De ‘seven dangerous days’ zijn nu al, na 4 dagen, gevaarlijker gebleken dan vorig jaar. Van 11 tot en met 14 april zijn 210 personen in het verkeer om het leven gekomen en 2.288 gewond. Vorig jaar kwamen in de zeven gevaarlijke dagen 271 personen om en raakten 3.476 personen gewond.

– De douceurtjes die de Cambodjaanse premier Hun Sen aan de roodhemden heeft uitgedeeld, zijn bij de Cambodjaanse bevolking niet in goede aarde gevallen. Hun Sen stuurde 10 VIP bussen naar de grens en schrapte voor hen de toegangsprijs van 600 baht van Angkor Wat, wat het land 30 miljoen baht aan inkomsten scheelt. De 164 bussen, minibusjes, pickup trucks en auto’s met in totaal 7.432 roodhemden die op weg waren naar Thaksin, zorgde voor een verkeerschaos in Poi Pet en daar waren ze in die Cambodjaanse grensplaats niet blij mee.

– Ondanks de autobom, die vorige maand in een hotel in Hat Yai ontplofte, waren met Songkran alle 25.000 hotelkamers bezet. De meeste toeristen kwamen uit Maleisië. Eerder vreesde de hotelsector dat de helft van de kamers leeg zou blijven, omdat veel toeristen uit Singapore en Maleisië hun reservering hadden geannuleerd.

– De politie heeft bevestigd dat drie verdachten zijn aangehouden, die betrokken waren bij de twee bomexplosies op 31 maart in Yala. Daarbij werden 11 personen gedood en 100 gewond. Het gevaar voor nieuwe bomaanslagen is nog niet geweken omdat drie gestolen wagens voor een aanslag gebruikt kunnen worden.

– Zeven feestvierders die met Songkran op het Si Yad reservoir in Chachoengsao gingen vissen, zijn om het leven gekomen toen de boot zonk nadat die een boomstam onder water had geraakt. Een uur na het ongeluk werden twee lichamen gevonden en later nog eens twee. Drie lichamen ontbreken nog.

– Zeventig huizen in het district Muang (Si Sa Ket) zijn getroffen door een zomerstorm. Van talloze huizen werd het dak afgeblazen.

– Oppositiepartij Democraten stapt naar de rechter omdat een minister, een ministeriële adviseur en de Thaise ambassadeur in Laos nagelaten hebben Thaksin te arresteren, toen hij op bezoek in Laos was. Dat hadden ze moeten doen omdat tegen Thaksin vijf strafzaken wegens corruptie lopen en hij ook veroordeeld is tot een gevangenisstraf van 2 jaar.

De parlementsleden die water over Thaksins handen hebben gegoten, kunnen ook actie verwachten. Een woordvoerder van de Democraten beschuldigt de politici van een gebrek aan geweten omdat ze een voortvluchtige eer bewezen. Dat heeft verwarring bij de bevolking veroorzaakt, zegt ze.

– Alhoewel oud-premier Thaksin in een toespraak voor roodhemden heeft gezegd dat 2012 een ‘auspicious’ jaar is om naar Thailand terug te keren, ontkent hij dat hij uit is op een snelle terugkeer. Dit jaar zou gunstig zijn omdat de koningin 80 jaar en de kroonprins 60 jaar wordt. In een dergelijk jaar dienen ruzies te worden bijgelegd, aldus Thaksin die bezoeken bracht aan Laos en Cambodja en daar begroet werd door duizenden roodhemden.

Voor geelhemd Veera Somkwamkid en zijn secretaresse, die in Cambodja gevangen zitten wegens spionage, zei Thaksin weinig te kunnen doen omdat ze geen schuld hebben bekend. Volgens de Cambodjaanse wet kan alleen gratie worden verleend wanneer veroordeelden schuld hebben bekend. Beiden werden in december 2010 aan de grens aangehouden.

– Oppositieleider Abhisit vindt dat premier Yingluck de afgelopen negen maanden niet actief genoeg is geweest. Hij zegt dat ze niet in staat lijkt mensen tot actie aan te zetten. Ze vermijdt ook parlementsvergaderingen, wat haar een ‘onverantwoordelijke leider’ maakt.

– Een 19-jarige travestiet heeft een boete van 500 baht gekregen, omdat hij tijdens de Songkranfeesten in Ayutthaya in het openbaar met ontbloot lichaam heeft gedanst. Bewoners hadden erover geklaagd.

www.dickvanderlugt.nl – Bronnen: The Nation, Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website