Het toerisme in Krabi ondervindt nauwelijks schade van de videoclip Evil Man From Krabi, op YouTube gezet door de vader van de 19-jarige Nederlandse toeriste die in juli in Ao Nang (Krabi) werd verkracht.

De politie ligt onder vuur omdat de verdachte op borgtocht is vrijgelaten, maar ze wijst erop dat dit een beslissing was van de rechtbank, tegen haar advies in.

Volgens de Tourism Authority of Thailand gaat het nog steeds goed met het toerisme in Krabi; dit in tegenstelling tot wat buitenlandse media suggereren. Bij slechts een klein aantal hotels zijn reserveringen geannuleerd; in elk hotel zo’n 10 kamers. De gemiddelde hotelbezetting bedraagt 70 procent, iets hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Krabi telt 400 hotels met 18.000 kamers.

Op de website van Bangkok Post staat echter een ander verhaal. President Ittirit van de Krabi Tourisme Association zegt: ‘We krijgen veel annuleringen, speciaal bij de duurdere hotels. De meeste komen van Engelse toeristen.’

De verkrachting vond plaats op 28 juli, maar pas op 20 september werd de verdachte, een tourgids, gearresteerd. [Een verklaring waarom het zo lang heeft geduurd, ontbreekt in het artikel] De man ontkent. Om duidelijk te maken dat de politie bezwaar heeft gemaakt tegen vrijlating op borgtocht, wordt een videoclip gemaakt. Daarin zal de politie toeristen verzekeren dat ze er alles aan doet hun veiligheid te waarborgen.

Bangkok Post opent vandaag met het bezoek van president Obama van 17 tot 20 november aan Myanmar, Thailand en Cambodja. Op 18 november arriveert hij ’s middags in Thailand, hij brengt de nacht in Bangkok door en reist de volgende dag door naar Phnom Penh voor een vergadering van de East Asia Summit. In Myanmar staan gesprekken gepland met president Thein Sein en Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi.

Matthew Goodman, voormalig adviseur van Obama, noemt de trip naar Myanmar ‘potentieel historisch’. ‘Om die reden biedt die zowel grote kansen als risico’s.’ Verbannen activisten uit Myanmar en mensenrechtengroepen vinden het bezoek prematuur. Het leger is nog steeds dominant en betrokken bij mensenrechtenschendingen. Het is er ook niet in geslaagd de gewelddadige uitbraak van geweld in het westen van het land te voorkomen.

Tijdens zijn bezoek aan Thailand praat Obama (uiteraard) met premier Yingluck. Een aardige bijkomstigheid is dat beide landen dit jaar op de kop af 180 jaar een relatie hebben. [Het artikel vermeldt niet hoe die begon.] De laatste keer dat een Amerikaanse president Thailand bezocht was in augustus 2008. Toen kwam George W Bush op bezoek. Dat was voor de tweede keer; zijn eerste bezoek was in 2003. Bill Clinton is ook in Thailand geweest; hij kwam in 1996.

– Het futsalteam van Thailand mag het team van de Solomon eilanden wel erg dankbaar zijn, want dankzij de overwinning van het eilandenteam op Guatemala kan Thailand, als derde geëindigd in groep A, door naar de tweede ronde. Een kleine troost voor het fiasco dat het nieuwe futsalstadion in Nong Chok (Bangkok) niet in gebruik mag worden genomen. De Fifa vindt het niet veilig genoeg.

De overwinning van het eilandenteam kwam als een grote verrassing, want tegen Rusland had het verloren met 0-16 en Columbia met 3-11. Het is voor het eerst dat Thailand verder komt dan de eerste ronde. In 2000, 2004 en 2008 ging het team roemloos ten onder in de eerste ronde. Morgen speelt Thailand tegen Spanje. Verliezen is einde oefening.

– De minister van Handel Boonsong Teriyapirom wordt door oppositiepartij Democraten niet op de pijnbank gelegd tijdens het door haar aangevraagde censure debate. De partij legt premier Yingluck erop om haar aan de tand te voelen over het veel bekritiseerde hypotheeksysteem voor rijst.

