Nieuw NL paspoort (10 jaar geldig) gaat voor expats € 131,11 kosten

Expats en pensionado’s in Thailand die na 9 maart een nieuw paspoort willen, moeten daarvoor diep in de buidel tasten. Het reisdocument met een geldigheidsduur van 10 jaar gaat namelijk € 131,11 kosten.

De Nederlandse ambassade in Bangkok geeft op haar website een toelichting:

“Vanaf 9 maart 2014 zijn nieuwe paspoorten en identiteitskaarten voor volwassenen 10 jaar geldig. Voor personen jonger dan 18 jaar behouden deze documenten de geldigheidsduur van vijf jaar. De nieuwe tarieven voor reisdocumenten en identiteitskaarten zullen ingaan op dezelfde datum.

Wat zijn de nieuwe tarieven?

Deze tarieven zijn vastgesteld op een kostendekkend niveau. De prijs van een paspoort dat in het buitenland wordt aangevraagd bedraagt € 131,11 voor een volwassene. Nederlanders die in het buitenland wonen kunnen ook bij een aantal gemeenten in Nederland een reisdocument aanvragen. De tarieven liggen daar lager dan bij de Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland. Bij deze gemeenten kost een paspoort voor een volwassene niet ingezetene € 101,75.

Waarom worden paspoorten en identiteitskaarten die in het buitenland door de Nederlandse vertegenwoordigingen worden afgegeven na 9 maart 2014 duurder?

De prijs die aanvragers betalen voor reisdocumenten stijgt naar een kostendekkend niveau. Het ministerie van BZ heeft voorheen veel geld moeten toeleggen op deze dienstverlening. Door de bezuinigingen is hiervoor geen ruimte meer. Daarom heeft BZ er voor gekozen de verstrekking van reisdocumenten en identiteitskaarten kostendekkend te maken. Hiermee komt een einde aan de praktijk waarbij BZ veel geld moet toeleggen op deze dienstverlening.

Waarom kosten reisdocumenten vanaf 9 maart bij onze vertegenwoordigingen in het buitenland meer dan reisdocument die bij gemeenten worden aangevraagd?

De kosten van deze dienstverlening via ons wereldwijde netwerk van Nederlandse vertegenwoordigingen ligt, per reisdocument, hoger dan de kosten van deze service die gemeenten bieden. Dat komt vooral door schaalvoordelen van gemeenten, die gemiddeld veel meer reisdocumenten verstrekken dan onze posten in het buitenland. BZ investeert relatief veel voor verhoudingsgewijs weinig paspoortafgiftes per post. Ook Nederlandse gemeenten hanteren voor deze dienstverlening kostendekkende tarieven, maar omdat de kosten die gemeenten maken per paspoort gemiddeld lager zijn, is de prijs die een aanvrager van een paspoort bij een gemeente betaalt, ook lager.

Hoe komt BZ Nederlanders die in het buitenland wonen en een paspoort nodig hebben tegemoet?

De geldigheidsduur van paspoorten en identiteitskaarten voor volwassenen wordt verhoogd van vijf naar 10 jaar. Reisdocumenten worden dus twee keer zo lang geldig. Behalve bij het wereldwijde postennetwerk kunnen Nederlanders die in het buitenland wonen, de zogenaamde niet ingezetenen, voor hun reisdocument ook in Nederland terecht bij de gemeenten Den Haag, Haarlemmermeer (Schiphol), Oldambt, Enschede, Montferland, Echt-Susteren, Maastricht, en Bergen op Zoom. De tarieven voor reisdocumenten zijn voor de gemeenten kostendekkend en liggen op een lager niveau dan bij de Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland.

Waarom zijn paspoorten voor jongeren onder de 18 jaar, die vijf jaar geldig zijn, straks nauwelijks goedkoper dan reisdocumenten voor volwassenen, die 10 jaar geldig worden?

