse werknemers. Naar schatting telt Thailand thans in totaal 3,5 miljoen buitenlandse arbeiders, van wie tweederde uit Myanmar komt.

Volgens Jeffrey Labovitz, chef de mission van IOM Thailand, toont het rapport de noodzaak aan om salarissen te verhogen en arbeidsomstandigheden te verbeteren teneinde concurrerend te blijven. Goed betaalde migranten vinden meer bevrediging in hun werk en willen langer in Thailand blijven. Sectoren waarin weinig betaald wordt, zoals landbouw en visserij, zullen op de korte termijn het hardst getroffen worden door de uitstroom, verwacht het IOM.

– In twee grotten in de provincie Krabi zijn prehistorische muurschilderingen, evenals even oude gereedschappen en menselijke skeletten gevonden. Het Permission Bureau van het Royal Forest Department gaat het Department of Primary Industries and Mines vragen de mijnconcessie aan een bedrijf voor het gebied in te trekken. Om welke delfstof het gaat, vermeldt het bericht niet. Dorpelingen schakelden eerder de rechter al in om het mijnproject tegen te houden.

– Een 7-jarig meisje is dinsdag in Khao Phanom (Krabi) om het leven gekomen doordat een inbreker haar hoofd in een teil onder water duwde. Het meisje kwam net van school toen de man zijn slag sloeg. Een oom die later thuiskwam, zag kans met hulp van buren de inbreker te overmeesteren.

Economisch nieuws

– Buitenlandse rijsthandelaren staan nog steeds niet te trappelen om Thaise rijst te kopen alhoewel die nu bijna evenveel kost als Vietnamese rijst.

Chookiat Ophaswongse, honorair president van de Thai Rice Exporters Association, zegt dat dit niet eerder is voorgekomen in de Thaise rijsthandel. Het lijkt erop dat kopers en handelaren erop gokken dat Thaise rijst verder in prijs zakt omdat de regering onder druk staat de van de boeren opgekochte rijst versneld van de hand te doen.

Zoals bekend krijgen de meeste boeren sinds begin oktober niet meer betaald voor de rijst die ze inleveren. De Bank for Agriculture and Agriculrural Cooperatives, die het hypotheeksysteem voor rijst voorfinanciert, zit met smart te wachten totdat het ministerie van Handel zijn schuld aan de BAAC aflost.

Onlangs liet de bank weten dat het tot eind dit jaar nog 22 miljard baht heeft om de boeren te kunnen betalen en 51 miljard baht tekort komt. Sinds begin oktober is 5,5 miljoen ton rijst ingeleverd, goed voor 90 miljard baht. De huidige oogst loopt tot eind februari.

Dit jaar exporteert Thailand naar schatting 6,5 miljoen ton, aanzienlijk minder dan de target van 8,5 miljoen ton van het ministerie van Handel. De eerste elf maanden van dit jaar werd 5,9 miljoen ton geëxporteerd. (Bron: Bangkok Post, 17 december 2013)

– De boeren die al sinds begin oktober op hun geld wachten, krijgen binnen zeven dagen betaald voor de paddy die ze hebben ingeleverd. Dit zegt minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën). Volgens de minister is de vertraging te wijten aan de anti-regeringsprotesten, waarbij het ministerie van Financiën, het Budget Bureau en het Comptroller-General’s Department werden bezet. Daardoor stagneerden betalingen aan de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives, die het hypotheeksysteem voor rijst voorfinanciert en er geen budget meer voor had. De minister maakte zijn excuses voor de vertraging.

* PDRC staat voor People’s Democratic Reform Committee. Secretaris-generaal is SuthepThaugsuban, voormalig Democratisch parlementslid.

Foto homepagina: Actieleider Suthep Thaugsuban (rechts) in gesprek met Matthew Wheeler van de International Crisis Group, gisteren bij het Democracy Moment.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Nieuws uit Thailand – 19 december 2013”

 1. chris zegt op

  Officiel zijn er 3.7 miljoen expats in Thailand, die overigens niet allemaal werken. Van deze 3.7 miljoen komen er 2.7 mijoen uit de buurlanden Myanmar, Laos en Cambodja gezamenlijk. Als dit cijfer eerlijk verdeeld is over de drie groepen zijn er bijna 1 miljoen legale Birmezen in dit land. Ik schat dat de meesten van hen werken. Als het bericht van Dick juist is betekent dat dat er net zoveel legale als illegale Birmezen in Thailand aan het werk zijn.

