Nieuws uit Thailand – 13 november 2012

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
13 november 2012

Twee keer per jaar een ontmoeting met een hooggeplaatste ambtenaar, een visumverlenging van 3 maanden naar 1 jaar met multiple entry: dat zijn enkele voordeeltjes die de Elite Card aan toeristen biedt. Mijn liefje, wat wil je nog meer?

Het kabinet gaat de kaart, die door Thaksin werd geïntroduceerd en vorig jaar april werd gestopt, op voorstel van de Tourism Authority of Thailand nieuw leven inblazen.

Er moet nog wel even een vuiltje worden weggewerkt, want het bedrijf dat de kaart uitgaf, heeft een schuld van 1,2 miljard baht. Maar daar zit de regering niet mee; er wordt 100 miljoen baht in het project gepompt. Immers: alles wat Thaksin deed, was welgedaan en moet terugkeren. Geld speelt geen rol; wie zei dat ook alweer?

De komende 10 jaar wil de regering 10.000 nieuwe gebruikers vinden. Nou, dat moet toch lukken. De kaart kost slechts 2 miljoen baht met een jaarlijkse contributie van 20.000 baht. Hij is 20 jaar geldig. De oude kaart werd door 2.500 personen gekocht.

– Beroepsopleidingen zijn niet enthousiast over het idee om condoomautomaten in hun schoolgebouw op te hangen. Volgens een peiling is 64 procent van de respondenten daar een voorstander van, maar de scholen en studenten wijzen het idee vierkant af.

De peiling werd uitgevoerd door het National Institute of Development Administration onder 1.256 respondenten. De meesten menen dat de automaten kunnen helpen het probleem van tienerzwangerschappen en de overdracht van soa’s te reduceren. De tegenstanders zeiden dat die automaten de promiscuïteit onder studenten bevorderen. [Deze vorm van vrijetijdsbesteding heet in het Thenglish ‘boom-boom’.]

Chanwit Tubsuphan, secretaris-generaal van de Private Education Commission, is het niet eens met het idee ‘omdat condooms overal worden verkocht’. De betrouwbaarheid van de peiling trekt hij in twijfel. ‘Misschien is een specifieke groep mensen ondervraagd. Ik praat vaak met ouders over deze zaak en die zijn het ook allemaal oneens met het plan.’

Wantanee Chamchuea, directeur van het Tangtrongchit Business Administration Technological College, vindt het geen goed idee omdat haar school op een tempelterrein staat. Bovendien wijst ze erop dat alle eerstejaars seksuele voorlichting krijgen. Volgens haar helpen die lessen te voorkomen dat de studenten zich te buiten gaan aan onveilig vrijen.

Eerstejaars Jira Prajanprasen vindt een condoomautomaat in school overbodig. ‘Jonge mensen weten tegenwoordig heel goed waar ze condooms kunnen kopen. De school is geen geschikte plaats om ze te verkopen.’ Tweedejaars Parkorn Puttiworasiri is ook tegen, maar wanneer die automaten er komen, moeten de condooms gratis zijn, vindt hij. [Condooms in verschillende kwaliteit, kleuren en smaken liggen bij de kassa van elke 7-Eleven winkel.]

– De lastercampagne tegen oppositieleider Abhisit is misplaatst, leidt de regering af van belangrijker zaken, maar het goede nieuws is: ze zal weinig effect hebben, zegt politicoloog Somchai Srisuttiyakorn van de Sripatum universiteit.

Somchai refereert aan de beslissing van een panel van het ministerie van Defensie om Abhisit diens militaire rang af te nemen en het salaris terug te eisen dat hij als docent aan de militaire academie verdiende. Volgens het panel verkreeg hij die baan met vervalste papieren en kon zo de dienstplicht ontlopen.

De beslissing werd vorige week dinsdag bekendgemaakt, niet toevallig in de aanloop naar het zogeheten censure debate, dat van 25 tot 27 november op verzoek van oppositiepartij Democraten in het parlement wordt gehouden. De oppositie gaat daarin de regering kritisch aan de tand voelen over haar beleid en een aantal moties van wantrouwen tegen bewindslieden indienen.

Naar aanleiding van de beslissing van het defensiepanel heeft een voormalig senator laten weten van plan te zijn via de Kiesraad het Constitutionele Hof te vragen of Abhisit nog wel recht heeft op zijn parlementszetel. Die stap wordt gezien als een poging Abhisit de mond te snoeren tijdens het censure debate. Maar volgens Somchai zal het zo’n vaart niet lopen, want de Kiesraad zou het verwijt kunnen krijgen voor de regering te buigen, wanneer ze een snelle beslissing neemt.

