Een 30-jarige Nederlandse toerist zit sinds vrijdag vast in Myanmar wegens het beledigen van het Boeddhisme. De man die met zijn vriendin op vakantie was stoorde zich aan het geluid van een Boeddhistisch ritueel dat vlak buiten zijn hotel in Mandalay plaatsvond.

Hierop zou de man naar buiten zijn gestormd en met zijn schoenen aan de tempel zijn binnen gelopen. Vervolgens zou hij de stekker uit een versterker hebben getrokken die werd gebruikt door monniken om te preken.

De man, een fysiotherapeut, en zijn vriendin, een verpleegkundige, zijn samen op wereldreis. Het stel was al zeven weken op pad. Afgelopen donderdag kwamen ze in Myanmar aan.

Volgens de Myanmar Times werd de lokale bevolking erg boos om zijn onbezonnen actie. Een woedende menigte omsingelde het hotel waar de Nederlander verbleef, er werden in allerijl soldaten opgetrommeld om hem te beschermen.

De man zou vandaag voorkomen voor ‘belediging van de godsdienst’, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt signalen te hebben ontvangen dat dit met een week is uitgesteld. Op het beledigen van het Boeddhisme in Myanmar (voormalig Birma) staat een gevangenisstraf van twee jaar.

Op de foto zie je de man die door militairen moet worden beschermd tegen een woedende menigte. 

31 reacties op “Nederlandse toerist vast in Myanmar na beledigen Boeddhisten”

 1. Khun Peter zegt op

  Tja, tegenwoordig kan iedereen met een paspoort de hele wereld over reizen. Misschien had hij zich iets meer moeten verdiepen in het land…..? Maar zelfs in Nederland doe je zoiets niet, dus er zal wel een klein steekje los zitten bij de man.
  Hij mag van mij nog wel maandje brommen, dan doet hij zoiets in ieder geval nooit meer.

  • Tino Kuis zegt op

   Kom, kom, Khun Peter, je oordeelt wel erg hard. Dit was een uiterst domme actie van deze man en ik denk ook dat er een flinke steek los zat. Maar als dat voldoende reden is hem eem maand op te sluiten dan moeten allemaal een poosje naar het gevang.
   Ik moet zeggen dat ik me even veel stoor aan de reactie van de boeddhistische gelovigen en de gerechterlijke autoriteiten. ‘Belediging van de godsdienst’, toe maar. Oh wacht, als je in Thailand premier Prayut beledigt ga je een paar jaar het gevang in..
   Een boete en het land uit lijkt me voldoende…

   • erik kuijpers zegt op

    Tja, Tino, dubbele moraal daar. De Boeddhisten in Myanmar schreeuwen moord en doodslag over de Rohingya, de moslim-minderheid die daar eerder was dan de Boeddhisten, maar verstoor vooral niet hun ceremonies. Het reli-geweld in Myanmar heeft al weerklank gevonden in Thailand zoals je weet.

    Die meneer Klaas is stom geweest en zal denk ik het land uit getrapt worden met een vette boete en ik hoop dat hij daarna niet naar hier komt.

   • Dennis zegt op

    Waarschijnlijk was deze man flink geïrriteerd en duidelijk klaar met het lawaai. Dat het met de schoenen aan de tempel inlopen “not done” is, is hem op dat moment ontgaan en in z’n woede zal hem dat waarschijnlijk ook niets hebben geinteresseerd. Als we kwaad zijn vloeken we ook wel eens en dat is ook niet zoals onze ouders het ons geleerd hebben.

    Nee, hypocriet van de reageerders hier die gelijk met beledigingen (“te dom om arts te worden”) etc. komen. We kennen deze man verder niet. Onverstandige actie, maar wie weet is het verder wel een hele fijne kerel.

    De reactie van Myanmar is natuurlijk overdreven. Ze zien blijkbaar een mogelijkheid om even een buitenlander op z’n plek te zetten en dat geeft (binnenlands) natuurlijk een signaal af van “kijk ons eens adequaat reageren”. Politiek statement, feitelijk is hier weinig aan de hand; domme actie van een onwetende toerist. Boete geven, klaar.

