Nieuws uit Thailand – 11 februari 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
11 februari 2013

Nu ook premier Yingluck een avondklok in het Zuiden steunt, lijkt het waarschijnlijk dat die er gaat komen. Het voorstel, dat vorige week werd gedaan door vice-minister-president Chalerm Yubamrung, wordt vrijdag besproken met veiligheidsdiensten.

Het zou gaan om een beperkte avondklok voor de meest risicovolle districten. Chalerm lanceerde het idee woendag naar aanleiding van de moordaanslagen in Yaring (Pattani) op boeren uit Sing Buri en in Krong Pinang (Yala) op vier fruitverkopers uit Rayong. Religieuze leiders en bewoners vinden het geen goed idee omdat het niet effectief is en het dagelijks leven te veel hindert.

Yingluck’s uitspraak volgt op een bom- en moordaanslag gisterochtend in het district Raman (Yala), waarbij vijf soldaten werden gedood en een gewond. Ze waren op weg naar Ban Upoh om boeren ter bescherming op te halen. Onderweg was de weg geblokkeerd door een pickup truck waarin een bom was verstopt. Nadat die was ontploft, arriveerden zes opstandelingen in een pickup truck en schoten de soldaten dood.

Een groep van acht rangers was gistermiddag in Rangae (Narathiwat) het slachtoffer van een bermbom. Vier rangers raakten gewond.

In Pattani werden in afzonderlijke aanvallen twee personen doodgeschoten en vier personen, waaronder drie kinderen, raakten gewond. In het district Yaring werd een man voor zijn huis in zijn hoofd geschoten, in Sai Buri trof de politie achter het stuur van een sedan een verkoper van tablet PC’s aan, die was vermoord en in het district Nong Chi namen opstandelingen enkele huizen onder vuur. Daarbij vielen de gewonden.

– Het 20 jaar oude ontwerp voor de Kasetsart expressway is niet langer bruikbaar, omdat het inmiddels aangelegde bebouwingen zou doorsnijden en de campus van de Kasetsart universiteit. Beter is op dit tracé een light rail aan te leggen, vindt minister Chadchat Sittipunt (Transport), die dit kreeg ingefluisterd door Pongsapat Pongcharoen, de Pheu Thai-kandidaat voor de post van gouverneur van Bangkok.

Het light rail systeem zou een overstapmogelijkheid moeten krijgen op drie metrolijnen: de Purple Line, Red Line en Green Line. Volgens de minister hebben de inwoners van Bangkok er meer baat bij dan bij een snelweg. Hij heeft het Office of Transport and Traffic Policy and Planning (OTTPP) opdracht gegeven de zaak te bestuderen. De directeur van het OTTPP zegt dat het project niet urgent is en dat het enige tijd nodig heeft voor zo’n studie.

Het kantoor is nu bezig met het ontwerp van een monorail, een 30,4 km lange verbinding tussen Lat Phrao en Samrong in de provincie Samut Prakan (de zogeheten Yellow Line). Over acht maanden neemt het kabinet een besluit, waarna de aanbestedingsprocedure in maart volgend jaar zou kunnen plaatsvinden. De aanleg duurt drie jaar.

[Over efficiëntie gesproken. Dadelijk heeft Bangkok vijf verschillende openbaarvervoersystemen met vijf verschillende betaalsystemen: de bovengrondse metro, ondergrondse metro, Airport Rail Link, light rail en monorail. Plus nummer 6: de hogesnelheidslijn.]

– Wat de vorige regering niet lukte, lukte de regering Yingluck wel: de vrijlating van Ratree Pipattanapaiboon uit de gevangenis van Phnom Penh. In een reactie op een uitspraak van haar dat de Democraten hebben nagelaten haar vrijlating en die van medegevangene Veera Somkwamkid (die nog steeds gevangen zit) te bewerkstelligen, zegt voormalig minister van Buitenlandse Zaken Kasit Piromya dat de Democraten destijds hun best hebben gedaan. Kasit wijst erop dat de toenmalige regering twee advocaten heeft geregeld en geholpen heeft bij bezoeken van familieleden aan de gevangenen.

Ratree werd op 1 februari vrijgelaten nadat ze gratie had gekregen. Ratree en Veera werden samen met vijf anderen in december 2010 bij de grens met Cambodja aangehouden. Die vijf werden na een maand met een voorwaardelijke gevangenisstraf vrijgelaten, Veera en Ratree kregen respectievelijk 8 en 6 jaar gevangenisstraf omdat ze ook van spionage werden beschuldigd.

