Aanhoudende regenbuien hebben overstromingen en grondverschuivingen in het Noorden veroorzaakt. Verwacht wordt dat de Central Plains vandaag te maken krijgen met overstromingen. Drie districten aan de westkant van de provincie Ayutthaya lopen vermoedelijk rond het middaguur onder water.

In Uttaradit staan in het district Laplae 300 huizen onder 1 meter water. Eén kilometer van snelweg nummer 11 is eveneens overstroomd.

In Pichit kregen 30 huizen en akkers te maken met water afkomstig van de Petchabun en Wang Thong bergketens. Ook hier bereikte het water een hoogte van 1 meter.

In Phitsanulok blokkeerde een aardverschuiving een weg ter lengte van 100 meter. De bewoners zijn gewaarschuwd dat ze de komende dagen overstromingen en aardverschuivingen kunnen verwachten.

In de districten Mae Wong en Lat Yao (Nakhon Sawan) vernielde het water rijstvelden over een oppervlakte van 1.000 rai. Over 3 dagen zou het water gezakt moeten zijn, zegt de provinciale irrigatiedienst.

Aan de reparatie van de beschadigde spoorlijn tussen Lampang en Lamphun wordt hard gewerkt. In de regen en dat is geen lolletje, oftewel weinig sabai.

– Consumenten-, gezondheids- en milieuorganisaties zijn helemaal niet te spreken over een voorstel van het bedrijfsleven om 37 wetten die betrekking hebben op onder andere aansprakelijkheid voor ondeugdelijke producten en milieueffecten, te wijzigen. Volgens hen dienen ze alleen het belang van het bedrijfsleven.

De Thai Chamber of Commerce, de Federation of Thai Industries en de Thai Bankers’ Association overhandigen hun voorstellen woensdag aan premier Yingluck. Ze noemen de huidige wetgeving ‘verouderd en hinderlijk voor de concurrentiepositie van Thailand op de wereldmarkt’.

De tegenstanders hielden zondag een persconferentie waarop ze hun bezwaren uiteen zetten. Puntsgewijs:

 • Foundation for Consumers: De bedrijven willen bij klachten over ondeugdelijke producten als eis in de wet opnemen dat de klagers hun klachten bewijzen. Bij hoogwaardige technische producten is dat een onmogelijke eis. Ook stellen de bedrijven beperkingen voor bij het eisen van compensatie. Voorts willen ze de Prices of Goods and Services Act van 1999 schrappen. Die wet stelt de overheid in staat prijsmaatregelen te nemen.
 • Foundation for Aids Rights: De regering mag geen belasting- en investeringsvoordelen aan commerciële gezondheidsbedrijven geven. De bedrijven willen die regel schrappen.
 • Milieugroep Earth: De bedrijven willen het recht krijgen in beroep te gaan wanneer de wettelijk vereiste milieueffectrapportage niet wordt goedgekeurd. De milieugroep meent dat een beroepsprocedure een risico voor het milieu inhoudt.

– Honderdzestig kinderen tussen 13 en 16 jaar uit het Zuiden nemen volgende maand deel aan een Engels kamp, georganiseerd door de Bangkok Post stichting (BF) en de Siam Cement Group (SCG). De kinderen komen uit gezinnen, waarvan de ouder(s) bij de politie, het leger of in het onderwijs werkzaam is (zijn). Blinde kinderen krijgen les op blindenscholen in Khon Kaen en Hat Yai, de overige kinderen worden in Bangkok bijgespijkerd.

Het is de vierde keer dat SCG en BF een project voor behoeftige leerlingen organiseren. De keuze voor Engels is gemaakt vanwege het project ‘English Speaking Development in the Year 2012’ van het ministerie van Onderwijs.