  • colorwings zegt op

   Twee broers van mijn Thaise vriendin werken in Birma (machines instellen voor de kledingindustrie) omdat het salaris in die sector in Birma hoger ligt. Het omgekeerde komt dus ook voor, al heb ik geen idee over de aantallen.

 2. Gerrie Q8 zegt op

  Als ik rijstboer zou zijn en nog geld tegoed had van de overheid, zou ik voorlopig geen gat in de lucht springen. De belofte van de minister van financiën lijkt me zeer overdreven. De betalingen stagneerden al ver voordat de politieke onrusten de kop opstaken. Als het excuus onjuist is, waarom de belofte dan niet?

 3. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Vier mannen hebben dinsdagnacht een molotov cocktail naar de familiewoning van de PDRC-protestleider mevrouw Chitpas Bhirombhakdi gegooid. De aanslag vond een uur plaats nadat Chitpas huiswaarts was gekeerd. Een voertuig dat geparkeerd stond op het erf, werd beschadigd. De politie heeft camerabeelden van de aanslag.

 4. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Anti-regerings demonstranten zijn vanochtend naar de Asok intersection gemarcheerd om pamfletten met de plannen van de protestbeweging uit te delen. Na de lunch keren ze via een andere route terug naar de Ratchadamnoen Avenue. Het pamflet zat vanochtend ook bij Bangkok Post.

 5. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Is actieleider Suthep Thaugsuban bezig de condities te scheppen voor een militaire coup? Dit vraagt woordvoerder Prompon Nopparit van regeringspartij Pheu Thai zich af naar aanleiding van Sutheps afwijzing van de verkiezingen op 2 februari. Volgens Prompon gebruikt Suthep zijn campagne voor politieke hervormingen als dekmantel voor het ontketenen van een militaire coup.

  Prompon wil van Suthep weten hoe de door hem voorgestelde Volksraad van 400 personen neutraal en democratisch kan zijn. ‘Als Suthep wil dat het land wordt geleid door een democratisch orgaan, moet hij aan de verkiezingen deelnemen en het land de gelegenheid bieden te beslissen zijn voorstellen al dan niet te steunen.’

 6. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Vijfhonderd studenten van het Network of Students and People for Reform of Thailand hebben vandaag voor de Amerikaanse ambassade in Bangkok gedemonstreerd. Ze deelden een open brief uit waarin ze de VS oproepen zich niet met de interne zaken van het land te bemoeien. Vorige week gaf de VS een verklaring uit waarin ze steun uitsprak voor de pogingen van de regering om de impasse op vreedzame wijze op te lossen.

 7. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Omdat zeventien landen, waaronder Nederland, bij het verlenen van een visum legeskosten berekenen, moet Thailand ook maar eens hetzelfde doen bij toeristen uit die landen. Panu Kerdlarpphol van het Immigratiebureau doet dat voorstel aan het ministerie van Buitenlandse Zaken.

  Panu denkt aan een bedrag van 1000 baht of hetzelfde bedrag dat Thaise bezoekers aan die landen moeten betalen. Dat varieert van 750 tot 3.900 baht. Het berekenen van legeskosten zou tevens helpen bezoekers te screenen en criminele elementen te weren.

  Bezoekers uit de genoemde landen kunnen zonder visum Thailand binnenkomen. Ze krijgen aan de grens een ‘visa exemption’ van 30 dagen en over land van 15 dagen. (Bron: Thai PBS, 19 december 2013)

  • Rob V. zegt op

   Iemand rekent zich weer rijk, of heeft last van het “want zij doen het ook” syndroom, of allebei…
   Panu zal dan wel doelen op het schrappen van de visum vrijstelling van 30 dagen voor diverse belangrijke (toeristen) herkomst landen. Voor een visum moet immers al betaald worden en documenten overlegt worden… Die visum vrijstelling heeft natuurlijk te maken met dat dit het toerisme ten goede komt, anders gaan die toeristen wel ergens anders op vakantie en dat lijkt me niet bevorderlijk voor de Thai die direct of indirect van het toerisme leven! Maar als meneer graag wil kopiëren, dan meteen maar ook wat betreft het hele visum stelsel.. niet? Dus al die verschillende visums de deur uit en voer net als de (Europese) landen waar hij op doelt een visum vrijstelling, visum kort verblijf (30-90 dagen?) en verblijfsvergunning in, werk visum, studie visum en klaar… Zal ook wel niet de bedoeling zijn… Kortom: dom geklets naar mijn mening.

