Tjaco van den Hout

Vandaag is bekend geworden dat de Nederlandse Ambassadeur in Bangkok, de heer Tjaco van den Hout, opstapt wegen de misstanden op de ambassade.

Volgens de Telegraaf, is zijn vertrek niet vrijwillig maar moet de ambassadeur, die nog twee jaar voor de boeg had, weg omdat er van alles zou schorten aan de integriteit van een aantal medewerkers.

Misbruik functie

Niet alleen Van den Hout is de sigaar. Ook een consulair medewerker krijgt een andere baan omdat hij zijn functie misbruikt zou hebben. In een eerder stadium werd de leidinggevende van deze medewerker al teruggehaald naar Nederland. Deze maand begint er ook een onderzoek van het ministerie van Justitie naar de handel en wandel van een IND-chef op de ambassade.

Begin dit jaar kwam de ambassade in opspraak, door de verduistering van 300.000 euro door een Thaise medewerker. Volgens de ingewijden is er geprobeerd dit schandaal stil te houden.

De malversaties kwamen aan het licht doordat een voormalig ambassademedewerker, Dirk-Jan van Beek, de Telegraaf tipte over misstanden en zaken die in de doofpot werden gestopt. Ook zou deze ex-medewerker op 18 juni dit jaar een e-mail naar Buitenlandse Zaken hebben gestuurd met diverse beschuldigingen.

Ambassade doorgelicht

Nadat de klokkenluider een boekje opendeed, besloot Buitenlandse Zaken een onderzoekteam naar Bangkok te sturen die daar op 27 augustus dit jaar aankwamen om ter plekke de Nederlandse ambassade door te lichten.

Uit het uitgelekte onderzoeksrapport van Buitenlandse Zaken zou blijken dat een consulair medewerker, bewust het Nederlandse paspoort van zijn Thaise ex-partner heeft aangepast. Hij wilde daarmee voorkomen dat het op de ambassade bekend zou worden dat zijn ex een transseksueel is.

De voormalig ambassademedewerker Dirk-Jan van Beek, reageerde in De Telegraaf: “Dit jaar is de secretaresse van de ambassadeur vroegtijdig opgestapt, vier mensen – onder wie ik – zijn eruit geknikkerd en de Thaise accountant Phasith Somboon draait in zijn eentje op voor het fraudeschandaal dat onder de ogen van de ambassadestaf plaatsvond: hij kreeg 28 jaar. Er was van alles mis op de ambassade.”

No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Nederlandse Ambassadeur in Bangkok stapt op”

 1. ThailandGanger zegt op

  Toevallig vandaag ook een artikel op nu.nl http://www.nu.nl/buitenland/2397817/mensen-vinden-wereld-steeds-corrupter.html

  Hoe zou dat toch komen?

  • Het blijkt nergens uit dat hij zelf ‘verkeerd’ was. Deze conclusie kunnen we ook niet trekken. Het wordt hem, als eindverantwoordelijke, aangerekend dat er kennelijk onvoldoende controle was. Je zou kunnen zeggen dat hij als ‘manager’ gefaald heeft. In het bedrijfsleven gebeurt dat vaak en die managers blijven ook gewoon zitten. Al met al best een fikse straf.

   • ThailandGanger zegt op

    Ik zeg ook nergens dat hij verkeerd is en was. Sterker nog op het journaal werd zojuist verteld dat hij om persoonlijke redenen over 6 maanden opstapt. En BZ zegt dat de misstanden op de ambassade in Bangkok zijn verzonnen….

    De link die ik hierboven gaf had meer betrekking op de 300.000 euro die zouden zijn verdwenen en de aanpassing van een paspoort voor een ex-relatie…. en daarbij de vraag hoe komt het toch allemaal?

 2. Voor de geïnteresseerden, luister ook eens naar het radioverslag van Michel Maas voor de NOS. Hij geeft een totaal andere lezing over de kwestie.

  http://nos.nl/audio/204015-michel-maas-over-opstappen-nederlandse-ambassadeur-bangkok.html

 3. Pim zegt op

  Inderdaad Khun Peter.
  De waarheid zal wel over 50 jaar bekend worden gemaakt .

 4. Robert zegt op

  Ik heb geen enkele kennis over deze specifieke zaak en wil er daarom ook geen oordeel over vellen, wel is mij bekend dat als je door de Nederlandse overheid ontslagen wordt (of gedwongen van baan moet wisselen), dan moet je het wel verrekte bont gemaakt hebben!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website