– Premier Yingluck is een van de genomineerden voor de Confucius Peace Prize van het China International Peace Research Centre. Andere genomineerden zijn onder anderen voormalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan en Bil Gates. De prijs werd in 2010 ingesteld toen de Chinese dissident Liu Xiaobo de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

– Vier mannen, die zich voordeden als politieagent, hebben vannacht geprobeerd de eigenaar van een internetcafé af te persen. Ze eisten 2.000 baht per maand in ruil waarvoor het café ’s nachts open zou mogen blijven. Later kwamen twee van hen terug en vielen het personeel aan. De vechtpartij werd vastgelegd door een bewakingscamera. De beelden circuleren inmiddels op internet en zijn ook op de tv vertoond. Een van hen werkte als tipgever voor Bangkok Post en Post Today. De kranten hebben onmiddellijk de banden met hem verbroken.

– Onverminderd geweld in het Zuiden. In Chanae (Narathiwat) werden gisterochtend een man van 27 en een jongen van 17 doodgeschoten. Toen de politie de lichamen vond, waren hun handen met de eigen shirts op hun rug vastgebonden. In het district Rangae stapte een jongen van 8 op een zelfgemaakte landmijn in een blikje. Hij verloor daarbij zijn linkerbeen. De mijn zou bedoeld zijn geweest voor overheidspersoneel.

De politie in Songkhla is op zoek naar drie personen die verdacht worden van de moord op drie vrouwen in Thepha en de diefstal van de pickup truck van een van de vrouwen. De politie heeft camerabeelden van de verdachten.

– Gerommel in de burelen van het Rubber Replanting Aid Fund (RRAF). De regering wil het fonds laten fuseren met de Rubber Estate Organisation en het Rubber Research Institute of Thailand, en nu heeft de directeur-generaal van het RRAF voorgesteld van die nieuwe organisatie een publiekrechtelijk orgaan te maken. Het personeel verzet zich daartegen. Het heeft de vice-minister van Landbouw gevraagd de DG zijn functie te ontnemen.

Volgens een bron bij de RRAF regelt het fusievoorstel van de regering ook dat de rubberfabrikanten jaarlijks 10 miljard baht aan exporttarieven ontvangen in plaats van de rubberboeren, die dat geld nu krijgen. Hij zegt ook dat het kantoor van de procureur-generaal en de National Anti-Corruption Commission tien corruptiezaken bij de RRAF onderzoeken.

– Laat oud-premier Thaksin terugkeren naar Thailand zodat hij zich voor de rechter kan verweren, zegt 80 procent van de respondenten in een peiling van Abac. 83,6 procent vindt dat de regering de kans moet krijgen om haar werk te doen.

Gevraagd naar de oorzaak van het ontbreken van stabiliteit van de regering Yingluck noemde 90 procent corruptie, 81 procent interne strubbelingen, 74 procent ontbering en armoede, 62 procent machtige personen buiten de regering, 57 procent problemen rond de overplaatsing van ambtenaren en 49 procent politieke oppositie. Ondervraagd werden 2.251 personen van 18 jaar en ouder in 17 provincies, waaronder Bangkok.

– Het aantal personen dat dit jaar dengue fever (knokkelkoorts) heeft opgelopen, bedraagt inmiddels 38.500. Daarvan zijn 42 personen overleden, van wie 5 vorige week. De zuidelijke grensprovincies kampen zowel met dengue fever als met malaria. Vorige maand liepen in één district 300 personen malaria op.

Het Disease Control Department van het ministerie van Volksgezondheid lanceerde in mei al een campagne waarin mensen worden opgeroepen broedplaatsen van muggen op te ruimen. Muggen zijn gek op stilstaand water. Dengue beperkt zich niet tot landelijke gebieden. Ook in Bangkok en in vakantieparken in het Zuiden komt de ziekte voor.

Volgens epidemiologen is er mogelijk een verband tussen de ziekte en klimaatverandering, want landen waar de ziekte nooit voorkwam, melden nu ook gevallen. Vormden ooit kinderen de grootste risicogroep, nu zijn volwassenen net zo kwetsbaar.


» Laat een reactie achter


1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 10 september 2012”

 1. Piet zegt op

  Delen van Thailand staan alweer onder water. Wat is er tot nu toe gedaan ter voorkoming van grote overstromingen? Ik heb nog niets gezien, ja zandzakken die er nog van vorig jaar liggen en ondertussen helemaal stuk zijn.

  Ben erg benieuwd of Yinluck gelijk gaat krijgen en Bkk droog blijft.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website