Tegen het eind van dit jaar kan Thailand getroffen worden door een verwoestende aardbeving, zegt rampenexpert Smith Dharmasaroja. Hij baseert zijn voorspelling op een bericht van ingenieur Kongpop U-yen, die werkt bij Nasa. Kongpop waarschuwt voor een zonnestorm, die een direct effect kan hebben op het magnetisch veld van de aarde en een aardbeving in de Indische Oceaan zou kunnen veroorzaken. Het bericht bereikte Smith een dag voor de aardbeving van woensdag.

Wanneer een grote aardbeving in de buurt van Bangkok zou plaatsvinden, loopt ondeugdelijke bebouwing, gebouwd op een zachte ondergrond gevaar. Smith dringt er bij de autoriteiten op aan deze bebouwing zo snel mogelijk te inspecteren en preventieve maatregelen te nemen.

– De National Anti-Corruption Commission is teleurgesteld dat het kabinet een anti-corruptiemaatregel niet heeft goedgekeurd, maar het ministerie van Financiën de opdracht heeft gegeven de zaak nog eens te bestuderen. De maatregel, goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden, verplicht overheidsdiensten bij aanbestedingsprocedures aan te geven hoe de mediaanprijs is berekend.

Uit onderzoek van de universiteit van de Thai Chamber of Commerce is gebleken dat die prijs gemiddeld 30 tot 40 procent te hoog is. Dat komt neer op een bedrag van 500 tot 600 miljard baht.

Gevraagd of de beslissing van het kabinet betekent dat politici de maatregel niet willen omdat ze er geld bij inschieten, houdt NACC-commissaris Pakdee Pothisiri zich begrijpelijkerwijs op de vlakte. ‘I don’t want to start a war of words. […] It should not be a problem if we follow the law.’

– Oppositieleider Abhisit (Democraten) waarschuwt voor een ‘politieke tsunami’ indien de regering probeert de misdaden van voormalig premier Thaksin schoon te wassen. In een interview met het tv-kanaal Blue Sky zei Abhisit dat de samenleving niet klaar is om Thaksin te vergeven.

Eerder deze week zei Thaksin dat hij verwacht dit jaar terug te keren. Roodhemden treffen zelfs al voorbereidingen om hem in juli terug te brengen ter gelegenheid van zijn verjaardag op 26 juli.

Verder houdt het parlement zich op twee fronten indirect met Thaksin’s terugkeer bezig. Vorige week werd gedebatteerd over een verzoeningsrapport van het King Prajadhipok Institute. Een van de mogelijkheden die het KPI suggereert, is amnestie voor alle personen die beschuldigd zijn van politieke vergrijpen en nietigverklaring van de besluiten van het militair bewind, waardoor Thaksin zijn straf zou ontlopen.

Daarnaast debatteert het parlement over een voorstel om een burgerassemblee te vormen die de grondwet van 2007 gaat herzien. Gezien de dominantie van regeringspartij Pheu Thai, is de vrees dat dit ook tot amnestie voor Thaksin zal leiden.

– De co-piloten van Thai Airways International hebben een stil protest gehouden door massaal vrije dagen op te nemen met Songkran. Ze liggen in de clinch met de directie over een vergoeding voor hun toegenomen belastingbetalingen, die het gevolg zijn van een toelage die ze hebben gekregen voor hun vergunning. De stille staking heeft volgens THAI nauwelijks gevolgen gehad. Geen enkele vlucht hoefde geannuleerd te worden, wel liepen gisteren vijf binnenlandse en internationale vluchten vertragingen op van 45 minuten tot een uur.

– De Thaise en Amerikaanse marine gaan overleggen over het gebruik van luchthaven U-Tapao in Rayong, die beheerd wordt door de marine, als regionaal rampencentrum. De legerbevelhebber en marinecommandant vertrekken morgen naar de VS voor overleg.

Het Pentagon en het Thaise ministerie van Defensie hebben al een Memorandum of Understanding afgesloten over het gebruik van het vliegveld door beide landen. Aanleiding waren de tsunami van 2004, de overstromingen van vorig jaar en de cycloon Nargis, die Myanmar in 2008 trof.

– Acht passagiers zijn gewond geraakt toen de bus waarin ze zaten, onder vuur werd genomen door de duopassagiers van twee passerende motorfietsers. De bus met 50 passagiers was onderweg van Pattani naar Narathiwat, waar ze een Boeddhistische ceremonie zouden bijwonen. Twee passagiers raakten ernstig gewond.

– Enkele landen hebben hun burgers gewaarschuwd het zuiden van Thailand te mijden als ze daar niet persé moeten zijn. Van een negatief reisadvies is geen sprake. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet zeggen om welke landen het gaat.

