Nieuws uit Thailand – 18 december 2012

Thais geven elkaar het liefst met kerst en nieuwjaar een smartphone cadeau. Op de tweede plaats komt pakketreisje naar het buitenland. Dat heeft het Kasikorn Research Centre in een peiling onder 400 respondenten vastgesteld. [Beetje kleine steekproef]

Populaire cadeaus zijn verder tablets, luxe accessoires (horloges en sieraden), en elektronische apparaten (computers, notebooks, ultrabooks). De smartphone scoorde 11,8 procent en die was vooral populair in de leeftijdscategorie 18-24. Oudere respondenten gaven de voorkeur aan een buitenlands reisje.

– Na 2 dagen gesloten te zijn geweest, gingen de meeste scholen in het Zuiden maandag weer open, maar slechts weinig onderwijzers en leerlingen kwamen opdagen uit angst voor aanslagen. Bovendien regende het pijpestelen en wisten veel leerlingen niet dat de lessen weer waren begonnen.

Enig effect heeft de protestsluiting niet gehad, want bij een aanval gistermiddag in Cho Airong (Narathiwat) werden twee ambtenaren gedood en vijf anderen, waaronder een onderwijzeres, gewond. De slachtoffers zaten in een songthaew truck met 15 passagiers, die het transport verzorgt van ambtenaren naar en van hun kantoor in Sungai Padi. De truck werd onder vuur genomen op een deel van de Jarusathian Road met aan beide zijden rubberplantages.

De Ban Bango school in Mayo (Pattani), waar twee onderwijzers vorige week op klaarlichte dag werden doodgeschoten, blijft deze week dicht. Volgende week maandag gaat de school weer open.

In Yala bezocht het hoofd van het Yala Primary Educational Service Area Office I enkele scholen om morele steun te verlenen. Negen boeddhistische onderwijzers zijn op hun verzoek overgeplaatst naar veiliger oorden, drie anderen moeten nog even wachten.

– In Hua Hin is een 53-jarige Australiër aangehouden die de afgelopen 12 jaar in Thailand heeft doorgebracht om een vervolging wegens belastingontduiking in zijn eigen land te ontlopen. Hij en vier anderen zijn de Australische belastingdienst nog US$20 miljoen schuldig.

– Een Cessna DA42 met twee Britten is gistermiddag neergestort in een rijstveld in Sam Khok (Pathum Thani). De twee mannen raakten wonder boven wonder slechts licht gewond.

-Thai Airways International is door de Federal Court van Sydney veroordeeld tot een boete van 241 miljoen baht plus rechtbankkosten. THAI is de 13de luchtvaartmaatschappij, die heeft toegegeven zich aan kartelvorming te hebben schuldig gemaakt.

– Thaise en Myanmarese investeerders staan vooralsnog niet te trappelen om te investeren in de economische zone Dawei in Myanmar, het paradepaardje van beider overheden. Gisteren bezocht premier Yingluck met in haar kielzog 40 zakenlui de plaats waar een gigantisch industrieterrein met diepzeehaven moet komen. Beide regeringen beloofden fondsen op tafel te leggen om het project van de grond te tillen.

Sinds Thailand en Myanmar in juli een overeenkomst over Dawei afsloten, hebben investeerders nog weinig belangsteling getoond. Thaise investeerders en banken hebben hun twijfels over het politiek klimaat in Myanmar en investeerders in Myanmar, die overigens alleen anoniem willen reageren, denken dat het project uitsluitend Thailand ten goede komt. Ze durven er ook niet in te investeren omdat ze er Thaise salarissen moeten gaan betalen.

Beide landen hopen niettemin dat tussen april en eind volgend jaar de eerste werkzaamheden kunnen beginnen. Thailand krijgt met de zone een poort naar de Indische Oceaan en westerse markten en Myanmar profiteert van de verwachte buitenlandse investeringen. Het project wordt uitgevoerd door Thailand’s grootste aannemingsbedrijf Italian-Thai Development.

