Op 16 juli 2001 werd een vrouw in de nachttrein van Sungai-Kolok naar Bangkok verkracht door een spoorwegmedewerker. Zij keerde terug van een zakenreis naar Hat Yai, een reis die ze al talloze malen had gemaakt.

Maar op die allesbehalve mooie dag in juli sloeg het noodlot toe. Spoorwegmedewerker Natthaphat Chakchai vergreep zich in de slaapwagon aan haar en probeerde haar daarna op te sluiten zodat ze de politie niet kon waarschuwen. Maar de vrouw zag kans te ontsnappen en de politie te alarmeren. De dader ontliep zijn gerechte straf niet; hij kreeg een gevangenisstraf van negen jaar.

Voor de vrouw volgde een langdurige juridische procedure die gisteren eindigde. De State Railway, die zich in december 2008 nog had verzet tegen een schadevergoeding (de rechtbank stelde die vast op 3 miljoen baht), kwam na onderhandelingen over de brug met 10 miljoen baht (inclusief rente). De vrouw – dat was deel van de deal – gaf 4,8 miljoen aan de Spoorwegen terug ter verbetering van het spoor.

De vrouw vertelde gisteren tijdens een persconferentie dat ze nog steeds lijdt onder het gebeurde. Na de verkrachting moest ze haar baan opzeggen en vertrok ze naar het buitenland, waar ze sindsdien woont. Nadat een 13-jarig meisje in juli door een spoorwegmedewerker was verkracht en vermoord, eveneens in een nachttrein, zocht ze de publiciteit, waardoor haar zaak in een stroomversnelling raakte.

– Zodra de nieuwe wet van kracht is die dit mogelijk maakt, gaat het Corrections Department het DNA van alle gedetineerden verzamelen. Aanleiding zijn gerezen twijfels over de identiteit van enkele gevangenen. Zo bleek een gevangene die onlangs in de cel overleed, niet degene te zijn die hij volgens de boeken van de gevangenis had moeten zijn.

Dusadee Arayawut, adjunct permanent secretaris van het ministerie van Justitie, zegt dat het verzamelen van het DNA en het vaststellen van de identiteit het vertrouwen van de bevolking zal versterken dat de gevangenen degenen zijn die veroordeeld zijn voor een misdrijf. Vingerafdrukken volstaan niet want van gevangen die al lang vastzitten, zijn de gegevens soms niet meer beschikbaar.

Wanneer het DNA wordt verzameld (door het Central Institute of Forensic Science) kunnen tegelijk DNA-monsters genomen worden van gevonden mobieltjes, die de gevangenis zijn binnen gesmokkeld voor het verrichten van drugstransacties. Het Corrections Department wil ook het DNA verzamelen van nog niet veroordeelde verdachten.

Kortom: werk aan de winkel, want Thailand telt 300.000 gedetineerden. Als proef wordt begonnen bij gevangenen die wegens een drugsdelict vastzitten.

– Het Office of the Consumer Protection Board bereidt een verbod voor op elektronische sigaretten en baraku, zowel op de systemen als op de ‘tabak’ (soms fruit en groenten) die gebruikt wordt.

– Thaise politici stappen om de haverklap naar de rechter om een aanklacht wegens smaad in te dienen, want oh-oh wat hebben de heren lange tenen [ja heren, want de vrouwen zijn zwaar in de minderheid in de politiek].

De voormalig minister van Buitenlandse Zaken, Surapong Tovichakchaikul, doet het ook. Hij heeft de woordvoerder van de Democratische partij aangeklaagd. Want die heeft het gewaagd de minister in januari 2013 te beschuldigen zijn autoriteit te hebben misbruikt bij dealings met Cambodja over de omstreden Hindu-tempel Preah Vihear. [Wat die dealings inhielden, vermeldt het artikel niet.] Volgens Surapong was die beschuldiging ongegrond en schadelijk voor zijn reputatie.

– Bij twee bomaanslagen in Narathiwat en Pattani zijn gisteren een burger en vier rangers gewond geraakt. In Narathiwat gingen agenten, soldaten, EOD-personeel en forensische experts behoedzaam te werk op de plaats waar de bom was ontploft uit angst voor een booby trap. Een meter verder vonden ze wel een bom, maar daarover zegt het bericht verder niets. De gewonde man had een kijkje genomen bij een wit doek dat er hing met de tekst ‘Sovereign State of Pattani’. Daarbij was hij op de bom gestapt.