 8. LOUISE zegt op

  Naar mijn mening is k. Panu een simpelton.

  A – Denkt hij nu echt dat de bezoekers gescreend kunnen worden hierdoor????
  Denkt hij nu echt dat hij hiermee criminelen kan weren???

  B- Denkt hij nu echt dat niemand hem door heeft dat hij gewoon weer voor een smoes moet zorgen om weer
  meer geld te kunnen binnen sleuren???

  Maar ja hij moet toch iets zeggen nietwaar???

  LOUISE

 9. BerH zegt op

  Hallo,

  Ik lees nu een tijdje Thailandblog. Van de politieke partijen snap ik nog niet zoveel. Klopt het dat er maar 2 partijen zijn?

  • Rob V. zegt op

   Hoi BerH, er zijn twee dominante partijen en 2 dominante bewegingen.
   Te weten:

   – Pheu Thai (huidigi premier Yinlick Shinawatra, oud premier Thaksin Shinawatra, …) en de Democraten (in het Thais ” Phak Prachathipat” , met oud premier Abhisit).

   – Op de achtergronden zijn er dan de ” roodhemden” (National United Front of Democracy Against Dictatorship, UDD) die vaak achter Pheu Thai staan en de “geelhemden” (People’s Alliance for Democracy, PAD) die vaak achter de Democraten staan.

   Er zijn nog wel wat andere partijtjes hoor maar daar hoor je weinig van (ik zie ze in o.a. Dick’s vertaling van de Bangkok Post bijna nooit voorbij komen).

   Op dit blog heeft minstens eenmaal een achtergrond artikel gestaan hierover maar die kan ik zo snel niet vinden. Om je op weg te helpen:
   https://www.thailandblog.nl/category/politiek/
   http://en.wikipedia.org/wiki/Thai_politics

 10. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News De rally van zondag heeft niet tot doel de registratie van kandidaten voor de verkiezingen van 2 februari op maandag te ontregelen. Dit zegt protestleider Suriyasai Katasila in reactie op berichten (onder andere in Bangkok Post) dat de protestbeweging van plan is de registratie te saboteren.

  ‘De rally eindigt zondag’, zegt Suriyasai, ‘maar we hebben natuurlijk geen invloed op demonstranten, die naar het Thai-Japan Sports stadion [de locatie van de registratie] gaan. Maar dat is niet ons standpunt.’

  • David Hemmings zegt op

   Dit is volgens mij louter een verklaring om de verantwoordelijkheid te ontlopen , nu de DSI hun begint op de hielen te zitten . Maar de echte bedoeling is heel de verkiezing te saboteren…en de verantwoordelijkheid naar de prottesters te sturen .

 11. NuckyT77 zegt op

  – De boeren die al sinds begin oktober op hun geld wachten, krijgen binnen zeven dagen betaald voor de paddy die ze hebben ingeleverd. Dit zegt minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën). Volgens de minister is de vertraging te wijten aan de anti-regeringsprotesten, waarbij het ministerie van Financiën, het Budget Bureau en het Comptroller-General’s Department werden bezet. Daardoor stagneerden betalingen aan de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives, die het hypotheeksysteem voor rijst voorfinanciert en er geen budget meer voor had. De minister maakte zijn excuses voor de vertraging.

  Dit noem ik Thais geklets. Sinds oktober wachten velen al en toen was er van besetting nog geen sprake. Mevr. Yingluck en haar kliekje willen gewoon speculeren over de ruggen van de boeren. Ik ken een aantal rijstboeren hier in de buurt en het “financiele water” staat hen werkelijk tot aan de lippen. Hopelijk onthouden de mensen dit bij de volgende verkiezingen maar ik denk dat dan alles weer vergeten is zeker als er weer een nieuwe I-pad toezegging gedaan wordt. Die dan na de verkiezing ook net weer iets anders uitgelegd wordt als voor de verkiezing. Amazing Thailand noem ik dit.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website