Ruim drieduizend boeren, die al maanden op geld voor hun ingeleverde paddy wachten, hebben gisteren Asian Highway 117 in Bung Na Rang (Pichit) geblokkeerd. Ze droegen een nep lijkkist met daarop de portretten van premier Yingluck en enkele ministers, en staken die later in brand.

Minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) zegt dat er geen gelden zijn weggelekt uit de fondsen, die worden gebruikt om de boeren te betalen. De afgelopen twee jaar (vier oogstseizoenen) is via de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives 680 miljard baht naar de boeren gegaan. De minister zei bereid te zijn volgende week de Kiesraad toestemming te vragen voor het afsluiten van een lening of de nog uit te keren gelden uit fondsen van de bank te halen.

Kittiratt schoof de zwartepiet voor de vertragingen naar de oppositie, die de begrotingsbehandeling had gefrustreerd en daarna uit het Huis van Afgevaardigden was gestapt alvorens Yingluck het Huis ontbond. Omdat het kabinet demissionair is, kan het geen beslissingen nemen die een financiële last voor de volgende regering vormen, orakelde hij in een (doorzichtige) poging zijn straatje schoon te vegen. Volgens Kittiratt heeft de regering voldoende geld om de boeren te betalen; het wachten is alleen op het groene licht van de Kiesraad.

Donderdag heeft de National Anti-Corruption Commission besloten voormalige twee ministers en vijftien andere personen, die betrokken zijn bij het hypotheeksysteem voor rijst, wegens corruptie te gaan vervolgen. Naar de rol van premier Yingluck als voorzitter van het National Rice Policy Committee wordt nader onderzoek gedaan. Als ze nalatig is geweest, moet ze het veld ruimen.

– Ze zijn niet vergiftigd, is het voorlopig oordeel van veeartsen over de dood van 22 wilde gaurs in nationaal park Kui Buri (Prachuap Khiri Khan). In de onderzochte weefselmonsters en maaginhoud zijn dodelijke bacteriën, wormen en nitraat gevonden.

Nog geen eindoordeel, zegt Theerapat Prayurasiddhi, adjunct-hoofd van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP), want tot nu toe zijn 17 karkassen onderzocht door veeartsen van het National Institute of Animal Health.

In negen van de zeventien is clostridium novyi gevonden,in twee karkassen een bloedparasiet die anaplasmosis veroorzaakt, en in alle karkassen zijn verschillende hoeveelheden nitraat gevonden. Het wachten is nu op verder laboratoriumonderzoek om vast te stellen of er een verband is tussen de ziektes en de chemicaliën.

Niphon acht het onwaarschijnlijk dat de dieren zijn vergiftigd, zoals gesuggereerd is. De daders zouden dan hebben moeten weten, waar de dieren foerageren om ze elke keer te kunnen vergiftigen.

Het is ook nog te vroeg om de conclusie te trekken dat bodemverontreiniging de oorzaak is. Het Waste and Hazardous Substances Bureau, dat grond- en watermonsters heeft genomen, heeft wel arseen contaminatie geconstateerd. Maar alleen in de Khut Mai kreek was de concentratie hoger dan de veiligheidsnorm en die is niet dodelijk.

Het park is tot maart gesloten, zolang de doodsoorzaak van de dieren wordt onderzocht.

– De politie heeft drie grote drugsvangsten gedaan in het Noorden, Noordoosten en Zuiden. In Mae Hong Song werden 384.000 speedpillen ter waarde van 76 miljoen baht en 20 kilo crystal meth ter waarde van 60 miljoen baht onderschept. In Nakhon Phanom ging het om 630 kilo marihuana ter waarde van 10 miljoen baht en in Songkhla werden in een huis in Saba Yoi 6200 methamphetamine pillen, een AK-47 geweer en 24 munitiepatronen gevonden.

– Een man uit Malta is in Pattaya zwaar mishandeld door een groep mannen. De man en zijn Thaise vriendin, die onder invloed waren, kregen het aan de stok met de bestuurder van een motosai. Die probeerde hem te kalmeren toen hij tegen een ATM begon te schoppen die zijn pasje had ingeslikt en geen geld gaf. De bestuurder riep de hulp in van vrienden en die bewerkten de Maltees met een metalen stok en bierfles.

