Duizend veeboeren uit de vijf zuidelijke provincies hebben gisteren in Pran Buri (Prachuap Khiri Khan) geprotesteerd tegen de lage melkprijs, die de Dairy Farming Promotion Organisation of Thailand betaalt.

De prijs van 18 baht per kilo vinden ze te laag, omdat hun loon- en productiekosten zijn gestegen. Bovendien krijgen ze in de praktijk doorgaans 16,5 baht vanwege ongerechtigheden in de melk. De boeren eisen 20 baht per kilo en ze willen dat de aftrek wordt gebruikt voor een fonds ter verbetering van de melkkwaliteit. Op de foto krijgt een travestiet een melkbad.

– Bestrijding van de mensenhandel en met name kinderarbeid is topprioriteit voor Thailand. Dit zei Chalerm Yubamrung, de nieuwe minister van Werkgelegenheid, maandag in een speech over zijn beleidsvoornemens voor de ministeriestaf. Hij beloofde hard te zullen optreden tegen werkgevers die illegale immigranten in dienst nemen. Morgen gaat de minister in hoogsteigen persoon een kijkje nemen op de vismarkt Talad Talay Thai in Samut Sakhon om te zien of er kinderen werken.

Thailand staat al vier jaar op de Tier 2 lijst van het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport. Daarop staan landen die te weinig doen aan de bestrijding van de mensenhandel. Dit jaar ontsprong het land degradatie naar de Tier 3 lijst, die handelssancties kent.

In zijn speech vroeg de minister de afdeling Labour Protection and Welfare zorg te dragen voor de buitenlandse werknemers bij de Saha Farm group, een van Thailand’s grootste exporteurs van pluimvee. Vrijdag protesteerden de werknemers er omdat ze niet betaald waren. De achterstallige betalingen bedragen 34 miljoen baht. Het afdelingshoofd heeft het bedrijf gevraagd de salarissen uiterlijk maandag te betalen.

– Het Law Reform Commission-lid Sunee Chairot heeft maandag een openbare hoorzitting gehouden over de concept-regeling bescherming visserijpersoneel. De werkgevers klagen dat de wettelijk vereiste registratie van hun werknemers moeilijk is omdat ze regelmatig de benen nemen. Sunee vindt het registratieproces belangrijk omdat het de werknemers beschermt.

– Al 53 jaar ligt het plan voor een spoorverbinding tussen Phrae en Chiang Rai op de plank en eindelijk lijkt het er van te komen. Begin volgend jaar wil de State Railway of Thailand (SRT) het project aanbesteden. De SRT is vol vertrouwen dat het kabinet de aanleg van het 325 kilometer lange traject in dubbelspoor goedkeurt.

Experts doen momenteel een milieustudie naar de aanleg. Die wordt vervolgens beoordeeld door de National Environment Board. Daarna beslist het kabinet of de aanleg doorgaat. De aanleg kost 60 miljard baht. Het werk gaat vier jaar in beslag nemen.

Behalve deze lijn is er nog een lijn die al 19 jaar wordt uitgesteld. Dat is een verbinding van 347 kilometer met 14 stations tussen zes provincies in het Noordoosten: Khon Kaen, Maha Sarakham, Roi Et, Yasoton, Mukdahan en Nakhon Phanom. Voorgaande regeringen weigerden er geld voor uit te trekken.

De SRT hoopt deze keer te kunnen profiteren van de 2 biljoen baht die de regering gaat lenen voor intrastructurele werken. De SRT heeft een consultant aan het werk gezet, die een haalbaarheidsstudie doet en effectrapportage maakt. De aanbesteding zou in 2015 moeten plaatsvinden. De aanleg duurt 4 jaar.

– Volgende maand beginnen hoorzittingen over de watermanagementprojecten, waarvoor de regering 350 miljard baht heeft uitgetrokken. De hoorzittingen zijn bevolen door de Administrative Court nadat de Stop Global Warming Association een klacht had ingediend. Binnen drie maanden hoopt het ministerie de tekst van de contracten klaar te hebben. De bedrijven die de werken gaan uitvoeren, zijn al geselecteerd.