‘Wanneer de minister anderen laat antwoorden of alleen vanaf papier een voorgekookte tekst voorleest, zullen mensen zich realiseren wat de leiderschapskwaliteiten van deze minister-president zijn’, zegt vice-partijleider Alongkorn Ponlaboot. ‘En als de premier niet in staat is de vragen te beantwoorden, wordt de geloofwaardigheid van de beschuldigingen van de oppositie alleen maar bevestigd.’

Volgens Alongkorn is Yingluck de aangewezen persoon om geïnterpelleerd te worden over het hypotheeksysteem, omdat het systeem niet alleen een zaak is van het ministerie van Handel maar ook van Financiën en tal van commissies. Democratisch collega Jurin Laksanavisit geeft echter een andere verklaring: de oppositie heeft niet voldoende informatie om de minister aan de schandpaal te nagelen.

Sombat Thamrongthanyawong, president van het National Institute of Development Admnistration (Nida), heeft weer een andere verklaring. De minister wordt gespaard omdat het systeem populair is bij kiezers, alhoewel die heel goed weten dat corruptie er welig tiert. [Maar dat zal de kiezers worst wezen, zolang ze er zelf geen last van hebben of ervan profiteren.] Sombat zegt dat academici en oppositie die het systeem kritiseren, dus ook het Nida, flink op hun kop krijgen van degenen die het systeem steunen.

Het censure debate vind plaats op 25 en 26 november.

– Oppositieleider Abhisit stapt naar de bestuursrechter om de beslissing van de minister van Defensie aan te vechten hem zijn militaire rang te ontnemen. Abhisit vindt dat hij niet netjes is behandeld door de commissie van het ministerie, die onderzoek heeft gedaan. Die commissie heeft vastgesteld dat Abhisit met behulp van vervalste documenten de dienstplicht heeft ontdoken.

Abhisit zegt dat de commissie hem niet in de gelegenheid heeft gesteld zich te verdedigen. Een uitnodiging voor een gesprek was in uiterst vage termen gesteld; die had specifieker moeten zijn, vindt hij. Verder beschuldigt hij de regering van het meten met twee maten, want de rang van Thaksin die tot 2 jaar gevangenisstraf is veroordeeld, is hem nimmer afgenomen.

Zie voor meer details Nieuws uit Thailand van 9 november.

– Voormalig legerchef Chaisit Shinawatra, een neef van Thaksin, is bereid een tegenrally te organiseren tegen de geplande tweede rally van de anti-regeringsgroep Pitak Siam. Gisteren had hij een stel alumni van de militaire academie opgetrommeld om het boegbeeld van de groep, generaal Boonlert Kaewprasit, de les te lezen. Die heeft gezegd dat hij een coup zou plegen wanneer hij de kans had.

Het regende weer allerlei wilde beschuldigingen, zoals: de rally’s van Pitak worden gefinancierd door lieden die zich bezig houden met onbehoorlijke activiteiten en: degenen die Boonlert steunen, zijn teleurgesteld omdat ze politieke voordeeltjes hebben verloren. ‘Ze kunnen geen zetels in het parlement winnen dus gaan ze de straat op en gebruiken generaal Boonlert.’

Oud-academieleerling Thanu Sriyangkura riep Boonlert op af te treden als voorzitter van de alumnistichting om de reputatie van de school te beschermen.

De Pitak Siam groep, die op 28 oktober naar eigen zeggen 20.000 mensen op de been bracht, houdt haar tweede rally op 24 of 25 november, vermoedelijk op de Royal Plaza omdat de vorige lokatie te klein is voor het aantal mensen waarop ze rekent.

– Thailand en Cambodja hebben vanaf 21 november een gezamenlijk toeristenvisum. Toeristenvisa die verkregen zijn via de ambassade van zowel Thailand als Cambodja zijn voortaan bij binnenkomst in beide landen geldig.

Een gezamenlijk visum is een wens van Acmecs, een overlegorgaan van Thailand, Cambodja, Laos, Myanmar en Vietnam. Thailand en Cambodja zijn nu de eerste twee landen, die het invoeren; de andere landen volgen later.

Panu Kerdlappol, hoofd Immigration, maakt zich zorgen over transnationale misdaad en veiligheidskwesties aan de grens, vooral op de grenspost Aranyaprathet. Elke dag passeren daar 4.800 Thais, 1.300 Cambodjanen en 1.250 buitenlanders. De VN heeft technologie ter beschikking gesteld voor de identificatie van internationaal opererende misdadigers en mensenhandelaren.

