Wat de Engelse politie allang heeft vastgesteld, is nu ook bevestigd door het Department of Special Investigation: de fabrikant van de GT200 en Alpha 6 bomdetector heeft willens en wetens Thailand bedrogen.

Hij wist vanaf het begin dat ze ondeugdelijk waren. Maar Thailand hoeft zich geen verwijten te maken, want 20 andere landen waren haar voorgegaan. De detectoren zijn aangeschaft door 13 overheidsdiensten. Of tegen de fabrikant en de distributeur juridische actie wordt ondernomen, is nog niet beslist.

– Nog eens zes leerlingen van het Bangkok College of Technology zijn aangehouden in verband met een aanval op leerlingen van de Chamni Technology School. Lekkere jongens, want in hun bezit trof de politie verschillende vuurwapens aan, waaronder een .380 semi-automatisch geweer en drie pengeweren. Tevens werden een pickup truck en een auto inbeslaggenomen. Bij de aanval kwam een 17-jarige student van Chamni om het leven en raakten drie gewond. Vier leerlingen gaven zich eerder aan.

– Tot teleurstelling van een groep van 40 senatoren, die – laten we het vriendelijk zeggen – geen fan van de huidige regering zijn, is Nikom Wairatpanich, gekozen senator en vice-voorzitter, gekozen tot voorzitter van de Senaat. De bende van 40 verdenkt Nikom ervan te gaan lobbyen voor een grondwetwijziging, die een eind maakt aan de benoemde senator. Thans worden 76 senatoren gekozen en 74 benoemd. Nikom werd in het zadel geholpen door voornamelijk gekozen senatoren die meestal het regeringsbeleid steunen.

– De Public Sector Anti-Corruption Commission krijgt alle steun van de regering om ambtenaren en politici aan te pakken die betrokken zijn bij het illegaal betrekken van beschermde bossen. Spaar niemand, heeft Suranand Vejjajiva, secretaris-generaal van de premier, tegen de secretaris-generaal van de PACC gezegd. De regering steunt ook het voorstel van de commissie om negen gebieden, waar deze praktijk het meest voorkomt, te bestempelen tot ‘risk zones’.

De PACC had het hoger opgezocht, omdat hooggeplaatste ambtenaren en invloedrijke politieke groepen hebben geprobeerd het onderzoek van de PACC naar illegale praktijken op het eiland Phuket te dwarsbomen. Bij die praktijken op Phuket zijn tien hooggeplaatsten betrokken, waaronder een voormalige adjunct-gouverneur en een voormalige permanent secretaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Volgens de permanent secretaris van het ministerie van National Resources and Environment is 500.000 rai bosland illegaal in gebruik genomen. Thailands bosgebied is de afgelopen tien jaar in omvang teruggelopen van 150 naar 107 miljoen rai.

– Vandaag begint in het parlement een tweedaags debat over de begroting 2013. De namen van 120 parlementsleden van oppositiepartij Democraten staan op de sprekerslijst. Beide dagen wordt vergaderd van 9.30 tot middernacht. Oppositiepartij Bhumjaithai heeft al laten weten de begroting niet te zullen steunen.

– Het wordt voor burgers lastiger een verzoekschrift voor nieuwe wetgeving of wijziging van bestaande wetgeving bij het parlement in te dienen. De Law Reform Commission of Thailand heeft drie bezwaren tegen het wetsvoorstel van de regering, dat de bestaande wet van 1999 moet vervangen.

 • Voortaan moeten tenminste 20 burgers eerst de secretaris-generaal van het parlement om toestemming vragen. Na die toestemming moet het verzoek ondersteund worden door 10.000 handtekeningen. In de huidige wet geldt die laatste voorwaarde al. Die procedure neemt te veel tijd in beslag, zegt de commissie.
 • In het regeringsvoorstel worden boetes geïntroduceerd onder andere voor personen die de bevolking onder druk zetten om te tekenen. Op overtreding staat een maximale gevangenisstraf van 10 jaar. De straf zou mensen kunnen ontmoedigen handtekeningen te verzamelen, zegt de commissie.
 • De commissie heeft als derde bezwaar dat de Kiesraad buitenspel wordt gezet. Nu kunnen mensen via een regionaal kantoor van de Kiesraad hun verzoek indienen, dadelijk moeten ze daarvoor naar Bangkok reizen.

