Het eiland Phuket is sinds maandag getroffen door 50 milde naschokken met een kracht van 1 tot 2,4 op de schaal van Richter, maar schade hebben ze niet veroorzaakt.

Tijdens een vergadering van lokale ambtenaren, bewonersvertegenwoordigers en staf van communicatiebedrijven is afgesproken een communicatie radionetwerk in het Provinciehuis van Phuket op te zetten om mensen te waarschuwen voor een eventuele ramp. Technische experts van het Royal Irrigation Department hebben vastgesteld dat de Bang Niew dam geen schade heeft opgelopen door de aardbeving van maandag die een kracht van 4,3 had.

– Een tweede luchthaven op het vakantie-eiland Koh Samui, voorgesteld door het ministerie van Transport, ter ontlasting van de huidige luchthaven heeft de steun van Thai Airways International. THAI vliegt dagelijks twee keer per dag naar het eiland. Vaker is niet mogelijk vanwege de beperkte capaciteit van het vliegveld dat eigendom is van Bangkok Airways. Bovendien is het landingstarief hoger dan op Suvarnabhumi. Maar de THAI-president erkent dat het lastig zal zijn een geschikte locatie te vinden omdat de ruimte op het eiland beperkt is en vanwege bezwaren van bewoners.

– Bewoners van de provincie Ayutthaya stemmen in met de constructie van dijken rond industrieterreinen, maar ze vragen de regering wel boeren en bewoners te ondersteunen die er in de buurt wonen in woningen die niet op palen staan. Deze geluiden waren te horen op een openbare hoorzitting, gehouden in het kader van een milieueffectrapportage door Thai Environmental Technic Ltd voor de vijf industrieterreinen in de provincie. Eerder hadden omwonenden geprotesteerd tegen de aanleg van de dijken omdat die schade zouden berokkenen aan het milieu. De beheerders van de industrieterreinen streven ernaar de aanleg van de dijken op zijn laatst in september af te ronden.

– Het herstructureringsprogramma voor mensen met schulden tot 500.000 baht gaat 2 mei van start, wanneer het kabinet het programma dinsdag goedkeurt. Zowel boeren als bewoners met lage inkomens kunnen van het programma gebruiken maken. Ze kunnen een nieuwe lening afsluiten, waarbij ze de keuze hebben uit twee opties: opschorting van aflossing en rentebetaling gedurende 3 jaar of aflossing plus een lagere rente. Op dit moment staan 4 miljoen klanten in het krijt bij overheidsbanken.

– Op 1 mei arriveert uit Maleisië of Indonesië de eerste 10.000 ton van de 40.000 ton crude palm olein, waarvoor het kabinet toestemming heeft gegeven, in Thailand. Volgens de Internal Trade Department is de import nodig om de prijs van palmolie, die in veel Thaise keukens wordt gebruikt, op 42 baht per liter te houden. Volgens planters en producenten is er geen tekort aan palmolie, omdat de huidige voorraad voldoende is, maar de regering verwacht dat de oogst van palmpitten lager zal zijn dan eerder begroot, waardoor de prijs zou worden opgedreven.

– Driemaal verscheen op het plasmascherm in de vergaderzaal van het parlement gedurende 5 seconden een foto van een Aziatische vrouw, die met gespreide benen zat en haar vagina beroerde. De vier schermen in de zaal hebben een Wi-Fi aansluiting, zodat vermoed wordt dat bezoekers het systeem gehackt hebben.

– De man die verdacht werd van de moord op vier eigenaren van pick-up trucks, heeft zich in zijn gevangeniscel in Prachuap Khiri Khan opgehangen. Eerder probeerde hij dat al in een andere cel, maar die poging mislukte. De man huurde pick-up trucks met chauffeur, bood hen bij benzinestations een drankje aan waarin hij vergif had gedaan en dumpte hun lichamen wanneer ze buiten bewustzijn waren geraakt. De politie heeft inmiddels een familielid van de echtgenote van de man aangehouden. Die verkocht de gestolen pick-up trucks aan een bende.