– De politie heeft op Suvarnabhumi een 51-jarige Australiër gearresteerd die verdacht wordt van het molesteren van een 7 jaar oude jongen. De man, van wie bekend was dat hij regelmatig kinderpornosites bezocht, zou het neefje van zijn vriend, bij wie hij logeerde, hebben lastiggevallen.

– Geen levenslang maar 17 jaar maakte de Supreme Court ervan en die mag een voormalige luchtmachtofficier achter de tralies doorbrengen. In 2002 gaf hij zijn mannen opdracht zijn dienstmeid uit Myanmar in brand te steken. Die zou spullen van hem gestolen hebben. Ze werd geslagen en overleed aan haar brandwonden. Twee dagen later werd haar lichaam langs de kant van de weg gedumpt.

– Een tempel in de provincie Surin heeft een standbeeld van Phra Sivali, een van Boeddha’s discipelen, gemaakt. Dat op zich is niets bijzonders, bijzonder is wel dat hij een iPad in zijn hand houdt in plaats van de gebruikelijke wandelstok. De tempel wil hiermee uitdrukken dat monniken met hun tijd moeten meegaan en de techniek moeten gebruiken om het boeddhisme te verspreiden.

– De grondaktes van 22 percelen in het Khao Yai National Park in Prachin Buri zijn onrechtmatig uitgegeven, heeft het Department of Special Investigation vastgesteld. De desbetreffende percelen zijn eigendom van ‘invloedrijke personen’ en beplant met mango, bamboe en eucalyptus. De DSI gaat ervoor zorgen dat de aktes worden ingetrokken.

Economisch nieuws

– Stel verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht 1 maand uit naar 1 februari. Dit pleidooi houdt het Joint Standing Committee on Commerce, Industry and Banking. Daarnaast pleit het overlegorgaan voor het opzetten van een gezamenlijke commissie van vertegenwoordigers van de overheid en het particuliere bedrijfsleven  Die zou de taak moeten krijgen de steunmaatregelen voor het midden- en kleinbedrijf op hun effectiviteit te beoordelen. Het ministerie van Werkgelegenheid stelde eerder 27 maatregelen voor, die de lastenverzwaring voor het MKB moeten compenseren.

Volgens Tanit Sorat, vice-voorzitter van de Federation of Thai Industries, heeft het MKB geen baat bij de verlaging van de bedrijfsbelasting volgend jaar. Hij rekent voor dat de loonkosten van een bedrijf met 200 werknemers met 80 procent omhoog gaan: van 10 miljoen naar 18 miljoen baht. De belastingreductie levert slechts een voordeel van 400.000 tot 500.000 baht op. Uit de winst kan de verhoging niet gehaald worden, want die bedraagt gemiddeld 5 procent op een omzet van 40 miljoen baht. Alleen grote bedrijven profiteren van de reductie, zegt Tanit.

De enige manier waarop het MKB kan worden geholpen, is volgens Tanit het MKB gemakkelijker toegang tot kapitaal geven. De overheids- en particuliere banken zouden hun voorwaarden voor zekerstelling moeten versoepelen.

Somsong Sachaphimuh, president van de Tourism Council of Thailand, pleit voor een overheidsfonds van minimaal 10 miljard baht, dat leningen aan het MKB verstrekt. Volgens haar heeft 90 procent van de bedrijven in de servicesector behoefte aan steun van de regering. ‘Restaurants, ticketverkopers, reisagenten en busdiensten – dat zijn allemaal kleine bedrijven die leningen van de overheid nodig hebben’, zegt ze.

In zeven provincies, waaronder Bangkok, is in april het minimumdagloon al verhoogd naar 300 baht. De overige 70 provincies komen op 1 januari aan de beurt. Dit jaar ging de bedrijfsbelasting van 30 naar 23 procent en volgend jaar zakt die verder naar 20 procent.

Update: Het Joint Standing Committee on Commerce, Industry and Banking kan op zijn kop gaan staan; de ingangsdatum voor de verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht in 70 provincies blijft 1 januari. Dit heeft minister Padermchai Sasomsap (Werkgelegenheid) gezegd.

