Tot nu toe is 20 procent minder regen gevallen dan vorig jaar. Een herhaling van de zware overstromingen van vorig jaar zit er dan ook niet in.

Plodprasop Suraswadi, minister en voorzitter van het Water and Flood Management Committee, zegt dat Bangkok dit jaar de dans ontspringt, niet alleen vanwege de lagere regenval maar ook omdat het drainagesysteem van de stad effectief is gebleken.

Gouverneur Sukhumbhand Paribatra van Bangkok erkent dat de overvloedige regenval sinds vrijdag een zware wissel heeft getrokken op het systeem, waardoor het soms drie uur duurde voor het water afvloeide en op sommige kleinere wegen nog langer.

Anond Snidvongs, directeur van het Geo-Informatics and Space Technology Development Agency, schat dat dit jaar 900.000 rai land in het Noorden en de Central Plains onder water zal lopen, tegen 35 miljoen rai vorig jaar.

Ander overstromingsnieuws

 • In de stad Sukhothai, die zondag voor de tweede keer door een kleine watersnood werd getroffen, stijgt het water niet meer. Binnen twee à drie dagen is het water weggepompt, zegt de directeur-generaal van het Royal Irrigation Department.
 • Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha heeft bekend gemaakt dat 100 militaire compagnieën klaar staan om hulp te bieden.
 • In de provincie Phitsanulok zijn drie districten onder water gelopen doordat de Yom rivier buiten haar oevers trad. Meer dan 100 huishoudens in Thachang, in een van de drie districten, staan onder water evenals 5.000 rai boerenland. Het water bereikte er een hoogte van 1 meter.
 • Het ministerie van Science and Technology gaat een ‘dream team’ van experts vormen om een lange-termijn watermanagementplan te maken. Het ministerie gaat ook beurzen verlenen aan studenten die watermanagement studeren.

– 34 bedrijven, meest Chinese, hebben belangstelling voor een van de anti-overstromingsprojecten, waarvoor het kabinet 350 miljard baht heeft uitgetrokken. Zij voldoen aan de eisen gesteld in de Terms of Reference. Maandag maakt de regering bekend wie de werken mag uitvoeren. Binnen 60 dagen moeten de gelukkigen hun plan indienen.

De bedrijven die nu zijn afgevallen, hebben nog een week de tijd om in beroep te gaan tegen de beslissing van de selectiecommissie. En dat zijn er heel wat, want 300 Thaise en buitenlandse bedrijven wilden in eerste instantie wel een werk uitvoeren.

– Na 2 jaar onderzoek naar de ongeregeldheden in april en mei 2010 heeft de Truth for Reconciliation Commission (TRC), ingesteld onder de vorige regering, haar eindrapport gepresenteerd. Volgens de commissie is haar rapport van 400 pagina’s ‘het meest betrouwbare en geloofwaardige overzicht’ van de gebeurtenissen, alhoewel meer feiten aan het licht zouden zijn gekomen wanneer de commissie meer bevoegdheden had gehad. Uit roodhemdkringen is al de eerste kritiek geuit op de conclusies van de commissie.

De belangrijkste conclusies van de TRC op een rijtje:

 • De zogeheten ‘mannen in het zwart’, met M79 granaten en geweren bewapende mannen, werden gesteund door het United Front for Democracy against Dictatorship en hadden een band met Khattiya Sawatdipol. [Khattiya had de leiding van de bewaking op Ratchaprasong Intersection, dat door de roodhemden bezet werd gehouden.]
 • Khattiya werd gedood vanuit een plaats die door de militairen werd beheerst.
 • De mannen in het zwart zijn verantwoordelijk voor de dood van acht soldaten, waaronder generaal Romklao Thuwatham.
 • De UDD-leiders hebben nagelaten hun supporters te weerhouden van geweld. UDD-leiders hebben de demonstranten in toespraken geprovoceerd .
 • Soldaten hebben talloze malen met scherp geschoten.
 • Het Centre for the Resolution of the Emergency Decree, dat verantwoordelijk was voor handhaving van de noodtoestand, had geen greep op de operaties van het leger.
 • De regering heeft nagelaten het gebruik van oorlogswapens door het leger te beheersen.
 • De zes personen die op 19 mei in Wat Pathum Wanaram werden gedood [een tempel waar roodhemden naar toe waren gevlucht] zijn getroffen door kogels uit de richting waar veiligheidstroepen zich ophielden. Die wisselden vuur uit met mannen in het zwart.

