De crematie van de op 27 juli overleden prinses Bejraratana Rajasuda vindt plaats op 9 april op Sanam Luang in Bangkok. Daar is een speciaal crematorium gebouwd. Gisteren oefenden soldaten bij het Grand Palace met het rijtuig waarop de urn van de prinses zal worden vervoerd. De prinses was het enig kind van koning Rama VI.

– Een voorstel van regeringspartij Pheu Thai voor het instellen van een speciale bestuursstructuur in het diepe Zuiden krijgt niet de handen op elkaar van de Southern Islamic Culture Foundation. De Pheu Thai-commissie die zich bezighoudt met het herzien van de wetgeving, stelt voor de provincies Yala, Pattani, Narathwiwat en vier districten van Songkhla onder te brengen in een speciale bestuurslaag met de naam ‘Pattani Maha Nakhon’ (Pattana Mega City). De burgemeester daarvan zou gekozen moeten worden. Desondanks vinden de critici dat de macht niet voldoende wordt gedecentraliseerd.

– Concentreer je op de stijgende kosten van levensonderhoud en vergeet grondwetwijzigingen even. Dit advies heeft oppositieleider Abhisit regeringspartij Pheu Thai gegeven. ‘Inflation and high consumer prices need to be addressed’, zei hij op een seminar over de kosten van levensonderhoud.

Abhisit reageerde op opmerkingen van Pheu Thai supporters dat het wel meevalt met de zorgen van de bevolking; de oppositie zou de kwestie opblazen.

Volgens Abhisit stijgen de prijzen van consumptieartikelen omdat de prijs van benzine stijgt. Regeringsgezinden ontkennen dat verband. Abhisit bestrijdt dit en benadrukte dat de regering haar energiebeleid dient te herzien.

– Ouders van Prathom 1-leerlingen, die volgend schooljaar een tablet PC krijgen, dienen toezicht te houden op hun kinderen wanneer ze de tablet gebruiken. Ten bewijze daarvan zouden ze een formulier moeten ondertekenen. Dit voorstel doet een commissie aan premier Yingluck. Tevens wil de commissie dat een speciaal telefoonnummer wordt geopend, waarop technische informatie wordt gegeven en klachten kunnen worden doorgegeven. Het Office of Vocational Education Commission heeft een handboek voor leraren en ouders gemaakt met een gebruiksaanwijzing.

Volgens minister Suchart Thada-Thamrongvech is het curriculum voor de tablets van de Prathom-leerlingen klaar om gedownload te worden. De content bestaat uit e-books (ontleend aan acht schoolboeken) en 336 leerobjecten die met een flashplayer worden gespeeld. De British Council heeft zeven cursussen voor non-native Engelssprekenden gratis aangeboden. [Het bericht vermeldt niet voor welke klas.]

Morgen vraagt het ministerie van Onderwijs een krediet van 600.000 baht voor de aanschaf van tablet PC’s voor leerlingen van Mathayom 1.

– Volgende maand worden 200 Thais geselecteerd voor tewerkstelling in Israël onder toezicht van de International Organisation of Migration (IOM). Dit toezicht moet garanderen dat de werkers niet worden uitgebuit door uitzendbureaus.

Onlangs stak het ministerie van Werkgelegenheid een stokje voor de uitzending van 5.000 Thais, die bedragen tussen 300.000 en 400.000 baht moesten betalen voor een contract van 5 jaar. Toezicht door de IOM beperkt dat bedrag tot 69.000 baht voor ticket en legeskosten. Volgens de Israëlische wet mogen uitzendbureaus niet meer dan 30.000 baht aan bemiddelingskosten vragen.

– Een man (20) uit Myanmar is aangehouden op verdenking van de moord op een Chinese kok. De verdachte heeft bekend dat hij de kok zaterdagavond in het Peking restaurant in het Robinson-gebouw aan Ratchadaphisek Road (Bangkok) heeft gedood. Uit het restaurant waren 90.000 baht en documenten ontvreemd. De verdachte werkte sinds 2 maanden als keukenhulp in het restaurant.

– Meer dan 92 procent van de respondenten in een peiling van Abac is van mening dat de Bestuursrechtbank en het Constitutionele Hof essentieel voor de democratie zijn. Eerder suggereerde een Pheu Thai-parlementslid dat beide rechtbanken niet langer nodig zijn en net zo goed kunnen worden ondergebracht bij de Supreme Court.

