De National Anti-Corruption Commission (NACC) gaat zich verder vastbijten in de corruptiezaak van de 315 brandweerwagens en 30 blusboten voor de gemeente Bangkok. De commissie wil weten of en zo ja welke ambtenaren betrokken waren bij de (veel te dure) aankoop.

Vorige maand veroordeelde de afdeling voor Holders of Political Positions van de Supreme Court een voormalige staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en brandweercommandant tot gevangenisstraffen. Volgens de NACC is de prijs destijds met 1,9 miljard baht opgedreven tot 6,6 miljard baht.

Het materieel is nog steeds niet in gebruik genomen in afwachting van een uitspraak van het Court of Conciliation and Arbitration in Geneve. De gemeente is naar de arbitragecommissie gestapt om het contract met de Oostenrijkse fabrikant te laten ontbinden.

– De 30-jarige Veerapong Chomruk verdient een lintje, dunkt me. Hij achtervolgde de verdachte van een steekpartij over een afstand van 80 kilometer, van Bangkok naar Chachoengsao, en hielp zo de politie de man in de boeien te slaan. Veerapong zag hoe uit een auto, die abrupt was gestopt op de Praditmanootham weg in Lat Phrao, een vrouw vluchtte, achterna werd gezeten door een man en door hem met een mes werd gestoken.

De man stal vervolgens een pickup truck en ging er vandoor met Veerapong op zijn motorfiets in het kielzog. Veerapong belde het Jor Sor 100 radiostation dat de politie alarmeerde, Die bleef gedurende de achtervolging contact houden met Veerapong. Dankzij zijn aanwijzingen kon de politie de verdachte in Chachoengsao stoppen en aanhouden. En dat was net op tijd, want de benzine van de motorfiets was bijna op.

De vrouw, bazin van de verdachte, liep 13 steekwonden op en overleed onderweg naar het ziekenhuis. De verdachte heeft verklaard dat hij ruzie met haar had gekregen, omdat ze hem een uitbrander had gegeven.

– Veel publieke verontwaardiging over een particulier ziekenhuis in Phaya Thai dat een zwangere vrouw, die op het punt stond te bevallen, wegstuurde met als tragisch gevolg dat haar baby overleed. De vrouw kon de ziekenhuiskosten van 15.000 tot 18.000 baht niet betalen en beviel moederziel alleen in haar huis. Buren vonden zondagochtend de uitgeputte vrouw met naast haar de dode baby. Het ministerie van Volksgezondheid stelt een onderzoek in.

– Zouden de leerlingen en onderwijzers in zone 3 (provincies in het midden en zuiden van het land) ooit nog de beloofde tablet PC krijgen? Daar wachten ze al sinds het begin van het schooljaar op en aan dat wachten komt voorlopig geen eind. Het ministerie van Onderwijs wil dat de veiling, gewonnen door Supreme Distribution Co, wordt overgedaan omdat de Rekenkamer vermoedens van prijsmanipulatie heeft.

Maar nu zegt het kantoor van de Basic Education Commission: dat kunnen we niet doen, want dat is in strijd met de regelgeving voor (elektronische) veilingen. Dit heeft het Comptroller General’s Department vastgesteld, nadat het bedrijf tegen het besluit van het ministerie van Onderwijs in beroep was gegaan. Het veilingresultaat kan alleen drie dagen na de veiling worden geannuleerd.

Het gaat om 426.683 tablets voor de huidige leerlingen van Prathom 1 en Mathayom 1 in de desbetreffende provincies. De veiling vond in mei plaats voor de levering van in totaal 1,63 miljoen tablets. Overigens moeten de leerlingen elders in het land hun tablet ook nog steeds krijgen. Het is dit schooljaar het tweede jaar dat leerlingen zo’n leuk speeltje krijgen dat regeringspartij Pheu Thai tijdens haar verkiezingscampagne in 2011 heeft beloofd.

– De Thaise maatschappij moet ophouden conflicten rond Thaksin en rood- en geelhemden te beschouwen als een nationale crisis. Dat zijn gewoon problemen die moeten worden opgelost. De echte crisis van het land is het gebrek aan goed bestuur en het juiste mechanisme om corruptie kwijt te raken. Aldus ‘prominent social critic’ Thirayuth Boonmee, voormalig studentenleider tijdens de protesten die op 14 oktober 1973 leidden tot een massaslachting, gisteren tijdens een herdenkingsbijeenkomst op de kruising Kok Wua (waar in 2010 roodhemden en leger vochten).

Populisme, dat Pheu Thai kan inzetten om verkiezingen te winnen, is volgens hem geen politiek probleem, betoogde hij. Het is een economisch probleem. Bedrijven en mensen die als gevolg daarvan verliezen, dienen ertegen te protesteren of in opstand te komen.