– Voormalig premier Abhisit en voormalig vice-minister-president Suthep Thaugsuban lopen het risico aangeklaagd te worden voor moord, nu de rechtbank heeft vastgesteld dat een 44-jarige taxichauffeur in mei 2010 door legervuur om het leven is gekomen.

Volgens Tarit Pengdith, hoofd van het Department of Special Investigation, heeft de rechtbank een precedent geschapen voor 35 andere dodelijke slachtoffers, die in 2010 tijdens de roodhemdongeregeldheden vielen, en die eveneens door legervuur zijn gedood.

De DSI gaat nu onderzoeken welke soldaten daarvoor verantwoordelijk waren en wie het bevel gaven. Omdat Abhisit en Suthep het leger opdracht hebben gegeven een eind te maken aan de ongeregeldheden, zouden ze mogelijk vervolgd kunnen worden voor moord met voorbedachten rade, zegt Tarit.

– Vandaag stemt de Senaat of voormalig vice-minister-president Suthep Thaugsuban (Democraten) met terugwerkende kracht zijn functie verliest, zijn parlementszetel moet opgeven en 5 jaar geen politieke functie mag bekleden. Volgens de National Anti-Corruption Commission heeft Suthep destijds de grondwet overtreden door de minister van Cultuur te vragen 19 personen, inclusief partijgenoten, op diens ministerie te werk te stellen. Suthep verdedigt zich door te stellen dat het een verzoek betrof en geen bevel.

Het is nog nooit voorgekomen dat de Senaat een politicus naar huis heeft gestuurd. Daarvoor is een drievijfde meerderheid nodig. Allerwege wordt dan ook verwacht dat Suthep rustig in zijn warme parlementszetel kan blijven zitten.

– Nog een groep zuidelijke opstandelingen is bereid zich over te geven, zegt vice-minister-president Yutthasak Sasiprasa. Zij zouden het voorbeeld willen volgen van de 93 mannen in Narathiwat die zich vorige week bij de autoriteiten meldden.

Slechts drie van hen zijn in staat van beschuldiging gesteld en zullen vervolgd worden. De overigen hebben slechts de noodverordening overtreden. Velen zijn volgens Yutthasak al gestraft. Hij zei ook dat de meesten vermoedelijk door de rechtbank zullen worden vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Omdat zo’n uitspraak lang op zich kan laten wachten, overweegt de regering de procedure te versnellen.

‘Ik denk dat het goed is om deze mensen te verwelkomen. Ze voelen zich schuldig en verlangen naar vrede. De haviken onder de opstandelingen zullen hierdoor worden geïsoleerd. Die kunnen niet veel langer opereren omdat de mensen afstand van hen nemen’, zegt Yutthasak.

Intussen ging het geweld in het Zuiden door. Zondagochtend vroeg werd in de provincie Yala een echtpaar doodgeschoten. Ze werden onder vuur genomen toen ze op de motorfiets van hun rubberplantage huiswaarts keerden.

– Met paintball en BB guns bereiden soldaten zich voor op guerrilla oorlogsvoering in het Zuiden. Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha benadrukt dat soldaten moeten leren rebellen te bevechten, die niet op het open veld de confrontatie aangaan, maar vanuit een hinderlaag de aanval openen. Volgens Prayuth zijn de militaire operaties in het Zuiden niet te vergelijken met normale oorlogsvoering. ‘Het zijn niet-militaire operaties omdat we niet het gehele gebied als slagveld kunnen beschouwen.’