– Een hagelbui en storm hebben zaterdagavond 100 huizen in het district Hua Hin (Prachuap Khiri Khan) zwaar beschadigd. Van sommige huizen werden de daken afgeblazen en veel bomen en billboards vielen op de Cha-am Pran Buri bypass. In tambon Nong Phlap vielen elektriciteit en telefoon uit.

– De waterlozingen uit de stuwmeren Bhumibol en Sirikit zijn teruggebracht om voldoende water in voorraad te hebben voor de periode medio juni tot medio juli. Eerder had de regering bevolen het waterpeil op 1 mei naar 45 procent te brengen, maar daarvan is inmiddels afgezien. Beide stuwmeren bevatten vorig jaar aan het begin van het regenseizoen te veel water. Als gevolg daarvan moesten ze water lozen wat de overstromingen heeft verergerd.

– Toyoto Motor Thailand stelt voor de pensioengerechtige leeftijd van 60 naar 63-65 jaar op te trekken en de mininumleeftijd te verlagen naar 18. Volgens vice-voorzitter Ninnart Chaithiraipinyo is dat nodig omdat de auto-industrie uitbreidt. Dit jaar is behoefte aan 40.000 extra arbeiders.

– Voor fase 3 van de uitbreiding van de haven van Laem Chabang is een investering van 65,4 miljard baht nodig: 28,7 miljard baht te fourneren door de overheid en de rest door het bedrijfsleven. De investeringen behelzen landaanwinning en ontwikkeling van wegen en spoorwegen. De haven verwerkt nu 7,5 miljoen TEU (20-foot equivalent unit) containers per jaar. In 2019 wordt de maximum capaciteit van 11 miljoen TEU bereikt. Met fase 3 in bedrijf kan de haven 18 miljoen TEU aan. Die fase moet in 2020 zijn afgerond.

– De pagode van Wat Phra Borommathat Woramahawihan in Nakhon Si Thammarat gaat door het ministerie van Cultuur voorgedragen worden voor plaatsing op de Werelderfgoedlijst van Unesco. In de pagode liggen relieken van Boeddha.

– Het voorstel voor verzoening van het King Prajadhipok Institute (KPI) bevoordeelt voormalig premier Thaksin en dient daarom te worden herzien, schrijft oppositieleider Abhisit in een open brief. Een van de voorstellen betreft het nietigverklaren van de besluiten van het militair bewind na de coup van 2006, waardoor Thaksin’s gevangenisstraf van 2 jaar zou vervallen.

Volgens Abhisit gaat het rapport van het instituut voorbij aan de beïnvloeding van de rechtspraak en wetsovertredingen van Thaksin, die in 2001 toen hij premier was zijn vermogen verborg, hetgeen in strijd met de wet is. De Truth for Reconciliation Commission (TRC), door de vorige regering Abhisit ingesteld, heeft die zaak de belangrijkste oorzaak genoemd van de conflicten in het land.

‘If Thaksin had been removed from his position with a fair trial, Thailand would not have experienced severe conclicts’, aldus de TRC. De studie van het KPI, zegt Abhisit, besteedt er geen enkele aandacht aan.

Ook Thaksin’s war on drugs, interventies in onafhankelijke organisaties, corruptie, onrechtmatig optreden tegen de bevolking in het Zuiden (onder andere Krue Se en Tak Bai) en de acties van roodhemden (verstoring Asean Summmit in Pattaya, straatblokkades en brandstichting Bangkok) ontbreken in het rapport.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

13 reacties op “Nieuw uit Thailand – 19 maart 2012”

 1. Hans Bos (redactie) zegt op

  Voor alle volledigheid. Op 8, 9 en 10 april (Pasen) geldt in Thailand nationale rouw tgv de crematie van prinses Bejraratana. Dat wil zeggen dat nergens alcohol te krijgen is en all uitgaansgelegenheden gesloten.

  • dick van der lugt zegt op

   Bedankt voor je aanvulling, maar nergens zou ik tussen aanhalingstekens willen plaatsen, als je begrijpt wat ik bedoel.

 2. Harry N zegt op

  Hans wat bedoel je 8,9 en 10 en dan tussen haakjes Pasen! Volgens mij valt Pasen op 24 en 25 april!!!

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Ik weet niet welk jaartal je gebruikt, maar dit jaar valt 1e Paasdag in mijn agenda op 8 april…

 3. Ronny zegt op

  En op 6 april is het ook een Boeddha dag (staat los de nationale rouw) maar wel met dezelfde gevolgen voor uitgaansleven.

