De bouw van de Mae Wong dam in nationaal park Mae Wong (Nakhon Sawan), waartoe het kabinet in principe heeft besloten, gaat niet alleen ten koste van 13.260 rai bosgebied, maar vormt ook een gevaar voor de tijgers die er hun habitat hebben. Thailand zou dan in strijd handelen met een verklaring die ze in 2010 tijdens de World Tiger Summit in Rusland heeft ondertekend.

Twaalf landen hebben toen afgesproken de tijgerpopulatie, thans 3.200, tegen 2022 te verdubbelen naar 7.000. Voor Mae Wong betekent dit een toename naar 400. De kwestie is aangesneden door de Country Programme Director van de Wildlife Conservation Society. Mae Wong wordt beschouwd als het tweede leefgebied van tijgers; de meeste zijn te vinden in de Huai Kha Khaeng Wildlife Sanctuary.

– Het buskaartje wordt duurder. Ook voor de song thaew, de minibus en de interliner moet met ingang van 15 mei meer worden betaald, circa 1 tot 2 baht meer. Een ritje van Bangkok naar Chiang Mai bijvoorbeeld gaat 313 baht kosten tegen 288 baht nu omdat de kilometerprijs omhoog gaat.

Volgens de Association of Private Busoperators in Bangkok en de Passenger Bus Operators Association dekt de tariefsverhoging niet de gestegen kosten van brandstof.

– Twee Thaise bedrijven hebben pseudoephedrine bevattende pillen uit Zuid Korea en China gesmokkeld. Dit is gebleken uit onderzoek van het Department of Special Investigation. Het gaat om UTAC Thai Co Ltd, een leverancier van integrated circuits, en TVR Group Co Ltd, een autodealer en verhuurbedrijf. Uit Zuid Korea zijn sinds 2010 87 miljoen pillen naar Thailand vervoerd, gebruikmakend van valse vrachtpapieren. Uit China zijn al 2 miljoen pillen gesmokkeld van de 10 miljoen die besteld zijn. Behalve uit China en Zuid Korea zijn ook pillen gesmokkeld uit ziekenhuizen en pharmacies, die in Laos en Birma zijn verwerkt tot methamphetamine.

– Chuvit Kamolvisit, fractieleider van Rak Thailand, gaat het Constitutionele Hof vragen zich te buigen over de parlementaire behandeling van een wijzigingsvoorstel van de grondwet. Het parlement debatteert daarover thans in tweede termijn. Een derde termijn volgt nog. Volgens Chuvit hebben parlementsleden tijdens de eerste en tweede termijn ook gestemd voor collega’s. Zowel parlementsleden van regeringspartij Pheu Thai als oppositiepartij Democraten zouden dat gedaan hebben.

Parlementslid Wiwatchai Hotrawaisaya (Pheu Thai) heeft bij de politie een klacht ingediend tegen twee senatoren en een parlementslid. Volgens Wiwatchai heeft senator Rosana Tositrakul hem er ten onrechte van beschuldigd dat hij ook een stem voor een collega had uitgebracht.

– Het onderzoek naar de boosdoener die kans heeft gezien een pornografische foto naar het plasmascherm in de vergaderzaal van het parlement te sturen, heeft niets opgeleverd. Elke keer als het scherm wordt uitgezet, worden de gegevens gewist. De audiovisuele staf heeft de opdracht gekregen WiFi uit te schakelen.

– Van 8 tot 11 mei brengt de Organisation of Islamic Cooperation een bezoek aan het Zuiden van Thailand ter voorbereiding van haar volgende vergadering. Vice-minister-president Yutthasak Sasiprasa houdt er rekening mee dat het geweld dan zal oplaaien. De minister heeft de veiligheidstroepen gevraagd extra alert te zijn.

– Twee mannen die met hun pickup truck onderweg waren naar de versmarkt in Sai Buri (Pattani) zijn in Narathiwat gisterochtend vroeg doodgeschoten. Ze werden vanuit een passerende pickup truck onder vuur genomen.

– Volgende maand begint de uitbetaling van de compensatie aan de slachtoffers van het geweld in april en mei 2010. De compensatie is aangevraagd door circa 5.000 personen; 1.658 personen komen ervoor in aanmerking. Maximaal wordt 7,5 miljoen baht uitgekeerd. Personen die vervolgd worden voor een wetsovertreding, vallen buiten de regeling.

Ook de nabestaanden van Reuters cameraman Hiro Muramoto en de Italiaanse fotograaf Fabio Polenghi krijgen smartegeld. Nog steeds is niet duidelijk door wie Polenghi is gedood.
De moeder van een roodhemd supporter die wordt vermist, vraagt zich af waarom de regering zich niet bekommert om de personen die vermist worden.

