Staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) brengt samen met enkele vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen uit de watersector vandaag en morgen een bezoek aan Bangkok.

Tijdens het werkbezoek bespreekt Atsma met de Thaise overheid de mogelijkheden om met Nederlandse kennis Thailand te steunen bij de bescherming tegen overstromingen.

– Het kabinet heeft een krediet van 24,8 miljard baht goedgekeurd voor 246 projecten, die zijn voorgesteld door het National Water Resources and Flood Policy Committee (NWRFPC). Het geld wordt besteed aan maatregelen ter voorkoming van overstromingen; het ministerie van Financiën moet voor elk project afzonderlijk toestemming verlenen, alvorens het geld wordt uitgekeerd.

Het ministerie van Landbouw heeft 3 miljoen rai bestemd voor bergingsgebied, maar het kabinet heeft nog geen besluit genomen over compensatie voor de desbetreffende grondeigenaren. De NWRFPC en universiteitsstudenten bekijken of de gekozen gebieden geschikt zijn voor wateropvang. De provinciale gouverneurs hebben als taak de desbetreffende eigenaren te informeren.

– Het is geen uniek idee – anderen zeiden het eerder – maar voormalig premier Thaksin heeft voorgesteld het omstreden gebied van 4,6 vierkante kilometer bij Hindu-tempel Preah Vihear gezamenlijk met Cambodja te beheren. Legeropperbevelhebber Thanasak Patimapakorn is het er helemaal mee eens. Volgens Thanasak zal een gezamenlijk beheer tot voordeel van beide landen zijn.

– De Thai-Cambodian Joint Working Group, die de details moet uitwerken over de terugtrekking van troepen uit de gedemilitariseerde zone bij Hindu-tempel Preah Vihear, neemt volgens legeropperbevelhebber Thanasak Patimakorn de zone opnieuw in overweging. Die zone is in juli vorig jaar bij een tussenvonnis van het Internationaal Hof van Justitie in Den Haag ingesteld. Tot nu toe hebben nog geen troepenterugtrekkingen plaatsgevonden.

– Ook na herinschrijving mag Shenzhen Scope Scientific Development de 900.000 tablet PC’s leveren die komend schooljaar aan leerlingen van Prathom 1 worden uitgedeeld. Scope was opnieuw de goedkoopste van de vier Chinese bedrijven die hadden ingeschreven. De tablet kost nu $82 inclusief verzekering en transport. Bij de eerste inschrijving waren die kosten weggelaten. Huawei Technologies Co, naar verluidt gesteund door een invloedrijk persoon in regeringspartij Pheu Thai, probeerde nog wel Scope te verslaan door te elfder ure te zakken van $135 naar $73, maar toen waren de enveloppen met offertes al geopend.

– Alle Thaise burgers hebben met ingang van 1 april in noodgevallen recht op gratis behandeling in het dichtstbijzijnde ziekenhuis, zowel in een overheids- als particulier ziekenhuis. Het kabinetsbesluit, gisteren genomen, is de eerste stap op weg naar het integreren van de drie ziektekostenverzekeringen die Thailand kent.

Thans ondervinden patiënten in noodgevallen problemen; vooral in particuliere ziekenhuizen. Soms moeten ze vooraf betalen en soms binnen 72 uur. Thais die onder de universal health care coverage vallen, hadden al recht op gratis behandeling. Volgens het National Health Security Office bedragen de gemiddelde kosten van een noodbehandeling 10.500 baht.

De drie verzekeringen die Thailand kent, zijn het civil services medical benefits scheme (ambtenaren, 5 miljoen personen), social security scheme (arbeiders, 9,6 miljoen) en de universal healthcare coverage (48 miljoen personen). Qua dekking bestaan er verschillen tussen deze verzekeringen. De regering wil daar een eind aan maken.

– De permanent secretaris van het ministerie van Social Development and Human Security is abrupt overgeplaatst naar het kantoor van de premier. Het kabinet heeft een commissie benoemd om te besluiten over disciplinaire maatregelen tegen haar. De overplaatsing zou te maken hebben met de inschrijving voor de bouw van een nieuw ministeriegebouw (kosten 1 miljard baht). Betrokkene zegt onder druk te zijn gezet door politici om de inschrijving te heropenen.

Volgens de Rekenkamer heeft de secretaris 32 miljoen baht ten onrechte uitgegeven aan buitenlandse reizen, toen ze directeur-generaal was van het Department of Social Development and Welfare.

– Het beurzenstelsel gaat op de helling. Studenten die geld lenen via het nieuwe Income Contingent Loan (ICL) stelsel hoeven het geleende geld pas te terug te betalen wanneer ze meer dan 16.000 baht per maand verdienen. Het bestaande Student Loan Fund gaat alleen nog maar gelden voor Mathayom 4-6. Voorwaarde om in aanmerking te komen voor de regelingen is dat het jaarinkomen van de ouders niet meer dan respectievelijk 300.000 en 200.000 baht bedraagt. Het ministerie van Onderwijs heeft voor dit jaar 6,2 miljard baht gereserveerd voor het ICL.

– Verschillende voormalige topfunctionarissen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn betrokken bij gerommel met meer dan 100 percelen in de provincies Phuket en Phangnga, zegt het kantoor van de Public Sector Anti-Corruption Commission. Die percelen bevinden zich in nationale parken en aan de kust. Een van de verdachten is een voormalige gouverneur van Phuket, een ander de dochter van een voormalige permanent secretaris van het ministerie van BZ.

– Gisteren was Thai Elephant Day. Op een seminar beloofde Damrong Pidech, hoofd van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation olifanten beter te beschermen tegen stroperij en mishandeling. De dienst steunt plannen om eerder ID-cards te gaan uitgeven aan olifanten in gevangenschap. Nu gebeurt dat wanneer de olifant 8 jaar is, maar Damrong wil dat dit al gebeurt wanneer het kalf 3 maanden oud is.

Naar schatting telt Thailand 4.000 olifanten in gevangenschap en 3.700 in het wild. Die leven in 61 nationale parken en wildreservaten. Er zijn 135 olifantenparken met 2.300 dieren. Een bioloog van de dienst maakt zich zorgen over inteelt vanwege de kleiner wordende habitat van olifanten.

– Scholen die buitenlandse leraren inhuren, krijgen voortaan een subsidie van 10.000 of 5.000 baht per persoon/maand voor respectievelijk native leraren Engels en leraren andere talen. Het ministerie van Onderwijs heeft hiervoor een bedrag van 500 miljoen baht uitgetrokken. Doel van de regeling is de beheersing van de buitenlandse talen door studenten te verbeteren.

– Het is nu definitief over en uit met de door de marine gewenste aanschaf van zes Duitse tweedehands onderzeeërs. De door de Duitse regering gestelde deadline is verlopen, zonder dat het kabinet een besluit heeft genomen. De minister van Defensie is niet bereid de Duitsers om een verlenging te vragen, daar dit te duur zou worden.

– Bij een brand in het politiebureau van Wang Thonglang zijn twee gedetineerden licht gewond geraakt. Ook een aantal voorwerpen in de ruimte met bewijsmateriaal raakte beschadigd. In die ruimte begon de brand, die vermoedelijk is ontstaan door kortsluiting. Het dossier Supoj Saplom, de topambtenaar van de ongebruikelijk rijkdom in wiens woning in november werd ingebroken, raakte niet beschadigd.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website