– Naar het ambitieuze Dawei-project in het oosten van Myanmar gaat geen cent belastinggeld, zegt minister Niwatthamrong Bunsongphaisan (PM’s Office). De regering kan wel investeringen in het project faciliteren en het legt een weg aan die Kanchanaburi met de grens verbindt. Investeringen in het project dienen gedaan te worden door het particuliere bedrijfsleven of joint ventures van overheids- en particuliere bedrijven.

Narongchai Akrasanee, lid van het Monetary Policy Committee van de Bank of Thailand, zegt dat Thailand leningen zou kunnen verstrekken aan Myanmar om de infrastructuur te ontwikkelen, analoog aan de zachte leningen die Laos en Cambodja hebben gekregen voor de aanleg van wegen en luchthavens. En bedrijven kunnen voor leningen terecht bij de Asian Development Bank of het Japan International Cooperation Agency.

Volgens de krant zijn de opmerkingen van de minister in strijd met uitlatingen van een adviseur van premier Yingluck, die begin vorige maand zei dat Thailand, Myanmar en Japan een ‘special purpose vehicle’ voor investeringen in Dawei gaan opzetten. Op de Thaise regering zou ook een beroep kunnen worden gedaan voor financiële steun aan infrastructurele projecten op Dawei.

– Bangkok Airways gaat volgend jaar naar de beurs. De maatschappij heeft geld nodig voor de bouw van een nieuwe hangar, uitbreiding van de vloot en het upgraden van de IT. Plannen om de budgetmarkt te penetreren, zijn er niet. ‘LCC [low-cost carrier segment] is een ander model. We concentreren ons liever op hetgeen we al de afgelopen 44 jaar goed hebben gedaan’, zegt Puttipong Prasarttong-Osoth, president en zoon van oprichter Prasert, die voor 80 procent eigenaar is van het familiebedrijf. De huidige vloot van Bangkok Airways bestaat uit 19 toestellen; dat moeten er 35 worden.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Nieuws uit Thailand – 10 november 2012”

 1. Fransamsterdam zegt op

  “Een aardige bijkomstigheid is dat beide landen dit jaar op de kop af 180 jaar een relatie hebben. [Het artikel vermeldt niet hoe die begon.]”

  The first recorded contact between Thailand (then known as Siam) and the United States came in 1818, when an American ship Captain visited the country, bearing a letter from U.S. President James Monroe. Thai American Chang and Eng Bunker immigrated in the early 1830s. In 1832, President Andrew Jackson sent his envoy Edmund Roberts in the U.S. Sloop-of-war Peacock, to the courts of Cochin-China, Siam and Muscat. Roberts concluded a Treaty of Amity and Commerce on March 20, 1833, with the Chau-Phraya Phra Klang representing King Ph’ra Nang Klao; ratifications exchanged April 14, 1836; proclaimed June 24, 1837. Naval surgeon William Ruschenberger accompanied the return mission for exchange of ratifications. His account and that of Mr. Roberts were collected, edited and re-published as Two Yankee Diplomats In 1830’s Siam. The 150th anniversary of Roberts’ mission was marked by in 1982 by issuance of the first edition of The Eagle and the elephant : Thai-American relations since 1833, followed by multiple re-issues including a 1987 Royal Celebration edition and a 1997 Golden Jubilee edition. This was affirmed by former prime minister Samak Sundaravej, who in 2008, met George W. Bush on the “occasion of the celebration of 175th anniversary of Thai–American relations.”

  Thailand is thus the first east Asian nation to have a formal diplomatic agreement with the United States; eleven years before the Great Qing and twenty-one years before Tokugawa Japan.

  Bron: Wikipedia

 2. Dick van der Lugt zegt op

  @ Fransamsterdam Bedankt voor je toevoeging. Thais hebben de gewoonte om er bij verjaardagen altijd een jaartje bij te doen, dan klopt die 180 jaar wel.