De soldaten leren in kleine teams te opereren, het maken van burgerslachtoffers te vermijden en van alle kanten een aanval te verwachten.

– Tegen 5 van de 10 exploitanten van illegale vakantieparken in het Sirinat National Park op het eiland Phuket is pas aangifte gedaan. Dat zijn Three Dolphins, La Cloline, Pavilion Beach Resort, Land State Co en Phuket Peninsula Spa and Resort. Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation heeft meer tijd nodig om bewijsmateriaal tegen de overige vijf te verzamelen. Volgens die vijf hadden ze het land al bezit voordat het gebied in 1956 de status nationaal park kreeg.

– De Amerikaanse ambassade in Bangkok is vanaf 12 uur gesloten en ‘non-essential’ personeel heeft de middag vrij in verband met een geplande demonstratie tegen de anti-islam film Innocence of Muslims. Sinds dinsdag is in twintig landen al tegen de film geprotesteerd. Daarbij zijn zeventien personen om het leven gekomen en tallozen gewond.

– De BTSC, de beheerder van de bovengrondse metro, beter bekend als BTS, gaat op de negen drukste stations controlepoortjes plaatsen om de veiligheid te vergroten. Als eerste komt station Siam aan de beurt. Wanneer het werk begint, is niet bekend gemaakt.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


10 reacties op “Nieuws uit Thailand – 18 september 2012”

 1. Ronny zegt op

  Je zou het anders niet zeggen dat er 20 % minder regen valt ,als je kijkt naar de laatste dagen en zoals vannacht. Maar dat zijn maar persoonlijke en locale waarnemingen natuurlijk. In ieder geval lijken de afvoeren het toch nog goed aan te kunnen.
  Hopelijk hebben ze gelijk en wordt ons die waterellende van vorig jaar bespaard.
  We zullen maar weer afwachten zeker.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • tino zegt op

   Vorig jaar viel er 150% meer regen dan gemiddeld.Dit jaar viel er tot nu toe 20% minder regen dan vorig jaar, dus toch 120% meer regen dan gemiddeld.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
   • Ronny zegt op

    Dan scheelt toch weeral een 30 cm. Vorig jaar tot aan de nek in het water, nu tot aan de borst. Dat ademt toch wat vrijer.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
   • Dick van der Lugt zegt op

    Slimme regensom, pardon rekensom. De 20 procent vergeleken met vorig jaar is een mededeling van minister Plodprasop Suraswadi (Science and Technology). Mijn journalistieke voorbeeld I.F. Stone had als stelregel: alle regeringen liegen totdat het tegendeel bewezen is. En zo is ’t maar net.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
 2. teun zegt op

  Zolang er niet structureel tewerk wordt gegaan, zullen er overstromingen blijven. En alleen optisch bezig zijn – zoals in Sukhotai – lost de problemen niet op. Controle van dijken is essentieel en wordt niet opgeheven door er een betonnen wal op te plaatsen: het water stroomt dan dus onder de betonnen wal door!

  Men gaat de Chinezen inzetten. Lijkt me goed plan. Vooral als je kijkt hoe er in China ook hele dorpen wegspoelen en onderlopen als het een beetje fors regent.

  Rivieren/kanalen/beken allemaal uitbaggeren. En volgens vast schema blijven uitbaggeren (dat is dus niet een beetje voor de show met een dragline op een ponton rommelen!). Dit gaat niet gebeuren en dus zullen de problemen blijven bestaan en mogelijk alleen naar elders worden verplaatst.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • Piet zegt op

   Dijken bouwen is wel leuk maar dan moeten het wel echte dijken zijn zoals in ons land. Geen opgeworpen klei-heuvels.
   Maar dan nog is hogere dijken geen oplossing. Dan moet je ook rondom ALLE klongs hoge dijken gaan leggen en dat wordt een lastig verhaal.