– De compensatie voor de slachtoffers van het geweld in het Zuiden van Thailand gaat omhoog. Het kabinet heeft besloten bij dood en invaliditeit in beide gevallen 500.000 baht uit te keren en niet respectievelijk 100.000 en 80.000 baht. De hogere bedragen gelden met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2004, toen het zuidelijk geweld losbarstte.

De nabestaanden van de slachtoffers van de Krue Se en Tak Bai incidenten krijgen respectievelijk 4 en 7,5 miljoen baht. Omdat de slachtoffers door overheidsgeweld om het leven zijn gekomen, wordt een hoger bedrag uitgekeerd.

– Het verstrekken van een visum voor de VS aan oud-premier Thaksin is niet ingegeven door politieke motieven, zegt de ambassadeur van de VS in Thailand, Kristie Kenney. Thaksin mocht het land in, want Thailand heeft niet om zijn uitlevering gevraagd.

Parlementslid Thepthai Senpong (Democraten) beschuldigde gisteren drie regeringsdiensten ervan hun taak te heben verwaarloosd. Zij hadden om uitlevering moeten vragen omdat Thaksin bij verstek is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar.

– De minimum cilinderinhoud van een taxi blijft 1.500 cc en wordt niet 1.300 cc, als het aan het ministerie van Transport ligt. Een studie van het Land Transport Department heeft uitgewezen dat passagiers zich niet op hun gemak voelen in een taxi met een kleinere motor.

Het 1300 cc-voorstel zou zijn ingegeven door de wens eco-taxi’s mogelijk te maken, maar vice-minister van Transport Chatchart Sithipan ontkent dat. De minister verzet zich tegen het voorstel van de taxiwereld om de limiet van 9 jaar voor taxi’s op te rekken naar 12 jaar. Oudere taxi’s veroorzaken luchtverontreiniging en voldoen niet aan de veiligheidseisen, meent hij.

Thans zijn 28.455 taxi’s, die in particulier bezit zijn, geregistreerd en 75.780 die eigendom zijn van een coöperatie. De coöperaties hebben gevraagd verhoging van de metertarieven tot het eind van het jaar uit te stellen. Dat hangt af van de brandstofprijzen, houdt Chatchart een slag om de arm.

– Op 25 april zette de minister van Defensie zijn handtekening onder een contract voor de aankoop van drie marineschepen. Kosten: 553,5 mijoen baht. De procureur-generaal en de ombudsman hebben de marine en de minister gevraagd pas op de plaats te maken, want ze menen dat er bij de inschrijving gerommeld kan zijn. De winnende firma zou niet voldoen aan de terms of reference. Niets aan de hand, meent de minister.

– Cambodjanen waren dinsdag palissanderbomen aan het omzagen in het wildreservaat Panom Dong Rak (Si Sa Ket) toen ze werden betrapt door rangers. Er ontstond een vuurgevecht, waarbij één Cambodjaan gewond raakte. De rangers zagen kans zes Cambodjanen, waaronder de gewonde man, in de boeien te slaan.

– LPG wordt aan de pomp 25 satang per kilo duurder en kost nu 21,38 baht per kilo of 11,54 baht per liter. De transportsector consumeert 12 procent van alle LPG. Huishoudens gebruiken 44 procent. Die blijven 18,13 baht per kilo betalen. LPG wordt gesubsidieerd uit het State Oil Fund.

Vanaf oktober of november komt een creditcard voor motortaxibestuurders beschikbaar. De kaart, die een limiet heeft van 3.000 baht, is goed voor een korting van 3 baht per liter op ethanol-benzine. De regeling kost het State Oil Fund 153 miljoen baht.