– Enkele Pheu Thai-parlementsleden vinden dat de partij het ministerie van Landbouw moet overnemen van coalitiepartij Chart Thai. Volgens hen is de staf  in gebreke gebleven bij het watermanagementbeleid van de regering. De overname zou ook goed zijn voor het hypotheeksysteem voor rijst. De regering heeft er dan een sterkere greep op.

– Vandaag begint de Ramadan. De vraag die op de lippen van de regering ligt, is: houdt verzetsgroep Barisan Revolusi Nasional (BRN), waarmee vredesgesprekken worden gevoerd, zich aan de afspraak gedurende de vastenmaand een staakt-het-vuren in acht te nemen? Of de BRN dat inderdaad doet, is de vraag want die heeft als voorwaarde voor een staakt-het-vuren zeven eisen gesteld, waaronder terugtrekking van de troepen uit het Zuiden.

Thailand en de BRN hebben afgesproken dat in het geval van gewelddadige incidenten ze binnen 48 uur via Maleisië (die als waarnemer bij de vredesgesprekken zit) contact met elkaar opnemen. De Thaise delegatie zal de BRN dan om suggesties vragen wat met de verantwoordelijke groepen te doen. Aan het eind van de Ramadan wordt de datum voor het volgende vredesgesprek vastgesteld.

In Yala, Pattani en Narathiwat zijn gisteren spandoeken gevonden, waarop de ‘Siamese kolonialisten’ worden veroordeeld. Letterlijk staat er: Cruel + Destructive + Deceiving + Smearing = Siamese colonialists. De tekst is ook op wegdekken gespoten (foto).

– Tot groot genoegen van hun familie zijn 11 gevangenen uit de Bangkok Remand gevangenis naar een gevangenis in het Zuiden gebracht, zodat ze gemakkelijker bezoek kunnen krijgen. 43 andere gevangenen waren al eerder verhuisd in het kader van het relocatieprogramma van het Southern Border Provinces Administrative Centre.

– Wegens drugsgebruik moeten 32 monniken, waaronder twee abts, hun pij inleveren. Ze liepen tegen de lamp tijdens invallen in 27 tempels in Ban Mo (Saraburi). De monniken zijn naar een rehabilitatiecentrum gebracht.

In Wat Rangsit in Pathum Thani zijn gisteren twee monniken aangehouden die in het bezit waren van speedpillen. Ook zij moesten hun pij inleveren.

– Ruim 640 varanen zijn gisteren in Amphawa (Samut Songkhram) gevangen omdat ze huis hielden in de viskwekerijen van bewoners. Ze gaan naar het Khaoson Wildlife Breeding Centre in Chom Bung (Ratchaburi). Varanen (monitor lizards) zijn beschermde dieren.

– Een beperking van de persvrijheid: zo noemden gisteren de aanwezigen van een bijeenkomst van mediamensen het voornemen van mediawaakhond NBTC om zichzelf de bevoegdheid te geven programma’s te verbieden, die de monarchie kunnen ondermijnen of omverwerpen of die een bedreiging zijn voor de nationale veiligheid en openbare zeden.

De bijeenkomst werd bijgewoond door leden van de Thai Broadcast Journalists Association, Thai Journalists Association, News Broadcasting Council en National Press Council of Thailand.

– De Royal Thai Police (RTP) krijgt (nog) geen extra budget voor de afbouw van 396 politiebureaus, waarvan de bouw vorig jaar werd stilgelegd omdat de aannemer de onderaannemers niet meer betaalde. De RTP had om 900 miljoen baht gevraagd.

Het kabinet heeft om nadere details gevraagd over de besteding van het geld. Tevens dient rekening te worden gehouden met de compensatie die de politie van de aannemer eist. De RTP heeft ook toestemming gevraagd om afronding van de bouw uit te stellen tot 2015.