– Het ministerie van Volksgezondheid houdt vol dat topambtenaren niet betrokken zijn bij de smokkel van pseudoephedrine bevattende pillen uit ziekenhuizen om vervolgens tot methamphetamine te worden verwerkt. Gedurende het interne disciplinaire onderzoek is wel een aantal lager geplaatste ambtenaren overgeplaatst. Het ministerie heeft onregelmatigheden in acht overheidsziekenhuizen geconstateerd.
Daarnaast doet het Department of Special Investigation onderzoek naar alle ziekenhuizen plus pharmacies. Vandaag en morgen worden de directeuren van 11 ziekenhuizen en particuliere klinieken aan de tand gevoeld.

In Chiang Mai heeft de politie twee vertegenwoordigers van een farmaceutisch bedrijf aangehouden. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij het vervalsen van bestellingen van 370.000 pillen door een werkneemster van het Central Chiang Mai Memorial ziekenhuis.

– Op 28 april 2004 zochten 31 moslims, verdacht van aanvallen op de autoriteiten, hun toevlucht in de Krue Se moskee in Pattani. Regeringstroepen bestormen het gebouw en doodden alle moslims. De veiligheidstroepen in het Zuiden zijn met de nadering van de achtste verjaardag van de massamoord in verhoogde staat van paraatheid gebracht uit angst voor eventuele wraakacties.
– Een 44-jarige vrouw in Chon Buri had geld nodig om Songkran te vieren. Ze vroeg een 84-jarige buurvrouw haar gouden sieraden te verpanden, maar die weigerde. Dat werd de oude vrouw fataal. De vrouw stompte de buurvrouw in de maag en wurgde haar.
– Een 24-jarige man is aangehouden op verdenking van het doodschieten van een teenager tijdens de Songkran-feesten op Silom Road (Bangkok). De teenager, 16 jaar, en vijf leeftijdsgenoten raakten betrokken bij een vechtpartij met een andere groep teenagers. De vijf raakten gewond.

– Het teakhouten vakantiehuis van een bekende tv-presentator in Pak Chong (Nakhon Ratchasima) is door brand verwoest. Vermoedelijke oorzaak was kortsluiting. Het huis werd gebruikt voor opnamen van tv-spots. De schade bedraagt 10 miljoen baht.

– Alle negen districten van de provincie Tak zijn uitgeroepen tot noodgebied vanwege de droogte. Boeren in het district Phop Phra zeggen dat het droogteprobleem de laatste jaren ernstiger is geworden omdat investeerders akkers huren en er rozen, maïs en aardappelen op verbouwen, die veel water nodig hebben. In het verleden hadden de boeren nooit een gebrek aan water. Een tweede oorzaak van het watertekort is de toename van de bevolking.

De Tambon Administrative Organisation van Chong Keb gaat op twee fronten het watertekort te lijf: Bouw van een waterpompstation dat water uit de Ping rivier pompt. Daarvoor zal de TAO kolen uit Maleisië moeten kopen. Als tweede wil de TAO een middelgroot waterreservoir aanleggen.

– De People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) zet de aanval in op de plannen van de regering voor wijziging van de grondwet. Ze gaat aangifte doen tegen 416 parlementsleden bij het kantoor van de procureur-generaal wegens overtreding van de grondwet met het verzoek de zaak aanhangig te maken bij het Constitutionele Hof. Ook wordt een klacht ingediend bij de National Anti-Corruption Commission.

Regeringspartij Pheu Thai streeft naar wijziging van de grondwet van 2007, die onder de door het militaire bewind benoemde regering Surayud Chulanont tot stand is gekomen. Volgens Pheu Thai en de roodhemden is die grondwet ondemocratisch, hoewel ze in een referendum door de bevolking werd goedgekeurd. De bezwaren van de geelhemden richten vooral op de haast waarmee Pheu Thai haar plannen doorzet.

– Regeringspartij Pheu Thai heeft besloten indiening van de verzoeningswet uit te stellen. Partijleden verschillen van mening voor wie precies amnestie zou moeten gelden. Sommigen willen dat de amnestie ook geldt voor gewelddadige incidenten gedurende rally’s van de People’s Alliance for Democracy (geelhemden) voor het jaar 2006. Pheu Thai wil eerst de goedkeuring van het voorstel voor de vorming van een burgerassemblee afwachten, die de grondwet gaat wijzigen. Dat voorstel wordt nu in tweede termijn door het parlement behandeld.
Oppositieleider Abhisit heeft geen bezwaar tegen pogingen om verzoening tot stand te brengen, mits dit niet betekent dat corrupte mensen zoals Thaksin de dans ontspringen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website