Nieuws uit Thailand – 16 september 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , , ,
16 september 2013

Het initiatief van premier Yingluck om een verzoeningsforum op te tuigen, heeft 45 burgergroepen geïnspireerd tot de vorming van een eigen forum dat de fraaie naam People Assembly Reforming Thailand (Part) heeft gekregen. Het werd gisteren in het Sukosol hotel in Bangkok gepresenteerd. Part wil streven naar een ‘just, secure and happy society’.

Het forum heeft ook al een dagelijks bestuur van zestien personen, dat volgende week aan het werk gaat. Ze zijn afkomstig van het National Institute of Development Administration (Nida), de Sukothai Thammathirat Open University, de Green Politics Group en de (voormalige) People’s Alliance for Democracy (geelhemden).

Banjerd Singkhaneti (Nida) zegt dat de huidige politieke crisis wordt veroorzaakt door de monopolisering van de macht door een groep mensen, die uit eigen winstbejag de rechtsstaat aan hun laars lappen. Het ontbreekt hen aan ethiek bij het landsbestuur, ze maken misbruik van natuurlijke hulpbronnen, ze maken zich schuldig aan beleidsgerichte corruptie en verzwakken het rechtsstelsel.

Volgens Banjerd wordt de huidige politiek gedomineerd door ‘een politieke partij, die gedreven wordt door kapitalisme’. ‘De problemen van het land kunnen niet worden opgelost door degenen die aan de macht zijn, want zij zijn de oorzaak van de conflicten. In plaats daarvan moet de bevolking samenkomen om structurele hervormingen af te dwingen. Part is opgericht om dat doel te bereiken.’ Het motto daarbij is: Ending the gap, creating justice.

Behalve de eerste vergadering van het dagelijks bestuur staat ook al een assemblee op het programma ter herdenking van de 40ste verjaardag van de studentenopstand van 14 oktober. Daarvoor worden vertegenwoordigers van alle provincies uitgenodigd. Het DB, eigenlijk een commissie, gaat ook enkele ‘respected public figures’ om hun mening vragen.

– Om de veiligheid van passagiers te vergroten wil het ministerie van Transport dat alle taxi’s een camera krijgen. De beelden kunnen helpen bij het opsporen van verdachten, wanneer een chauffeur wordt beroofd of bij problemen tussen chauffeur en passagier. Tevens kan worden nagegaan of een chauffeur reizigers weigert, wat officieel verboden is, maar niettemin soms (vaak?) gebeurt.

‘Wanneer een closed-circuit camera is geïnstalleerd, functioneert die als de zwarte doos van een vliegtuig, omdat beeld en geluid worden opgenomen. De autoriteiten weten daardoor wat er zich in de taxi afspeelt’, zegt minister Chadchart Sittipunt (Transport).

De minister heeft het Land Transport Department (LTD) opdracht gegeven uit te zoeken hoe het actie kan ondernemen tegen taxibedrijven, die de regels overtreden, afgezien van het bestraffen van chauffeurs die de fout ingaan, omdat de meeste chauffeurs geen eigenaar van de wagen zijn.

Het ministerie werkt aan regelgeving om taxibedrijven verantwoordelijk te stellen, wanneer chauffeurs passagiers weigeren. De maximumstraf is in dat geval intrekking van de vergunning.

Het ministerie gaat ook een database aanleggen van chauffeurs, die gelinkt wordt met het informatiecentrum van het ministerie, zodat chauffeurs bij overtredingen gemakkelijk kunnen worden opgespoord.

Bij het LTD zijn 100.000 metertaxi’s geregistreerd, waarvan 70.000 eigendom zijn van een bedrijf; 30.000 zijn eigen rijders. Ruim 20.000 taxi’s zijn uitgerust met GPS. Het LTD wil dat alle taxi’s GPS krijgen, zodat bij eventuele incidenten de politie gemakkelijker arrestaties kan verrichten.

– Om het beroepsonderwijs in Thailand te stimuleren gaat Ovec samenwerken met het Japanse Institute of National Colleges of Technology (Kosen). Kosen biedt na de middelbare school technische onderwijsprogramma’s van 5 jaar. Na die 5 jaar kunnen studenten voor een bachelor’s graad doorstuderen. Kosen-afgestudeerden zijn in grote trek bij werkgevers.

Ovec (Office of the Vocational Education Commission) wil van Kosen’s kennis en ervaring profiteren om de kwaliteit van het Thaise technisch onderwijs op internationaal niveau te brengen en meer Thaise leerlingen naar een beroepsopleiding trekken. Thans bedraagt de verhouding tussen algemeen vormend en beroepsonderwijs 62:38, het streven is 49:51 in 2015.

De samenwerking bestaat uit verbetering van de onderwijsmethodes, uitwisseling van studenten en docenten en workshops. Met Duitsland, Zuid-Korea, Singapore en China bestaan al soortgelijke banden.

