Juwelier blij, chauffeur blij. Woensdag vergat een juwelier uit Ubon Ratchatani gouden halskettingen ter waarde van 13 miljoen baht in een taxi in Pathum Thani. Vrijdag retourneerde de chauffeur de halskettingen, nadat hij van een kennis had gehoord dat de televisie er aandacht aan had besteed.

De 56-jarige chauffeur uit Roi Et ontving als beloning 2 halskettingen ter waarde van 200.000 baht.

– Om de inflatie binnen de perken te houden, blijven de subsidies op brandstof voorlopig gehandhaafd. De inflatie staat onder druk vanwege de stijgende olieprijs en zal ook beïnvloed worden door de verhoging van het minimumloon dit jaar.

Vice-minister-president Kittiratt Na-Ranong maakte gisteren bekend dat de regering ernaar streeft de dieselprijs tussen 31 en 32 baht per liter te houden. NGV (aardgas) blijft gesubsidieerd worden voor taxi’s en bussen. Het National Energy Policy Committee beslist nog hoe lang de subsidie op gas voor huishoudelijk gebruik blijft gehandhaafd.

Alhoewel de autoriteiten volhouden dat de inflatie onder controle is, neemt de onvrede over de stijgende voedselprijzen en prijzen van diensten toe. De autoriteiten schatten dat de verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht op 1 april de inflatie met 0,3 tot 0,4 procentpunten op zal stuwen.

– Het kantoor van de Rekenkamer denkt dat Panita Kambhu na Ayutthaya, permanent secretaris van het ministerie van Social Development and Security, die deze week abrupt werd overgeplaatst naar het kantoor van de premier, in de periode 1998-2001 onzorgvuldig is omgesprongen met 32 miljoen baht, toen ze directeur-generaal was van de afdeling Social Development en Welfare. Dat geld was bestemd voor steun aan non-profit organisaties, maar werd aldus Panita uitgegeven aan studiereizen naar het buitenland. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

– 37,6 miljoen tabletten, die pseudoephedrine bevatten, zijn de afgelopen 3 jaar uit het Udon Thani Centre ziekenhuis verdwenen. Pseudoephedrine wordt gebruikt bij de productie van methamphetamine. Vorige maand liep een apotheker tegen de lamp, die 65.000 pillen tegen verkoudheid en allergie het ziekenhuis had uitgesmokkeld. Naar aanleiding daarvan dook het ziekenhuis op verzoek van de politie in de boeken.

De bankrekeningen van de apotheker zijn geblokkeerd en zijn auto is inbeslaggenomen. De man kan nog meer verwachten, want gebleken is dat hij aandelen in de ziekenhuiscoöperaties ter waarde van 3 miljoen baht heeft.

De politie verdenkt ook een apotheker in het Thong Saeng Khan ziekenhuis in Uttaradit van het smokkelen van pillen.

Het Kamalsai ziekenhuis in Kalasin zei donderdag 356.000 Actifed pillen te missen.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft alle overheidsziekenhuizen het bevel gegeven tijdelijk te stoppen met het kopen van medicijnen die pseudoephedrine bevatten.

– Het leger heeft zijn onderzoek nog niet afgesloten, maar een onafhankelijk panel wel. Rangers doodden op 29 januari vier moslims in Pattani en dat was volgens het panel een ‘overreactie’. De commandant van het Vierde Legerkorps wacht de resultaten van het eigen onderzoek af. ‘Als de soldaten fouten hebben gemaakt, moeten ze gestraft worden. Maar als ten onrechte straf wordt gegeven, zou dat unfair zijn voor soldaten die hun taak uitvoeren’, zegt hij. De rangers openden het vuur op een pickup truck met acht moslims, nadat volgens hen vanuit de wagen op hen was geschoten. Maar volgens de vier overlevenden waren ze ongewapend.

– Een taskforce van 1000 agenten en ambtenaren van National Parks heeft gisteren een inval gedaan in een Hmong dorp in Umphang (Tak) op zoek naar de 11 mannen, die ervan verdacht worden vorige week vier rangers in gijzeling te hebben genomen.

De gijzelnemers bestormden op 11 maart een buitenpost in het Umphang Wildlife Sancutary en ontvoerden de rangers. Ze eisten de vrijlating van de 28-jarige Hmong Yeng Archaikiri die aangehouden was, omdat hij in het bos een akkertje heeft. De rangers werden maandag vrijgelaten, nadat de autoriteiten Yeng op borgtocht hadden vrijgelaten.

De gijzelnemers werden niet gevonden, wel wapens en de resten van beschermde wilde dieren en Yeng werd opnieuw gearresteerd. Damrong Pidech, hoofd van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation, heeft de taskforce gevraagd in het gebied te blijven totdat de spanningen tussen boswachters en de Hmong gemeenschap zijn verminderd.

– Het King Prajadhipok’s Institute heeft een aantal voorstellen voor verzoening gedaan, die niet bij iedereen in goede aarde zijn gevallen. Het instituut stelt voor de besluiten van het militair bewind, na de coup van 2006 gevormd, nietig te verklaren. Dat zou als gevolg hebben dat de strafzaken tegen Thaksin en de gevangenisstraf van 2 jaar waartoe hij bij verstek is veroordeeld, vervallen. De voorstellen zijn aangeboden aan de speciale kamercommissie, die zich met verzoening bezighoudt, en worden later in het parlement behandeld. Nietigverklaring van de besluiten van het militair bewind is al eerder voorgesteld door Nitirat, een groep progressieve docenten recht van de Thammasat universiteit.

