Nieuws uit Thailand – 12 april 2012

Door Redactie
Geplaatst in Kort nieuws, Nieuws uit Thailand
Tags: ,
13 april 2012

Met als slogan ‘7 days, 77 provinces: Safe Songkran 2012’ is de overheid woensdag een campagne begonnen, die tot doel heeft het aantal verkeersslachtoffers tijdens de zogeheten seven dangerous days terug te dringen.

De campagne bestaat uit vier maatregelen. Lokale autoriteiten hebben de opdracht gekregen extra alert te zijn, motorrijders worden gestimuleerd een helm te dragen, de verkoop van alcohol aan minderjarigen en rijden onder invloed worden streng gecontroleerd en de verkeerspolitie wordt uitgerust met meer snelheidsdetectoren.

Vorig jaar vielen met Songkran 271 doden in het verkeer en raakten 3.476 personen gewond.

– Dinsdag besloot het kabinet het groene licht te geven voor de bouw van de Mae Wong dam in de Sakae Krang rivier (Nakhon Sawan) en direct al heeft de Seub Nakhasathien Foundation geprotesteerd omdat de bouw ten koste van een rijk bosgebied gaat. Volgens de stichting is de dam geen effectief middel om droogtes en overstromingen in delen van Nakhon Sawan, Utahi Thani en Kamphaeng Phet te voorkomen, zoals wordt beweerd.

– Oud-premier Thaksin verwacht dit jaar terug te keren naar Thailand. Dit zei hij in een videotoespraak vanuit Laos, die in Nong Khai door zo’n tweeduizend roodhemden werd gevolgd. Tot teleurstelling van supporters die hem op vliegveld Wattay in Vientiane opwachtten, werd zijn privéjet omgeleid naar een militair vliegveld omdat de Laotiaanse overheid lucht had gekregen van een komplot om hem te vermoorden. Gistermiddag ging Thaksin naar Wat Si Muang waar hij in het bijzijn van tweehonderd supporters een korte ceremonie uitvoerde.

– Thawil Pliensri, voormalig hoofd van de National Security Council, gaat zijn overplaatsing naar het kantoor van de premier aanvechten bij de Administrative Court. Bij het Merit Systems Protection panel van de Civil Service Commission heeft hij geen gehoor gekregen. Thawil zou overgeplaatst zijn zodat zijn positie kon worden ingenomen door Priewpan Damakong, nieuw benoemd hoofd van de nationale politie en zwager van Thaksin. Thawil zegt tot nu toe geen werk van enige betekenis te hebben moeten doen.

– Het Department of Special Investigation zegt dat werknemers in 12 overheidziekenhuizen betrokken zijn bij de smokkel van pseudoephedrine bevattende pillen tegen verkoudheid. De pillen worden in Birma en Laos verwerkt tot methamphetamine. De DSI analyseert nu het handschrift en de handtekeningen van degenen die opdracht hebben gegeven voor de aankoop van de pillen. Sommige ziekenhuisdirecteuren zeggen dat hun handtekening vervalst is. Het onderzoek van de DSI is inmiddels uitgebreid tot particuliere klinieken. Tal van klinieken hebben grote hoeveelheden pillen gekocht. Een kliniek in Saraburi alleen al 160.000.

– Een Mathayom-3 leerling van de Satri Angthong school in de provincie Ang Thong heeft het kantoor van de Basis Education Commission gevraagd onderzoek te doen naar een geval van plagiaat. De jongen had vorig jaar de software applicatie Kanban ontworpen en daarmee prijzen gewonnen. De applicatie werd later door een leraar van een andere school als zijn uitvinding geclaimd. Hij won er ook prijzen mee. De leraar had Kanban van de Satri Anthong school gekregen en had beloofd dat die alleen voor intern gebruik was.

Kanban is een huiswerk database voor leraren die online huiswerkopdrachten geven. De applicatie stuurt ook een sms-je naar de leerlingen en naar hun Facebook om hen aan deadlines te herinneren.

– Het Anti-Money Laundering Office (Amlo) is 60 miljard baht aan zwart geld in het Zuiden op het spoor gekomen. Dat geld werd verdiend met drugshandel en smokkel van benzine en is deels gebruikt om groepen opstandelingen te ondersteunen. De financiën en het vermogen van acht partijen zijn of worden bevroren door Amlo. Twee zijn islamistische scholen in Narathiwat en Pattani.

– Voor het Bangkok Art and Culture Centra aan de Phaya Thai Road is een groot gat van 1 meter diep en 60 centimeter breed gevallen. Vermoedelijk is het ontstaan doordat een rioolbuis het had begeven. Eerder vielen gaten in het wegdek van Rama IV en in voetpaden op Rama III en Tok Road.

– Een 45-jarige Thaise is in Australië schuldig bevonden aan het houden van een Thaise cosmetica verkoopster als seksslavin. Ze was in 2007 naar Australië gekomen en werd gedwongen klanten seksueel te bevredigen om een schuld van 1,37 miljoen baht af te betalen. Volgende maand stelt de rechtbank de strafmaat vast.

– De provincie Phayao wil een eind maken aan het optreden van schaars geklede en erotische bewegingen makende coyote danseressen tijdens feesten met Songkran op tempelterreinen.

– Tijdens zoektochten in de gevangenis van Phayao en Phitsanulok zijn weer de nodige verboden spullen gevonden. In Phayao vonden 300 agenten 2 mobiele telefoons, batterijen, een oplader en een USB-kabel. Vermoed wordt dat een drugsnetwerk actief is in de gevangenis. In Phitsanulok werden 50 stokken met een scherpe punt gevonden.

– De tweede termijn van het parlementaire debat over het voorstel om een burgerassemblee te vormen, die de grondwet gaat herzien, wordt voortgezet op 18 april, nadat de vergadering vanwege de tsunamiwaarschuwing was geschorst. De derde termijn staat gepland voor 8 mei.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website