Het enige wat tot nu gebeurd is, is de bouw van nieuwe huizen voor bewoners die voor de aanleg van het terrein moeten wijken. Erg veel tegenstand lijkt er niet te zijn, alhoewel sommige bewoners liever niet zouden verhuizen. ‘Maar we begrijpen dat we het project niet kunnen tegenhouden’, zeggen ze.

– Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI), dat oud-premier Abhisit en zijn rechterhand Suthep Thaugsuban heeft beschuldigd van moord, kan in zijn handen wrijven. De South Bangkok Criminal Court heeft vastgesteld dat een 25-jarige taxichauffeur op 13 mei 2010 om het leven is gekomen door legervuur. Eerder werd dezelfde conclusie voor twee andere sterfgevallen getrokken.

De DSI gebruikt de vonnissen om haar moordbeschuldiging te onderbouwen en heeft met deze derde uitspraak weer wat extra munitie in handen. Chartchai Chalao werd doodgeschoten toen hij en andere roodhemden op de Rama IV Road voetzoekers naar de oproerpolitie afschoten. Abhisit en Suthep gaven destijds het leger toestemming met scherp te schieten.

– Kwanchai Praipana is het in hoger beroep bij het gerechtshof niet gelukt zelfs maar een minuut af te krijgen van zijn gevangenisstraf van twee jaar en acht maanden. Eerder veroordeelde de rechtbank hem tot die straf wegens poging tot moord op geelhemden.

Kwanchai, voorzittter van Khon Rak Udon (We love Udon), leidde 4 jaar geleden een aanval van roodhemden op geelhemden. Zo’n 700 man sterk stormden ze, gewapend met messen en knuppels, een park binnen waar de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) een rally hield. Ze braken het podium af en vielen geelhemden aan. Eén persoon kwam om het leven, nadat hij met een bijl op zijn hoofd was geslagen en talloze anderen raakten gewond.

Kwanchai laat weten in beroep te gaan. Hij is na storting van een borgsom van 500.000 baht vrijgelaten.

In dezelfde zaak kreeg Kularp Yot-on een gevangenisstraf van 1 jaar en 4 maanden. Zij was beschuldigd van mishandeling en het stoken van onrust. 23 anti-PAD demonstranten en 2 PAD-supporters kregen een voorwaardelijke gevangenisstraf en 8 anti-PAD demonstranten werden vrijgesproken.

– Op verzoek van de weduwe doet de rechtbank een onderzoek naar de dood van Ampon Tangnoppakul, beter bekend als ‘uncle sms’, omdat hij 4 sms-jes had verstuurd die als majesteitsschennis werden beschouwd. Hij kreeg hiervoor 20 jaar gevangenisstraf.

Ampon stierf zeven maanden geleden in het ziekenhuis van de Klong Prem Central Prison, waar hij wegens maagklachten was opgenomen. Bekend was dat Ampom aan kanker leed. Volgens een post-mortem onderzoek zou hij overleden zijn aan longkanker. Critici zeggen dat zijn dood voorkomen had kunnen worden als hij tijdig naar een beter geoutilleerd ziekenhuis was overgebracht. De Ratchada Criminal Court hoorde gisteren een verpleegster en gevangenisarts.

Gevangenisarts Kittibun Techaporn-anan verklaarde bij de gevangenisdirecteur te zijn geweest toen hij de melding kreeg van Ampon’s hartstilstand. Maar hij mocht niet weg van de directeur omdat hij de directeur-generaal van het Corrections Department moest begroeten, die op bezoek was.

– Buitenlandse werknemers die het verificatieproces (NV) niet hebben doorlopen, dienen zich te melden bij een grenskantoor van Immigration, zodat ze het land kunnen worden uitgezet, zegt Pravit Khiengpol, hoofd van het Department of Employment.

Vrijdag was de deadline voor de NV-procedure. Circa 300.000 migranten hangt nu deportatie boven hun hoofd omdat ze niet over de vereiste papieren beschikken. Wanneer ze zich vrijwillig melden, worden ze niet vervolgd.