– Nu het Internationale Hof van Justitie in Den Haag zijn besluit in de Preah Vihear-zaak naar volgend jaar heeft verschoven, moet er een ‘mechanisme’ komen om met Cambodja in gesprek te raken over de zaak, zegt Veerachai Plasai, ambassadeur van Thailand in Nederland en hoofd van de Thaise delegatie in de strijd om de 4,6 vierkante kilometer bij Hindu-tempel Preah Vihear.

‘De twee landen zijn het erover eens dat het vonnis, ongeacht de uitspraak, niet hun bilaterale verhouding mag beïnvloeden’, zegt hij. Dat ‘mechanisme’ zou een bijeenkomst kunnen zijn waarop de twee landen het vonnis bespreken.

Aanvankelijk zou het Hof deze maand uitspraak doen. Het Hof is 2011 door Cambodja gevraagd zijn vonnis uit 1962 waarbij de tempel aan Cambodja werd toegewezen, nader toe te lichten. Het Hof deed toen geen uitspraak over het omringende gebied. In april hebben beide landen hun standpunt in Den Haag mondeling toegelicht.

– Vandaag vindt in Lamphun de aftrap plaats van een serie hoorzittingen over de waterwerken, waarvoor de regering 350 miljard baht heeft uitgetrokken. De zittingen worden in 36 provincies gehouden en duren tot 6 december.

Op een seminar gisteren zei Pramote Naiklad, voormalig directeur van het Royal Irrigation Department, dat haalbaarheidsstudies, milieu- en gezondheids effectrapportages en een kosten-batenanalyse aan de hoorzittingen vooraf hadden moeten gaan. De mensen zijn nu nauwelijks in staat commentaar te leveren omdat ze niet precies weten wat er gaat gebeuren.

Op 4 november wordt een hoorzitting gehouden over de geplande Mae Wong dam. Volgens Pramote lost die dam het probleem van overstromingen in de centrale provincies niet op. ‘Er is geen geschikte plaats in het land meer om een grote dam te bouwen. Wat Thailand nodig heeft, zijn kleine waterreservoirs.’

Een van de controversiële plannen is het graven van een 290 km lang kanaal. Daarvoor moet 45.000 rai land worden onteigend. Dat kanaal zou overtollig water uit het stroomgebied van de Ping en Sakaeng moeten afvoeren naar de Mae Klong in het westen. Dat kanaal is niet nodig, zegt Suwattana Jittaladakorn van het Engineering Institute of Thailand.

– De World’s Children Honorary Award gaat dit jaar naar Sompop Jantraka. Hij krijgt de onderscheiding voor zijn strijd tegen kinderhandel en zijn inzet voor kwetsbare kinderen in de Mekong-regio. Sompop bouwde een school en beroepsopleidingscentrum en twee opvangcentra voor kwetsbare kinderen en hij nam het initiatief voor een 24 uurs crisistelefoonlijn en een radio- en tv-station, dat door jongeren wordt gerund. De onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt door een Zweedse organisatie. Meer dan 2 miljoen kinderen namen dit jaar aan de stemming deel. De kandidaten zijn gekozen door een jury van kinderrechten experts.

– Weet u nog? Popster Rihanna plaatste een foto van haarzelf met een plompe loris op Instagram, maar ze schreef op Twitter ook in detail over haar bezoek aan een seksshow in Phuket. Daarvoor is nu een bareigenaar in een undercover operatie aangehouden. Het districtshoofd zegt dat strenger gaat worden opgetreden tegen ‘onbehoorlijke’ shows en het gebruik van beschermde diersoorten.

– Een Thaise vrouw en een vrouw uit Singapore zijn tijdens een ceremonie ter gelegenheid van het einde van het vegetarian festival in Hat Yai (Songkhla) gewond geraakt doordat een vuurpijl op de grond viel en explodeerde.

Een vrachtwagen, geladen met buskruit en Chinese firecrackers vatte gisteren onderweg vlam. De chauffeur en een passagier namen de benen. Het spul was bestemd voor het Loy Krathong festival volgende maand.

– Een dorpshoofd in Ban Phaeng (Nakhon Phanom) is betrapt met dertig blokken palissander ter waarde van 200.000 baht. Palissander is een beschermde houtsoort. De man werd aangehouden toen hij met zijn pickup truck onderweg was naar de Mekong, een bekende smokkelroute.

