Prinses Sirivannavari Nariratana weet het zo goed als zeker: ze gaat bij de individuele dressuur een medaille voor Thailand winnen. De prinses is vandaag bij de 27ste SEA Games in Myanmar de enige ruiter van het Thaise team dat aan het dressuur-onderdeel deelneemt.

Gisteren eindigde het Thaise team als vijfde; Indonesië ging met de eer strijken. Volgens de secretaris-generaal van de Thai Equestrian Federation presteerde de prinses ondanks haar gebrek aan ervaring in dressuur, beter dan tijdens de training. De prinses is pas een paar jaar actief in de ruitersport nadat ze in 2005 bij de SEA Games goud won met het vrouwenbadmintonteam.

De deelnemers aan de ruitersport hebben vanwege gezondheidsredenen niet hun eigen paard mogen meenemen, maar ze betrekken een dier uit een pool.

– Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Royal Thai Navy ontkennen berichten dat de regering de Amerikaanse Davenport McKesson Corporation (DM) heeft gehuurd om in de VS te lobbyen voor de bouw van een marineluchtmachtbasis in Thailand. Alhoewel de handtekening van minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken) onder een contract staat dat openbaar is gemaakt, zegt BuZa dat noch het ministerie noch de minister ooit contact hebben opgenomen met DM.

Een marinebron zegt dat de VS helemaal geen behoefte heeft aan een marineluchtmachtbasis in Thailand omdat ze gebruik kan maken van U-Tapao in Sattahip voor militair transport en logistieke doeleinden.

– Nieuwe bezems vegen schoon, zullen we maar zeggen. De nieuw benoemde Kiesraadcommissaris Somchai Srisuthiyakorn denkt dat het mogelijk is verkiezingsfraude met 20 procent terug te dringen. Meer zit er niet in omdat minder dan 50 dagen beschikbaar zijn om de verkiezingen van 2 februari voor te bereiden. Bij de organisatie van de verkiezingen zijn 1 miljoen personen betrokken.

Somchai stelt voor dat de mensen stemlokalen gaan controleren in plaats van regeringsfuctionarissen en vertegenwoordigers van politieke partijen die normaal stembussen bewaken.

Somchai zegt dat de Kiesraad niet aftreedt en de verkiezingen uitstelt, wat de anti-regeringsbeweging eist. De verkiezingen moeten doorgaan omdat bij Koninklijk Besluit het Huis van Afgevaardigden is ontbonden en de verkiezingsdatum is vastgesteld. Zelfs wanneer premier Yingluck zou aftreden, gaan de verkiezingen nog door. Verkiezingen kunnen alleen uitgesteld worden bij een coup of wanneer drie van de vijf Kiesraadcommissarissen ontbreken.

De Raad van State laat er geen twijfel over bestaan: het is onmogelijk de verkiezingen uit te stellen. Elke poging om dat te proberen, is in strijd met de grondwet, zegt secretaris-generaal Chukiat Rattanachaicharn.

– Gaan er koppen rollen bij oppositiepartij Democraten? Volgens een bron bij de partij willen jonge partijleden dat de oude garde een tijdje terugtreedt om de spanningen te verminderen. Er worden ook al namen genoemd van personen die de partij zouden kunnen leiden: voormalig Asean secretaris-generaal Surin Pitsuwan en Supachai Panitchpakdi, voormalig hoofd van de UN Conference on Trade and Development.

Woordvoerder Chavanond Intarakomalyasut ontkent dat partijleden Abhisit hebben geadviseerd de politiek een tijdje de rug toe te keren. Maandag en dinsdag vergadert de partij en dan weten we meer; ook of de partij aan de verkiezingen gaat deelnemen.

– De tweehonderd soldaten en zeshonderd agenten die het Government House bewaken, zullen op een houtje moeten gaan bijten, want demonstranten hebben bestelwagens met voedsel tegengehouden. Ook ambulances, water- en vuilniswagens  mochten niet naar binnen als straf omdat tegen demonstranten traangas is gebruikt. Sinds donderdag zijn elektriciteit en water afgesneden. Mobiele toiletten kunnen nog wel worden gebruikt.

De National Human Rights Commission maakt zich zorgen over de situatie en pleit voor gesprekken tussen beide partijen. NHRC-lid Nirand Pitakwatchara bracht gisteren een bezoek aan het Government House. Hij had vijfhonderd dozen met eten bij zich en vroeg protestleider Uthai Yodmanee die aan de soldaten en agenten te geven. Nadat Uthai de dozen had afgeleverd, werd hij door enkele demonstranten belaagd.

