Het was een schok voor de twee moeders uit de noordoostelijke provincie Bung Kan. Ze dachten dat hun zonen van 13 en 15 jaar in Pattani werkten en er vis sorteerden, maar nu blijken ze gedwongen gewerkt te hebben op een Thaise trawler die in Indonesische wateren vist. Ze worden momenteel vastgehouden door de immigratie op Ambon.

Gisteren overhandigden de twee moeders in het gezelschap van twee mensenrechtenadvocaten in het kantoor van de premier een petitie aan de regering met het verzoek de jongens terug te brengen.

De Labour Rights Protection Network Foundation was de jongens, evenals andere Thai, in augustus op het spoor gekomen tijdens een bezoek aan Ambon. Over de trawler waarop ze werkten, kwam de stichting weinig te weten. De Indonesische autoriteiten hebben vastgesteld dat de reisdocumenten van de knapen vervalst waren. Ze zouden 20 jaar zijn en de Cambodjaanse nationaliteit hebben.

De jongens hadden in september hun ouderlijk huis verlaten en waren naar Pattani gegaan nadat een buurman had gezegd dat ze er goed geld konden verdienen. Sinsdien hadden de moeders niets meer van hen vernomen. Eén lijdt aan thalassaemia en heeft elke vier maanden een bloedtransfusie nodig. Hij moet al een behandeling hebben gemist.

– Vuilnisman Surat Maneenopparatsuda (28, foto homepagina) is een gelukkig man. Dankzij een anonieme weldoener kon hij gisteren de gevangenis verlaten en hoefde hij zijn straf niet uit te zitten. De rechtbank stelde hem in vrijheid, een dag nadat het hooggerechtshof de gevangenisstraf van 667 dagen die een lagere rechter hem had opgelegd, had bevestigd.

Die straf had hij gekregen omdat hij in december 2008 13 cd’s en 83 vcd’s uit vuilnisvaten had gevist en die te koop had aangeboden. Daarmee overtrad hij de Film and Video Act. Hij kreeg een boete van 133.400 baht, maar omdat hij die niet kon betalen, verhuisde hij naar de gevangenis waarbij elke dag voor 200 baht zou tellen. De anonieme weldoener, vermoedelijk een advocaat uit Prachin Buri, lapte het volle bedrag, waardoor hij het detentiecentrum in Pathum Thani kon verlaten.

Een rechter van het Constitutionele Hof heeft naar aanleiding van deze zaak aangedrongen op herziening van de Film and Video Act. Volgens hem stelt de wet daden strafbaar die door mensen als eerlijk worden beschouwd. [Geen toelichting.] De wet kent voor overtredingen van het copyright een maximum boete van 1 miljoen baht zonder gevangenisstraf.

– Er is nog geen overeenkomst met China over de lening die China gaat verlenen voor de aanleg van drie dubbelspoorlijnen. Er is slechts een principeafspraak gemaakt, zegt premier Prayut Chan-o-cha.

In zijn wekelijks tv-praatje gisteravond vertelde hij dat China belangstelling heeft voor het project, niet alleen omdat het helpt om de verbindingen te verbeteren maar ook om de transportkosten te reduceren. Prayut zei de Chinese leiders tijdens zijn verblijf in Beijing gezegd te hebben dat Chinese investeerders welkom zijn en speciale gunsten krijgen, wanneer ze in het project investeren.

De drie routes waar het om gaat, werden eerder deze week bekend gemaakt door de minister van Transport: Nong Khai-Nakhon Ratchasima-Kaeng Khoi, Kaeng Khoi-Bangkok en Kaeng Khoi-Map Ta Phut, bij elkaar 867 kilometer. Volgens de minister tekenen Thailand en China volgende maand een Memorandum of Understanding over de aanleg. Daarna gaan gezamenlijke commissies aan het werk om de details uit te werken. De aanleg begint vermoedelijk in 2016.

– Lokale bestuursorganen kunnen een grotere rol spelen bij de veiligheid op de weg en het spoor, zegt het Engineering Institute of Thailand. Volgens president Suchatvee Suwansawat zijn gemeentelijke en provinciale autoriteiten in staat maatregelen te nemen, die risico’s verminderen. Suchatvee bepleitte dit gisteren op een persconferentie naar aanleiding van aanrijdingen op illegale spoorwegovergangen die door bewoners zijn gemaakt. De State Railway of Thailand is alleen verantwoordelijk voor de officiële overgangen en kan het probleem van de illegale overgangen niet alleen oplossen, zegt hij.

