Nieuws uit Thailand – 22 april 2012

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
22 april 2012

Sinds de aarbeving van maandag heeft het Seismological Bureau 24 lichte aardschokken in het district Thalang (Phuket) gemeten. De laatste op vrijdag had een kracht van 2 op de schaal van Richter. 

Volgens minister Yongyuth Wichaidit hoeft de bevolking zich geen zorgen te maken, want Thailand heeft na Japan het beste seismologisch waarschuwingssysteem. Hij erkent dat de voorlichting vorig jaar tijdens de overstromingen te wensen overliet, maar dit keer zal dit bij mogelijke aardbevingen niet gebeuren.

De president van de Phuket Provincial Administration Organisation zegt dat de bewoners van Moo 2, het epicentrum van de beving op maandag, het er maar moeilijk mee hebben. De muren van sommige huizen zijn gescheurd, sommige bewoners hebben problemen met slapen en ze hebben moeite met hun dagelijkse bezigheden vanwege de naschokken.

– Een pasgeboren baby met de navelstreng nog verbonden, is zondagochtend vroeg gevonden in Bang Kapi (Bangkok). Het meisje lag op een dekentje in een doos te slapen. Een getuige heeft gezien hoe een vrouw uit een taxi stapte en de doos er achterliet.

– Premier Yingluck en de viceminister-presidenten Yongyuth Wichaidit, Kittiratt Na-Ranong en Yutthasak Sasiprasa brengen donderdag een bezoek aan Prem Tinsulanonda, president van de Privy Council, om hem gelukkig nieuwe jaar te wensen (in het Thais: voor een rod nam dam hua ceremonie). Nattawut Saikuar, vice-minister van Landbouw, die in 2010 roodhemdrally’s tegen Prem leidde, zegt niet op de hoogte te zijn van het geplande bezoek. Ministers zijn daarover niet geïnformeerd. Prem wordt er door de roodhemden van verdacht de militaire coup van 2006 te hebben geregisseerd.

– Het ministerie van Defensie heeft een ‘war room’ opgezet van waaruit rellen, gewelddadige confrontaties, grensconflicten en nooghulp gecoördineerd gaan worden. Het centrum krijgt een verbinding met meer dan 6.000 bewakingscamera’s in Bangkok en de provincies. Een legerwoordvoerder ontkent dat het een anti-coup centrum is. Volgens een bron bij het ministerie van Defensie kan het centrum wel als zodanig worden gebruikt omdat het een verbinding heeft met de databases van landmacht, luchtmacht en marine.

– Zo’n 200 personen hebben zaterdag voor de Army Club aan de Vibhavadi Rangsit Road (Bangkok) gedemonstreerd tegen de regering Yingluck. Ze riepen het leger op actie tegen de regering te nemen om de weg te effenen voor wat ze ‘parlementaire hervorming’ noemden. Volgens de secretaris-generaal van de groep heeft die geen banden met de People’s Alliance for Democracy (geelhemden).

– De regering zal het 9-puntenplan van de Federation of Thai Industries nauwkeurig bestuderen, zegt een regeringswoordvoerder. De FTI heeft het plan opgesteld als reactie op de verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht. De FTI pleit onder andere voor uitstel van de verhoging in 70 provincies, gepland voor volgend jaar, tot 2015 zodat het midden- en kleinbedrijf de tijd heeft om zich aan te passen. In de 7 andere provincies ging het minimumloon al op 1 april naar 300 baht.

– Zes passagiers zijn om het leven gekomen en 23 gewond toen een bus vrijdag onderweg van Chiang Mai naar Udon Thani bij de afdaling tegen een berg botste, omdat de remmen dienst weigerden.
– Een ondergrondse gasexplosie is vermoedelijk de oorzaak van een grote scheur, 2 meter lang en 2 meter diep, in het betonnen wegdek van een weg in het district Khemarat (Ubon Ratchatani).

– Tijdens tussentijdse verkiezingen in kiesdistrict 5 van district Lam Luk Ka (Pathum Thani) is de Pheu Thai parlementszetel overgegaan van Pheu Thai naar de Democraten. De zetel was vrijgevallen omdat de Pheu Thai-er zijn zetel had opgegeven. Hij wil aan de lokale verkiezingen meedoen.

– Dorpelingen van Ban Bun Yuen (Nan) zeggen dat bij restauratiewerk van het Fine Arts Department de muurschilderingen in de historische tempel van Ban Yuen beschadigd zijn. Ze zijn met witte verf overgeschilderd. Sommigen vermoeden dat kostbaarheden die onder het grote Boeddhabeeld werden bewaard, verwijderd zijn. De muurschilderingen toonden de legende van de tien levens van Boeddha.

De Fine Arts Department zegt dat de oude cementen muur bewerkt moest worden omdat die werd aangetast door vocht, waardoor de structuur van het gebouw gevaar liep. In tegenstelling tot wat sommige bewoners beweren, was de muurschildering geen oude Lanna-schildering, zoals elders gevonden in Nan, maar in 1984 aangebracht. De dienst heeft beloofd een toelichting op haar restauratiewerk te geven.

Een paar weken geleden lag de Fine Arts Department ook al onder vuur vanwege beschadigingen aan een 300 jaar oude goudkleurige muurschildering in de antieke Phra That Lampang Luang tempel in de provincie Lampang.

– Een zware storm heeft zaterdag huisgehouden in het Noordoosten en de Central Plains. Meer dan 100 huizen zijn beschadigd en één persoon is om het leven gekomen. Hij werd getroffen door een omvallende boom, toen hij op de motorfiets reed. De hardst getroffen provincies waren Uthai Thani en Sakon Nakhon. Voor de komende dagen worden zware regen– en hagelbuien voorspeld.
In het Zuiden overstroomden tal van gebieden in de provincies Phangnga en Krabi na zware regens en donderbuien.

– Nog steeds debatteert het parlement over het voorstel een burgerassemblee in te stellen, die de grondwet van 2007 gaat herzien. Gisteren boekte de oppositie een klein succesje over de vraag welke wet van toepassing moet zijn bij de verkiezing van de burgerleden. Dinsdag praat het parlement verder. De assemblee gaat bestaan uit 1 vertegenwoordiger per provincie (77) en 22 experts, aan te wijzen door het parlement.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website