De kosten van de afhandeling van een aanvraag van een reisdocument voor personen jonger dan 18 jaar zijn gelijk aan de afhandeling van de aanvraag van een reisdocument voor een volwassene. Alleen de specifieke kosten die de overheid moet maken voor het tien jaar geldige paspoort worden niet doorgerekend aan jongeren.”

29 reacties op “Nieuw NL paspoort (10 jaar geldig) gaat voor expats € 131,11 kosten”

 1. Jan Geluk zegt op

  Wat maken ze zich druk.AOW ers 1024 netto in Thailand sommge met een aanvullend pensioen.En 5 jaar geldig paspoort koste eerst op ambasade 60 euro en nu 10 jaar geldig ongeveer 130 euro.Het is het zelfde als de thais rekenen voor je rijbewijs verlengen voor 5 jaar.Dan betaal je toch ook 5x de prijs van een jaar.?
  Het zijn altijd de klagers met gezonde ideeen.Ze leven met een hoog pensioen in Thailand waar de levensbehoefte nog geen 50% bedragen van wat het in NL zou kosten.En maar klagen.Maar ja als je hier een huis wil kopen om datb de vropuw zo lief is voor je en je wil een auto kopen en de hele familie onderhouden,allemaal dingen die je in Nederland nooit zou doen dan zit je echt op het verkeerde spoor in de verkeerde trein en je stapte ook nog bij de verkeerde halte uit.Thailand is geweldig,ik beschouw het als mijn 2e vaderland.

  • Ad zegt op

   Wat een eenzijdige kijk, als je met je AOW hier leeft is het geen vetpot, niet slecht maar waar die 50% lagere levenskosten vandaan komen van Jan begrijp ik niet helemaal maar dat zit misschien in de naam “Geluk”.

   Ad.

   • Jan Geluk zegt op

    Moderator: dit artikel gaat over paspoorten en niet over AOW. Graag bij het onderwerp blijven.

  • Pim zegt op

   Wat een geluk met een volledig AOW kom je er echt niet mee .
   800.000 per jaar moet je kunnen tonen als je niet getrouwd bent .
   Met 400.000 mag je blijven als je voor een ander zijn dochter zorgt tot de dood je scheidt .
   Ben je hier al langere tijd en in die tijd ook in NL uitgeschreven gaat er per jaar 2% af ,
   Dan is het echt moeilijk als je maar 750 .AOW krijgt .
   Het is makkelijk oordelen als je zelf genoeg hebt en nog nooit bent opgelicht en beroofd .
   Door zoiets kan je ook niet enkel van je geld maar ook voor je toekomst alles kwijt zijn .

 2. John D. Kruse zegt op

  Hallo,

  Als het voor ons op Schiphol dan wel wat voordeliger uitvalt, is het zaak om met een goede planning wat het heen en weer vliegen betreft, het ook vooral tijdig aan te vragen bij de gemeente Haarlemmermeer!
  Heb ooit eens in die gemeente gewoond, zo snel zijn die daar ook weer niet.

  John.

 3. Jan Dekker zegt op

  Kostendekkend?? Dus in het buitenland kost het Veel meer? Natuurlijk! De ambassade mag die leges zelf houden. Diezelfde ambassades worden al jarenlang uitgekleed door het rijk. Ze moeten wel iets compenseren, dus betalen wij dat. Simpel as that.

  • Bram Kieft zegt op

   Diep in de buidel tasten dat valt wel mee. Een paspoort dat 10 jaar geldig is daar betaal je dus 13,11 per jaar voor.! Voorheen toen het nog 5 jaar geldig was betaalde je rond de 60 euro en in Thailand rond de 70 euro dat is dus 14 euro per jaar.
   En wat denk je van de extra kosten om een paspoort te verlengen in Bangkok.
   Stel je woont in Hatyai en je moet naar Bangkok naar de ambassade om te verlengen of voor een nieuw
   paspoort, dat brengt ook veel extra kosten met zich mee.
   Nu ben je klaar voor 10 jaar met een nieuw paspoort.
   Door het gemeentelijke beleid van willekeur betaalde je in sommige gemeenten 40% meer dan de reguliere prijs van 60 euro.
   Eindelijk een vast tarief voor elke gemeente en ambassade.
   Jan heeft gelijk, de ambassades worden al behoorlijk uitgekleed en zoveel zullen ze er niet van over houden.
   Wees blij dat je straks een paspoort krijgt die 10 jaar geldig is.