    • diana zegt op

     Beste Dennis,

     ik denk niet dat het probleem is dat hij met zn schoenen aan de tempel inliep maar vooral dat hij de stekker uit de versterker heeft getrokken die door de monniken werd gebruikt om te preken.

     Diana

   • Peter zegt op

    Peter heeft gelijk, aanpassen in het land waar je bent en zeker wat betreft de godsdienst of het geloof. Nederland is tolerant ok, maar probeer dit maar eens in een Islam land, zul je niet ver komen met u tolerantie en je zult merken waar je beland en voor hoelang.

 2. Je ben niet in Nederland je gaat toch ook niet een kerk binnen Als de klokken luiden om dit te verstoren
  Heb het respect voor het land en zijn ceremonies Dat je vraag wat aan de hand is kan ik nog begrijpen aan iemand maar dit is gewoon onbeschoft walgelijk

 3. Fransamsterdam zegt op

  En dat gaat dan op wereldreis. Ik kom ook wel eens mensen tegen die flink aan het globetrotten zijn, en dan stellen ze vragen waardoor je je afvraagt hoe ze het in Godsnaam hebben gehaald, tot zover.
  Voorbeeldje Phnom-Penh vorig jaar:
  Om elf uur zat ik aan het ontbijt. Een toerist van een jaar of vijfentwintig sprak me na enige twijfel en wat ronddralen rond een ATM aan met de vraag hoeveel Riel er in een dollar gingen. Ongeveer vierduizend. O, dus als hij voor $ 150 dollar Rielen wilde hebben, dan moest hij er eh, poeh, ja, hoeveel moest hij er dan pinnen? Zeshonderdduizend, ik hielp hem maar. O, nou dat was wel veel.
  ‘Dat moet je ook helemaal niet doen, knul. Je moet gewoon dollars pinnen.’, zei ik.
  ‘O ja? En dan?’
  ‘Dan ga je naar een leuke club, en dan maak je ze op, en dan ga je weer pinnen.’
  ‘O ja?’
  ‘Ja.’

 4. Marco zegt op

  Wat een sukkel

 5. Rob V. zegt op

  Het eerste wat ik dacht toen ik dit vanochtend las was zo iemand wel een heel zwaar leven moet hebben. Het zal al een hele opgave zijn om in een Fries gehucht te overleven als je tolerantie level ver beneden nul is. Laat staan als je naar een ver land reist met andere gebruiken. En volgens de krant was het incident om 22:00. Een heel schappelijke tijd, in Nederland had dat ook prima gemogen.

  Dat iemand het niet fijn vind als tussen middernacht en de vroege ochtend, oftewel midden in de nacht er keiharde muziek of geluid wordt gemaakt, dat zou nog logisch zijn. Maar zelfs dan trek je niet eventjes de stekker er uit. Dan is er altijd nog zoiets als naar de receptie gaan of, als je geen hotelgast bent, de autoriteiten.

  Maar we kennen zijn kant van het verhaal niet, wellicht had hij stress en heeft zijn huisarts of psychiater hem geadviseerd om tot rust te komen in het verre oosten maar is de arme man keer op keer in zijn meditatie sessies gestoord totdat er wat knapte… 555

 6. niek zegt op

  Ik heb het bericht gechecked in de Myanmar Times en daar stond dat de Nederlander de toespraak van een zekere U Kyaw San verstoorde, die een belangrijke politieke figuur is volgens google en Bing.

 7. Slagerij van Kampen zegt op

  Fysiotherapeuten waren vroeger lui met een zekere status. Kinderen uit de hogere middenklasse, maar niet slim genoeg om arts te worden. Blijkbaar is dat verleden tijd. Nochtans denk ik dat een ware boeddhist anders reageert. Stoïcijns en verdraagzaam. Zelfs naar de onverdraagzamen zoals deze geflipte therapeut.

