De Chao Praya en Noi rivier in Ayutthaya staan op het punt buiten hun oevers te treden als gevolg van regenbuien in het Noorden en de Central Plains en omdat extra water wordt geloosd uit de stuwmeren Bhumibol en Sirikit.

Dat gebeurt om ervoor te zorgen dat ze aan het begin van het regenseizoen in mei niet te veel water bevatten, zoals vorig jaar. Verschillende dorpen in het district Sena liepen dinsdag al onder water, waardoor bewoners gedwongen waren hun spulletjes in veiligheid te brengen.

– Om luchthaven Don Mueang wordt een 3,5 meter hoge betonnen dijk aangelegd (kosten 50 miljoen baht), om te voorkomen dat het vliegveld net als vorig jaar weer onder water loopt. Het vliegveld gaat op 2 maart open. Zowel Nok Air als Orient Thai Airlines gaat weer vliegen vanaf Don Mueang.

– Alle vijftien districten van de provincie Nan zijn vanwege de droogte tot rampgebied uitgeroepen. Er is een schrijnend tekort aan drinkwater, 132.259 rai boerenland is al beschadigd en het vee snakt ook naar water. De schade wordt geschat op 60 miljoen baht. Sommige delen van de rivier Nan zijn drooggevallen

– Twee commissies en een uitvoerend bureau worden verantwoordelijk voor alle besluiten op het gebied van watermanagement.

Het kabinet heeft dinsdag het groene licht gegeven voor de instelling van het National Water Resources and Flood Policy Committee (een beleidscommissie onder leiding van premier Yingluck), het Water Resources and Flood Management Committee (een commissie die het beleid moet implementeren) en het Office of the National Water Resources and Flood Policy Committee (het uitvoerend bureau).

De twee nieuwe commissies en het bureau moeten ervoor zorgen dat er eenheid komt in het oplossen van problemen bij overstromingen.

– De minister van Binnenlandse Zaken heeft opdracht gekregen een overzicht te maken van de 43 kanalen, die door de Bangkok Metropolitan Administration (gemeente Bangkok) moeten worden uitgebaggerd en 48 projecten ter bestrijding van overstromingen. 29 grote kanalen moeten intensief uitgebaggerd worden.

– Premier Yingluck inspecteert van 13 tot 17 februari gebieden vanaf het Noorden tot Bangkok om te zien hoe ver het staat met herstelwerkzaamheden. Ook legt ze bewoners uit waarom sommige gebieden dit jaar onder water worden gezet. Details over de precieze lokaties en compensatie voor gedupeerde boeren worden na de gesprekken bekend gemaakt.

– Het hooggerechtshof heeft evenals de Kanchanaburi Provincial Court Lead Concentrates Co veroordeeld tot het betalen van 36 miljoen baht aan 151 Karen bewoners van Lower Klity village die lijden aan loodvergiftiging. Het Hof was evenals de rechtbank van mening dat de loodmijn verantwoordelijk is voor contaminatie van de Klity Creek, de enige watervoorziening van de dorpelingen. Daarentegen verwierp het Hof het verzoek van de bewoners om het schoonmaken van de kreek (door het bedrijf). De Environmental Protection Act staat klagers niet toe dit aan de rechtbank te vragen, aldus het Hof.

De loodvergiftiging kwam voor het eerst aan het licht in 1998. Drie jaar later sloot de regering de mijn. Het bedrijf is nog in een andere zaak verwikkeld, waarin acht ernstig zieke bewoners om een schadevergoeding hebben gevraagd. De Hoge Raad moet daarover nog oordelen.

Verder is de Pollution Control Department aangeklaagd vanwege haar trage reactie op de klachten. De Administrative Court heeft de afdeling veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 743.000 baht. Daartegen is ze in beroep gegaan.

– Supoj Saplom, de permanent secretaris van het ministerie van Transport, uit wiens huis in november een kapitaal is gestolen, heeft 30 dagen de tijd om gegevens over zijn financiële transacties van de afgelopen 20 à 30 jaar bij elkaar te zoeken. De National Anti-Corruption Commission, die onderzoek doet naar zijn ongebruikelijke rijkdom, gunt hem die tijd. Supoj houdt vol dat hij clean is.

De politie heeft 18 miljoen baht van het gestolen geld achterhaald, de inbrekers zeggen 700 miljoen tot 1 miljard baht in zijn woning gezien te hebben. Supoj zegt dat 5 miljoen baht is gestolen.