– Bij een brand in een gebouw van drie verdiepingen op de Klong Toey markt is de 58-jarige eigenaar van het gebouw in de vlammen omgekomen. De brandweer had een uur nodig om de brand onder controle te krijgen; brandweerwagens konden er niet bij komen vanwege de smalle straatjes. De brandweer zag kans de echtgenote en twee kinderen te redden. In het gebouw werden artikelen verkocht die bij het Chinese Nieuwjaar worden geofferd, zoals goudkleurig papier.

– Die rijst komt niet uit de regeringsvoorraad. Dat zegt het ministerie van Handel in reactie op een kleine demonstratie van Democratisch parlementslid Warong Dejkitvikrom vorige week in het parlement. Hij sneed een rijstzak open en toonde bruine en verrotte rijst, die volgens hem afkomstig was uit een regeringsmagazijn in Surin.

Het ministerie zegt dat er niets mis is met de kwaliteit van de opgeslagen rijst, die door ingehuurde surveyors wordt gecontroleerd. Ook zijn commissies gevormd om de kwaliteit en de opslag in de gaten te houden.

Naar aanleiding van de demonstratie heeft vice-minister Nattawut Saikuar (niet toevallig tevens roodhemdleider) de Public Warehouse Organisation opdracht gegeven aangifte wegens diefstal tegen Warong te doen. Volgens Nattawut is de (door de regering opgekochte) rijst in het desbetreffende magazijn in Surin gecontroleerd en is ze van goede kwaliteit.

[Ik zou zeggen: als de rijst niet uit een regeringsmagazijn komt, zoals het ministerie zegt, heeft aangifte doen weinig zin.]

– Pongsapat Pongchairoen, Pheu Thai-kandidaat voor de post van gouverneur van Bangkok, zegt dat beschuldigingen [van de Democraten] om hem te betrekken in het politiebureauschandaal lasterlijk zijn en alleen maar tot doel hebben zijn kansen op de begeerde post te ondermijnen.

Pongsapat ondertekende in 2009 als adjunct-hoofd van de landelijke politie het Programma van Eisen voor de bouw van 396 politiebureaus, die al lange tijd stilligt. Pongsapat bracht gisteren een bezoek aan het Department of Special Investigation (DSI), dat een onderzoek naar de zaak doet, om zijn onschuld te bepleiten. Hij legde uit dat het destijds door hem ondertekende Programma van Eisen later werd vervangen door een ander programma, waarbij de regionale aanbesteding werd veranderd in een centrale aanbesteding. Met dat programma had hij geen bemoeienis.

DSI-hoofd Tarit Pengdith zegt dat de beschuldigingen tegen Pongsapat hem schade berokkenen. Informatie is volgens Tarit verdraaid om het misverstand op te roepen dat hij [Pongsapat] de programma-eisen voor de bouw had opgesteld.

[In dit bericht worden de politiedienstflats niet genoemd. Voor zover ik de berichtgeving kan volgen, wordt daar nog steeds aan gebouwd.]

– De rust is nog niet weergekeerd op het Assumption College, waarvan het onderwijzend personeel vorige maand in staking ging uit protest tegen de voorgenomen fusie van de lagere en middelbare school en om hun salariseisen kracht bij te zetten. De vervanging van de directeur heeft de rust niet teruggebracht. De leraren zijn rouwbanden blijven dragen uit protest tegen het uitblijven van de salarisverhoging en het verlagen van toelages.

Het personeel vermoedt dat de hogere beloningen uitblijven omdat de school 2,5 miljard baht heeft besteed aan de bouw van een nieuwe campus voor haar Engels taalprogramma aan de Rama II Road. De fusie stuit op weerstand, omdat het personeel vreest dat sommige onderwijzers hun baan zullen verliezen. De fusie is overigens voorlopig van de baan omdat de school de noodzakelijke documenten niet op tijd heeft ingeleverd bij het Office of the Private Education Commission. Dat had uiterlijk 31 januari moeten gebeuren.