Somchai zegt dat de regering zich beter zorgen kan maken over de rally die de anti-regerings Pitak Siam groep op 24 november houdt, één dag voordat het vuurwerk in het parlement begint. ‘De regering moet een manier zoeken om correct met dit protest om te gaan.’

Abhisit laat zich niet uit het veld slaan door de pogingen van de regering om hem in diskrediet te brengen. Hij gaat in de tegenaanval met een verzoekschrift aan het Administrative Court en een aangifte bij de strafrechtbank tegen het defensiepanel.

– Thailand schuift aan bij het Trans Pacific Partnership (TPP), een regionaal orgaan waarin wordt onderhandeld over een vrijhandelsverdrag tussen de leden, waaronder de VS, verschillende landen in de regio Azië en Pacific, Australië, Canada, Vietnam, Mexico en zes andere landen. De TPP-onderhandelingen werden in 2010 door de VS nieuw leven ingeblazen en worden volgend jaar afgerond.

Het verdrag dat er uiteindelijk uit moet rollen, voorziet in de vrije handel van goederen en diensten en bevat afspraken die verder gaan dan de verplichtingen die de Wereldhandelsorganisatie stelt. Voor Thailand betekent dit dat Thaise exporten in de VS minder gehinderd worden door importtarieven en dat de afhankelijkheid van Amerika’s Generalised System of Preferences eindigt.

De particuliere organisatie FTA Watch verzet zich tegen de beslissing om bij de TPP aan te schuiven. De TPP zou bedoeld zijn Amerika’s invloed in de regio te vergroten ten nadele van China. Sommige goedkope medicijnen zouden voortaan moeilijker verkrijgbaar zijn, omdat de producenten van geneesmiddelen langer beschermd worden door hun patenten.

President Obama bezoekt zondag Thailand en krijgt dan het goede nieuws te horen dat Thailand gaat meedoen met het TPP. Volgens Bangkok Post wordt die aankondiging het hoogtepunt van zijn bezoek. Gisteren inspecteerden 30 Amerikaanse functionarissen het Government House. De VS heeft Thailand gevraagd om de inzet van scherpschutters voor de bescherming van de president.

– Dankzij een toerist die toevallig in nationaal park Khao Yai op het wrak van een Cessna 172 stuitte, kunnen de lichamen van de leerling-piloot en zijn trainer geborgen worden en herenigd met hun familie. Het toestel stortte in augustus 2007 neer en werd destijds nooit gevonden. Politie en personeel van het park zijn onderweg om de lichamen op te halen.

– Het kabinet is akkoord gegaan met het plan van het ministerie van Handel voor het ontwikkelen van een partnerschap op het gebied van de rijsthandel met Cambodja, Laos, Myanmar en Vietnam met als doel de internationale rijstprijzen te stabiliseren. Nauwere samenwerking zal daarnaast de voedselzekerheid in het gebied bevorderen en het smokkelen van rijst uit buurlanden voorkomen. Thailand is interessant voor smokkelaars vanwege de hoge prijs die in het kader van het hypotheeksysteem voor rijst wordt betaald.

Concreet houdt het plan het creëren van rijsthandelszones in. Als eerste komt Cambodja aan de beurt. Rijst uit dat land wordt geïmporteerd en gepeld in Thailand en daarna namens Cambodja uit Thailand geëxporteerd. Thans overtreft het aanbod in Cambodja de vraag en omdat het land onvoldoende rijstmolens en silo’s heeft, moet het zijn rijst snel exporteren, waardoor de prijzen op de wereldmarkt worden gedrukt. Wanneer de rijsthandelszone functioneert, hoeft dat niet meer.

– We noemen het ‘superrijst’, zeggen wetenschappers van de Kasetsart universiteit die proberen uitgaande van de rijstvariëteit Pinkaset een rijstsoort te ontwikkelen die beter bestand is tegen water (lees: overstromingen) en een hoger ijzergehalte heeft. Het onderzoek heeft de aandacht getrokken van het National Science and Technology Development Agency, dat een subsidie van 20 miljoen heeft verleend.

Eenzelfde bedrag gaat naar de Chulalongkorn universiteit voor stamcelonderzoek dat moet leiden tot betere behandelingen van kinderen met een open gehemelte. In het Noordoosten lijdt 1 op de 600 personen daaraan, het hoogste percentage in het land. De onderzoekers streven ernaar stamcellen uit de tanden van een patiënt te gebruiken om het bot dat de afwijking veroorzaakt, te repareren.

– Om de Pitak Siam groep niet voor de voeten te lopen, heeft de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) alle activiteiten in het weekend van 24 en 25 november geannuleerd. Maar PAD-leiders zullen niet de rally van de anti-regeringsgroep bijwonen; gewone leden mogen het zelf weten, aldus de PAD-leiding.