– Op zeven fly-overs in Bangkok, waar auto’s nog wel eens een duik naar beneden willen nemen, worden crash cushions geïnstalleerd. Verder krijgen op 115 plaatsen de waarschuwingen op het wegdek een nieuw verfje.

In tegenstelling tot eerdere berichten kan de gemeente Bangkok nog niet wankele billboards slopen, want daar moet de rechter toestemming voor geven. De Public Works Department heeft geconstateerd dat 142 van de 945 billboards zonder toestemming zijn geplaatst. Hiervan staan 92 op de begane grond en de rest staat op gebouwen of is aan de muur bevestigd.

Zondag raakte een 50 jaar oude man dodelijk gewond toen tijdens een zware regenbui een billboard op hem terechtkwam.

– Volgende maand wordt de geboortedag van de gelouwerde Thaise componist Prasidh Silapabanleng (1912-1999) herdacht met een concert door het Royal Thai Army Symphony Orchestra en het Korphai Ensemble in het Art and Culture Building van de Chulalongkorn universiteit.

Prasidh staat bekend om de verbinding die hij in zijn composities legde tussen Thaise en Westerse muziek. Hij studeerde 4 jaar onder Klaus Pringsheim, een leerling van Mahler, westerse muziekcompositie aan de Geidai universiteit in Japan.

Terug in Thailand werkte hij onder andere als dirigent van het symfonieorkest van het Fine Arts Department, hij bewerkte composities van zijn vader en componeerde tal van werken, zoals Siam Suite, waarmee hij bekendheid verwierf; Siang Tan, een compositie ter ere van de koning en The Prelude of Siam, een cadeau bij de 72ste verjaardag van de koning. Zoon Kulthorn heeft de werken van zijn vader verzameld en op CD gezet.

– Je zou het het ei van Columbus kunnen noemen. De huidige magazijnen en silo’s liggen barstensvol met door de regering opgekochte rijst. Dus wat doe je met de rijst van de volgende oogst die eraan zit te komen? De Public Warehouse Organisation (PWO) zegt: dat bouw je er toch gewoon magazijnen bij voor tenminste 10 miljoen ton rijst oftewel 100 miljoen zakken van 100 kilo.

‘Wanneer 10 bedrijven meedoen en elk heeft een capaciteit van 1 miljoen ton, dan kunnen we 10 miljoen ton opslaan en hoeven we ons geen zorgen te maken over de trage verkoop’, rekent Somsak Vongvattanasan, een van de vice-presidenten van de PWO, feilloos voor. Hij verwacht dat de PWO in het nieuwe oogstseizoen 6,5 miljoen ton rijst moet opslaan. De huidige capaciteit bedraagt 4,5 miljoen ton. ‘Dus we hebben meer ruimte nodig’, luidt zijn ijzersterke conclusie.

De PWO gaat volgende week toestemming vragen aan het National Rice Policy Committee voor steun aan bedrijven die in rijstmagazijnen investeren. Een ander ideetje is handelaren, die nog magazijnruimte beschikbaar hebben, over te halen mee te doen met het rijsthypotheeksysteem. Dat zou kunnen door de borg die ze moeten betalen, te verlagen. De PWO zou ook zelf magazijnruimte kunnen huren en de kwaliteit in de gaten houden. Thans zijn de magazijneigenaren, meest molenaars en rijsthandelaren, daarvoor verantwoordelijk.

Uitbreiding van de opslagcapaciteit is al eerder voorgesteld , maar het voorstel leed schipbreuk omdat het bedrijven met nauwe banden met de regering zou bevoordelen.

– Thailand loopt het risico grote landbouwgebieden te verliezen wanneer ze besluit om al in 2014 vooruitlopend op de Asean Economic Community drie agrarische sectoren vrij te geven. Volgens Witoon Liamchanroon, directeur van de non-profit Biothai Foundation, dienen herbebossing, aquacultuur en zaadreproductie in Thaise handen te blijven. De regeringscommissie internationale economische politiek heeft eerder gezegd dat deze kwestie grondig bestudeerd moet worden, omdat de voedselvoorziening in het geding is.