Ingezonden brief

– Voormalig Asean secretaris-generaal Surin Pitsuwan luidde in Bangkok Post de noodklok over de corruptie in Thailand (zie Investeerders mijden Thailand; corruptie verhoogt kosten met 30-35 pct). Wanneer Thailand dat probleem niet aanpakt, lopen investeerders naar andere Asean-landen. Maar welke? In een ingezonden brief wijst Songdej Praditsmanont erop dat zes van de Asean-landen daarvoor niet in aanmerking komen, want die scoren nog slechter dan Thailand op de corruptielijst van Transparency International 2012. Alleen Singapore, Brunei en Maleisië zijn minder corrupt, met Singapore als onbetwist kampioen (plaats 5). Thailand staat op plaats 88 van 174 landen. (Bron: Bangkok Post, 14 oktober 2013)

Commentaar

– Thailand is niet alleen zijn nummer 1 positie kwijt als grootste rijstexporteur ter wereld, maar India heeft nu ook Thailand in Singapore ingehaald. Voor het eerst importeert Singapore meer rijst uit India dan uit Thailand. Het enige lichtpuntje is dat de Thaise import meer geld waard is dan de Indiase. Dat komt omdat de duurdere Hom Mali populair in Singapore is.

In zijn wekelijkse rubriek Think Pragmatic schrijft Veera Prateepchaikul dat de overstromingen voor het dure hypotheeksysteem een ‘blessing in disguise’ zijn omdat er minder rijst zal worden aangeboden. Die overstromingen treffen vooral de zogeheten Rice-Bowl, het gebied dat de Central Plains en het zuidelijk deel van het Noordoosten bestrijkt, waar Hom Mali wordt verbouwd.

Minder rijst betekent minder financiële druk op de Bank of Agriculture and Agricultural Cooperatives, die het systeem voorfinanciert en zich in alle mogelijke bochten moet wringen om het geld daarvoor te vinden. En dat geldt ook voor het ministerie van Handel dat maar moet zien de gigantische rijstvoorraad van de regering te slijten. En ook nog tijdig voordat de kwaliteit van de rijst terugloopt. Minder rijst betekent ook minder opslag en dat is ook goed, want de magazijnen liggen barstensvol. Er is nog meer goed nieuws: China’s toezegging 1 mijoen ton rijst per jaar te zullen kopen, maar daar schreef ik gisteren al over.

Vandaag wordt op de Chulalongkorn universiteit gediscussieerd over het rijsthypotheeksysteem. Het zal met name over corruptie gaan. Premier Yingluck en de minister van Handel zijn voor de bijeenkomst uitgenodigd. (Bron: Bangkok Post, 14 oktober 2013)

Economisch nieuws

– Wil Thailand in 2015 zijn doelstelling van 2 biljoen baht aan inkomsten uit het toerisme halen, dan zal de regering nieuwe belastingvoordelen moeten bieden om investeringen in pret- en themaparken te bevorderen, want de huidige maatregelen zijn onvoldoende om investeerders te trekken. Dit zegt Suwat Sidthilaw, permanent secretaris van het ministerie van Toerisme en Sport.

Tevens is het nodig dat de geldigheid van een visum voor langdurig verblijf, thans zes maanden, wordt verlengd. De regering heeft de desbetreffende diensten al de opdracht gegeven onderzoek te doen naar een zelfde regeling als in Maleisië, waar de termijn 10 jaar is, maar er is nog niets gebeurd.

De huidige belastingvoordelen gelden alleen voor investeringen van meer dan 500 miljoen baht. Ze behelzen kortingen op het importtarief van apparatuur en belastingvrijstelling in Greater Bangkok (5 jaar), de grote provincies (12 jaar) en in afgelegen gebieden (8 jaar). De particuliere sector vindt de eis van 500 miljoen baht te zwaar. Het ministerie van Financiën zou ook moeten overwegen het importtarief op speelwerktuigen en speelgoed te verminderen, zegt Suwat. Dat bedraagt thans 25 procent.

De eerste negen maanden van dit jaar brachten buitenlandse toeristen 863 miljard baht in het laatje, 23 procent meer op jaarbasis. Het aantal buitenlandse toeristen bedroeg 19,7 miljoen, 23 procent meer. Verwacht wordt dat dit jaar 26 miljoen buitenlandse toeristen Thailand bezoeken. Daarmee zou de target van 20 miljoen ruimschoots overschreden worden.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 15 oktober 2013”

  1. Gerrie Q8 zegt op

    Beste Dick, ben nu nog 2 weken in Nederland, maar lees als eerste na mijn koffie jouw nieuws. Steeds weer klasse vertalingen en selecties. Tevens een mogelijkheid om de nieuwe reactiemogelijkheden te proberen

    • Davis zegt op

      Wel, inderdaad, Dick, treed je bij. Dit dagelijkse nieuws zijn zowat de hoofdpunten uit verschillende media, objectief gebracht en klaar en duidelijk verstaanbaar. Leuk is ook de dagelijkse mail zodat je direct kan klikken wat je weten wil. Dit is off-topic maar eigenlijk, mag de auteur het op deze weg ook wel eens weten 😉


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website