Later gistermiddag ontplofte in het dorp Kho Yai (Pattani) een bom, toen een voertuig met vier rangers passeerde. De inzittenden liepen verwondingen op en de banden van het voertuig werden aan gort geblazen.

– Nu.nl, de nieuwswebsite die kort geleden meldde dat Prayut zou overwegen in toeristische gebieden de staat van beleg op te heffen (een bewering uit de tweede hand), moet de klok hebben horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt, want Bangkok Post heeft dit tot nu toe niet bevestigd.

Wel meldt de krant vandaag dat ‘prominente leden van de burgermaatschappij’ [lekker vaag] de burgerleden van de CDC (commissie die de grondwet schrijft) en de NRC (assemblee die hervormingen moet voorstellen) hebben gevraagd op beëindiging van de staat van beleg aan te dringen.

In het bericht wordt van die ‘prominenten’ alleen de voormalig senator voor Bangkok, Jon Ungphakorn, geciteerd. Hij vindt dat de burgerleden moeten oproepen tot vrijheid van meningsuiting en vergadering, alvorens beide organen aan het werk gaan.

Volgens de krant zijn ‘social activists’ [lekker vaag] verdeeld ovet het nut van dat lidmaatschap sinds ze hun vertegenwoordigers hebben genomineerd voor NRC en CDC.

– Een leraar in Muang (Udon Thani) heeft zijn autistische zoon van 21 jaar doodgeschoten en daarna zichzelf gedood. De lichamen van beiden en een zelfmoordbriefje zijn gisteren door de politie in hun woning gevonden. De man werkte als leraar muziek aan een openbare school in de provincie. In het briefje vraagt hij zijn familie om vergeving en en hij vraagt hen goed voor zijn echtgenote en 10 jaar oude dochter te zorgen.

– Het ministerie van Financiën wil mensen die in het krijt staan bij loan sharks (geldwoekeraars) gaan registreren, waardoor ze kunnen worden geholpen. Volgens Kritsada Jinavijarana, directeur-generaal van het Fiscal Policy Office en woordvoerder van het ministerie van Financiën, zouden de autoriteiten als eerste met de kredietverstrekkers kunnen gaan praten over verlaging van de hoofdsom en rente. Daarna zou de regering financiële instituten kunnen vragen de leningen te herfinancieren.

In 2009 zijn schuldenaren ook al eens geregistreerd. Het bericht zegt niets over de ervaringen daarmee.

– Een 62-jarige Brit heeft zich gisteren in een hotelkamer in Muang (Chiang Mai) van het leven beroofd met een heliumgasmasker. De man werd liggend op zijn bed gevonden met een plastic masker over zijn mond en een slang die was verbonden met een heliumtankje. In de kamer stond ook nog een tweede tank.

De man had een briefje achtergelaten met de mededeling op deze wijze te willen sterven, terwijl hij luisterde naar muziek uit zijn computer. Toen reddingswerkers hem vonden, stond die nog aan. De man, een voormalig architect, verbleef al zeven maanden in het hotel.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

20 dorpen in Trang onder water gelopen
Hypotheeksysteem voor rijst: de kostbare erfenis van Yingluck

4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 11 november 2014”

 1. leppak zegt op

  Inmiddels al weer een tijdje gebruiker van de elektronische sigaret. Binnenkort land ik weer in BKK en neem dan normaal ook mijn e-cig voorraad mee. Geldt het recent goedgekeurde verbod voor e-cig en toebehoren ook bij invoer voor eigen gebruik of is het een handelsverbod? De vermelde straffen voor overtreding zijn niet mals, tot zelfs gevangenisstraf toe.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ leppak Het verbod is nog niet van kracht. Op uw vragen kan ik helaas geen antwoord geven, want zo gedetailleerd is het krantenbericht niet.

   • Lex k. zegt op

    Dick,
    Als ik dit goed begrijp is de wet al van kracht, citaat uit de Bangkok Post van 12 nov 2014 ( inderdaad morgen, door het tijds-verschil) :
    ” As a result and also due to the known adverse health impacts of tobacco smoking, the cabinet last month approved a draft announcement by the Ministry of Commerce banning the import of electronic cigarettes…

    The devices are banned with immediate effect and those who break the law are subject to a maximum of 10-years imprisonment or a fine equivalent to five times the price of imported or exported goods seized…

    Dus laat je e sigaretjes maar thuis met ingang van heden, jammer, ik vind ze ideaal.

    met vriendelijk groet

    Lex K.

    • Dick van der Lugt zegt op

     @ Lex k. Bedankt voor je correctie. Verstandig advies ook gezien de strafmaat.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website