  • tino kuis zegt op

   Een Boeddha-dag? Welnee,gewoon een vrije dag. Op 6 april wordt de stichting van de Chakri-dynastie herdacht, op die dag in 1782 besteeg koning Rama I de troon. Ik begrijp ook die gevolgen voor het uitgaansleven niet helemaal. Wat bedoel je precies?

   • Ronny zegt op

    Tino

    Wat je zegt is meer dan correct maar ik ben maar voortgegaan op mijn Thaise kalender. Wanneer er een Boeddha beeldje naast de datum staat gedrukt is het normaal een Boeddha dag. Voor 6 april staat er de tekening van Koning Rama I plus een Boeddha beeldje dus ik ging ervan uit dat het ook als een Boeddha dag wordt aanzien. Wat ik dan bedoel met het uitgaansleven is dus een alcohol vrije dag. Indien het niet zo is..ok. We zien wel op 6 april wat het uiteindelijk wordt. Bedoelde eigenlijk maar indien het op 6 april en op 8,9 en 10 april alcoholvrije dagen worden de toerist er niet zal kunnen mee lachen (en de HORECA ook niet)

 4. jogchum zegt op

  Ga er dit jaar extra opletten, want volgens mij heeft het restaurant waar ik al jaren eet ook maar 1 dag ooit mij geen bier wilen serveren. Als het er 3 dagen waren geweest dan had mijn boven-kamer dit zeker nog wel geweten

  • Ronny zegt op

   Jogchum, volgens mij schrijft Hans dat er DIT jaar (8,9 en 10 april), 3 dagen van rouw zijn. Er is dus niks mis met je bovenkamer indien dit vorig jaar niet zo was. Dit heeft inderdaad gevolgen voor de alcoholverkoop en het uitgaansleven (net als tijdens Boeddha dagen of verjaardagen van de Koninklijke familie, verkiezingen, etc). Wat Dick schrijft is ook waar, dus nergens kan je tussen aanhalingstekens schrijven. Wanneer een hotel of andere drankgelegenheid dit negeert is dit voor hun rekening evenals de gevolgen ervan voor de uitbater, maar ook voor de verbruiker. De ene dag is al belangrijker dan de andere en de controle op de naleving is daar dikwijls afhankelijk van. Ik kan je wel zeggen dat je ze niet moet gaan uitdagen (zoals ik andere al zien doen heb), want dat zou dan wel eens een heel onaangenaam verlof voor je kunnen worden dat je je bovendien later zeker zal herinneren. Bovendien (en dit is ook een oproep naar andere), zet aub geen druk op uitbaters of bediening om toch maar een biertje te serveren. Indien je toch je gerstennat mist, drink dan je biertje op je kamer. Ik kan alleen maar de raad geven – Leef ermee en probeer weer niet net anders te willen doen. Gezien ik in Thailand woon hebben we wel meer van deze dagen op een jaar en je wordt er gewoon aan. Er zijn ergere dingen in de wereld .

   • Hans Bos (redactie) zegt op

    Dus: tevoren inkopen wat je gedurende drie dagen thuis denkt te drinken aan alcoholica. Uiteraard kun je bij de mamma-pappa-winkeltjes het een en ander aan drank krijgen.

   • Sir Charles zegt op

    Begrijp ook niet dat er zonodig ‘farang’ zijn die dan bier uit een koffiemok willen drinken wat me weleens werd aangeboden. Het smaakt al niet lekker op die wijze en zo moeilijk is het toch niet om één of meerdere dagen geen alcohol te drinken.

   • Ronny zegt op

    Indien je een probeem hebt om een dag of meerdere geen alcohol te drinken, dan heb je pas een probeleem. Bovendien geeft het je de kans, eens nuchter, je grote verovering een met andere ogen te bekijken – dit is maar een tip…

 5. Hans Gielen zegt op

  Ik kan er in komen dat op dagen van nationale rouw, Boeddha dagen en de dag voor de verkiezingen geen alcohol verkocht mag worden. Maar ik heb nooit begrepen waarom dat is op een feestelijke dag als de verjaardag van de koning.
  Ook verbaas ik me nog steeds waarom er geen alcohol verkocht word tussen 1400 en 1700 behalve als je meer dan 10 liter koopt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website