– De legertop bespreekt vandaag de geluidsopname van een vermeend gesprek tussen oud-premier Thaksin en vice-minister Yutthasak Sasiprasa (Defensie), die vorige week op YouTube is geplaatst.

Belangrijkste gespreksonderwerp was de terugkeer van Thaksin naar Thailand zonder dat hij de gevangenis in hoeft. Thaksin is in 2008 bij verstek tot 2 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens machtsmisbruik. De Defensieraad en de National Security Council zouden zijn terugkeer moeten steunen door het kabinet te vragen amnestie aan Thaksin te verlenen.

Het gesprek vond op 22 juni in Hong Kong plaats, acht dagen voordat het kabinet werd gewijzigd en Yutthasak tot vice-minister werd benoemd. Zie voor de overige gespreksonderwerpen bijgaand overzicht.

Luchtmachtcommandant Prajin Jantong gaf gisteren geen antwoord op de vraag of de legertop nog vertrouwen in de minister heeft. Gevraagd of het acceptabel is dat Thaksin terugkeert, zei hij dat de strijdkrachten zich aan twee principes houden: de bevolking moet verenigd worden en de wet dient gehandhaafd. Hij bevestigde dat de top de mogelijkheid van een kabinetsbesluit over amnestie bespreekt. ‘Daarna maken we ons standpunt bekend.’

Prajin zei nog steeds vertrouwen te hebben in legeropperbevelhebber Thanasak en Prayuth Chan-ocha, bevelhebber van de landmacht, alhoewel het lijkt (uit de geluidsopname) dat ze al op de hoogte zijn van het complot om Thaksin terug te brengen.

Economisch nieuws

– Te beginnen eind deze maand gaat de regering twee tot drie keer per maand rijst veilen, elke keer zo’n 200.000 tot 300.000 ton, mits een prijs wordt gevangen die niet onder de marktprijs ligt. Minister Niwatthamrong Bunsongpaisan (Handel) belooft alle informatie over de regeringsverkopen bekend te maken evenals de verliescijfers van het hypotheeksysteem.

De levering van rijst aan landen waarmee Thailand een overeenkomst heeft gesloten, wordt versneld. Volume en bestemming worden ook bekendgemaakt, de prijs niet.

Volgens de regering bedraagt het verlies op het hypotheeksysteem in het seizoen 2011-2012 136 miljard baht. Dat cijfers is gebaseerd op alle uitgaven, inclusief managementkosten, rente en de geschatte waarde van de voorraad. De waarde is gebaseerd op de laagste marktprijs van 31 januari dit jaar. Voor het seizoen 2012-2013 zijn nog geen cijfers bekend. Het ministerie van Financiën schat dat het verlies op de eerste oogst 84 miljard baht bedraagt.

Boeren die hun paddy voor het hypotheeksysteem aanbieden, krijgen 15.000 baht voor een ton witte rijst en 20.000 baht voor een ton Hom Mali (jasmijnrijst), prijzen die circa 40 procent boven de marktprijs liggen. Er is even sprake van geweest dat voor witte rijst 12.000 baht zou worden betaald, maar daar is de regering onder druk van dreigende protesten snel van teruggekomen.

– Energiegigant PTT Plc verwacht dat biobrandstof gemaakt uit algen tegen 2017 voor een concurrerende prijs kan worden geproduceerd.  Tussen 2008 en 2012 heeft  PTT uitgebreide research gedaan naar het gebruik van algen wat het lieve sommetje van 100 miljoen baht heeft gekost. De komende jaren wordt de research voortgezet in samenwerking met researchinstituten in Thailand en het buitenland.

PTT heeft in Rangsit en in Map Ta Phut een proefbedrijf opgezet in samenwerking met het Thailand Institute of Scientific and Technological Research, het National Science and Technology Development Agency en de Mahidol en Chulalongkorn universiteit.