Suvarchee deed de autoriteiten ook enkele ideetjes aan de hand. Ze kunnen waarschuwingen plaatsen, bewoners informeren wanneer een trein passeert en illegale overgangen aan het ministerie van Binnenlandse Zaken melden, zodat ze gesloten kunnen worden.

Het ministerie van Transport is van plan op 130 plaatsen spoorbomen te installeren. Het heeft het huidige begrotingsjaar (1 oktober-30 september) daarvoor een budget van 403 miljoen baht beschikbaar.

– Bij de bestorming van een bouwplaats in Ban Kok Tanot (Pattani) heeft de politie twee vermeende leiders van een opstandelingengroep dood geschoten en vijf gearresteerd. De politie was getipt dat leden van de Runda Kumpulan Kecil (RKK) zich er schuil hielden. De vijf gaven zich vrijwillig over na bemiddeling door een plaatselijke imam.

De twee weigerden zich over te geven. Tijdens een vuurgevecht van 10 minuten werden ze gedood [of moet ik schrijven: volgens oud-Thais gebruik geëxecuteerd?]. De politie vond diverse vuurwapens. Twee van de vijf zijn vrijgelaten omdat ze jonger dan 18 jaar waren. De overige drie gaan verhoord worden in een legerbasis in Nong Chik.

Volgens de politie waren de twee gedode mannen leiders van de RKK in Yala en Pattani. Ze zouden in het buitenland een wapentraining hebben gehad. Tegen de ene liepen 84 arrestatiebevelen, tegen de ander 10. Aanvankelijk hadden ze Yala als basis, later verkasten ze naar Pattani.

– De vaders van de twee politierekruten die in maart bij een parachutesprong om het leven kwamen, zijn met de dood bedreigd omdat ze na de dood van hun zonen juridische actie hebben ondernomen. Ze zeggen op hun mobieltjes berichten te hebben ontvangen dat ze daarmee moeten stoppen, anders worden ze gedood.

De twee vaders hebben nu een beroep gedaan op premier Prayut om met het onderzoek te helpen. [Welk onderzoek? Geen details.] Ze zijn bang dat degene die hen bedreigt, het onderzoek zal hinderen. De twee jongens kwamen om het leven tijdens een oefening in het Naresuan kamp in Cha-Am (Phetchaburi). De parachute ging niet open en het lukte hen niet de noodparachute tijdig te openen.

– Een Chinese zakenman (27) met de Cambodjaanse nationaliteit is dinsdag bij de Baiyoke Tower, het hoogste gebouw van Bangkok, door een aantal Thai gekidnapt. Collega’s van hem dringen er bij de politie op aan de man te redden. De man wordt vastgehouden om losgeld af te dwingen.

– Vertegenwoordigers van vier ministeries hebben gisteren vergaderd over de dreigende droogte in 2015. Zoals bekend bevatten enkele reservoirs te weinig water om het droge seizoen te overbruggen.

Volgens het Department of Disaster Prevention and Mitigation worden 9.565 dorpen door de droogte getroffen oftewel 13 procent van alle dorpen in Thailand. Van de 23 miljoen huishoudens in Thailand is 17 procent verstoken van leidingwater. De regering is voornemens water te distribueren in deze groep.

Het Royal Irrigation Department zegt dat sinds het begin van het jaar 7 procent minder regen is gevallen dan gemiddeld. De ‘rice-belt’ provincies in de Central Plains zijn het hardst getroffen. Het kabinet heeft in 22 provincies in het stroomgebied van de Chao Phraya en Mae Klong irrigatie voor off-season rijst verboden. Boeren die gedupeerd worden, kunnen een beroep doen op de RID voor vervangend werk. 16.000 boeren hebben daarvoor al een aanvraag gedaan. [Wat dat vervangende werk inhoudt, vermeldt het bericht niet.]

Om voorbereid te zijn op de droogte is besloten onderzoek te doen naar grondwatersystemen, kanalen te baggeren en waterhyacint te verwijderen om de waterstroom te vergemakkelijken.

– Twee leidinggevenden van de Crime Suppression Division zijn overgeplaatst naar een inactieve post [lees: geschorst]. Volgens waarnemers duiden de overplaatsingen op een grote schoonmaak in de top van de CSD en het Central Investigation Bureau (CIB). Officieren zouden er te nauwe banden hebben met politieke kampen. Woensdag werden al twee anderen overgeplaatst. Meer overplaatsingen worden verwacht, alhoewel het hoofd van de landelijke politie berichten hierover ontkent.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Geen Nieuws Uitgelicht vandaag.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website