De Pitak Siam groep, die eerder volgens eigen zeggen 20.000 mensen op de been bracht bij haar eerste rally, bestaat uit anti-Thaksin geelhemden, de zogeheten veelkleurige hemden (mensen die niet rood-geel denken) en supporters van de Democratische partij. Boegbeeld is een gepensioneerde generaal. De groep vindt de huidige regering incompetent en corrupt en dringt op haar aftreden aan.

– Weet u het nog? Een radioantenne op een waardeloos stuk plastic, zo omschreven experts de bomdetector GT200 en Alpha 6 die Thailand van het Engelse bedrijf Comstrac Co Lt kocht. En Thailand niet alleen, ook 20 andere landen. Zes Britten worden in Engeland vervolgd voor dit frauduleuze apparaatje.

De Engelse politie heeft nu het Department of Special Investigation gevraagd een verklaring af te leggen. De DSI heeft in eigen land onderzoek gedaan. In totaal zijn door 14 diensten 1.576 apparaten gekocht; het leger kocht de meeste wichelroedes.

– De National Anti-Corruption Commission gaat geen onderzoek doen naar de vermeende corruptie van voormalig minister van Binnenlandse Zaken Chavarat Charnvirakul. 169 Pheu Thai-parlementariërs hadden om zo’n onderzoek gevraagd, maar de NACC oordeelde dat het overhandigde bewijsmateriaal onvoldoende was. Chavarat zou geprofiteerd hebben van grondaankopen ten behoeve van wateropslagplaatsen van de Provincial Waterworks Authority. Destijds was Chavarat verantwoordelijk voor de PWA en Pheu Thai zat in de oppositiebankjes.

Economisch nieuws

– De Tourism Authority of Thailand organiseert met Loy Krathong op acht plaatsen in Bangkok, Ayutthaya en Suphan Buri speciale activiteiten. Daarvoor wordt het lieve bedrag van 20 miljoen baht uitgetrokken maar dat geld komt dubbel en dwars terug want de verwachte 633.600 bezoekers zullen 817 miljoen baht in het laatje brengen.

In Bangkok staat in de laatste week van november de Delightful Colour of Stream op het programma. Van 26 tot 28 november biedt het een geïllumineerde vlootschouw op de Chao Praya rivier en lichtdecoraties op Asiatique the Riverfront, Krunthep Bridge en Krun Thon Bridge.

In het Sukothai Historical Park wordt van 24 tot 28 november de Dawn of Happiness processie gehouden. Bezoekers kunnen zich vergapen aan zwevende lampionnen, vuurwerk en de Miss Noppamas beauty contest. Er wordt ook een Krathong Desire contest gehouden en er zijn licht- en geluidpresentaties.

Loy Krathong gaat terug tot het Sukothai tijdperk en heette toen Loy Pratip of Loy Khom (floating lanterns). Noppamas, de favoriete concubine van de koning, bedacht de krathong, een bootje in de vorm van een lotus.

Het feest wordt op de twaalfde volle maan van het jaar gevierd. Thais maken of kopen krathongs, die bestaan uit een schijf van de bananenboom als drijver met daarop bloemen, wierookstokjes, kaarsen, muntjes en soms nagels. Met een krathong wordt vergeving gevraagd aan Phra Mae Khongkha, de godin van het water, zodat zij alle tegenslagen en ongeluk met haar meeneemt.

– 412 kleine boeren met een oliepalmboerderij zijn de afgelopen 3 jaar gecertificeerd door de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO), een mondiale non-profit organisatie, in 2007 opgericht om de duurzame verbouw van palmproducten te promoten. De boeren houden zich aan duurzaamheidsrichtlijnen op het gebied van beheer van de boerderij, gebruik van kunstmest en veiligheid en gezondheid van werkers.

Dat nu kleine boeren zijn gecertificeerd is vrij bijzonder, want tot nu toe werden alleen grote bedrijven dat. Niet onbelangrijk want 70 procent van de palmolie wordt door kleine boeren geproduceerd. De certificering levert voor zowel de boer als de consument voordeel op. Het milieu wordt gespaard, aan de vraag van consumenten naar milieuvriendelijke producten wordt voldaan en de deelnemende boeren melden een hogere opbrengst: 3.160 kilo per rai vergeleken met 2.490 per rai voor boeren die niet deelnemen.

Johnson & Johnson heeft een contract afgesloten met gecertificeerde groepen boeren. De boeren verkopen hun producten rechtstreeks aan het bedrijf, waardoor de tussenhandel wordt omzeild. Bovendien hebben ze geen last meer van prijsschommelingen.