– Een EOD-team heeft in Yala een bom onschadelijk kunnen maken, die bedoeld was om patrouillerende soldaten te doden. De bom, een brandblusapparaat, lag in een stapel hout en was door een voorbijganger ontdekt.

– Oliemaatschappij PTT Plc dreigt mensen die geruchten verspreiden over majesteitsschennis, gepleegd door het bedrijf, voor de rechter te slepen. Volgens die geruchten zou het bedrijf een publicatie van roodhemden steunen die beledigende opmerkingen bevat over het koningshuis.

Economisch nieuws

– Strengere straffen en de medewerking van particuliere en openbare sectoren bij de controle van overheidsprojecten zijn de sleutel om de gigantische corruptie in Thailand te bestrijden, zegt de University of the Thai Chamber of Commerce (UTCC).

Uit de laatste peiling van de UTCC blijkt dat de meeste bedrijven nog steeds steekpenningen aan ambtenaren en politici blijven betalen van 25 tot 35 procent van de aanbestedingssom, ondanks seeeds meer anti-corruptie campagnes. Er zijn aanwijzingen dat in sommige noordelijke provincies dit percentage is opgelopen naar 50 procent.

De Corruption Situation Index van de UTCC is gebaseeerd op de antwoorden van 2.400 respondenten in het bedrijfsleven en de overheid. In december vorig jaar bedroeg de score 39, tegen 41 in juni. Hoe lager het cijfer, hoe groter de corruptie. Boven 40 punten wordt gesproken van matige corruptie. Bij 100 punten is corruptie geheel afwezig.

Vorie jaar schatte de UTCC het verlies voor het land op 240 tot 330 miljard baht; de totale investeringen bedroegen 2,4 miljoen baht. Het percentage 35 procent komt overeen met 2,63 procent van het bruto binnenlands product.

‘Corruptie is nu wijd verspreid, zowel binnen overheidsdiensten als lokale besturen’, zegt Thanavath Phonvichai, voce-president research bij UTCC. ‘Het is hard nodig de wetgeving te hervormen en strenge straffen uit te delen aan degenen die zich aan coruptie schuldig maken.

Volgens de Corruption Perceptions Index 2013 van Transparency International staat Thailand op plaats 102 van 177 landen gerangschikt naar mate van corruptie. Een jaar eerder stond het land op plaats 88, hetgeen betekent dat de corruptie is toegenomen. (Bangkok Post, 17 januari 2014) (Zie pagina Over corruptie)

– Zie verder Bangkok Breaking News – 18 januari 2014

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 18 januari 2014”

 1. diqua zegt op

  Kan iemand mij vertellen hoe je een democratie kunt bouwen in een land waar corruptie een gangbare zaak is en hoe the pm zich dan verschuilt achter de grondwet?

 2. chris zegt op

  beste Diqua,
  Ik heb de wijsheid niet in pacht maar de corruptie is een kwestie van een combinatie van factoren zoals onder andere grote inkomensverschillen, legio mogelijkheden, de attitude van de Thai, beperkte faciliteiten en/of voorzieningen en de lage pakkans.
  Dus bestrijden van corruptie moet een pakket van maatregelen bevatten, anders spant men het paard achter de wagen. Enkele van de maatregelen die – volgens mij – nodig zijn zijn:
  – geen betalingen van de overheid meer in cash, maar alles giraal en op basis van facturen;
  – afschaffen van de mogelijkheid om via cheques te betalen (er is online betalingsverkeer);
  – verhoging van de salarissen van overheidsdienaren;
  – een hogere, betere en eerlijkere toegang to beperkte voorzieningen (bv loten voor een plek op de universiteit);
  – (anoniem) meldpunt voor overtredingen;
  – meer transparantie in aanbestedingsprocedures;
  – geen borgtocht voor mensen die van corruptie worden beschuldigd;
  – invoeren van gedragscodes die onderdeel uitmaken van het arbeidscontract waarbij overtredingen leiden tot ontslag en het vervallen van alle aanspraken op extras en pensioen (bv. voor politie-ambtenaren);
  – meer transparantie in sollicitatieprocedures.

  Zo zijn er nog wel een paar te noemen maar ik laat het hierbij.

  • diqua zegt op

   Inderdaad chris, de punten die jij zo noemt behoren tot de pilaren van een democratie. Ik zie ze niet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website