Indrukwekkend is nog een understatement om de openingsceremonie van de SEA Games 2013 in Nay Pyi Taw (Myanmar) te beschrijven. Ik heb gisteren met open mond naar de tv-registratie gekeken.

Duizenden danseressen voerden er een show op met traditionele dansen en muziek. Ze vormden een kleurrijk palet dat soms de vorm aannam van de landkaart met de deelnemende landen en dan weer van kleur wisselde. Het was allemaal van een uiterste perfectie; ik heb geen enkele danseres erop kunnen betrappen dat ze uit de pas liep.

Maar de show was dan ook met steun van China tot stand gekomen en zoals de openingsceremonie van de Olympische Spelen in 2008 al had laten zien: dat land gaat voor massaliteit en perfectie. China had er aardig voor in de buidel getast. Het biedt voor bijna US$ 33 miljoen technische ondersteuning aan de Spelen, inclusief de openingsceremonie en de eindceremonie (dan ga ik weer voor de tv zitten).

Aan de Spelen die 22 dagen duren, nemen elf landen deel. Gestreden wordt in de bekende sporten, maar ook in traditionele sporten zoals chinlone en vovinam. Myanmar is in zijn nopjes met de Spelen, want de vorige keer dat het gastland was, was in 1969. Twee jaar geleden eindigde in Thailands buurland de militaire dictatuur en sindsdien is het land sterk in opkomst.

– In aansluiting op de posting ‘Leger praat niet met Suthep’ nog wat nieuws van het (politieke) actiefront.

Regeringspartij Pheu Thai zegt niet te zullen buigen voor (eventuele) eisen van de anti-regerings groepen om geen nieuwe verkiezingen te houden. Onze supporters zouden we dan in drommen verliezen, zei een prominent partijlid gisteren tijdens een partijbijeenkomst.

Een ander vermoedt dat de anti-regerings beweging als laatste redmiddel zal aandringen op een militaire coup, wanneer het niet lukt de regering ten val te brengen. Op dit moment heeft de beweging haar hoop gevestigd op het Constitutionele Hof en de National Anti-Corruption Commission, maar het zal ze nooit lukken, zegt hij, om langs deze weg haar doel te bereiken.

Inmiddels beginnen parlementsleden van oppositiepartij Bhumjaithai over te lopen naar Pheu Thai. Zes willen overstappen c.q. hebben zich al als lid opgegeven; vier van hen waren gisteren al aanwezig op de Pheu Thai-vergadering. Verwacht wordt dat de zogeheten Matchima factie binnen Bhumjaithai overstapt.

De door actieleider Suthep Thaugsuban gewenste Volksraad kan worden geïnstalleerd, zegt Vicha Mahakhun, lid en woordvoerder van de National Anti-Corruption Commission. Dat is via een ‘executive decree’ (kabinetsbesluit) te regelen, maar dan moeten beide ruziënde partijen het wel eens worden.

Premier Yingluck betwijfelde gisteren of Sutheps idee uitvoerbaar is nu het Huis van Afgevaardigden is ontbonden en de regering demissionair is. Het parlement bestaat alleen nog maar uit de Senaat.

Volgens Vicha verzet de wet zich niet tegen het ontslag van Yingluck en haar kabinet, hetgeen de PDRC (gezamenlijke actiegroepen) heeft geëist. Het hoeft niet per se een politiek vacuüm te creëren. Dat is eerder vertoond met het ontslag van Thaksin in 2006, die daarna werd opgevolgd door een waarnemend premier.

– Oppositiepartij Bhumjaithai brengt bij de komende verkiezingen 125 kandidaten in het strijdperk (landelijke lijst) en doet in 200 van de 250 kiesdistricten een poging om een districtszetel te bemachtigen.

Nog onbekend is of de grootste oppositiepartij Democraten aan de verkiezingen deelnemen. Het besluit daarover valt dinsdag. Dinsdag en woensdag vergadert de partij in het Miracle Grand Hotel in Laksi (Bangkok). Op dinsdag vergaderen de parlementsleden en op woensdag staat het beleid op de agenda, alsmede de verkiezing van de partijleider, secretaris-generaal en bestuursleden.

