Veertig vrouwelijke agenten van de oproerpolitie worden op Suvarnabhumi ingezet om de wachttijden bij de paspoortcontrole terug te dringen.

Ook zullen meer ambtenaren op spitsuren worden ingeroosterd. De luchthaven geeft 100.000 baht per dag aan het Immigration Bureau ter bestrijding van de kosten. Ook heeft de luchthaven 57 externen ingehuurd om de aankomstkaart van passagiers te controleren voordat ze bij de balie staan.

Op 11 april komt een geautomatiseerd paspoortcontrolesysteem in bedrijf voor Thaise passagiers. De 16 automaten worden gelijkelijk verdeeld over de aankomst- en vertrekhal. Er komt ook meer ruimte vrij wanneer de röntgencontrole naar het entresol is verhuisd.

– De levering van 900.000 tablet PC’s door een Chinees bedrijf is afhankelijk van toestemming van de Chinese overheid. ICT-minister Anudith Nakornthap wil niet zeggen welk van de vier Chinese bedrijven, die hebben ingeschreven, de tablet gaat leveren, omdat het een procedure tussen regeringen betreft. Maar gisteren lekte al uit dat de selectiecommissie Shenzhen Scope Scientific Development heeft gekozen, omdat die de goedkoopste is. De tablets worden met ingang van het nieuwe schooljaar aan leerlingen van Prathom 1 gegeven.

– Het ministerie van Handel vraagt zich af hoe het mogelijk is dat de prijzen in eettentjes zijn gestegen, terwijl de ingrediënten nauwelijks duurder zijn geworden. De regering heeft de afdeling Trade Department gevraagd onderzoek te doen naar de prijsstelling in warenhuizen en winkels.

Volgens een woordvoerder van de Democratische partij is het energiebeleid van de regering de boosdoener. Ze dient de gas- en olieprijzen te subsidiëren. Hij voorspelt dat de prijzen verder zullen stijgen wanneer in april het minimumloon wordt verhoogd.

– De Passenger Bus Operators Association wacht niet op toestemming van het ministerie van Transport voor tariefsverhogingen vanwege de gestegen kosten van brandstof. Op 1 april komt er 6 satang per kilometer bij op de interprovinciale routes. Een eventuele boete nemen de busexploitanten voor lief. De vereniging heeft vorige maand al om toestemming gevraagd.

– Er lijkt schot te komen in de al eerder aangekondigde gevangenenruil tussen Thailand en Cambodja. De Thaise ambassade in Phnom Penh heeft opdracht gekregen met Cambodja te overleggen over de details. Als het allemaal doorgaat, zouden Veera Somkwamkid, coördinator van het Thai Patriots Network, en zijn secretaresse naar Thailand kunnen terugkeren. Zij werden in december 2010 aangehouden en tot een gevangenisstraf van respectievelijk acht en zes jaar veroordeeld wegens spionage en illegale betreding van Cambodjaans grondgebied. Volgens minister Surapong Towijakchaikul (Buitenlandse Zaken) zouden die twee kunnen worden geruild tegen vier Cambodjanen die in Thailand gevangen zitten.

– Dat kan geen toeval zijn, alhoewel betrokkenen ontkennen. De kamercommissie voor Buitenlandse Zaken heeft besloten een bezoek te brengen aan Cambodja in plaats van Myanmar nadat bekend werd dat oud-premier Thaksin van plan is Cambodja te bezoeken. De meeste commissieleden die richting Phnom Penh gaan, zijn leden van regeringspartij Pheu Thai. Volgens de commissievoorzitter zou het goedkoper zijn om naar Cambodja te gaan dan naar Myanmar. Hij ontkende dat de commissieleden van plan waren Thaksin te ontmoeten.

– Het Anti-Money Laundering Office (Amlo) gaat het eigendom van 1.000 rai land op Phuket Island terugeisen, omdat het zich bevindt in een bosreservaat. Amlo doet momenteel onderzoek naar illegaal landbezit in bosreservaten en de illegale uitgifte van eigendomsaktes aan buitenlanders in de kustprovincies. Het terugeisen van land dat in het bezit is van buitenlanders via stromannen, is lastig. Dat kan alleen als betaald is met witgewassen geld, verdiend met drugshandel of andere illegale werkzaamheden. Ook kan het eigendom worden geannuleerd als de eigendomsakte vals is, de grenzen van het perceel illegaal zijn verlegd of autoriteiten zijn omgekocht.

– Parlementslid Ekanat Prompan (Democraten) heeft bij de politie een klacht ingediend tegen het bedrijf dat in het district Thawi Watthana (Bangkok) proefboringen doet. Omwonenden hadden geklaagd over de boorwerkzaamheden. Volgens Ekanat zouden die in strijd kunnen zijn met de Dangerous Materials Act en de Factory Act. Ekanat had eerder een senaatscommissie gevraagd onderzoek te doen omdat het project negatieve gevolgen voor milieu zou kunnen hebben. De omwonenden zijn naar de Central Administrative Court gestapt met het verzoek het werk stil te leggen.