– De particuliere sector pleit voor hervormingen voorafgaand aan de verkiezingen. Gisteren kwamen zeven organisaties weer bijeen, nadat ze donderdag overleg met actieleider Suthep Thaugsuban hadden gevoerd. Volgens Charamporn Jotikasthira, president van de Stock Exchange of Thailand, dienen die hervormingen uit een politieke en een economische fase te bestaan. De particuliere sector kan aan fase 2 deelnemen. Het gaat daarbij om wijzigingen op financieel en fiscaal gebied.

– De protesten zouden wel eens tot volgend jaar kunnen doorgaan, schrijft Bangkok Post in een analyse. Zolang premier Yingluck en haar kabinet blijven weigeren af te treden, worden de protesten niet beëindigd. Tot nu is het Suthep niet gelukt Yingluck zo ver te krijgen ondanks de protestmarsen op maandag.

Sombat Thamrongthanyawong, lid van de anti-regeringsbeweging, verwacht dat de protesten weer zullen oplaaien wanneer de regering en de coalitiepartijen de verkiezingen doorzetten voordat hervormingen hebben plaatsgevonden. Hij waarschuwt ook oppositiepartij Democraten. Als de partij besluit aan de verkiezingen deel te nemen, verliest ze steun.

– Oud-studenten van de Armed Forces Academies Preparatory School ontkennen dat ze de anti-regeringsprotesten steunen, zoals Boonlert Kaewrasit deze week beweerde. Boonlert is voormalig leider van Pitak Siam, een anti-regeringsgroep die eerder dit jaar twee rally’s organiseerde, waarvan de tweede voortijdig werd beëindigd.

Politieofficier Monthien Prathipawanit en vijfentwintig politie en militaire officieren namen gisteren afstand van Boonlert ‘and his allies’. ‘We willen niet dat de goede naam van de school in de politiek wordt getrokken om de een of andere rivaliserende groep te steunen.’

– Dertig personen in een minibusje: dat zou wel eens een record kunnen zijn. Het busje was door een politiecontrolepost in Aranyaprathet (Sa Kaeo) gereden. Na een achtervolging kon het gestopt worden. In het busje zaten 25 Cambodjaanse mannen en vijf vrouwen. Ze waren het land binnengesmokkeld om in het Zuiden te gaan werken.

– Twee studenten van een beroepsopleiding zijn gisteren ernstig gewond geraakt bij een vechtpartij tussen studenten van rivaliserende opleidingen in een busterminal in Thanyaburi (Pathum Thani). Ze zijn met steekwonden in het ziekenhuis opgenomen.

– Dertig agenten van de marechaussee hebben gisteren in het politiebureau van Ban Chang (Rayong) drie mannen met de wapenstok bewusteloos geslagen. Tussen een agent en een verkoper van mobiele telefoons en diens twee vrienden was daar ruzie ontstaan over een of andere regeling; wat precies wordt niet duidelijk uit het bericht.

– Het Department of Civil Aviation gaat de touwtjes aantrekken bij het verlenen van vergunningen aan nieuwe chartermaatschappijen. Er mag niet meer gevlogen worden met toestellen die ouder dan 14 jaar zijn. Tot nu toe mocht dat wel, mits de toestellen regelmatig werden gecontroleerd. Nieuwe maatschappijen moeten minimaal twee toestellen hebben.

– Op 27 december beginnen de bekende ‘seven dangerous days’. Het Road Safety Centre wil dat het aantal dodelijke verkeersslachtoffers maixmaal 50 per dag bedraagt. De afgelopen drie jaar kostten de zeven dagen elk jaar aan 465 personen het leven.

– Twee zuidelijke provincies hebben nog te maken met overstromingen. Het Disaster Prevention and Mitigation Department meldt dat de overstromingen in tien van de twaalf zuidelijke provincies verminderd zijn; alleen Phatthalung en Trang staan nog onder water. Vijf provincies in het Noorden en Noordoosten zijn uitgeroepen tot ‘cold disaster zone’.

Economisch nieuws

– De Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives heeft nog 22 miljard baht beschikbaar om boeren tot eind 2013 voor hun ingeleverde en in te leveren paddy te betalen. Sinds oktober is 5,5 miljoen ton rijst ingeleverd ter waarde van 90 miljard. Tot nu toe is 17 miljard baht aan boeren uitgekeerd, maar de meeste boeren hebben nog steeds geen geld gezien. Om ook die boeren te kunnen betalen is 51 miljard baht nodig.