Werkgevers die voortaan buitenlanders in dienst willen nemen, moeten een verzoek indienen bij een provinciaal arbeidsbureau. Werkgevers die niet geverifieerde werknemers in dienst willen houden, wordt geadviseerd eveneens een verzoek in te dienen bij een arbeidsbureau, zodat de autoriteiten aan de desbetreffende ambassade kunnen vragen een paspoort te verstrekken.

– De Central Administrative Court is begonnen met de behandeling van een zaak, aangezwengeld door boeren in Saraburi en Ayutthaya. Zij verzetten zich tegen de bouw van een energiecentrale in Nong Saeng. Met de vergunningverlening is volgens hen van alles mis. De rechter was van mening dat er niets was gebeurd wat tegen de wet was. Of daarmee vonnis is gewezen, wordt niet duidelijk uit het bericht.

– Vice-minister Chumpol Silpa-archa (Toerisme en Sport) is gisterochtend voorafgaand aan een vergadering in het Government House flauwgevallen. Hij is opgenomen in het Ramathibodi ziekenhuis, waar hij is gedotterd. Drie jaar geleden had Chumpol dezelfde problemen, aldus zijn broer.

– Een 19-jarige man is aangehouden op verdenking van de moord op een 40-jarige vrouw, wier deels verbrande lichaam zondag in haar appartement in Bang Khen (Bangkok) werd gevonden. De verdachte heeft bekend dat hij de vrouw vrijdagavond heeft gewurgd. Uit jaloezie, verklaarde hij. Hij bleef in het appartement en probeerde zich zaterdag van het leven te beroven, maar dat mislukte. Toen sleepte hij het lijk naar de badkamer en stak het in brand.

– Nagemaakte schoonheidsproducten ter waarde van 30 miljoen baht zijn inbeslaggenomen bij een inval in winkel in Don Muang (Bangkok). De eigenaar is een bekende van de politie; hij werd al eerder voor een soortgelijk vergrijp gearresteerd. De nepproducten werden ook online verkocht.

– Dertig van de 32 bronzen zwaarden zijn gestolen uit een park in de Ayutthaya Elephant Kraal. De zwaarden werden van beelden van olifanten in oorlogsuitrusting en oude soldaten gehaald.

– De tien winnende ontwerpen van de wedstrijd ‘Design For Flood’ zijn vanaf donderdag tot 27 januari te bewonderen bij het Thailand Creative & Design Centre op de vijfde verdieping (6th floor) van Emporium aan de Sukhumvit Road. De ontwerpen zijn ook al uitgevoerd.

Zo is onder andere een opvouwbaar drijvend toilet te zien met aparte opslagtanks voor urine en faeces en een verwerkingssysteem zonder water; een setje bestaande uit een tafel en stoel die net als legostenen in elkaar kunnen worden gezet en een boot die ineen gevouwen het formaat van een tas heeft, met peddels. De boot heeft ook een waarschuwingssysteem tegen elektrische stroom in het water.

Politiek nieuws

– Het kabinet heeft een bedrag van 90,2 miljoen baht uitgetrokken om de bevolking in 108 openbare hoorzittingen uit te leggen waarom wijziging van de grondwet gewenst is. Volgend jaar wordt die vraag in een referendum voorgelegd aan de bevolking en het is natuurlijk wel de bedoeling dat de bevolking massaal ja zegt.

Het advies van oppositieleider Abhisit op zijn Facebookpagina om nee te stemmen, is verkeerd gevallen bij de regering. Abhisit zou de bevolking hebben opgeroepen het referendum te laten ontsporen. Dat is in strijd met de Referendumwet en zou uiteindelijk tot ontbinding van de Democratische partij kunnen leiden.

Maar Abhisit zegt met ‘derail’ (ontsporen) te hebben bedoeld dat ‘we samen moeten werken om er zeker van te zijn dat wijziging van de grondwet niet wordt goedgekeurd in het referendum. Ik bedoelde er niet mee te zeggen dat we moeten proberen het houden van een referendum te blokkeren.’

