Na lange tijd roeren de geelhemden zich weer eens. De People’s Alliance for Democracy (PAD) dreigt met juridische actie en massarally’s wanneer de regering haar voornemen doorzet om de grondwet te wijzigen.

Volgens de PAD is het doel van de operatie om voortvluchtig premier Thaksin te rehabiliteren en de eigen machtspositie te consolideren. PAD en toevalligerwijs een groep van 50 senatoren, die zich tegen de grondwetwijziging verzet, hielden gisteren persconferenties, waarop ze hun standpunt uiteen zetten.

Regeringspartij Pheu Thai heeft tijdens haar verkiezingscampagne beloofd de grondwet van 2007 te wijzigen, die tot stand is gekomen onder het militair bewind. De grondwet vrijwaart onder andere de coupplegers van strafrechtelijke vervolging. Uitvloeisel van de wet was ook dat Thaksin is veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf wegens zijn bemoeienis bij landaankoop door zijn toenmalige echtgenote.

– De secretaris-generaal van het Royal Irrigation Department is weggepromoveerd naar de post van adjunct-permanent secretaris van het ministerie van Landbouw, een functie die algemeen wordt beschouwd als een inactieve post. Chalit Damrongsak zou tijdens de overstromingen van vorig jaar verkeerde voorspellingen hebben gedaan en toegelaten hebben dat er te veel water in de stuwmeren stond, wat de ernst van de overstromingen heeft verergerd. Zijn post wordt ingenomen door de huidige adjunct-secretaris.

– De politie breekt haar hoofd over de stickers met het woord ‘Sejeal’ die op palen en borden langs de Duang Phithak weg in Klong Toey (Bangkok) zijn geplakt, gevonden zijn in een huis dat was gehuurd door de Iraniërs en eentje onder de zitting van een motorfiets. Eerder dacht de politie dat ze locaties voor bomaanslagen aangaven c.q. ontsnappingsroutes. De desbetreffende weg zou gekozen zijn omdat Israëlische diplomaten er gebruik van maken op weg naar de ambassade.

Syedsulaiman Husaini, leider van de Sh’ite in Thailand, noemt de suggesties van de politie onzin omdat er overal in het gebied bewakingscamera’s hangen. Mogelijk waren de stickers bedoeld, zegt hij, om de Thais-Iraanse betrekkingen te schaden. Teheran noemt haar projectielen Sejeal, wat vuurstenen zijn die voorkomen in een verhaal in de Koran.

– Regering, denk nog eens goed na over het herintroduceren van een eigen bijdrage van 30 baht voor patiënten die een ziekenhuis bezoeken. Dit pleidooi werd gisteren gehouden tijdens een forum, georganiseerd door de Thai Journalists Association. Volgens de tegenstanders mist de bewering van de regering over financiële tekorten van overheidsziekenhuizen elke grond. Een eigen bijdrage zou nodig zijn omdat er in toenemende mate een beroep wordt gedaan op de gezondheidzorg.

Van de 834 overheidsziekenhuizen hebben 495 financiële problemen. Tussen 2007 en 2011 stegen de kosten voor overwerk met 30 tot 40 procent. Tegelijkertijd daalden de uitgaven voor medicijnen en medische apparatuur.

– Vier rangers zijn gisterochtend gewond geraakt en de pickup truck, waarin ze zaten, werd beschadigd, toen een bom bij een brug in het district Cho Airong (Narathiwat) ontplofte. De bom sloeg een krater van 1 meter diep en 2 meter breed. Bij onderzoek werd een draad gevonden die leidde naar een andere bom in een brandblusapparaat, maar die werd tijdig onschadelijk gemaakt.

Ook gisteren werd een dorps defence volunteer in het district Nong Chik (Pattani) ernstig gewond toen hij door de duopassagier van een passerende motorfietser werd beschoten.

In Yala doorzochten politieagenten en soldaten een schuilplaats in een grot van de Khao Yala berg. Ze vonden gedroogd voedsel, instand noodles, tenten, kleding en zonnecellen.

– Twee voormalige leidinggevenden van Picnic Corp zijn door het hooggerechtshof tot 12 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens boekhoudfraude en gerommel met effecten. Ze verdienden daarmee 400 miljoen baht. Twintig anderen – acht personen en 12 bedrijven waaronder Picnic Corp – zijn eerder voor de boekhoudfraude vervolgd. De South Bangkok Criminal Court sprak hen in december 2007 vrij wegens gebrek aan bewijs, maar het hooggerechtshof deelde gevangenisstraffen van 5 jaar en boetes aan de bedrijven uit.

– Het kabinet, gisteren in vergadering bijeen in Udon Thani, gaat in principe akkoord met investeringsprojecten ter waarde van 620 miljard baht in het Noordoosten. Ze behelzen onder meer de aanleg van een hogesnelheidslijn, een nieuwe spoorwegverbinding, reparaties aan twee snelwegen, een watermanagementproject en een haalbaarheidsstudie naar de aanleg van een kabelbaan.

– Vier personen zijn 24 uur in hongerstaking gegaan uit protest tegen de detentie van  roodhemdsupporter Surachai Danwattananusorn, die nu al een jaar in voorarrest zit. Ze eisen ook dat verdachten die beschuldigd zijn van majesteitsschennis, op borgtocht worden vrijgelaten.