 4. albert mulderij zegt op

  jan geluk kan makkelijk lullen die heeft misschien een goed pensioen,maar ik heb alleen aow en verder niks dus kom nu al moeilijk rond en zorg voor mijn vrouw en haar kleinkind zodat zij naar school kan en voor later misschien een goeie baan kan krijgen dus daardoor kom ik maar nauwelijks rond vind ik niet erg ik ben blij dat ik haar kan helpen en als ik dan 4500 bath moet betalen voor een paspoort kom ik wel in de problemen denk daar ook eens aan jan geluk.

 5. cor verhoef zegt op

  Wanneer je eens in de tien jaar geen 131 euro bij elkaar kunt schrapen, doe je naar mijn mening toch iets verkeerd.

  • kees 1 zegt op

   Beste Cor Verhoef
   Vind je het zelf niet een ontzettende Kort door de bocht reactie die je geeft.
   als gewone jongen begrijp ik heel goed als je voor een schoolgaand kind en vrouw zorgt
   Dat die 131 euro niet het enige is wat je in 10 jaar bij elkaar moet schrapen
   Als je dan rond moet komen van allen een AOW-tje is dat een hoop geld
   Voor mijn en Pon zal dat neerkomen op 262 euro ik schraap dat wel bij elkaar.
   Ik heb er verder ook geen probleem mee of commentaar op.
   Maar kan me goed voorstellen dat Albert dat wel heeft

   Van mij krijg je dan ook geen duimpje om hoog maar 1 omlaag

   • cor verhoef zegt op

    Beste Kees 1,

    131 euro, 1 keer per tien jaar. Wanneer een dergelijk bedrag voor onoverkomelijke problemen zorgt, heb je het niet goed voor elkaar. Sterker nog, dan zit je nagenoeg aan je bedelstaf en zou je er in Nederland nog slechter voor staan, ook al is dat paspoort daar misschien een paar tientjes goedkoper. Even ter vergelijking: wanneer je twee keer twintig km p/u in tien jaar te hard rijdt zit je al ruim over dat bedrag.

  • Henk J zegt op

   Oordelen over iemand anders zijn budget is gemakkelijk.
   Velen zijn al geconfronteerd met hogere lasten en lagere aow/pensioen.
   Mocht de prijs van een paspoort het enigste kostenplaatje zijn dan krijg je gelijk. Echter ik zie voor velen dat het steeds moeilijker wordt niet alleen hier maar ook in Nederland om met het maandelijkse besteedbaar inkomen uit te komen.
   Misschien moet je eerst even nadenken voor je zo een antwoord geeft.
   Ik begrijp Jan geluk en wens hem het beste toe