Thailand telt 100.000 oliepalmboeren. Daniel May, verbonden aan de Duitse organisatie die het project de afgelopen 3 jaar medefinancierde, hoopt dat de Thaise regering fondsen en expertise ter beschikking stelt, zodat ook die boeren kunnen worden overgehaald duurzaam te gaan produceren. De certificering is 5 jaar geldig; elk jaar vindt een audit plaats waarbij de boeren hun boekhouding moeten overleggen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

6 reacties op “Nieuws uit Thailand – 13 november 2012”

 1. cor verhoef zegt op

  Briljant! De TAT gaat de Elite – Card herintroduceren. Aangezien ze eerder slechts 2500 van die dingen konden slijten moet de TAT gedacht hebben. “Hoe kunnen we deze keer een succes maken van deze onbegrepen en ondergewaardeerde manier om geld uit de zakken te kloppen bij mensen die toch al genoeg geld hebben? Weet je wat? We VERDUBBELEN de prijs.
  Priceless… Thai logic…

 2. Rob V zegt op

  2 miljoen bath opstartkosten? Een schijntje vergeleken bij de Nederlandse verblijfsvergunning (visum lang verblijf), die kost slechts 300 euro (+1250 euro MMV en +350 euro voor het examen op de ambassade) voor 1 jaar, daarna nog eens 300 euro voor 5 jaar en daarna 300 euro voor onbepaalde tijd. Een waar koopje dus dat 1-jarige multi entry visum!

  • PATRICK zegt op

   Wat bedoel je met de omschrijving 1250 euro mmv? Kun je me wat meer info daarover geven?

   Dick: Ik ben zo vrij geweest uw reactie die geheel in hoofdletters stond getikt, te fatsoeneren. Normaal wordt dit soort reacties door de moderator geweigerd, maar ik dacht: kom, laat ik eens aardig zijn – bij hoge uitzondering dan.

   • Rob V. zegt op

    Vreemdelingen die naar Nederland willen komen moeten in de meeste gevallen een inreis visum aanvragen, het MVV. De leges hiervoor zijn 1250 euro (al heeft de Raad van State dit 9 oktober als te hoog bevonden na er een paar jaar op hebben lopen broeden) dus er is een goede kans dat de leges weer omlaag gaan. Deze 1250 euro is om het MVV kostendekkend te maken (daar zit nog een heel verhaal achter want een standaard aanvraag van een Nederlander met buitenlandse partner kan natuurlijk nooit 1250 euro kosten…). Voor het MVV gelden ook nog diverse regels zoals dat de vreemdeling en examen buitenland moet halen op de ambassade (kosten 350 euro), de Nederlandse referent moet aantonen voldoende en een duurzaam inkomen heeft (loon dat op de dag dat het dossier wordt ingenomen nog minstens een heel jaar gegarandeerd is, aan te tonen door een contract dat nog minstens 1 heel jaar loopt). Na aankomst moet de vreemdeling een VVR verblijfsvergunning aanvragen van jaar, kosten 300 euro. Die kan daarna met 5 jaar verlengd worden (opnieuw betalen..) en nogmaals verlengd worden. Voor uitgebreide informatie zie ook de website van de immigratiedienst IND http://www.ind.nl en voor praktische adviezen, ervaringen etc. zijn er communities zoals stichting buitenlandse partner. Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

    Al met al dus niet makkelijk maar die kosten en ergernissen vallen in het niets bij de opties die vreemdelingen in Thailand hebben (omtrent visa, leges, rechten etc.). 2 miljoen baht voor zo’n papiertje is natuurlijk belachelijk of je moet er een ” gratis” huis bij krijgen?? 😀

 3. Hans Bos zegt op

  Als verslaggever heb ik destijds vrijwel aan de wieg gestaan van de Elite Card (hoe verzin je zo’n naam). Sterk verkoopargument was destijds dat je niet alleen een visum kreeg voor vijf jaar, maar ook één rai grond op je naam mocht hebben. De kaart had een levensduur tot aan je dood, waarna één van je kinderen van de voordelen mocht genieten, zoals onbeperkte check-ups, gratis golfen op allerlei terreinen. limousine-service van de luchthaven Don Mueang naar je verblijfplaats en ga zo maar door. En dat voor een prijs van één miljoen baht. Het mogelijke eigendom van één rai Thaise grond verdween al snel achter de horizon, gevolgd door vrijwel alle andere prerogatieven. Ik meen me te herinneren dat in Nederland ooit 50 landgenoten zo’n kaart bezaten. Gezien het vervolg neem ik aan dat ze spijt hebben als haren op hun hoofd. Het herrijzen van de Elite Card is trekken aan een dood paard.

 4. j.Jordaan zegt op

  Moderator: Geen oude koeien uit de sloot halen s.v.p. dat zorgt alleen maar weer voor een off-topic discussie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website