– Het kabinet gaat in principe akkoord met de aanleg van een kabelbaan in nationaal park Phu Kradung (Loei), maar laat de uiteindelijke beslissing afhangen van een nadere studie naar de ecologische gevolgen en de wensen van de bevolking. Milieuactivisten verzetten zich tegen de kabelbaan, omdat die negatieve gevolgen zou hebben voor de ecologie. Phu Kradung is een populair park voor trekking. Een kabelbaan zou ook de dragers in hun portemonnee treffen.

– Een 43-jarige vrouw uit Chiang Rai, die kans had gezien zo’n 28 personen meer dan 24 miljoen baht afhandig te maken, is veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. De slachtoffers investeerden in een bedrijf dat leningen verstrekte. Ze zouden 3 tot 10 procent rente per week ontvangen. De vrouw moet het geld met een rente van 7 procent terugbetalen.

– De verdacht uitziende voorwerpen, die scouts op veldtrip in Ayutthaya in het toerismekantoor van het district Phra Nakhon Si Ayutthaya zagen, bleken zelfgefabriceerde bommen te zijn. Gelukkig kwamen de scouts er niet aan, maar ze waarschuwden hun leiders. De explosievenopruimingsdienst maakte de bommen onschadelijk, nadat het gebouw was ontruimd. De politie denkt dat de bommen zijn geplaatst door leerlingen van een technisch college die studenten van een rivaliserende school wilden aanvallen.

– Tijdens een inval in een huis in Ratchaburi heeft de politie een drugsverdachte doodgeschoten. De politie vond in de woning twee geweren, kogels, methamphetamine pillen en ice.

In Chiang Rai heeft de politie drie arrestaties verricht en 56.000 methamphetamine pillen en 1 kilo ice met een straatwaarde van 500 miljoen baht inbeslaggenomen. Twee andere drugsverdachten werden later gearresteerd.

– Dusit Zoo liet gisteren een tao huato zien, een zeldzaam soort schildpad met een groot hoofd dat hij niet kan intrekken. Het dier heeft een bek met een haak en een sterke onderkaak.

– Twee uitvoeringsbesluiten van het kabinet hebben het groene licht gekregen van het Constitutionele Hof. Ze zijn  niet in strijd met de grondwet. Oppositiepartij Democraten die om een uitspraak had gevraagd, legt zich neer bij het vonnis, maar zal de uitvoering nauwgezet in de gaten blijven houden.

Eén besluit betreft leningen tot een totaal van 350 miljard baht voor watermanagement projecten. Het andere besluit betreft het overhevelen van de FIDF-schuld van 1,14 biljoen baht (een overblijfsel van de financiële crisis van 1997) van het ministerie van Financiën naar de Bank of Thailand.

Het bedrijfsleven heeft positief gereageerd op de uitspraak van het Hof. Wel bestaan er zorgen of de projecten die in de pijplijn zitten, op tijd en ‘with transparency’ worden uitgevoerd, aldus Pornsil Patchritanakul, vice-secretaris-generaal van de Board of Trade of Thailand. [Lees: Zonder dat er corruptie in het spel is.]

– Korn Chatikavanij, voormalig minister van Financiën in het kabinet Abhisit, wil van de regering weten wat ze van plan is om de banktegoeden van klanten te garanderen. De tegoeden zijn verzekerd door het Deposit Protection Agency (DPA), dat tot nu toe gefinancierd werd door een heffing van 0,4 procent op de banktegoeden van commerciële banken.

Dat percentage wordt verhoogd naar 0,47 procent, maar slechts 0,01 procent gaat naar het DPA. De Bank of Thailand (BoT) gebruikt de rest van de heffing, 0,46 procent, voor de rentebetaling op de FIDF-schuld die door de regering is overgeheveld van het ministerie van Financiën naar de BoT. Afhankelijk van de rentestand moet jaarlijks 45 tot 65 miljard rente worden betaald.

De FIDF-schuld is een overblijfsel van de financiële crisis van 1997 en bestaat uit verplichtingen destijds aangegaan ter ondersteuning van noodlijdende banken en financiële instellingen. De schuld is ondergebracht in het Financial Institutions Development Fund (FIDF), een zelfstandig onderdeel van de Bank of Thailand. Voor aflossing van de hoofdsom was de bank al verantwoordelijk.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 23 februari”

 1. ruud NK zegt op

  De grondwet van 2007 is niet de oorzaak dat T. is veroordeeld. Hij is veroordeeld wegens curruptie en eigenbelang. Naast de zaak waarin hij is veroordeeld lopen er nog 13 andere zaken in afwachting van zijn terugkomst. Overigens is de grondwet van 2007 met grote meerderheid in een referendum goedgekeurd door de Thaise bevolking.

  • dick van der lugt zegt op

   Klopt, Ruud, maar wel als uitvloeisel van de wet omdat op basis van onderzoek door de Assets Scrutiny Committee (ASC) Thaksin veroordeeld is. Die commissie is ingesteld dankzij die grondwet. Terwille van de leesbaarheid van het bericht heb ik het enigszins vereenvoudigd.

   Tegen Thaksin lopen overigens niet 13 zaken. Zie voor alle details mijn websitepagina De Zaak Thaksin: http://www.dickvanderlugt.nl/?page_id=11031 en de pagina Amnestie voor Thaksin: http://www.dickvanderlugt.nl/?page_id=12124.

   De grondwet is inderdaad in een referendum door de bevolking goedgekeurd, iets waarop critici van de huidige regering al talloze malen hebben gewezen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website