– Nitirat, een groep progressieve juristen verbonden aan de Thammasat universiteit, heeft bezwaar tegen het plan van de regering om aan alle van politieke vergrijpen beschuldigde personen amnestie verlenen. Nitirat vindt dat de autoriteiten die verantwoordelijk waren voor het verspreiden van de roodhemd demonstranten niet vrijuit mogen gaan.

Nitirat heeft eerder voorgesteld de besluiten van het militair bewind, ingesteld na de coup van 2006, nietig te verklaren en alle juridische procedures die op basis van die besluiten zijn gevoerd, over te doen.

– Onmin in Chiang Mai en Chiang Rai tussen roodhemden en regeringspartij Pheu Thai. Er komen verkiezingen aan en de roodhemden willen dat eerst over de keuze van de Pheu Thai-kandidaten wordt gestemd. Het gaat om een tussentijdse verkiezing op 2 juni in Chiang Mai voor een parlementszetel die is vrijgevallen omdat het huidige parlementslid zijn status heeft verloren wegens een valse vermogensverklaring. In Chiang Rai wordt op 27 mei een nieuwe voorzitter gekozen van de provincial administration organisation.

– Het Asian Research Centre for Migration van de Chulalongkorn universiteit heeft het ministerie van Werkgelegenheid gevraagd Thaise arbeiders die van plan zijn bessen te gaan plukken in Zweden en Finland te waarschuwen voor de risico’s. Uitzendbureaus vragen belachelijk hoge bemiddelingskosten en betalen te weinig loon. Bovendien is er niet eens altijd voldoende werk voor hen. Vooral dorpelingen uit Chaiyaphum, Phetchabun en Udon Thani trekken elk jaar naar Skandinavië.

– Het ministerie van Transport gaat met Italian-Thai Development Plc onderhandelen over de prijs van de aanleg van de Red Line (Bang Sue-Rangsit). Dit bedrijf kwam als tweede uit een aanbestedingsprocedure. Nummer 1 was niet bereid iets aan de prijs te doen. De State Railway of Thailand heeft 27,3 miljard baht voor spoorlijn en onderhoud uitgetrokken (het totale budget bedraagt 75,5 miljard baht), maar alle inschrijvers zaten daar boven.

Pikant detail: bedrijf nummer 1 is opgericht door Bhumjaithai partijleider Chavarat Chanvirakul. Deze partij was eerder coalitiegenoot van de Democraten en zit nu in de oppositiebankjes. Maar volgens de vice-minister van Transport speelt dat geen rol.

– De Moei rivier in het district Mae Sot (Tak) tegenover Myanmar is zo goed als drooggevallen.

– Acht dwangarbeiders zijn voor de kust van Narathiwat door de marinepolitie gered van een vissersboot. Tijdens een patrouille kwam de marine in actie omdat een man op de boot met zijn lendedoek stond te zwaaien. De mannen, zes Thais en twee mannen uit Laos en Myanmar, arriveerden vijf maanden geleden op Hua Lampong. Ze kregen daar een drankje aangeboden, werden dronken en werden wakker op het schip. Loon kregen ze niet; wel slaag.

– Een speciaal politiepanel is gisteren opgezet om onderzoek te doen naar de illegale drugshandel in de gevangenis van Nakhon Si Thammarat. Bij drie raids op zondag, maandag en dinsdag zijn daar onder andere 342 mobieltjes en 1.700 methamphetamine pillen gevonden.

– De douane heeft op luchthaven Suvarnabhumi 58,54 kilo aan olifanten slagtanden inbeslaggenomen. Ze waren gesmokkeld vanuit Nigeria en vertegenwoordigen een waarde van 3 miljoen baht.

– Een vrouw probeert constructiebedrijven op te lichten door hen voor te spiegelen dat ze hen namens de regering een contract kan aanbieden voor watermanagement projecten. De minister van Science and Technology maakte de oplichting gisteren bekend. Hij zegt dat alleen de ministeries van Transport en Natural Resources and Environment verantwoordelijk zijn voor deze projecten. Van het krediet van 350 miljard baht is pas 24 miljard aan die ministeries toegekend.

– Ze zouden een baan als constructiewerker op de luchthaven van Oman krijgen. 84 personen uit het Noorden en Noordoosten geloofden dat eind 2008; ze schoten er 4 miljoen baht bij in. Het oplichtersechtpaar is aangehouden.

– De Thai Farmers Association zegt dat veel boeren de 1.437 baht per rai schadevergoeding voor het onder water zetten van hun akkers vorig jaar onvoldoende vinden. De boeren moesten hun rijst eerder oogsten, waardoor die minder opbracht. Meer dan 410.000 boeren komen voor de vergoeding in aanmerking, waarvoor het kabinet dinsdag het groene licht gaf.

Eerder keurde het kabinet een compensatie van 2.220 baht per rai goed voor boeren van wie de oogst geheel verloren is gegaan, maar ook dat bedrag vindt de boerenvereniging te laag.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website