 8. Lung addie zegt op

  Zal waarschijnlijk te veel pillen genomen hebben …. Zal op zijn 30ste reeds gestresseerd geweest zijn …. Dat is dan een “fysiotherapeut” iemand die andere mensen, met problemen, zou moeten begeleiden en kan zijn eigen problemen zelfs niet onder controle houden.

 9. freddie zegt op

  Er wordt hier zeer negatief gereageerd op wat die man bezielde om een tempel binnen te stormen en de stekker van de geluidsinstallatie uit te trekken. Als dat precies is wat er is gebeurd, dan zou ik eerder begrijpend reageren op wat de Nederlandse toerist deed. Want ze kennen er wat van, de Boeddhisten, wat betreft keiharde ‘muziek’ laten weerklinken, en dat dan nog oneindig lang en monotoon, zodanig dat het op je systeem gaat werken. Paar maanden terug was er hier in ’t dorp een soort van Stoet, een optocht zeg maar, waar verschillende grote wagens voor werden klaargemaakt, elke wagen voorzien van geluidsboxen waar je potdoof van wordt als je nog maar in de buurt komt. ’s Morgens vroeg, het was niet eens 7 uur kwam er zo’n wagen pal voor ons huis staan, de Stoet was dus niet eens begonnen, maar de muziek schalde uit de boxen en knalde me uit ons bed. Ik ging kijken en zag een man die de wagen had voorgereden aan de overkant staan babbelen met de overbuur. Mijn vrouw zei me dat het lawaai spoedig op zou houden. Een halfuur later nog steeds hetzelfde, niet enkel het oorverdovende lawaai maar telkens opnieuw dezelfde muziek. Ik ging opnieuw kijken aan de straatkant, ik daverde bijna uit mijn broek. Ik deed teken aan de buurman aan de overkant die intussen rustig aan ’t eten was samen met de man van de wagen om aub de muziek stiller te willen zetten. Geen reactie, enkel wat gelach in mijn richting. Ik ging terug binnen, probeerde me te ‘verstoppen’ voor het lawaai, zinloos evenwel. Na ongeveer een vol uur lijdzaam ondergaan van de herrie, maar stilaan een hartinfarct nabij, stapte ik wijdbeens naar de overkant en gebaarde druk en vol woede, dat het lawaai voor ons huis nu wel eens mocht ophouden. De mannen keken me aan alsof ik gek was. Dat werd ik ei zo na, omwille van het ‘muziekje’ dat ik nu al 20 keer oorverdovend hard opnieuw en opnieuw had mogen horen. Ik stormde binnen en zei mijn vrouw dat zij moest gaan zeggen dat het nu wel genoeg was geweest. Er werd tussen haar en de mannen wat over en weer gepraat, waarop de man van de wagen naar zijn paradewagen ging en de muziek afzette. Je kan je de opluchting niet voorstellen. Thaise mensen, on the whole, houden géén rekening met anderen, ze doen maar, zonder nadenken. Birmanen allicht ook. De Nederlandse toerist kan dus op mijn sympathie rekenen, tenminste als het bij hem ook zo ongeveer gegaan is als bij mij. Aanhoudend lawaai kan je zo ver brengen dat je uit je krammen schiet. Wij zijn tenslotte géén Thai die alles maar ondergaan, omdat dat nu eenmaal zo is en zo hoort.

  • Guus zegt op

   Weet je nu nog niet waar je bent ?
   Thuis hebben helaas geen probleem met wat voor herrie dan ook. Ze schakelen gewoon hun gehoor uit.
   Ik vind het ook niet leuk. Maar hun kunnen jouw boosheid hierover ook niet begrijpen. En werkt daardoor alleen maar tegen je. Je ziet zelf dat toen je vrouw het op een fatsoenlijke mannier vroeg , ze het uitzetten. Dat is nou eenmaal cultuur verschil
   En is nog steeds een groot verschil om een soort heiligschennis te plegen.