  • danny zegt op

   beste Cor Verhoef ,

   Er zijn mensen die veel minder te besteden hebben dan jij ,denk ik.
   Voor mij is het geen probleem om een paspoort te kopen ,maar ik begrijp best heel goed dat dit bedrag voor veel mensen met een AOW heel veel geld is.
   Deze mensen hebben ook andere uitgaven ,dan alleen de kosten van dit paspoort.
   En met dit optelsommetje van ook andere kosten kan ik mij goed voorstellen ,dat het erg duur is.
   Echter kun je de vraag stellen wat zijn de echte kosten van een paspoort ?
   Waarom geeft de overheid geen duidelijk inzicht aan de consument over wat de kosten zijn van een paspoort , zoals de consument ook een belastingoverzicht moet geven voor zijn in en uitgaven.
   Waarom zijn de kosten in het buitenland van een paspoort van 10 jaar bijna 40 procent duurder ?
   Natuurlijk , als onder de kosten ook de salarissen van het ambassade personeel gerekend worden ,dan begrijp ik het al veel beter maar is dit redelijk ?
   De werkelijke kosten van het paspoort zijn niet doorzichtig.
   Toch blijf ik nog met een vraag aan jou zitten : Schijnbaar vindt jij 131 euro goed op te brengen met jouw inkomen , bij welk bedrag geef jij aan wanneer het jou te duur is of zijn er geen grenzen bij jou ?
   Laten we vooral rekening houden met de mensen ,die het minst verdienen om de noodzakelijke dingen te kunnen kopen. Een paspoort is daar er een van.
   Een paspoort is een document om de burgers te kunnen controleren.
   Het lijkt mij dan logisch dat de overheid dit document betaald van de belastingen en dus gratis verstrekt.
   De mensen die dan reageren dat ze dan klaar zijn voor 10 jaar is natuurlijk onzin , want als je pech hebt en je paspoort wordt gestolen of je raakt je paspoort kwijt of je paspoort heeft niet voldoende bladzijden voor je reis stempels of raakt ongeldig door eten drinken of (zee)water , dan moet je opnieuw een paspoort kopen.
   Kinderen ,die ook al een eigen paspoort nodig hebben , zijn een extra grote belasting voor ouders.
   Vader en moeder met drie kinderen betekent 655 euro uit maar vaak een inkomen , veel te duur Cor !
   een groet van Danny

 6. Sjaak S zegt op

  131 gedeeld door 10 is 13,10. Dit gedeeld door 12 is? Juist:=1.0916666667 oftewel 1,10 € of 49 baht.
  Dit gaat je paspoort per maand kosten.
  Duur he?

  • Robin Hoedenrand zegt op

   Ministry of buitenlandse affaires
   Afdeling PaspoortPromotie
   Den Hague, 16 january 2014

   Dear Paspoorthouder R. Hoedenrand,

   U behoort tot de selecte groep Nederlanders chosen voor een very exciting experiment. U kunt uw paspoort bij ons exchangen voor een exemplaar dat 100 (one hundred!) jaar valid blijft. Na het van start gaan van onze promotie campaign 10×10=100* betalen paspoortaanvragers 1.311,10 Eurietjes** voor hun levenslang best friend.*** U echter krijgt van ons maar liefst één vol jaar discount afgetrokken. Rekent u maar, nog eens 13.10 van die Eurappen eraf.
   Dat is nog niet alles. U krijgt uw pasfoto**** gratis ingeplakt. Uw paspoort wordt geheel free van alle noodzakelijke stamps gestempeld en telt maar liefst 100 full colour pages.***** Het paspoort heeft een gouden cover, zodat bij onverhoopte gedwongen terugkeer naar The Nederlanden uw hoofd boven het bordeauxred maaiveld visible blijft.
   Haast u, want deze aanbieding is slechts drie (3!) dagen geldig. U bent straks helaas niet de eerste bezitter van een golden paspoort in uw country of residence. De heer Cor Verhoef was er als de chickens bij. Hij bedong tevens een credit-arrangement voor 4 eurocentjes per dag. U begrijpt, dat kunnen we maar één keer doen. U dient het volledige bedrag bij uw aanvraag te fourneren. Het voordeel daarvan is echter dat u achteraf 4 centjes per dag kunt sparen.
   Aarzel dus niet, sla toe nu u nog kunt en wees in één klap van ons gedonder af.

   Met dearest groeten,

   Jacques Spiedkalkulator
   Head of dpt – chief executieve of 10×10=100

   *paspoort iwordt ingenomen bij voortijdig overlijden; u heeft geen recht op terugbetaling van niet gebruikte jaren
   **bedrag kan worden gecorrigeerd op basis van geldende valutakoers op dag van uitgifte
   ***M.u.v. beschadigingen waarvoor u altijd verantwoordelijk bent. Vlekje betekent verplicht inleveren en nieuw paspoort kopen
   ****de laatste 10 blz zijn gereserveerd voor gegevens privé-contacten. U dient die 1x per 10 jaar aan een visiterende AIVD-secret agent te tonen

 7. Jaap zegt op

  Ik vraag me af hoe iemand op Schiphol een paspoort kan verlengen. Blijkbaar loop je naar een balie en krijgt er direct een nieuwe mee. Lijkt me sterk.