– Bij een zware bomaanslag in Kapho (Pattani) zijn vier soldaten om het leven gekomen en zeventien gewond, van wie twee ernstig. De soldaten zaten in een militaire truck die op weg was naar een legerkamp. Door de kracht van de explosie raakte de truck een boom en kwam in een greppel terecht. De soldaten werden uit het voertuig geslingerd. De bom sloeg een krater van 1,5 meter diep.

In Muang (Yala) is gisteren een verkeersagent doodgeschoten. Hij werd in zijn auto onder vuur genomen toen hij op weg naar zijn werk was. Ook weer door een duopassagier van een voorbij rijdende motorfietser.

– Australië, Canada en Frankrijk hebben zich gevoegd bij de landen die hun zorgen hebben geuit over de politieke onrust. De Australische minister van Buitenlandse Zaken sprak haar waardering uit voor de manier waarop de autoriteiten op de demonstraties hebben gereageerd. Ze waarschuwde haar landgenoten de protestlocaties te mijden.

Ook haar Canadese collega deed een duit in het zakje. ‘Canada is bezorgd over de voortdurende protesten in Bangkok en over de risico’s van geweld en instabiliteit.’

Frankrijk houdt de situatie in Thailand nauwkeurig in de gaten, laat de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Duitsland, de VS, Nieuw Zeeland en China uitten al eerder hun zorgen. Vandaag brieft minister Surapong Tovichakchaikul de ambassadeurs van de Aseanlanden over de politieke situatie in Thailand.

– De Ramkhamhaeng universiteit heeft een centrum opgetuigd om hulp te verlenen aan studenten die het slachtoffer van politiek geweld zijn. Het gaat ook onderzoek doen naar de gevechten tussen roodhemden en studenten op zondag 1 december bij het Rajamangala stadion, waar de roodhemden een rally hielden. Daarbij kwamen drie roodhemden, een student en een omstander om het leven, en vijftien personen raakten gewond. De universiteit heeft een fonds geopend voor financiële steun aan studenten.

– Vandaag meldt oppositieleider Abhisit zich bij het OM dat van plan is hem te vervolgen wegens de dodelijke acties van het leger in 2010. Abhisit was destijds premier. Zijn rechterhand Suthep Thaugsuban, die ook mogelijk vervolgd gaat worden, laat zich via zijn advocaat excuseren. Hij heeft het te druk met de anti-regerings protesten.

– De Thai Constitution Protection Association wil van het Constitutionele Hof weten of de PDRC (samenwerkende protestgroepen) op basis van de grondwet een Volksraad en Volksparlement kunnen vormen. Volgens de regering is een Volksraad in strijd met de grondwet.

– Niet alleen gebouwen op het regeringscomplex aan de Chaeng Wattanaweg zijn door demonstranten geplunderd, maar ook een gebouw van het ministerie van Financiën. Dat is uit onderzoek gebleken nadat de demonstranten maandag vertrokken waren naar het Government House. De kamers van de minister, staatssecretaris en hoge ambtenaren zijn beschadigd. Verder ontbreken onder andere vier iPads, 50 notebook computers, 30 smartphones en een motorfiets.

– Demonstranten hebben gisteren het hek van het ministerie van Binnenlandse Zaken geblokkeerd waardoor ambtenaren niet naar binnen konden. De PDRC heeft ambtenaren opgeroepen niet meer naar de regering te luisteren, omdat die niet meer legitiem zou zijn.

– Het Khao Yai National Park gaat ’s avonds om 9 uur dicht, zodat dieren zich ongestoord aan de liefde kunnen laven. Dat tijdstip is trouwens het officiële sluitingsuur, maar tot nu toe kneep de bewaking een oogje dicht. Voor de veiligheid van de bezoekers is het beter als ze wegblijven. Met name olifanten moeten niets hebben van pottenkijkers als ze een nummertje maken. Apen hebben er een handje van in tenten van bezoekers  op zoek te gaan naar eten.