   • freddie zegt op

    Ze hebben de herrie inderdaad uitgezet uit respect voor mijn vrouw, die het héél vriendelijk en met aandrang vroeg en herhaaldelijk vroeg. En niet omdat ze zelf begrepen dat het niet door de beugel kan dat je kermislawaai-op-volle-geluidskracht op de stoep van een huis loslaat op andere mensen, die de herrie maar over zich heen zouden moeten laten komen. Zoals Thai het ook niet begrijpen , noch er bij stil staan, dat je kookt op houtskool waarbij de gitzwarte giftige rook de huizen van de buren binnendringt, zodanig dat die buren radiators moeten aanzetten in een poging de rook buiten te houden en in een andere richting te sturen. Dat is géén cultuurverschil, dat is pure dommigheid en achterlijkheid. En een gebrek aan fatsoen en respect voor, en rekening houden met anderen, de farang jawel .Maar wij moeten tonnen begrip tonen, nietwaar, als ‘gasten’ ? Wij zijn hier enkel goed om geld binnen te brengen en hun economie aan te zwengelen, hun vrouwen en kinderen te onderhouden, hun huizen te renoveren, geld en eten geven aan hun monikken, enz. Maar een simpele vraag de overlast te willen beperken aub, gaat er niet in. Dan haal je ze tegen je in ’t harnas. Klopt. Ik weet waar ik ben. Met mijn neus op feiten gedrukt. En ik weet dat ik me veel te druk maak over dat Thais gedoe. Er verandert toch niets. Maar soms is het te véél voor Corneel. Velen zullen denken : die Freddie met zijn geklaag en gezaag houdt het leven hier in Isaan niet vol. Schreef het al eerder in andere topics : als mijn liefste schat er niet zou zijn, bleef ik hier geen dag langer. Ik heb het enorm onderschat, grif toegegeven. Nog iemand die zo eerlijk is ???

    • D.Brouwer zegt op

     Freddie,

     Je maait het gras voor mijn voeten weg,
     Getuige het verhaal over koken op houtskool door de buren.
     Als de wind verkeerd staat en dat staat ie vaak ,
     Dan stinkt het hele huis.Erg ongezond, maar het is zo goedkoop.
     Onnadenkendheid ,geen begrip , dommigheid.
     Voor de rest prima buren.

 10. Guus zegt op

  Sommige mensen denken dat hun principes en gedachtengang overal geaccepteerd en gewaardeerd word. Dit zouden ze in Saoedi Arabië moeten doen in een moskee. Dan zie je ze echt nooit meer. Kun je nagaan hoe deze mensen die toch een goede opleiding hebben gehad. En een wereldreis maken zo dom en bekrompen zijn. Ze hoeven van mij niet 2 jaar in de gevangenis in Burma. Maar een flinke geldboete zou ze wel leren andere culturen en normen te respecteren.

 11. Leon 1 zegt op

  Hij had zijn vriendin niet voor niets bij zich, deze is verpleegkundige lees ik.
  Dat hij maar de stekker uit de moskeeën in Nederland er uit trekt.
  Pas je aan in het land waar je bent, je bent tenslotte een gast.
  Leon.

 12. Cornelis zegt op

  Sommige mensen kiezen landen uit om te bezoeken zonder zich goed voor te bereiden..Dit lijkt mij duidelijk zo’n kwestie. Ik vraag me trouwens af wat je in dergelijke landen te zoeken hebt als je niet in staat bent om de gebruiken en rituelen van de lokale bevolking te accepteren en te respecteren. Overigens telt Myanmar vele hotels en guesthouses dus je kunt ook nog een andere lokatie kiezen. De actie van deze man is natuurlijk volstrekt onacceptabel (als het verhaal klopt.)

 13. Peter zegt op

  Kijk, respecteer gewoon de cultuur waar je bent en je zal geen probleem hebben met de lokale bevolking.
  n als dat in Nederland voor je deur gebeurt ga je effe praten met de mensen en als dat niet help bel je gewoon de politie, want ook hier zijn er plichten en rechten op geluidsoverlast voor iedereen. Simpel toch.

