Bewoners en toeristen in Phuket zijn maandagmiddag opgeschrikt door twee aardbevingen kort achter elkaar van respectievelijk 4,3 en 5,3 op de schaal van Richter. Volgens de krant zouden ze ‘in paniek’ uit gebouwen zijn gevlucht.

Het epicentrum van de eerste beving lag in het district Thalang (Phuket) en van de tweede beving 2 kilometer onder de zeebodem 614 kilometer ten noorden van Sumatra. ’s Avonds volgden twee kleine naschokken.

De schokken werden ook gevoeld op enkele stranden van het eiland, sommige streken in het district Thalang, in het stadscentrum, Phuket International Airport en enkele andere provincies aan de Andamankust. Schade is niet gemeld en gewonden zijn niet gevallen.

– Na 5 van de 7 dangerous days bedraagt het aantal verkeersdoden 253 en gewonden 2.751. Vorig jaar eisten de zeven gevaarlijke dagen 271 levens en raakten 3.476 personen gewond.

– De regering gaat een nieuw bureau in het leven roepen om de communicatie met de bevolking tijdens overstromingen te verbeteren. Het zogeheten flood information centre zal bestaan uit vertegenwoordigers van alle betrokken diensten. Hun taak is het verzamelen en analyseren van informatie over overstromingen en de bevolking op een toegankelijke wijze in te lichten. Vorig jaar was er veel kritiek op de voorlichting over de overstromingen, die vaak verwarrend en tegenstrijdig was.

– Premier Yingluck maakt zich zorgen over de trage voortgang van veel watermanagement projecten. In juni zouden de projecten klaar moeten zijn in de bovenstroom van de Chao Praya en in juli en augustus in de benedenstroom. Volgens een lid van het Water and Flood Resources Management Committee worden de vertragingen veroorzaakt doordat de betrokken diensten geen geschikte bedrijven kunnen vinden om het werk uit te voeren.

– Vice-minister-president Chalerm Yubamrung heeft op de website van regeringspartij Pheu Thai het idee gelanceerd om personen die tot de doodstraf zijn veroordeeld wegens drugsdelicten binnen 15 dagen na hun veroordeling in eerste aanleg en hoger beroep te executeren. Deze maatregel zou een einde moeten maken aan het verhandelen van drugs vanuit de gevangenis.

Volgens Danthong Breen, voorzitter van de Union for Civil Liberty, is Chalerms idee in strijd met de grondwet, Thailands 2nd National Human Rights Programme (2009-2013) en internationale mensenrechten wetgeving. Bovendien ontneemt het de overtreders de mogelijkheid om in beroep te gaan bij de Supreme Court en om gratie te verzoeken.

– Regeringspartij Pheu Thai lijkt iets minder haast te maken met het aannemen van een nationale verzoeningswet, waardoor oud-premier Thaksin zijn gevangenisstraf zou ontlopen. Pheu Thai-woordvoerder Prompong Nopparit zegt dat alle betrokken partijen het eens moeten zijn met de inhoud van de wet alvorens de wet dit of volgend jaar aan te nemen.

Thaksin heeft laten weten pas te willen terugkeren wanneer hij veilig over straat kan lopen en niet in een gepantserd voertuig hoeft te rijden. Eerder leek het erop alsof Pheu Thai de wet wilde doordrukken zonder de oppositie en de bevolking te raadplegen.

– Het hoofd van de National Security Council, Wichean Potephosree, zegt dat de autoriteiten nooit zullen onderhandelen met verzetsgroepen in het Zuiden over een staakt het vuren. De NSC gaat niet akkoord met de eisen van de opstandelingen, die naar afscheiding van Thailand streven. De NSC verzet zich ook tegen amnestie aan geweldplegers.

Thawil Pliensri, voormalig hoofd van de NSC, zegt dat de regering de grondoorzaken van de onrust in het Zuiden dient aan te pakken. Volgens hem zijn de problemen toe te schrijven aan onrecht in de regio en een andere culturele identiteit. Drugshandel en misdaad maken de problemen nog eens extra ingewikkeld.

– De vloot van de Royal Thai Navy wordt vandaag uitgebreid met de HTMS Ang Thong, een ondersteuningsvaartuig voor vliegdekschip HTMS Chakri Naruebet. Het schip, voor 4,94 miljard baht gebouwd in Singapore, heeft een helicopterdek, ruimte voor 15 tanks of 19 amfibievoertuigen en het is uitgerust met twee landingsvaartuigen.

– Het stille protest van de co-piloten van Thai Airways International heeft succes gehad. Het bestuur gaat de vergoeding voor hun vergunning optrekken, zodat ze er financieel niet op achteruit gaan omdat ze meer belasting moeten betalen. Veel co-piloten hadden met Songkran uit protest vrije dagen opgenomen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

 

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website