De regeringsvoorraad rijst die ligt te rotten, kan voor verder verval gered worden door er ozongas doorheen te jagen, zegt de eigenaar van een pelmolen in Pichit. Volgens Parinya Tharmaphornphilas  is ozon een effectief anti-bacterieel middel dat in staat is in ieder geval een deel van de voorraad te redden.

Volgens een onderzoek, uitgevoerd in opdracht van premier Prayut Chan-o-cha, zou slechts 10 procent van de 18 miljoen ton rijst die de (vorige) regering sinds 2011 heeft opgekocht, van goede kwaliteit zijn, 70 procent is sub-standaard en de rest is niet geschikt voor consumptie. Parinya schat dat 60 procent na behandeling door ozon geschikt is voor consumptie.

De molenaar heeft een eigen apparaat ontwikkeld met een ventilatiesysteem en een opening voor de ozon, dat vier ton rijst kan bevatten. De ozon komt er in nauw contact met de rijstkorrels. Het ozon niveau en de densiteit kunnen geregeld worden. Behandeling duurt een uur.

Volgens Parinya kan de met ozon behandelde rijst veilig worden gegeten, alhoewel de rijst niet meer 100 procent wit wordt. De provinciale autoriteiten in Phitsanulok hebben de ozonrijst getest en bevestigen dit.

Parinya zegt begonnen te zijn sub-standaard rijst uit de regeringsvoorraad te kopen. Hij betaalt daarvoor 9 tot 10 baht per kilo en verkoopt die na behandeling voor 13 tot 14 baht per kilo. De behandeling met ozon kost 1 baht per kilo, 20 tot 30 satang meer dan de gebruikelijke behandeling in pelmolens. Parinya heeft details van zijn idee naar het Internal Trade Department gestuurd, maar dat heeft nog niet gereageerd.

Twijfel aan anti-bacteriële werking

Somsak Ploypanichcharoen, researcher bij het National Science and Technology Development Agency, zegt dat ozon niet eerder is gebruikt om rijst te behandelen. Hij kent geen research die de anti-bacteriële werking bevestigt. Het gas kan wel helpen de muffe geur te onderdrukken, maar hij acht het onwaarschijnlijk dat de geur volledig verdwijnt.

‘Persoonlijk geloof ik niet dat ozongas bacteriën kan doden. De rijstkorrels, die hun structuur hebben verloren, kunnen niet naar hun vroegere staat worden teruggebracht.’

Somporn Isvilanonda (Knowledge Network Institute of Thailand) meent dat de kwaliteit van rijst die lange tijd opgeslagen is geweest, verbeterd kan worden door pellen en bewerken, zij het tegen een bepaalde prijs. Hij vindt dat het gebruik van ozon eerst maar eens internationaal erkend moet worden.

(Bron: Bangkok Post, 8 december 2014)

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Molenaar Parinya: Ozon kan rottende rijst redden”

 1. ruud zegt op

  Ik denk dat ik maar overstap op aardappels.
  Verrotte rijst wordt echt niet beter door ozon.
  Dat kan hooguit voorkomen dat het verrottings proces verder gaat.
  En niemand weet waar die behandelde rijst terecht komt.

 2. paul schiphol zegt op

  Dat ozon bacteriën virussen en schimmels doodt is in de internationale wetenschap ruimschoots bekend. Alleen het pakt de “sporen” niet aan. Als er in de rottende rijst nog geen bacterie- en schimmel sporen zitten, heeft de man gelijk en is er veel te redden. Ozon is geen dokter, dus verbeterd niets, maar kan verder bederf wel stoppen.
  Wanneer na behandeling goed verpakt (vacuum) en opgeslagen is er veel te redden.
  Ozon wordt ook toegepast in ontgeurings systemen (luchtwassers) het is echt in staat alle geur weg te nemen.
  Helaas is ozon een dure en ook gevaarlijke behandelmethode, ozon gas is al in betrekkelijk lage concentraties schadelijk voor de longen. Dus een goed afgesloten systeem is een must. Of dit de behandelde rijst betaalbaar houdt wens ik te betwijfelen. NB. niet alleen in Thailand maar over de hele wereld wordt Ozon vaak ingezet bij de bereiding van drinkwater.
  Paul Schiphol

 3. Harry zegt op

  Tik even ozon treatment rice in op Google, en je vindt nogal wat.
  Maar mijn verre overgrote angst is aflatoxine in die onder te veel vocht opgeslagen rijst.

 4. paul schiphol zegt op

  Harry, ozon doodt ook aflatoxine, op internet worden hierover verschillende studies (voornamelijk in graan en mais) gepubliceerd. Ben het met je eens dat de rijst waarschijnlijk dermate is aangetast dat slechts een zeer langdurige behandeling onder bevochtiging soulaas biedt. Daarna moet de rijst (opnieuw?) goed gedroogd worden onder de juiste omstandigheden. Dit alles maakt het erg duur. Vernietigen zal goedkoper zijn.
  Het mag beslist niet als veevoer aangewend worden, via melk of vlees krijgen wij deze gevaarlijke kanker verwekkende schimmel dan alsnog binnen.
  Paul Schiphol

 5. ruud zegt op

  Even voor het goede begrip.
  Volgens wikipedia wordt verrotting van plantaardig materiaal hoofdzakelijk veroorzaakt door Bacteriën, insecten en schimmels.
  Misschien dat je die schimmels en Bacteriën nog dood kunt maken met die ozon, maar wat eenmaal bedorven is blijft bedorven.
  Dat krijg je met die ozon niet meer weg.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website