 14. Henk zegt op

  Hoewel het niet goed te praten is is het wel begrijpelijk.
  Wij zijn niet gewend om uren naar de harde muziek te luisteren.
  Het klopt dat de Thai op dat gebied weinig rekening houdt met anderen.
  Dat deze man de stekker er uit trok is een gevolg van uren dit aan te moeten horen.
  Zijn hotel waar hij verbleef had indien hij daarom verzocht had vermoedelijk wel iets kunnen regelen.
  De bevolking van Myanmar heeft gereageerd op een voor hun geaccepteerde manier.
  Hier zijn geen winnaars.
  De man zit vast en degene die dit veroorzaakt hebben gaan gewoon weer verder met de muziek.
  Loop zelf eens door Chinatown, daar waar de dvds en cd verkocht worden.
  Het gaat gewoon oorverdovend tegen elkaar op.
  Loop by eens door de tesco lotus bij on nut.
  De tv’s staan hard aan, een gesprek voeren is bij na onmogelijk.
  Op de markt verkopen we speakers etc. Testen van de klant is vaak alleen maar hoe hoog het volume kan.
  Oordelen over deze actie is dus mogelijk, veroordelen? Nee dat is niet mogelijk daar we de achtergrond en reden niet duidelijk hebben. We zijn er niet bijgeweest.
  En ja ook de Thai zou in bepaalde gevallen ook kunnen denken dat ze overlast bezorgen.

 15. seri whispers zegt op

  Eigenlijk heeft deze man de Buddhisten een geschenk gegeven. Want als iemand dit bij de Buddha doet dan zal de Buddha met compassie en liefde reageren, wat deze man dan uiteindelijk een diepere inzicht zal geven in zijn intolerante gedrag.
  Door zo’n woedende reactie van de menigte laten ze zien dat het allemaal pure hypocrisie is en de religie die ze aanhangen een nepreligie is en hebben ze niets van Buddha’s leer begrepen.
  Daarentegen keur ik zijn gedrag niet goed iedereen moet zijn of haar vrijheid hebben om te denken, doen en spreken naar wat hem/haar dient/of niet dient…met dien verstande dat je anderen hun vrijheid niet ontneemt.

 16. will zegt op

  akkoord met de reactie van guus,

  doe dit maar eens in moslimland. storm daar maar eens een moskee binnen om 5 u smorgens als “Allah aanroepen” word op je sloffen . misschien overleef je dat zelfs niet.

  ik denk dat ze in thai er ook niet zouden mee lachen.
  met pantoffels binnengaan, kan nog wijzen op onwetendheid of vergeten in een furie

  de stekker uittrekken vind ik er “ver over.”

  1. pas je aan , aan het land waar je ” te gast ” bent
  2. bekritiseer nooit religie of religieuse gewoonte.

  of blijf thuis voor je kachel zitten , en lees een boek als voorbereiding op je reis.

  misschien is een betere straf ; 2 jaar verplicht verblijf in een tempel. (beter als de gevangenis)

  welke job deze man ook doet, of in welke sfeer hij toen verkeerde. reactie was dom en ver erover.

  doet dit maar eens in de kerk tijdens een begrafenis, huwelijk, geboorte.

  gelukkig hebben ze de soldaten erbij gehaald, of hij was misschien gelyncht door de plaatselijke bevolking..

  als ik een hotel boek, dan zoek ik omgeving weg van disco,karaoke,bar, tempel .

  will

 17. patrick zegt op

  een BOSE hoofdtelefoon met geluidsdemping lost dergelijk probleem op.
  het is maar een tip, mocht het u ook overkomen.

 18. Rens zegt op

  Een wereldreis van twee jaar maken en na 7 weken al dit resultaat?? Nou dat belooft nog wat. Sommige mensen moeten gewoon thuis blijven naar mijn idee.