Het liberaliseren van de genoemde drie sectoren zou volgens Witoon alleen maar ten goede komen aan grote investeerders en in het nadeel zijn van kleine boeren. Tevens zouden buitenlandse investeerders Thaise natuurlijke hulpbronnen in handen kunnen krijgen.

Agrarisch expert Ananta Dalodom wijst erop dat bijvoorbeeld Singaporezen veel geld hebben, maar geen land, dus die zullen zeker land in Thailand kopen. Ook Brunei is een land dat belangstelling zal tonen.

– Een jaar geleden, toen de regering Yingluck aantrad, maakte ze 16 beleidsvoornemens bekend, die binnen een jaar gerealiseerd zouden worden. Bij één is dat niet gelukt: het vormen van een burgerassemblee die tot taak krijgt de grondwet van 2007 te herschrijven, stelt Bangkok Post in een terugblik op 1 jaar Yingluck vast. Dat plannetje is geblokkeerd door de oppositie en het Constitutionele Hof en voorlopig komt het er ook niet van.

Behalve dit voorstel liggen bij het parlement ook nog vier even controversiële verzoeningwetsvoorstellen, waarvan oud-premier Thaksin (veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf) zou kunnen profiteren. Ook deze voorstellen gaan voorlopig de koelkast in.

– Het beleid van de regering Yingluck, dat sterk steunt op ideeën die eerder werden geïntroduceerd door broer Thaksin, is nauwelijks verhuld populisme dat ’s lands financiën in de toekomst in gevaar brengt. Dat zeggen economen, de balans opmakend na 1 jaar Yingluck.

Het rijsthypotheeksysteem is kostbaar. Ook andere campagnebeloftes van regeringspartij Pheu Thai die tot nu toe in praktijk zijn gebracht, doen een aanslag op de financiën, zoals de vermindering van de bedrijfsbelasting, een schuldmoratorium voor boeren, verhoging van het minimumloon en het salaris van graduates en belastingvoordelen voor kopers van nieuwe auto’s en huizen. Verder heeft de regering 350 miljard baht geleend voor watermanagement projecten en ze wil nog eens 2 biljoen baht lenen voor investeringen in infrastructurele werken.

Problematisch zijn het feit dat enkele regelingen zogeheten open-eindregelingen zijn, waarvan de uitgaven niet beheerst kunnen worden; dat ze gefinancierd worden door overheidsbanken, zoals de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives, en niet ten laste komen van ‘s lands begroting, en speciale fondsen zoals het State Oil Fund uitgeput worden.

De veronderstelling dat Thailand zich dat allemaal kan veroorloven is niet geheel juist. Weliswaar bedraagt de staatsschuld 42 procent van het bruto binnenlands product (GDP), maar Thailands belastinginkomsten zijn uiterst laag met 16,7 procent van het GDP. Ter vergelijking: de staatsschuld in de landen van de OECD bedraagt gemiddeld 60 procent van het GDP en van Europa 90 procent, maar daar staat tegenover dat de belastingopbrengsten veel hoger zijn: Singapore 22,9 procent, Japan 31,1 procent en de VS 41,5 procent.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

 

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 15 augustus 2012”

 1. W.Trienekens zegt op

  Hartelijk bedankt voor deze informatie en voor de tijd en moeite die erin gestoken is

 2. TH.NL zegt op

  Het is jammer dat we onder elk artikel geen duim zien zodat we onze waardering kunnen uitspreken voor artikelen als deze waar bijna niemand op reageert maar waarschijnlijk trouw gelezen word. Een duim omhoog voor Dick van der Lugt zijn dagelijkse artikel is zeker op zijn plaats.

  • Ronny zegt op

   Volledig mee eens. Ook ik ben een fan van zijn artikelen. Zijn dagelijkse inzet om artikelen te selecteren en vertalen kunnen we spijtig genoeg niet waarderen met een positief duimpje. Langs deze weg dan maar Dick.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website