   Het lijkt mij beter om de hoofdrivieren goed uit te baggeren met een diepe vaargeul om de stroomsnelheid te verhogen. Mischien moet er zelfs een groot kanaal richting zee bijkomen maar simpelweg dijkjes bouwen zie ik niet als oplossing.

   Lage gebieden zoals Sukothai kunnen als overstromingsgebied een functie krijgen om als waterbuffer te dienen. Het heeft geen zin om tegen het water te vechten je kunt het beter omleiden.

   De Thai zelf zie ik het probleem zeker nooit oplossen, of de Chinezen dat kunnen betwijfel ik.
   Ik verbaas me telkens weer hoe weinig de Thai van water afweten. Wanneer een Thai iets bouwt met water of wat waterdicht moet zijn dan heb je binnen 1 jaar problemen/lekkages.

   2 van mijn Thaise buren hebben rondom hun huis aanbouwen laten maken met een dak van pannen. Het dak heeft een zeer flauwe hoek waardoor er lekkages ontstaan. Als je niet eens weet hoe een dakje te bouwen dan ben je echt geen aannemer! En als je daarna ontkent dat het dak niet goed is gebouwd dan spoor je gewoon niet.

   Maar hey, This is Thailand…..mai ben rai…sabaai sabaai

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. cor verhoef zegt op

  De incompetentie van deze regering is verschrikkelijk. Op alle fronten. Wanneer je daar nog niet achter bent, zoals sommige hard core roodhemdaanhangers op dit forum, dan ben je wel erg traag van begrip. De Democrats zijn niet veel beter, maar hebben wel meer capabele mensen in de partij dan de PT.
  Ik durf nog niet te beweren dat dit jaar weer een herhaling zal worden van vorig jaar, maar wanneer de Grote Overstroming 2012 uitblijft is dat zeker niet dankzij de clowns die nu aan het bewind zijn, maar ondanks deze clowns.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 7 stemmen)
  • thaitanicc zegt op

   Waar ik zo van stond te kijken vorig jaar, toen de boel overstroomde, was de (publieke) ruzie tussen de gouverneur van Bangkok (een geelhemd) en PM Yingluck. Op een gegeven moment gaven ze tegenovergestelde orders: de gouverneur wilde het centrum van Bangkok koste wat het koste droog houden, terwijl Yingluck de sluizen op een kier wilde zetten (Yingluck wilde het waterpeil in de buitenwijken in het noorden van Bangkok laten dalen, omdat veel van haar kiezers daar wonen). Ik woon in het centrum, dus ik was blij dat de gouverneur uiteindelijk het pleit won. Maar afgezien van welke kant van het politieke spectrum je steunt, de gouverneur gedroeg zich een stuk capabeler gedurende de crisis dan Yingluck.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 4. Kees zegt op

  @Cor – Ik denk niet dat er echte hardcore roodhemdaanhangers zijn op dit blog, het is denk ik vaak meer een goed bedoelde maar niet bijster intelligente verlenging van de vermeende politieke symphatieen van hun vriendin. In 2010 had je zelfs een paar van die farang clowns die op een podium klommen om maar aan te geven hoe begaan ze waren met de zaak van de roodhemden. Met je laatste zin ben ik het volmomdig eens! Geelhemden en alles wat er tussen zit van hetzelfde laken een pak overigens. Beter om je niet met Thaise politiek te bemoeien als farang.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • cor verhoef zegt op

   @Kees, ik bemoei me er niet mee, maar heb wel een mening. Wat er in Government House besloten wordt raakt uiteindelijk ook mij. Daarnaast betaal ik een flinke sloot belasting -in tegenstelling tot veel Thais- en ik zou het zo prettig vinden wanneer daar nu eens goeds mee gedaan wordt in plaats van het in een groot zwart corruptiegat te zien verdwijnen.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website