ambassade

Nederlands ambassades en consulaten moeten flink bezuinigen

Nederland sluit wereldwijd vijf consulaten-generaal, de grote ambassades worden ingekrompen, het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag wordt kleiner, de huisvesting van ambassades en consulaten wordt soberder en waar dat kan wordt met andere landen samen een ambassadegebouw betrokken.

Dat zijn de belangrijkste maatregelen die het kabinet neemt met als uitgangspunt een zo flexibel mogelijke vertegenwoordiging van Nederland in het buitenland.

Versoberen en co-locatie

De komende jaren wordt de totale huisvesting van ambassades en residenties bekeken en zal een aantal gebouwen worden verkocht. Een deel van de opbrengst wordt gebruikt om te investeren in soberder panden. Daarnaast zal Nederland in een tiental gevallen samen met andere landen een ambassadegebouw gaan gebruiken om zo de kosten te delen.

Consulaire hulpverlening

De consulaire dienstverlening wordt gemoderniseerd. Paspoort- en visumprocessen worden gedigitaliseerd en er komt één telefoonnummer voor Nederlanders in nood, 24/7, wereldwijd. De dienstverlening zal zich vooral gaan richten op extreme noodsituaties en diensten worden kostendekkend.

Bezuiniging

Met deze maatregelen wordt een bezuiniging van 100 miljoen euro op het ministerie van Buitenlandse Zaken gerealiseerd. Een groot deel daarvan slaat neer op het postennetwerk. Als gevolg daarvan kan niet meer elke post alle diensten leveren. De bezuiniging betekent een krimp van 25% in de apparaatskosten ten opzichte van 2011.

5 reacties op “Nederlands ambassades en consulaten moeten flink bezuinigen”

 1. chris zegt op

  Naarmate het buitenlands beleid van de EU-landen meer op elkaar gaat lijken is een samenvoeging van de ambassades van al deze landen in een soort Europa-huis in elk buitenland (en ook in Thailand) een goede en efficiente manier van werken. Buitenlanders krijgen een Schengen-visum en het is niet meer dan normaal dat dat visum kan worden verkregen bij elke EU-ambasade (of liever EU-huis). Hopelijk gaat dat ook gelden voor meer regelingen die helaas op dit moment nog wel eens per EU-land willen verschillen.
  Het is ook te hopen dat het reizen naar de EU-ambassade wordt beperkt tot de echt noodzakelijke dienstverlening en dat zaken die electronisch en via internet kunnen worden geregeld (zoals bijvoorbeeld of iemand nog in leven is) ook meer via de electronische weg worden geregeld, in het belang van de consument en van de ambassade en andere instanties.

  • Rob V. zegt op

   Voor de verwerking van aanvragen, papieren, adviezen, ondersteuning etc. zou het zeker efficient zijn als alle EU/Schengen vertegenwoordigingen onder 1 dak zitten en eigenlijk achter 1 loket. Je komt bij het loket het zegt dan waar je voor komt: een visum naar Nederaldn, een visum naar Frankrijk, een visum voor een rondreis door Europa, de aanvraag van een bepaald papiertje, een noodpaspoort etc. Bespaard kosten en alle servive/zaken op 1 locatie regelen, prachtig toch?

   Een nadeel: de EU landen zijn niet alleen elkaars bondgenoot maar ook elkaars concurrent. Ieder land heeft natuurlijk graag dat er kapitaal (toeristen, investeerders, ….) naar hun land komen. Dan zou je ook op dat gebied afspraken moeten maken Dus hoe het in de praktijk uit zou pakken valt nog te zien. In Theorie is het in iedergeval mooi. Net als de EU/Schengen op papier fantastisch is (naar mijn mening) maar er in de praktijk wat nadeeltjes zijn zoals goedkope arbeiders uit bijvoorbeeld oost Europa die hier in Nederland de “banen inpikken” of de lonen drukken. Op de lange termijn valt dat natuurlijk weg, als de EU landen sociaal en economisch meer en meer met elkaar in de pas lopen. Maar ik dwaal te ver af van het topic besparen op ambassade kosten. Excuus.

 2. Dave Walraven zegt op

  Goed idee
  Vooral het verder digaliseren van de visumasnvraag juich ik toe. Het is te zot dat alle papieren nog in een portfolio aangeleverd dienen te worden. Het kan zo simpel.
  Legalisatie van handtekening via digid. Betaling kosten via ideal. Formulieren via email.
  Hoeft je vriendin alleen nog maar langs met haar paspoort.

 3. Harry zegt op

  Hoe sneller zo veel mogelijk gebundeld wordt in een “Europa-Huis”, hoe beter. Schengen-visa, ondersteuning van expats, toeristen en pensionado’s, visuele controle van documenten enz. En daarnaast zullen wat landenspecifieke dingen geregeld moeten worden, doch ook dat zou grotendeels uit een gebouw met meerdere loketten moeten kunnen. We hebben toch ook geen eigen ambassade van Holland, Zeeland, Friesland enz meer.

 4. colin de Jong zegt op

  Eindelijk gaat men het EU systeem gemakkelijker maken door visum enz. te digitaliseren. Al jaren een grote ergernis die achterhaalde papieren romslomp, waar de meesten niet eens uitkomen, en waar ik in den treuren toe mee wordt lastig gevallen voor mijn niks, omdat consulaire zaken van de ambassade deze mensen afpoeierd danwel onbehoorlijk te woord staat. Een vriend van mij kwam laatst 1 minuuut voor 12 binnen en werd niet meer geholpen, en zeer onvriendelijk behandeld en mocht een hotel nemen. De consulaire service is vaak ver beneden de maat, en ik moest 2 keer terugkomen voor mijn vingerafdrukken, wat ik na een week moest vernemen per telefoon nadat ik vroeg of mijn paspoort binnen was. Excuses of kostenvergoeding nooit van gehoord.Gaan onze ambtenaren nu eindelijk productivief en efficient leren werken? Dat dit nu net uit dat rovershol Brussel moet komen. Een beetje laat want daar ligt iedereen te slapen en achter de feiten aan te rollen en te roven, zoals we deze week ook weer hebben kunnnen zien in een BVN reportage.Grove schande deze EU geldverspillerij en diefstal.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website