De bank, die het hypotheeksysteem voorfinanciert, zit aan alle kanten klem. Het heeft toestemming gevraagd aan het National Rice Policy Committee om de limiet van 500 miljard baht te verhogen. Dat geld is opgegaan aan rijstaankopen in de afgelopen twee seizoenen. Voor dit rijstseizoen (hoofdoogst en tweede oogst) heeft de bank 270 miljard baht nodig, waardoor de limiet wordt overschreden.

Een tweede inkomstenbron schiet ook niet op: rijstverkopen door het ministerie van Handel uit de gigantische voorraad die de afgelopen rijstseizoenen is opgebouwd. Het lukt het ministerie nauwelijks de rijst te verkopen omdat die te duur is.

Als noodmaatregel heeft de BAAC obiligaties voor in totaal 75 miljard baht proberen te slijten, maar investeerders zijn niet erg happig vanwege de politieke onrust. De bank heeft slechts 37 miljard baht opgehaald.

Een snelle oplossing lijkt voorlopig niet in zicht nu het kabinet demissionair is. Pas wanneer een nieuwe regering is aangetreden, kunnen er weer spijkers met koppen worden geslagen.

– Vanaf zondag gaat THAI Smile, de budgetdochter van Thai Airways International, vier keer per week vanaf Suvarnabhumi op Luang Prabang in Laos vliegen. Daarmee komt een eind aan de alleenheerschappij van Bangkok Airways die sind oktober 2002 de route bedient samen met Lao Airlines.

THAI Smile vliegt met de A320, een toestel met 174 stoelen. De andere twee vliegen met de kleinere en tragere ATR-72 turboprop met 70 stoelen. Bangkok Airways vliegt tweemaal per dag op Luang Prabang, Lao Airlines eenmaal.

Laos houdt nog even de deur voor LCC’s dicht die op Vientiane willen vliegen, de route met het drukste passagiersverkeer. Laos doet dat om Lao Airlines te beschermen en in mindere mate de particuliere maatschappij Lao Central Airlines. Pas wanneer de Asean Economic Community eind 2015 van kracht wordt, krijgen budgetmaatschappijen toestemming om Vientiane aan te vliegen.

Vorig jaar bezochten 3,3 miljoen toeristen Laos, wat US$ 13,5 miljoen aan inkomsten opleverde. 84 procent van de aankomsten wordt gevormd door mensen uit Zuidoost Azië, die gemiddeld één tot drie overnachtingen in Laos blijven.

– De politieke onrust mag niet lang meer duren want buitenlandse kopers beginnen zich zorgen te maken en het midden- en kleinbedrijf voelt al de gevolgen van de protesten die nu een maand duren. Daar gaan bedrijfssluitingen en ontslagen vallen.

Het zakenleven vreest dat de komende verkiezingen geen einde maken aan Thailands chronische politieke conflicten. Isara Vongkusolkit, voorzitter van de Thai Chamber of Commerce, zegt dat de particuliere sector het eens is met de aanbeveling van experts dat de kieswet eerst herzien moet worden. Gebeurt dat niet, dan is het kopen van stemmen niet te voorkomen en laait het conflict tussen rood- en geelhemden weer op.

Chartsiri Sophonpanich, voorzitter van de Thai Bankers’ Association, laat een afwijkend geluid horen. De politieke conflicten zullen op de korte termijn gevolgen hebben voor de economie, maar de meeste problemen waarmee het bedrijfsleven thans kampt zijn het gevolg van de wereldwijde economische malaise.

– Thailand loopt het risico dat zijn credit rating wordt verlaagd omdat de politieke patstelling moeilijk op te lossen is en zelfs erger zou kunnen worden als er geen regering kan worden gevormd. Die waarschuwing uit Edward Teather, Azië-econoom bij UBS. Dat zal overigens niet onmiddellijk gebeuren want creditrating bureaus houden rekening met het proces van het selecteren van een nieuwe regering en regeringsdiensten weer aan het werk te krijgen.

Rangsan Sriworsart, permanent secretaris van het ministerie van Financiën, waarschuwde eerder dat internationale creditrating bureaus Thailands rating BBB+ zouden kunnen verlagen wanneer de protesten nog lang aanhouden of wanneer ze gewelddadig worden. In dat geval wordt lenen, voor zowel de regering als het bedrijfsleven, duurder en buitenlandse investeringen lopen terug.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 14 december 2013”

  1. diqua zegt op

    Sinds de watersnood in bangkok zijn prijzen drastisch gestegen en sindsdien niet verlaagd (kwartje kok) en zijn de prijzen hier in het noordoosten met 25% gestegen. Arbeid nagenoeg verdubbeld. De crisis van nu zal dat effect herhalen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website