– Amper hersteld van de overstromingen en sinds deze maand in bedrijf is wasmachinefabriek van Toshiba Consumer Products (Thailand) Co in de provincie Pathum Thani gisteren tot de grond toe afgebrand. De brandweer had moeite het vuur te blussen vanwege zware rookontwikkeling.

– De regering wil kinderen aan het lezen krijgen en daarom werkt het ministerie van Onderwijs aan een plan om kinderen uit arme gezinnen een boekenbon te geven. Als het plan doorgaat, krijgen 2,5 miljoen leerlingen van Prathom 1 tot 6 volgend jaar een boekenbon. In totaal tellen die klassen 5 miljoen leerlingen.
 

– De Central Labour Court heeft het druk sinds op 1 april het minimumdagloon is verhoogd naar 300 baht. Veel ontslagen werknemers zijn naar de rechtbank gestapt vanwege hun onterechte ontslag. Sommige bedrijven hebben toelagen verminderd of geschrapt en dat is voor werknemers ook reden om naar de rechter te stappen. De Labour Court beschikt over een arbitragecentrum dat probeert zaken in der minne te schikken. Sinds het centrum vorig jaar oktober openging, is 60 procent van de arbeidsconflicten zo geregeld.

– Het Anti-Money Laundering Office gaat zijn onderzoek naar een drugsbende in de provincie Songkhla, die in november werd opgerold, uitbreiden. De bende, bijgenaamd het Michael netwerk, wordt ook verdacht van het smokkelen van verboden goederen en contacten met goudwinkels en wisselkantoren. Het Amlo heeft ontdekt dat de cashflow van de bende 40 miljoen baht bedroeg in de zes maanden voorafgaand aan de arrestatie.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 14 april 2012”

 1. Ronny zegt op

  John,

  Volgens mij ligt dit allemaal een beetje in de lijn van berichtgeving over het vergaan van de wereld op 21 december (toch volgens de Maya). Trouwens de film “2012” is hier de voorganger van. Vanaf nu zal elke ramp en/of natuur en ruimte fenomeen wel in verband gebracht worden met die voorspelling. Naarmate de datum dichterbij komt, zal de berichtgeving over rampen en het vergaan van de wereld nog wel toenemen. Anderzijds heeft Smith Dharmasaroja, een meteoroloog, wel gelijk natuurlijk dat zonneuitbarstingen een effect hebben op onze aarde en ons klimaat. Gevolgen kunnen dus aardbevingen zijn, gevolgd door tsumami’s. De berichtgevingen hierover even terzijde gelaten, lijkt het mij echter geen slecht advies om systematisch gebouwen te controleren op hun stevigheid, al dan niet op zachte ondergrond. Echter, dat zie ik nog niet zo snel gebeuren in Thailand. Je kan je alleen al afvragen waar ze moeten beginnen.

  • Hans van den Pitak zegt op

   Met andere woorden een even overbodig als onzinnig advies. Ze komen nog niet eens toe aan controle op brandveiligheid en nooduitgangen enz.. Na twee grote branden onlangs werd er geopperd dat gebouwen van zes verdiepingen en hoger een sprinklerinstallatie zouden moeten hebben. In overheidsgebouwen kunnen ze zelf bepalen of en wanneer ze die aanleggen, maar in de particuliere sector hebben ze daar niets over te vertellen en voordat eventuele wetgeving hierover rond is zijn we wel een generatie of zo verder. Dus die control;e op gebouwen kun je wel vergeten. En als ze er wel komt en een gebouw krijgt het predicaat niet aardbevingsbestendig, dan blijft iedereen gewoon daar wonen of werken want hier is men niet mee bezig voordat er iets gebeurt. Daarna wel even. Maar niet al te lang want oplossingen kosten geld en dat is er niet of heeft inmiddels een andere bestemming.

 2. Bacchus zegt op

  Prachtig, die boekenbon. Als of dit kinderen aanzet tot lezen. Het geld hadden ze naar mijn mening beter kunnen besteden aan verbetering van de kwaliteit van het onderwijs. Wij geven een aantal kinderen in ons dorp bijles en ik heb mij hierbij verbaasd over de lees en reken capaciteit, helaas in negatieve zin. Ik moet erbij zeggen dat ik dit ook doe bij mijn neef en nicht in Nederland.

  • Hans van den Pitak zegt op

   En wat moet je dan met een boekenbon. De dichtsbijzijnde boekhandel zal in meeste gevallen zo gemiddeld 30 km. bedragen. Kosten vervoer heen en terug 500 B. Die boekenbonnen zullen dus nauwelijks verzilverd worden. Maar wel lucratief voor de neef van de minister die die dingen gaat leveren. Waarom heb ik hier niet zulke inventieve familieleden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website