De druiven zijn zuur in Thailand. Bokser Kaew Pongprayoon greep naast de gouden medaille, die verwacht werd en die hij volgens kenners in de finalematch verdiend heeft. Maar de scheidsrechters dachten er anders over. Ze lieten de Chinese Zou Shiming met 13-10 winnen.

‘I was robbed. The gold should have been mine’, zei Kaew na de match, terwijl hij nauwelijks zijn tranen kon bedwingen. Het protest van het Thaise team tegen de beslissing werd verworpen omdat het niet binnen 5 minuten na de wedstrijd was ingediend.

‘I am very sorry that I could not win a gold medal. I wanted to win it for the King and the Queen and for all the Thai people and I am very disappointed that I failed to do it.’ Niettemin zei hij trots te zijn op zijn zilveren plak omdat hij voor zijn vertrek naar Londen op brons had gegokt.

Kaew ontvangt nu niet 50 miljoen baht, maar circa 20 miljoen baht van de regering en particuliere bedrijven. [Volgens een eerder bericht zou goud goed zijn voor 100 miljoen, waarvan 50 miljoen van de boksbond.] Boksbondvoorzitter Boonlert Kaewprasit bevestigde zijn belofte dat hij zou aftreden wanneer het Thaise team geen goud zou winnen. Thaong Taweekhun trekt zich ook terug als coach van het nationale amateurboksteam. Thailand bracht in Londen drie boksers in de ring; de andere twee lagen er al snel uit.

Kaew’s zilver is de derde medaille die Thailand heeft gescoord. Gewichthefster Pimsiri Sirikaew won zilver en Chanatip Sonkham won brons bij taekwondo.

– De regering krijgt een standje van de Public Sector Anti-Corruption Commission (PACC). Ze doet te weinig tegen mensen, ‘inclusief politici van alle partijen’, die illegaal land in bezit nemen in bossen. Wanneer de regering aan de macht wil blijven, zal ze beter moeten presteren.

PACC-secretaris-generaal Dusadee Arayuwuthi zei dit gisteren naar aanleiding van haar onderzoek naar illegale bebouwingen op het eiland Phuket. Daaruit is gebleken dat een voormalige vice-gouverneur en een voormalige permanent secretaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken betrokken zijn bij het verlenen van valse eigendomspapieren. Sommige politici hebben papieren vervalst om een eilandje bij Phuket in bezit te krijgen en ze hebben buitenlanders uitgenodigd er gezamenlijk vastgoed te ontwikkelen.

De PACC heeft de hulp van de Nationale Anti-Corruption Commission ingeroepen en gaat ook het Department of Special Investigation om medewerking vragen. Die hulp is nodig omdat bij veel zaken ‘invloedrijke personen’ betrokken zijn.

– Ook in de provincie Phattalung speelt een soortgelijk akkefietje. Drie politici hebben land ‘gekraakt’ in het Talay Noi Non-hunting gebied, aldus het hoofd van Talay Noi. Eén is een parlementslid, de andere twee zijn de president van de Provincial Administration Organisation (zeg maar Provinciale Staten) en een president van een municipality (burgemeester). Elk heeft zo’n 300 tot 400 rai in bezit genomen. De desbetreffende politici zouden nu pogingen doen de gouverneur van de provincie en de Talay Noi-man te laten overplaatsen. In de afgelopen jaren is meer dan 2.000 rai illegaal bezet.

– Delen van de zuidelijke provincies hebben weer eens last van nevel, afkomstig van bosbranden in Sumatra. Op sommige plaatsen is de temperatuur opgelopen tot 40 graden. De concentratie particulate matter smaller than 10 microns (PM10) blijft echter onder de kritieke grens

– Thai Airways International (THAI) gaat geen joint venture vormen met Nok Air. THAI heeft zijn handen vol aan de supervisie over THAI Smile, die het volgens THAI-voorzitter Ampon Kittiampon goed doet. De gemiddelde bezetting ligt boven de 90 procent op de Bangkok-Macau route die sinds 7 juli wordt gevlogen. Vanaf donderdag gaat Smile vliegen op Krabi, Chiang Mai en Surat Thani. THAI heeft een aandeel van 49 procent in Nok Air en daar blijft het dus bij.

– Wie wordt de nieuwe voorzitter van de Senaat? Het wordt, schrijft Mongkol Bangprapa, een race tussen drie personen: de huidige vice-voorzitter en twee senatoren, een gekozen en een benoemde senator. [De Senaat bestaat uit 76 gekozen en 74 benoemde senatoren.] Morgen nomineert de Senaat de kandidaten en daarna vindt de stemming plaats.

De voorzittersstoel is vacant gekomen, omdat de man die erop zat, veroordeeld is tot 2 jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. Hij had zichzelf, toen hij nog ombudsman was, en twee ondergeschikten ten onrechte een extra toelage toegekend.

– 146.410 arrestatiebevelen tegen even zovele personen liggen ergens in een kast te vergelen. Al die mensen zijn op de vlucht. Je zou denken dat de namen met een eenvoudige druk op de knop zijn te achterhalen, maar vergeet het maar. Die namen zijn verspreid over tal van diensten, maar dankzij Pongsapat Pongcharoen, adjunct-hoofd van de politie, gaan ze centraal opgeslagen worden bij de Criminal Records Division. Alle 1.650 politiebureaus in het land kunnen daarop inloggen. Het systeem moet er volgens Pongsapat toe leiden dat het aantal onopgeloste zaken met 40 procent wordt teruggebracht.

– Ter gelegenheid van de verjaardag van de Koningin zondag en de verjaardag van de kroonprins op 28 juli hebben 30.000 gedetineerden strafvermindering gekregen of ze mogen als vrij man de gevangenis verlaten. Het Department of Corrections heeft nog 2 dagen nodig om de lijst die is gepubliceerd in de Royal Gazette te controleren.

– Het water begint te zakken in de overstroomde districten Mae Sot (Tak) en Mae Hong Son (Pai), maar de districten Krathum en Wang Thong liepen daarentegen onder water, doordat de Wang Thon rivier buiten haar oevers trad. Huizen en maïsplantages liepen onder.

In de Rom Moei riviermarkt wordt door soldaten en kooplui hard gewerkt om de markt weer toonbaar te maken, nadat het water er is gezakt.

Mae Hong Son is enkele dagen onbereikbaar geweest. Honderden soldaten zijn de bewoners te hulp geschoten. Een brug over de rivier Pai is er beschadigd, evenals 50 rai landbouwgrond.

– Ondanks de interventie van de regering, die rubber opkoopt, blijft de binnenlandse prijs van rubber zakken. Boosdoener is de eurozone crisis, zeggen agrarische experts. Importeurs zijn goedkopere rubber gaan importeren uit Maleisië en Indonesië. De regering zou er daarom goed aan doen de rubber in voorraad te houden totdat de prijs weer stijgt.

De regering heeft 15 miljard baht uitgetrokken om de rubberprijs te ondersteunen. Tot nu toe heeft ze 50.000 ton van coöperaties gekocht, maar die aankoop zet geen zoden aan de dijk omdat het een geringe hoeveelheid is vergeleken met de totale rubberproductie. De 15 miljard baht is goed voor 150.000 ton, terwijl de totale binnenlandse productie circa 3,6 miljoen ton bedraagt.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

 


» Laat een reactie achter


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website