– Het Office of the Basic Education Commission houdt volgende maand een elektronische veiling voor de aankoop van 1,8 miljoen tablet PC’s. Die gaan in mei naar leerlingen van Prathom 1 (eerste klas lagere school) en Mathayom 1 (eerste klas middelbare school). Het is het tweede jaar dat leerlingen de tablets krijgen, die regeringspartij Pheu Thai tijdens haar verkiezingscampagne heeft beloofd.

– Een 54-jarige boer in tambon Bowalu (Chanthaburi) is in zijn plantage door een olifant doodgetrapt. De afgelopen twee jaar zijn al twee personen in het dorp op dezelfde wijze om het leven gekomen.

– Milieugroepen, beroemdheden, studenten, topkoks en bedrijven hebben gisteren de campagne ‘Fin Free’ gelanceerd tegen de verkoop en consumptie van haaievinnen. Ook elders in de wereld wordt daartegen geprotesteerd.

Elk jaar leggen 73 miljoen haaien het loodje zodat hun vinnen kunnen eindigen in ‘de soepkommen van de rijken en welgestelden’, zoals actrice Cindy Burbridge Bishop, ambassadeur van de campagne, het formuleert. ‘Wat een verspilling, wat een tragisch verlies.’ Op Change.org kunnen mensen een petitie ondersteunen.

– Een studente (24) is door een verdwaalde kogel dodelijk geraakt toen twee jeugdbendes het zaterdagavond in een pub in tambon Suanyai (Nonthaburi) met elkaar aan de stok kregen. Drie personen raakten gewond.

– Blijf met je trawler uit de buurt van Irrawaddy dolfijnen, hebben vissers in de provincie Trat te horen gekregen van de Visserijdienst. Vorige week werden zes dode exemplaren (volgens een lokaal netwerk zelfs zeventien) gevonden die blijkbaar verstrikt waren geraakt in visnetten. De autoriteiten en milieubeschermers hebben een surveillancecentrum opgezet. Wanneer ze een school dolfijnen zien, worden de trawlers gewaarschuwd.

In de Kapoe Bay (Ranong) hebben bewoners twee scholen van de uiterst zeldzame Pacific humpback dolfijnen gezien. Ook zijn dugongs gesignaleerd op een plaats waar onlangs een seagrass bed was ontdekt. [Met excuses voor de onvertaalde woorden.]

Politiek nieuws

– Regeringen die proberen de grondwet te veranderen, belanden altijd in de problemen en de huidige regering is daar geen uitzondering op, zei Worachet Pakeerut gisteren op een seminar van het Institute of Democratisation Studies. De leider van Nitirat, een groep juristen van de Thammasat universiteit, zei dat de regering zenuwachtig wordt bij haar pogingen de grondwet [van 2007] te veranderen. Het lijkt erop dat de regering bereid is compromissen te sluiten om er zeker van te zijn dat ze aan de macht blijft.

Nitirat pleit ervoor de ingeslagen weg te vervolgen oftewel door te gaan met de parlementaire behandeling van artikel 291 van de grondwet, zodat een burgerassemblee kan worden gevormd die tot taak krijgt de grondwet van 2007 [tot stand gekomen onder een door de militaire coupleiders in het zadel geholpen regering] te herzien. De behandeling van dat voorstel is vorig jaar door het Constitutionele Hof stilgelegd.

Wanneer het niet lukt het artikel gewijzigd te krijgen, dient de premier de Kamer te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven, bepleitte Worachet. Het wijzigingsvoorstel dient een verkiezingsbelofte te zijn, waarover de kiezers kunnen beslissen.

– De geheime ontmoeting vorige week tussen een geelhemd- en roodhemdleider heeft niet tot gevolg dat zijn partij politiek geïsoleerd raakt, zegt oppositieleider Abhisit. De Democraten zijn volgens hem nog steeds in de race omdat zijn partij zich nooit heeft verzet tegen amnestie, mits die alleen geldt voor demonstranten die destijds vreedzaam demonstreerden en de noodverordening overtraden. ‘Ons standpunt verschilt niet van dat van de PAD [geelhemden]’, aldus Abhisit.

De geel- en roodhemdleider bereikten overeenstemming over twee voorstellen: amnestie voor demonstranten die de noodverordening overtraden en de vorming van een commissie die beoordeelt of anderen [lees: protestleiders] ook amnestie krijgen. Maar daar is Abhisit geen voorstander van. ‘Een wetsvoorstel om amnestie te overwegen voor sommige rallyleiders zal alleen maar tot meer conflicten leiden.’

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website