 3. Rob V zegt op

  Een visum voor de hele regio? Opzich niet onaardig als je dan “zo kunt doorlopen” bij de grens al zal er wel gestempeld blijven worden neem ik aan (waarmee je dus aan de visum runs kunt blijven doen). Over visa gesproken vraag ik me wel eens af daar nog eens verandering in komt. Nu ben je als buitenlander beperkt tot een kort visum en moet je die keer op keer verlengen en na een jaar of 5 en de nodige rompslomp en een dikke zak geld kun je een permanent visum/verblijfsvergunning krijgen. Een middenmaat van bijvoorbeeld een jaar visum zou natuurlijk de nodige uitkomst bieden… kort, lang en permanent verblijf(svisa) dus.

  Beetje vreemd verwoord die 1.250 buitenlanders die de grens tussen Cambodja en Thailand passeren, ik neem aan dat ze “overige nationaliteiten” (niet Thai, niet Cambodiaans) bedoelen.

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Als het de bedoeling is om een soort “Shengen” visumsysteem in het leven te roepen voor deze landen, zal er niet afgestempeld worden of ttz alleen bij het land van binnenkomst. De visa runs met het busje naar deze landen mag je dan vergeten want nutteloos. Ze gaan waarschijnlijk dan veel buitenlanders in de problemen brengen en dat lijkt me ook niet de bedoeling. We zullen maar wachten en kijken wat het in werkelijkheid wordt. Misschien wordt het na 21 november al wat duidelijker als we zien hoe het met Cambodja werkt.

   • Cornelis zegt op

    Een ‘Schengen-achtig’ systeem kan alleen werken als er tussen de betreffende landen volkomen vrij personenverkeer is – daar ziet het voorlopig niet naar uit. Zelfs onder de AEC (ASEAN Economic Community) die in 2015 moet gaan werken zal er geen sprake zijn van vrij personenverkeer.

    • Rob V zegt op

     Inderdaad, een Schengen achtig systeem met open grenzen (vrij verkeer van goederen, mensen en diensten) zit er voorlopig niet in. Daar zal nog heel wat afstemming voor nodig zijn, maar op de lange termijn natuurlijk een mooi streven als men tenminste de arbeidsmigratie goed op elkaar kan afstemmen (en dan komen loon verschillen om de hoek kijken). Dan zijn we wel wat jaartjes verder hoor, tegen die tijd zal het ook wel voorbij zijn met de visum runs want met een Schengen systeem gaat een 30-90 visum niet werken natuurlijk voor hen die hier voor meer dan een vakantie/overwintering zijn. Dat zullen de mensen aan de top toch ook wel snappen. Misschien is het wel heel egoistisch van mij maar ik hoop dat over een jaar of 30 die visa runs niet meer nodig zijn (op korte termijn zie ik dat helaas niet gebeuren). Het belangrijkste is natuurlijk dat de gewone burger niet het slachtoffer wordt van open grenzen, geleidelijk hier na toe werken zodat men economisch meer en meer verbonden wordt en ook de onderste bevolkingslagen hier van profiteren door meer welvaart voor iedereen.

    • RonnyLadPhrao zegt op

     De uitdrukking “soort schengen visum” gebruikte ik alleen maar om een soort vergelijk te maken. Het is zeer breed te interpreteren en kan ver gaan. Het kan zelfs een vrij verkeer van visumplichtige door de betreffende landen betekenen. Wie weet ?
     Het reeds afdoen als “geen sprake van”, zeker omdat er nog weinig over geweten, is zeer voorbarig alhoewel ik ook wel je mening deel.
     Trouwens, ik lees regelmatig wel eens dat Thailand de grote dwarsligger hierin is bij de AEC.

     Van een grenscontrole zullen ze dus niet snel afstappen, maar dat wil daarom niet zeggen dat er geen algemeen visum komt voor al die landen.
     In plaats van, zoals nu, het visum stopt van zodra je een landsgrens overschrijdt, blijft het nu misschien gewoon doorlopen, ongeacht in welk land je je bevindt.
     Dit is natuurlijk geen goed nieuws voor visumrunners, want je kan geen nieuw visum halen in die landen want je reist al op een geldig visum.
     De langblijvers wegjagen zal ook wel niet hun bedoeling zijn en dus zal er wel iets in de plaats komen. Wat kan ik zo direct niet bedenken maar misschien wordt het gewoon toeristenvisum wel uitgebreid naar 90 dagen. Wie weet ?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website