– Nog steeds wordt in acht noordelijke provincies en enkele delen van het Noordoosten papaver gekweekt voor de productie van opium. De teelt neemt zelf toe, omdat de technologie is verbeterd en de winsten zijn gestegen. Volgens het Narcotics Crops Survey and Monitoring Instute is het areaal met papaver tussen augustus 2012 en juli van dit jaar toegenomen met 355 rai (27,2 pct) wat het totaal op 1.659 rai brengt. 78 procent van de papaverteelt is geconcentreerd in de provincie Chiang Mai.

Naar aanleiding van het onderzoek zijn de autoriteiten er hard tegenan gegaan en is 1.296 rai in Chiang Mai vernietigd, wat neerkomt op 99 procent van de totale teelt in de provincie. Maar de boeren gaan rustig door, omdat er een grote vraag naar papaver is, zeg Adisorn Kamnoetsiri, adjunct-gouverneur van de provincie. Papaverkwekers houden velden achter de hand, die onmiddellijk kunnen worden ingezaaid wanneer een ander veld is vernietigd.

Een andere bron van zorg is de verbeterde techniek. Drugshandelaren helpen de boeren bij de aanschaf van kunstmest, insectide en sproeiers om ervoor te zorgen dat de planten floreren. De opbrengst per rai kan hierdoor oplopen tot 4 kilo.

– Rubberboeren in de provincie Nakhon Si Thammarat dreigen naar Bangkok op te trekken, wanneer de regering niet tegemoet komt aan hun eisenpakket, dat ze inmiddels hebben opgeschroefd. Ze eisen nu een garantieprijs van 100 baht per kilo unsmoked rubber sheets en 6 baht per kilo palmpitten. Tegen protesterende boeren mag geen juridische actie worden ondernomen en de regering moet de demonstranten compenseren die gewond zijn geraakt bij schermutselingen met de politie op 5 september. Wanneer niet binnen zeven dagen aan hun eisen wordt voldaan, gaan ze naar het parlement en het Government House.

In de provincie hebben de boeren snelweg 41 en de kruising Khuan Nong Hong bezet. Premier Yingluck heeft hen opgeroepen de blokkades te beëindigen. Ze zei dat de regering bereid is de boeren te subsidiëren en dat de meerderheid van de planters daarmee akkoord gaat. Die subsidie bedraagt 2.520 baht per rai tot een maximum van 25 rai per boer. Andere opties heeft de regering niet, aldus Yingluck.

– De politie in Ayutthaya is er gisteren hard tegenaan gegaan in de strijd tegen de drugshandel. Twee districten werden door honderden agenten uitgekamd en dat leverde bij één inval alleen al 140.000 methamphetamine pillen op. In Wang Noi arresteerde de politie drie verdachten.

Op Suvarnabhumi werden vijf mannen en een vrouw aangehouden die in twee pickup trucks op een parkeerterrein drugs wilden afleveren. De politie onderschepte 500.000 methamphetamine pillen.

– Twee vermeende opstandelingen zijn gisterochtend in Muang (Yala) in een vuurgevecht met politie en soldaten gedood. Ze hadden zich verschanst in een huis in Ban Pao Seng. De autoriteiten waren getipt dat ze zich daar schuil hielden. Tegen de twee liepen geen arrestatiebevelen. Ze werden ervan verdacht inlichtingen over bewegingen van veiligheidstroepen te hebben doorgegeven aan opstandelingen.

– De koning heeft zijn handtekening gezet onder de militaire reshuffle, de jaarlijkse overplaatsingsronde van hoge legerofficieren. Dit jaar verhuizen 861 officieren naar een andere post. De belangrijkste benoeming is die van generaal Nipat Thonglek tot permanent secretaris van het ministerie van Defensie. Hij was de voorkeurskandidaat van premier Yingluck (in afwijking van haar broer die een ander op het oog had). De benoeming valt niet bij iedereen in goede aarde, omdat er kandidaten waren met meer dienstjaren.

– Het ministerie van Volksgezondheid gaat vandaag bij de Supreme Administrative Court in beroep tegen het besluit van de Central Administrative Court om de vergroting van de gezondheidswaarschuwing op sigarettenpakjes uit te stellen. Philip Morris was naar de rechter gestapt en die oordeelde dat het ministerie van Volksgezondheid zijn huiswerk moet overdoen. Het ministerie eist dat de waarschuwing wordt vergroot van 55 naar 85 procent van het oppervlak.

– De provincie Pathum Thani heeft 22,7 miljoen baht uitgetrokken voor een nieuwe veerdienst op het Rangsit Prayurasak kanaal. Die dienst is hard nodig vanwege de bevolkingsgroei en stadsuitbreidingen. Elke veerboot krijgt een capaciteit van 80 passagiers. Tevens wordt de Chao Praya Express Boat Service vanaf Pak Kret in Nonthaburi verlengd naar het oude Provinciehuis van Pathum Thani. En alsof het niet op kan, krijgt de provincie ook nog eens zestien nieuwe wegen. Die moeten in 2017 klaar zijn.