– Nog steeds wordt in Mae Sot (Tak) keukengerei verkocht dat kan leiden tot loodvergiftiging van kinderen. De aluminium pannen worden geïmporteerd uit Myanmar. De Disease Control Department heeft bij een onderzoek van 200 kinderen 12 gevonden, die positief op lood testten.

– De politie heeft een vrouw gearresteerd die tenminste 10 mensen heeft opgelicht voor een bedrag van 30 miljoen baht. Ze deed zich voor als stewardess van Thai Airways International en kocht zogenaamd aandelen voor hen.

– Thai Airways International gaat de aankoop van 38 vliegtuigen tussen 2018 en 2023 in heroverweging nemen. THAI maakte vorig jaar een verlies van 10 miljard baht. Volgens THAI-voorzitter Ampon Kittiampon zijn de vooruitzichten weinig rooskleurig met concurrentie van maatschappijen uit het Midden Oosten, budgetmaatschappijen, stijgende olieprijzen, de wereldeconomie en rampen. Aan de geplande koop en huur van toestellen tot 2017 wordt niet getornd.

– De Criminal Court heeft een 42-jarige drugshandelaar tot de doodstraf veroordeeld en zijn halfbroer tot levenslang. De halfbroer werd in juli 2010 aangehouden met 3 kilo methamphetamine. Hij werkte in opdracht van zijn broer die gevangen zit in de Klongsem Central gevangenis.

– In Chiang Mai heeft de politie drie drugsverdachten aangehouden en 2,5 miljoen speedpillen en 50 kilo crystal methamphetamine met een straatwaarde van 800 miljoen baht inbeslaggenomen. De drugs die bestemd waren voor Bangkok, lagen in een leegstaand winkelpand.

– Toyota Motor Thailand heeft haar gesprekken met internationele en binnenlandse verzekeringsmaatschappijen opgeschort totdat ze een volledig beeld heeft van de waterbeheersingsplannen van de regering. Tot nu toe vragen de maatschappijen dermate hoge premies dat die zouden leiden tot verhoging van de productiekosten. De maatschappijen menen dat het risico van overstromingen sinds vorig jaar is toegenomen.

Ondanks de verzekeringskwestie, blijft Toyota trouw aan Thailand. Japanse zakenlui hebben ook hun vertrouwen in de Thaise regering uitgesproken nadat de eerste plannen ter voorkoming van overstromingen bekend waren gemaakt.

– Met behulp van valse facturen, gekocht van criminele bendes, hebben enkele bedrijven de fiscus voor 3,27 miljard baht getild; de staat liep hierdoor 691 miljoen baht aan BTW-inkomsten mis en 2,65 miljard baht aan bedrijfsbelasting. De belastingdienst vermoedt dat met de facturen betalingen aan steekpenningen in de boekhouding zijn weggewerkt.

De belastingdienst en de Crime Suppression Division hebben onlangs aangifte gedaan tegen Thanakrit Hilee, die een website beheert waarop valse facturen kunnen worden gekocht. Thanakrit heeft voor 400 miljoen baht aan kwitanties verkocht, waardoor de staat 30 miljoen baht aan BTW en 100 miljoen baht aan bedrijfsbelasting is misgelopen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

 

9 reacties op “Nieuws uit Thailand – 17 maart 2012”

 1. Toos zegt op

  Het doet goed om te lezen dat er een eerlijke vinder was en dat de vinder er ook een beloning voor kreeg. De kettingen waren 200.000 bath waard, maar was dat naar verhouding tot het vindbedrag redelijk.?. Ik weet niet hoeveel een Bath waard is.vr.gr. OT

  • dick van der lugt zegt op

   Zie: http://www.wisselkoersen.nl/ voor de wisselkoers.

   • Ronny zegt op

    Dick
    Gewoon ter info want er zijn natuurlijk nog meerdere maar persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar onderstaande link. Wordt door de bank zelf ook gebruikt http://www.scb.co.th/scb_api/index.jsp

   • jogchum zegt op

    Dick,
    De link die jij gebruikt voor info over de koers van de Thaise-bath is mij volstrekt onduidelijk

    @ De informatie link van Ronny begrijp ik daartegen over volkomen. De Euro staat op die link
    op 40.68 en heb dat ook nagekeken op de site van ”’telegraaf-valuta”

    • Jack CNX zegt op

     Jogchum.

     De euro staat daar op 39.78.het is buying rates.
     De koers 40.68 is selling rates.

    • dick van der lugt zegt op

     Dat verbaast me Jochum. Ik vind de site zeer bruikbaar. Je vult een bedrag in euro’s of baht in en de site rekent supersnel de tegenwaarde in de andere valuta voor je uit.

    • Ronny zegt op

     De link die ik heb doorgegeven is de koers die op dit eigenste moment gegeven wordt voor je Euro in de SCB. Ze wordt meerdere malen per dag aangepast. Vergis je niet met de waarden die je leest op de andere site’s. De daar vermelde verhandelwaarde zal wel als referentie dienen (middenkoers) dus als je Euro’s verkoopt zal je minder Bath’s krijgen dan die waarde, koop je Euro’s dan zal je meer Bath’s betalen dan die prijs. Is gewoon de winstmarche die de bank maakt. Natuurlijk heeft ieder individueel bankfiliaal nog zijn eigen winstmarche. Zo was het vroeger best mogelijk dat je meer kreeg in de luchthaven (Thailand moet zowat het enige land zijn waar dit kon) dan in een filiaal buiten de luchthaven maar dit is ook al verleden tijd.

  • Hans van den Pitak zegt op

   In de Thaise krant stond dat hij ook nog 500.000,- Baht aan contanten had gekregen, en dan is het alles bij elkaar een aardig vindersloontje.

   • dick van der lugt zegt op

    Merkwaardig dat Bangkok Post daar niet over rept.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website