Pheu Thai-woordvoeder Prompong Nopparit zegt dat zijn partij Abhisit nauwkeurig in de gaten houdt om te zien of hij de Referendumwet overtreedt. ‘Ik wil de echte kleuren van de heer Abhisit onthullen. Abhisit praat democratie maar denkt als een dictator.’

Wijziging van de grondwet van 2007, die tot stand is gekomen na de coup van 2006, is een van de verkiezingsbeloftes van regeringspartij Pheu Thai. Het parlement heeft zich al over een voorstel gebogen om een burgerassemblee te vormen, die tot taak krijgt de grondwet te herzien. Maar de parlementaire behandeling daarvan is in juli door het Constitutionele Hof stilgelegd. Het Hof adviseerde toen een referendum te houden omdat de grondwet van 2007 ook in een referendum aan de bevolking is voorgelegd.

– Alhoewel zijn partij hem nog niet heeft gekandideerd, heeft Democratisch gouverneur Sukhumbhand Paribatra van Bangkok gisteren alvast het startschot gegeven van zijn herverkiezingscampagne.

Hij begon gelijk met douceurtjes te strooien en beloofde dat het tarief op de BTS-lijn On Nut-Bearing en Taksin-Bang Wa (twee verlengingen van bestaande lijnen) wordt verlaagd van 15 naar 10 baht, wanneer hij wordt herkozen. Ook beloofde hij dat het tarief op de Bus Rapid Transport-dienst van 10 naar 5 baht gaat. Binnen 4 jaar wordt die dienst zelfs helemaal gratis. Al die cadeautjes hebben tot doel mensen uit hun auto te krijgen.

Vandaag praat de partij in Hua Hin over zijn kandidatuur. Wanneer Sukhumbhand het groene licht krijgt van de partij, moet hij het opnemen tegen Pheu Thai-kandidaat Pongsapat Pongcharoen, adjunct-hoofd van het landelijk politiekorps en secretaris-generaal van het Office of the Narcotics Control Board, en de onafhankelijke kandidaat Kosit Suvinijit, voorzitter van een satelliet tv-kanaal.

Economisch nieuws

– Het gaat goed met Ikea. Een jaar geleden vestigde het Zweedse bedrijf zich in Thailand en nu al laat het weten twee nieuwe vestigingen te gaan openen in Bangkok. De eerste 10 maanden van zijn bestaan trok het bedrijf 3 miljoen bezoekers. De verkoop oversteeg de prognose met 35 procent.

De nieuwe vestigingen komen aan de west- en noordkant van Bangkok en worden ontwikkeld in samenwerking met SF Development Co, een ‘community mall developer’. Hetzelfde concept als in Megabangna wordt er toegepast. Daar is Ikea de klantentrekker voor andere zaken die in het complex zijn gevestigd: Home Pro, Big C Supercenter, Major Cineplex en Robinson Department Store.

Volgens Thitirat Charoenyingwattana, vice-president marketing van SF Development, zijn Thais vertrouwd geraakt met het ‘do-it-yourself’-concept van Ikea.

Het meubilair en de decoratieve producten die Ikea verkoopt, komen uit tal van landen, waaronder China en Rusland. Ook uit Thailand worden producten betrokken, in het bijzonder van de Mae Fah Luang Foundation.

– Toyota is een beetje dom geweest, om een gevleugelde uitdrukking van Máxima te gebruiken. In een advertentiecampagne beweert het bedrijf dat de nieuwe Vios subcompact in aanmerking komt voor het overheidsprogramma, waarbij kopers van een eerste auto de betaalde belasting terug krijgen. Maar dat programma geldt alleen voor wagens die door de producent bij de Belastingdienst zijn geregistreerd en dat heeft Toyota nog niet gedaan.

Het bedrijf zal moeten opschieten want eind van het jaar loopt de regeling af. Als de Belastingdienst de wagen alsnog registreert, dienen kopers bij de dealer om een nieuwe aankoopovereenkomst te vragen met een datum na de registratiedatum.

www.dickvanderlugt.nl –Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website