– De Business Club for Democracy vraagt in een open brief het ministerie van Buitenlandse Zaken en buitenlandse regeringen geen reisdocumenten meer te verstrekken aan oud-premier Thaksin, die in ballingschap in Dubai woont. Thaksin werd in 2008 bij verstek tot 2 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens machtsmisbruik bij verkoop van land aan zijn toenmalige echtgenote.

– Maandag gaat het Immigratiebureau voor buitenlanders aan de Chaeng Wattanaweg weer open. Thans is het tijdelijk gevestigd op de vierde verdieping van World Ladprao.

Economisch nieuws

– De particuliere sector is bang dat een vertraging in de rijksuitgaven zijn tol eist bij Thailands economische groei volgend jaar, alhoewel de Bank of Thailand zich nog geen zorgen maakt.

Tanit Sorat, vice-voorzitter van de Federation of Thai Industries, zegt dat in de periode tot de verkiezingen geen nieuwe uitgaven kunnen worden gedaan, met name voor projecten die verband houden met het populistische beleid van regeringspartij Pheu Thai. Dit zal ook leiden tot lagere binnenlandse bestedingen.

Mocht oppositiepartij Democraten onverhoopt winnen, dan zullen waarschijnlijk de watermanagementprojecten van 350 miljard baht en de infrastructurele werken van 2 biljoen baht worden geschrapt. Die projecten worden essentieel geacht voor het stimuleren van de economische groei volgend jaar.

In oktober en november heeft de regering 471 miljard baht uitgegeven: 18,9 procent minder dan de oorspronkelijke target en 15,2 procent op jaarbasis. ‘Hieruit kun je zien dat de politieke conflicten die in oktober begonnen, de rijksuitgaven hebben beïnvloed’, zegt Tanit.

E r is voor begin volgend jaar wel een lichtpuntje. In januari wordt geld besteed aan verkiezingscampagnes en ‘tientallen miljarden’ (woorden van Tanit) worden aan de armen uitgedeeld. En da’s weer gunstig voor de economie.

– Nooit geweten, maar verkiezingen zijn gunstig voor de binnenlandse automarkt. Een bron bij de Federation of Thai Industries zegt dat de verkiezingen ‘definitely’ zorgen voor een toenemende vraag naar motorfietsen en pickup trucks. Waarom dat zo is, vermeldt het artikel helaas niet.

De eerste tien maanden van dit jaar zijn 1.123.268 auto’s verkocht: 1,8 procent minder op jaarbasis, maar er werden meer auto’s geproduceerd: 2,12 miljoen wat 7,1 procent meer is op jaarbasis. Eind van het jaar zou de teller op 2,51 miljoen voertuigen moeten staan.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 12 december 2013”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Het leger heeft nog niet besloten of het met Suthep praat, zegt woordvoerder Akanat Prompan van de anti-regeringsbeweging. Hij spreekt de berichten tegen die hierover in de media zijn verschenen. ‘We wachten nog op antwoord. Tot nu toe hebben we niets gehoord.’

  Zie de posting Leger praat niet met Suthep.

 2. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Anti-regerings demonstranten hebben vandaag de elektriciteit naar het Government House afgesloten. Ze willen dat de politie zich terugtrekt van de locatie. Het lukte de demonstranten (van het Network of Students and People for Reform of Thailand) om prikkeldraad te verwijderen, waarna ze bij de elektriciteitsdraden konden komen die naar het gebouw leiden. Tot het gewenste resultaat leidde de actie niet.

 3. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Bangkok Post zat er naast met het bericht dat het leger niet met actieleider Suthep Thaugsuban wilde praten. De top van de drie legeronderdelen en de politie hebben zaterdagmiddag een ontmoeting, waarop Suthep zijn politieke hervormingsplannen zal toelichten. Suthep maakte dit vanavond bekend op het actiepodium bij het Democracy Monument op de Ratchadamnoen Avenue. Hoeveel demonstranten daar waren, meldt de krant niet.
  Zie Leger praat niet met Suthep.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website