 19. thea zegt op

  Tja, je leest zo’n bericht in de krant en wat moet je dan denken.
  Fysiotherapeut, 30 jaar, je zou hem toch wijzer achten.
  Je kan je wel ergeren maar dan ga je daar weg, je bent tenslotte gast in het buitenland.
  Ik vind het een brutale actie van die knul

 20. Hans Struijlaart zegt op

  Het zou te zot zijn voor woorden als deze man inderdaad voor 2 jaar achter de tralies zou moeten zitten.
  Ik ben het helemaal eens dat dit een soort onbezonnen actie is van een gefrustreerde buitenlander die denkt lekker zijn roes te kunnen uitslapen na een waarschijnlijk avondje stappen.
  Het is niet het feit dat hij de stekker er uit trok dat zoveel commotie heeft veroorzaakt, maar wel het feit dat hij niet eens de moeite nam om zijn schoenen uit te trekken voordat hij zijn toch wel onbezonnen daad had verricht. 2 jaar gevangenisstraf is wel een beetje veel in dit geval. Maar wat steekpenningen van een slordige 20.000 bath zou al heel veel helpen om zijn straf te ontkomen of net als Khun Peter zegt 1 maand gevangenisstraf en dan koop je alsnog de bewakers om voor een strafvermindering voor nog eens 20.000 bath zodat je over 3 dagen weer vrij bent en niemand er meer naar kraait. Zo werkt dat nog steeds in Thailand. Hans

 21. Hans Struijlaart zegt op

  Ik heb het zelf ook een keer mee gemaakt op Koh Samui. Maar dan niet een tempel, maar een plaatselijk ziekenhuis op Koh samui. Om 6.30 uur in de ochtend werd ik onplezierig gewekt in mijn bungalow aan het strand door een plaatselijk ziekenhuis dat het landelijk Thais nieuws door oer harde luidsprekers Koh Samui op de hoogte wilde houden van het laatste nieuws in Thailand. Uiteraard was ik daar niet van gediend om 6.30 uur in mijn bungalow aan het strand. Dus begon mijn speurtocht naar de oorzaak van het lawaai.
  Uiteindelijk kwam ik de dader op het spoor en begon een best wel pittige discussie met een aantal plaatselijke artsen, dat Koh Samui een toeristische attractie is en dat de gemiddelde buitenlander er niet zo happy van wordt om 6.30 uur wakker te worden gemaakt door het Thaise nieuws dat geen enkele farang begrijpt. Uiteindelijk heb ik toch mijn zin gekregen onder de aandrang dat ik de toeristenpolitie zou inschakelen als het nog een keer zou gebeuren en de volgende dagen werd het nieuws nog wel gebracht maar met een beduidend lager volume zodat ik er niet meer wakker van werd. Heb ik begrip voor de Thaise tradities? Natuurlijk wel, maar als farang moet je ook op een redelijke manier (en met veel waais) de Thaise groet ook je eigen standpunt verdedigen. In het geval van deze maloot denk ik , een totaal onbezonnen actie, met je schoenen aan een tempel binnen komen en dan de stekker eruit trekken. Heiligschennis? Ja in de ogen van Myanmar wel. Had hij beter moeten weten? Ja, natuurlijk moet je beter weten als je je verdiept in de cultuur van het land. Ik teken ook geen hitlersnorretje op een beeltenis van de Thaise koning, ongeacht of je denkt dat het wel moet kunnen omdat je dronken bent,
  Dit is waar gebeurd en de koning zelf heeft hem gratie verleend omdat hij niet beter weet. En die 10 jaar gevangenisstraf die hem was toebedeeld werd daardoor een stuk minder. Hans

  • Roy zegt op

   Voortaan oordoppen mee.

 22. Nicole zegt op

  wij hebben zelf enige maanden in Nonthaburi gewoond, waarbij de luidsprekers van de tempel direkt naar one slaapkamer gericht stonden. ieder weekend werden wij uit bed gegild. oorstopjes hielpen niet. De huiseigenaar zat er niet mee, dus wij zijn verhuisd, zonder teruggave van deposit.
  We wisten ook, in deze landen, trek je als farang altijd aan het kortse eind. Dus beheers je en zoek een oplossing. Al kost die geld- Met de vermelde actie van de Nederlander los je niks op.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website