– Beetje domme inbreker in een goudwinkel in Kathu (Phuket). Terwijl hij bezig was een gat in de safe te branden, raakte het gas op. Hij liet zijn lasapparaat en twee gasflessen achter.

– De Migrant Working Group is bang voor een exodus van Myanmarese gastarbeiders om in hun land een nieuwe ID-kaart aan te vragen. Die is nodig in verband met een volkstelling volgend jaar. Verwacht dat ze met Oud en Nieuw en Songkran naar Myanmar gaan, wat tot problemen bij fabrieken kan leiden. De MWG dringt er bij de ministeries van Werkgelegenheid en Buitenlandse Zaken op aan hen te helpen geld en tijd te sparen.

– Drie mannen hebben zaterdagavond in Patpong een zakenman beroofd, toen hij een bar verliet. Ze stalen onder andere zijn iPhone. Twee zijn al gearresteerd, de derde man is nog voortvluchtig. De twee arrestanten beweren dat de derde man de zakenman had mishandeld en bestolen en dat hij de gestolen spullen met hen deelde.

Commentaar

– Aan voorbeelden geen gebrek, wanneer Thailand ooit een pretpark gewijd aan het kwaad van corruptie mocht openen. Maar er zou wel eens een gebrek aan ruimte kunnen zijn om ze allemaal te tonen, schrijft Bangkok Post in een felle aanklacht over de toenemende corruptie.

Neem alleen al de 315 brandweerwagens, die staan weg te roesten, en de 30 blusboten. Ze werden in 2004 voor 6,687 miljard baht gekocht van een Oostenrijkse bedrijf, een veel te hoog bedrag waarvan een deel in de zakken van betrokkenen moet zijn verdwenen.

De toenmalige staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en brandweercommandant werden vorige week veroordeeld tot respectievelijk 12 en 10 jaar gevangenisstraf. De staatssecretaris zou naar het buitenland zijn gevlucht. Als dat het geval is,volgt hij een bekend voorbeeld [lees: Thaksin, die in 2008 het land ontvluchtte na tot 2 jaar gevangenisstraf te zijn veroordeeld wegens machtsmisbruik].

Een andere voormalige staatssecretaris van Binnenlandse Zaken is de man, die de belastingbetaler inmiddels 23 miljard baht heeft gekost, ontvluchtte een straf van 10 jaar wegens zijn aandeel in de rioolwaterzuiveringsinstallatie Klong Dan in Samut Prakan. Dit project zou het pronkstuk van het corruptiepretpark zijn.

Het drama begon in 1990, toen de lokale bevolking werd gedwongen land te verkopen en grondaktes werden vervalst. Daarna werd de grond tegen een veel te hoge prijs verkocht aan het Pollution Control Department in ruil voor een bouwcontract. Talloze rechtsgedingen volgden en om een lang verhaal kort te maken: de RWZI heeft nog nooit 1 druppel rioolwater gezuiverd.

Waarom schrijft BP dit allemaal? Omdat een nieuwe pot met goud klaar staat: 350 miljard baht voor watermanagementwerken. Vorige week waarschuwde de Anti-Corruption Organisation of Thailand (niet te verwarren met de National Anti-Corruption Commission, die onderzoek naar corruptie doet) dat Thailand een nieuw tijdperk met massale corruptie tegemoet gaat omdat de autoriteiten er geen blijk van hebben gegeven corruptie te willen aanpakken. Ook de media kregen een veeg uit de pan, want die missen de moed om diep te graven en op corrupte ambtenaren en politici te jagen.

En verder is er natuurlijk het controversiële hypotheeksysteem voor rijst, dat ook al gebukt gaat onder corruptie. Pleidooien om het veranderen zijn aan dovemansoren gericht.

BP telt twee grote en zeven kleinere organisaties, die verantwoordelijk zijn voor het bestrijden van corruptie. Geen enkele zal erin slagen corruptie volledig uit te bannen, maar als het lukt het kwaad te reduceren tot een niveau dat de samenleving bereid is te accepteren, is dat een overwinning, aldus het hoofdredactioneel commentaar. (Bron: Bangkok Post, 15 september 2013)

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 16 september 2013”

  1. Tino Kuis zegt op

    Ik weet niet welke groepen er verder nog in deze People Assembly Reforming Thailand zitten (45 in totaal) maar de namen en de organisaties die de BP noemt zijn voor een groot deel ultra-royalisten, anti-Thaksin groepen en ex-geelhemden. Deze mensen zijn alleen geïnteresseerd in het verjagen van deze regering. Dat mag. Ze hebben verder tot nu toe zelden blijk gegeven van belangstelling voor andere zaken het Thaise volk betreffende.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website