 8. albert mulderij zegt op

  ja over tien jaar zou ik het wel bij elkaar krijgen maar als het al in april is wordt het wat moeilijker

 9. astrix zegt op

  Ik heb begrepen dat je paspoort na de laatste stempel nog 1 jaar geldig moet zijn?
  Het paspoort is dus 9 jaar geldig als je in Thailand woont?
  Al met al is het toch wel te doen met je AOW, het is maar hoe je het invuld of kan invullen.

 10. Hans van Mourik zegt op

  Moderator: dit artikel gaat over paspoorten en niet over AOW. Alle off-topic reacties worden niet geplaatst.

 11. Harry N zegt op

  De tarieven zijn vastgesteld op een kostendekkend niveau!!!!!! Tja mooi gezegd. Nu betaalde je ongeveer 60 euro voor 5 jaar geldigheid en nu dan 2x zoveel maar 10 jaar geldigheid. Men vangt dus gewoon het verlies op van de paspoort vernieuwing na 5 jaar. De staat wil zelfs deze kleine bron van inkomsten niet missen!

  • kees 1 zegt op

   Beste Harry N
   Even los van mijn reactie of je dat bedrag kan missen of niet. Begrijp ik alle commotie niet zo erg
   Of het moet zijn dat ik iets mis. Als je om de 5 jaar 60 euro betaald is dat per 10 jaar 120 euro
   Uit eindelijk betaal je dan maar 11 euro meer
   Dus in plaats van 2 x pasfoto’s maar 1 keer in plaats van 2 x naar de ambassade 1 x
   Je verdient er tevens een half jaar geldigheids duur van je paspoort mee
   ik vind het eigenlijk zo slecht nog niet

   Groet Kees

  • Rob V. zegt op

   Ik ben even aan het rekenen geslagen, ik hoop dat dit klopt:

   Huidige leges (5 jarig paspoort).
   -De huidige prijs voor een paspoort (inclusief kinder- en zakenpaspoort) via de ambassade is 84,80 euro, per jaar dus 16,96. (tot 2013 was dit nog 58,55 euro, of 11,71 per jaar).
   -Huidig tatrief voor paspoort en zakenpaspoort bij enkele speciale locaties (o.a. Schiphol): 84,80 euro.
   – Huidig maximaal tarief voor Nederlanders die in NL wonen: 50,35 (10,07 per jaar)

   10 jarig paspoort:
   – Nieuwe tarief via de ambassade: 131,11 euro voor volwassenen (13,11 per jaar)
   – Nieuw tarief via enkele speciale gemeente/locaties (o.a. Schiphol): 101,75 euro (10,17 per jaar)
   – Nieuw maximaal tarief voor Nederlanders die in NL wonen: 66,96 (6,69 eur per jaar).

   In november 2012 was er nog een item op BP hierover waar men de 10 jaar geldigheidsduur en kostendekkendheid aankondigde. Die leges werden geschat op 125,- euro. Het oude item:
   https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/paspoort/paspoort-fors-duurder-nederlanders-buitenland/

   Tot eind 2012 was je dus -via de ambassade en als je naar de kosten per jaar- eigenlijk voordeliger uit met een 5 jarig paspoort, door het rekenen van de kostprijs wordt het nu wel voordeliger om te wachten tot jet 10 jarig paspoort beschikbaar komt. Ook heeft het 10 jarig paspoort natuurlijk, omdat een paspoort voor te reizen vaak nog mintens 6 maanden geldig moet zijn, het voordeel dat je het 9,5 jaar kunt gebruiken tegen 4,5+4,5= 9 jaar bij het 5 jarige paspoort. Over de laatste jaren gezien wordt je natuurlijk wel gepakt met het doorbereken van de kostprijs.