– Het hooggerechtshof heeft een gevangenisstraf van 5 jaar gehandhaafd voor een voormalige politieagent in het district Bang Kae, die in 2001 6.000 baht aan steekpenningen had gevraagd alvorens een klacht van iemand in behandeling te nemen.

– De veerdienst Rat Burana-Nonthaburi van de Chao Praya Express Boat Co wordt opgeheven vanwege een sterke afname van het aantal passagiers: van 2.000 naar 600 per dag. Forenzen reizen nu per trein en bus.

– Drie mannen, waaronder een bewaker en kok van een vakantiepark in Thap Sakae (Prachuap Khiri Khan), worden door de politie ondervraagd over de moord op een Britse man (68) en zijn Thaise echtgenote (52). De bewaker en kok hebben de moord bekend, de derde man zegt dat hij er niets mee te maken heeft. Het echtpaar werd dinsdagmiddag zwaar mishandeld gevonden in hun kamer.

– In acht van de negen noordelijke provincies is de concentratie stofdeeltjes in de lucht onder de veiligheidsnorm gezakt. Alleen in de provincie Mae Hong Son blijft de nevelsituatie kritiek. Myanmar en Laos hebben een verbod uitgevaardigd op het verbranden van onkruid en gewasrestanten.

– De kamercommissie politiezaken is tot de conclusie gekomen dat de politie op 27 december vorig jaar ten onrechte een man in Rayong heeft doodgeschoten, die ze verdacht van het bezit van speedpillen. De politie zegt 198 speedpillen in het ondergoed van de man te hebben gevonden; de vader, die bij de kamercommissie een klacht had ingediend, gelooft dat niet. Volgens de commissie had de politie bij de arrestatie de daarvoor geldende regels overtreden. Ze heeft de Royal Thai Police gevraagd de zaak verder te onderzoeken.

– De autoriteiten in de zuidelijke provincie Narathiwat denken dat 1.400 rai land in handen is van drugsbendes en opstandelingen. Vooral rubberplantages zijn bij hen gewild; de eigenaren worden gedwongen om hun land te verkopen tegen minimale prijzen. Vervolgens gebruiken ze de plantages als schuilplaats.

Vice-minister-president Yutthasak Sasiprasa meent dat het regeringsbeleid in het Zuiden succes begint te hebben. De Barisan Revolusi Nasional zou met de regering willen praten. Yutthasak wil het geen onderhandelingen noemen, want met opstandelingen onderhandelt de regering niet, omdat ze dan de organisatie zou legitimeren.

Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha zegt de gedachte dat troepenterugtrekking en het opheffen van de noodtoestand de spanningen zullen verminderen, een misvatting te vinden. Het Democratisch parlementslid voor Narathiwat heeft voorgesteld de noodtoestand op te heffen in enkele districten die niet worden geteisterd door geweld.

– De kans op een herhaling van de overstromingen van vorig jaar in de noordelijke en centrale provincies bedraagt dit jaar 1 procent, zegt minister Plodprasop Suraswadi (Science and Technology). Hij baseert zich op een computermodel, ontwikkeld door het ministerie en de researchinstituten DHI uit Denemarken en Deltares uit Nederland.

Volgens Plodprasop hoeft Thailand zich de komende 70 tot 80 jaar geen zorgen te maken over grote overstromingen. Niettemin neemt de regering maatregelen om de gevolgen van eventuele overstromingen te reduceren. ‘If a flood comes, it will have a lesser impact than in the past. Flooded areas will be halved along with water levels.’

Zonder slag of stoot gaat dat nu al niet. In de provincie Phitsanulok eisen bewoners dat de gemeente Bung Raman stopt met het dumpen van opgedregde modder uit een moeras op rijstvelden. En gisteren protesteerden zo’n dertig bewoners uit het district Uthai bij het gemeentehuis van Ayutthaya tegen de constructie van een aarden dijk rond Rojana Industrial Estate. Ze zeggen dat de dijk de watertoevoer naar hun rijstvelden blokkeert.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

 

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 15 maart 2012”

 1. gerrieQ8 zegt op

  40 vrouwelijke oproeragenten inzetten. Enkele dagen gelezen dat een groot aantal mensen in opleiding is om het tekort aan personeel op te vullen. Hebben deze agenten geen opleiding nodig?

  Ook gelezen in BP dat de indentieke tabletten in China voor 21 dollar te koop zijn, terwijl Thailand meer dan 80 dollar betaalt. Lees het commentaar op het artikel maar eens.

  • dick van der lugt zegt op

   Ja, dat heb ik ook gelezen en in mijn bericht van 13 maart vermeld. De minister heeft dat tegengesproken.

 2. Hans van den Pitak zegt op

  Die oproeragenten zijn er om de getergde en oproerige mensen in de lange rijen in bedwang te houden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website