Op dit moment kost het produceren van biobrandstof op basis van algen vier tot vijf keer zoveel als de productie van biobrandstof op basis van palmolie, maar Pailin Chuchottaworn van PTT verwacht dat dit verschil binnen enkele jaren wordt weggewerkt.

Recent zocht PTT samen met de Australische Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO)  naar geschikte soorten micro-algen om biobrandstof te maken. CSIRO is op dit gebied een van ’s werelds leidende researchinstituten. Ze heeft ontdekt dat 10 van de 247 soorten een gunstige biochemische samenstelling hebben en een hoog nivea aan vetzuur bevatten om biobrandstof te produceren. Maar om commerciële productie haalbaar te maken, moeten nieuwe algen met een hogere opbrengst worden gevonden.

– Tesco Lotus in China wil de verkoop van fruit, groente en andere producten uit Thailand vergroten met als doelstelling de waarde te verdubbelen. Chinese consumenten vertrouwen Thais voedsel vanwege de veiligheid en kwaliteit, aldus Jenny Kian, directeur voedselimport van Tesco China. Tesco is ook van plan om producten te gaan importeren zoals zoete chili sauzen, biscuits, zeewier, jam en Otop-producten. Tesco heeft thans 132 vestigingen in China met wekelijks 4,4 miljoen klanten. [Otop betekent One Tambon One Product. Het is een programma dat tot doel heeft dorpen zich op één product te laten specialiseren.]

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

6 reacties op “Nieuws uit Thailand – 10 juli 2013”

 1. Jacques zegt op

  Dick heeft vandaag veel nieuws te melden. Boeiend, op twee berichten een reactie.

  De opmerking dat minister Chalerm morgen gaat kijken of er kinderarbeid voorkomt op de vismarkt in Samut Sakhon vind ik typisch Thais nieuws. Overmorgen zal de krant melden dat de minister persoonlijk heeft vastgesteld dat daar geen kindertjes aan het werk waren. Niets aan de hand dus.

  Het nieuws over verdubbeling van de spoorlijn van Phrae naar Chiang Rai is opmerkelijk. Ik ken Phrae vrij goed. Maar een spoorlijn naar Chiang Rai ben ik nog nooit tegengekomen. Je kunt wel van Phrae (station Den Chai) naar Chiang Mai. Maar dan ga je toch een heel andere kant op.
  Tikfoutje?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Jacques Volgens Bangkok Post gaat het om een verbinding tussen het district Den Chai (Phrae) en het grensdistrict Chiang Khong (Chiang Rai). Iets anders kan ik er niet van maken.

   • Jacques zegt op

    Ik heb het bericht gevonden Dick.
    Het gaat niet om verdubbeling. De verbinding moet nog worden aangelegd en wordt blijkbaar gelijk dubbelsporig. Waarvan akte.

    Het zal nog wel een paar jaar duren, maar dan kan ik toch riant vanuit mijn winterwoonplaats met de trein naar de grensplaats Chiang Khong. Een spannend vooruitzicht.

    • Dick van der Lugt zegt op

     @ Jacques Je hebt gelijk. Ik heb de tekst aangepast.

 2. GerrieQ8 zegt op

  Bij ons in Q8 hebben ze ook wat koeboeren voor de melk en heb 2 jaar geleden een gesprek met een van hen gehad. Hij kreeg toen van Campina 0,21 euro en zijn totale kostprijs lag op 0,19 euro per kilo. Weet niet of het veel veranderd is de laatste tijd (alleen de quota zijn verdwenen) maar dat de Thaise boeren 20 Baht vragen (= 0,50 euro) is nogal wat meer dan de Nederlandse boeren opstrijken.

 3. Maarten zegt op

  Chalerm kondigt publiekelijk aan waar hij wanneer gaat controleren. Er worden hoorzittingen gehouden nadat de uitvoerders van de projecten al geselecteerd zijn. 32 monikken betrapt op drugsgebruik. Een doodgewone dag in Thailand dus…;)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website