   PS: Ik ben benieuwd welke belasting verlaging daar tegenover staat aangezien de ambassades en ander overheidsinstanties steeds minder diensten bieden en steeds minder onder kostprijs… Oh.. geen lagere belastingen? Tjoh).

 12. Robin Hoedenrand zegt op

  PS Dear Robin,
  Klein foutje. Bij **** dient u te lezen: pasfoto’s alleen bij ons verkrijgbaar tegen slechts 117,24 Eur per stuk. U dient drie exemplaren in te leveren. De picture gaat guaranteed een eeuw mee.
  Cheers,

  Jacques

 13. Eugenio zegt op

  Je kunt de boel ook omdraaien. Als je de overheid op zijn blauwe ogen wilt geloven, dat ze meer kostendekkend willen gaan werken. Dan houdt dit dus in, dat het paspoort voor expats en pensionados vroeger altijd te goedkoop is geweest. (Ik zelf geloof wel dat deze kostprijs redelijk klopt. De paspoorten worden niet in Thailand gemaakt, ze moeten in een kluis etc, etc)
  Nu echter moet je de “echte” prijs betalen, maar gelukkig maakt die overheid het paspoort wel 5 jaar langer geldig.
  Dit is een gevalletje is de fles half leeg of half vol.

  De overheid heeft te weinig geld.Dus we worden de laatste jaren op alle fronten flink gepakt. Ook nog eens door de Thaise overheid en de Thaise instanties. Als men deze prijsverhoging als de druppel die de emmer doet overlopen ervaart, kan ik me de verontwaardiging over dit paspoort geval nog wel een beetje indenken.
  De laatste jaren heb ik echter tientallen duidelijker voorbeelden ervaren, waarbij wij door de overheid gepakt werden. Grote bedragen die écht aantikken (bijvoorbeeld de AOW leeftijd verhoging, hogere BTW en accijnzen). In dit geval maak ik me niet druk om die 600 baht per jaar. Dat ben je al bij driemaal met je ATM kaart pinnen al kwijt bij de Thaise banken. Zou die 180 baht ook kostendekkend zijn?

 14. ko zegt op

  een paspoort is een internationale verplichting en heb je voor erg veel zaken nodig. Per definitie zou de staat derhalve deze kosten moeten dragen. Dit zou de staat ook dwingen te zoeken naar goedkopere oplossingen, nu maakt het niet uit, de burger moet toch zelf betalen. De redenering dat het in het buitenland duurder moet vanwege de hogere kosten gaat anno 2014 niet meer op. Internet heet dat geloof ik. Ambassades hebben alle apparatuur in huis om veilig documenten naar Nederland te sturen en te ontvangen. Als die via het paspoort moeten worden gefinancierd zijn me de meerkosten duidelijk, maar wel zeer oneigenlijk.

 15. geert zegt op

  Geert zegt alles mooi en aardig dat het paspoort 10 jaar geldig is maar zoals ik leef in thailand moet ik elke 4 jaar een nieuw paspoort door de visumruns naar cambodja elke keer een visum cambodja is er weer een blabzijde vol of doe ik iets verkeert of zo, mooie dure busines word het dan om elke 4 jaar 131 euro te betalen

  • Rob V. zegt op

   Geert, neem dan het dikkere en even dure “zaken paspoort”. Gaat het 2x zo lang mee.

 16. geert zegt op

  Ja Rob daar kom ik nu ook achter 4 jaar geleden bij de gemeente geinformeerd dat er ook meer bladzijden in konden toen zat ik met hetzelfde probleem was niet mogelijk werd mij verteld en nu lees ik dat er ook een zakenpaspoort is nou ik weet het wel voor de volgende keer.
  groet geert

 17. Chantal zegt op

  Geen medelijden, in Nederland speelt de discussie ook. De prijs valt reuze mee omdat het document 2x zo lang geldig is. Scheelt 2 dagen vrij nemen voor aanvragen en ophalen een x pasfoto”s laten maken. (rekenen jullie dat ook even mee?)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website