– De kabinetministers en de legertop hebben zich achter de oproep van legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha aan het Campaign Committee for the Amendment of Section 112 geschaard om te stoppen met haar activiteiten. De actiegroep streeft naar wijziging van de wetgeving op het gebied van majesteitsschennis. Volgens Prayuth worden de scheidslijnen in het land verscherpt door de actiegroep.

– De oppositie whip vertrouwt het plan van de regering niet om de grondwet te wijzigen. Volgens Jurin Laksanavisit heeft de regering een verborgen agenda, namelijk het zuiveren van de naam van één individu [lees: Thaksin]. De regering maakt ook niet duidelijk wat er zo ondemocratisch is aan de grondwet van 2007 (opgesteld onder het militair bewind), want die is in een referendum door de bevolking goedgekeurd, zegt hij.

Morgen dient de regering bij het parlement een voorstel in tot wijziging van artikel 291 van de grondwet. Dit artikel schrijft voor hoe grondwetwijzigingen tot stand komen. Ingesteld wordt een assemblee van burgers die de wijzigingen gaat voorbereiden. Jurin vreest dat met de samenstelling wordt gemanipuleerd ten gunste van de Pheu Thai-regering.

– Het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) kiest volgende week een nieuwe leider. Thans wordt het UDD tijdelijk geleid door voorzitter Tida Tawornseth. Volgens UDD-leiders vormen anti-regeringsgroepen nog steeds een bedreiging. Er zijn ook aanwijzigingen dat een coup op handen is, zegt Tida.

– Het Department of Special Investigation is op nog meer bedrijven met ondeugdelijke stalen stangen gestuit, die een gevaar vormen wanneer verwerkt in constructies. In Samut Prakan nam de DSI dinsdag bij een inval in drie bedrijven 100 ton in beslag. De stangen waren gemaakt van gerecycled staal, dat geleverd was door ijzerafvalbedrijven.

Het Thai Industrial Standards Institute gaat het Department of Industrial Works vragen de drie bedrijven te sluiten en hun machinepark te confisqueren. Eind vorige maand nam de DSI al bij drie andere bedrijven in Bangkok en Samut Sakhon 290 ton in beslag.

– Monchai Chartwattanasiri, Bhumjaithai parlementslid voor Buri Ram, heeft van de Kiesraad een rode kaart gekregen omdat hij zich schuldig heeft gemaakt aan het kopen van stemmen. Tijdens een bijeenkomst op 4 en 5 juni kregen kiezers 200 tot 300 baht. De Kiesraad besloot ook dat Monchai plus twee van zijn stemmenwervers de kosten van de herverkiezing moeten betalen. Wanneer de Hoge Raad het besluit van de Kiesraad bevestigt, moet Monchai zijn werkzaamheden als parlementslid opschorten.

– De leiders van de opstand maandag in de gevangenis van Trat, waarbij brand werd gesticht in de slaapruimtes, zijn overgeplaatst naar andere gevangenissen: 36 naar Songkhla, 36 naar Phatthalung en 30 naar Nakhon Si Thammarat.

– De politie heeft in Klong Sam Wa (Bangkok) een handelaar van tijgervlees aangehouden. Zaterdagavond arresteerde de politie al zeven personen in Bang Chan nadat ze 400 kilo tijgervlees en karkassen van andere wilde dieren had gevonden. Volgens hen werd door buitenlandse kopers het vlees bij de nu gearresteerde man besteld.

– In Pathum Thani is de politie nog steeds bezig een drugskartel op te rollen. Elf verdachten zijn al aangehouden. Eind vorige maand nam de politie drugs ter waarde van 1 miljard baht in beslag. Aan eigendommen is ter waarde van 143 miljoen baht geconfisqueerd. Twaalf verdachten zijn nog voortvluchtig. Via hen kan het spoor naar nog eens 50 verdachten in het gehele land leiden.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 8 februari”

  1. henk zegt op

    fijn dat het korte nieuws er weer is. begon het al te missen.

  2. ferdinand zegt op

    Waardeer het korte nieuws zeer. Natuurlijk hebben we BKK post and Nation, maar met de korte samenvatting en de uitleg in het Nederlands controleer ik mezelf even of ik het allemaal wel goed begrepen heb. Niet mee stoppen !!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website