Zes zwaargewichten gaan het militair gezag adviseren op het gebied van veiligheid, economie en recht, aldus een bron bij het leger. Verder maakte coupleider Prayuth Chan-ocha vandaag bekend dat in elk van de vier militaire regio’s een ‘Verzoeningscentrum’ wordt opgezet om te proberen een eind te maken aan de politieke verdeeldheid.

Het adviesteam wordt geleid door voormalig minister van Defensie Prawit Wongsuwon. Economie is in handen van M.R. Pridiyathorn Devakula, geen onbekende voor vaste lezers van Thailandblog. Hij is voormalig vice-minister-president en momenteel voorzitter van de raad van bestuur van Post Publishing Plc, de uitgever van Bangkok Post.

Verzoeningscentra

De National Council for Peace and Order, het orgaan dat thans de leiding van het land heeft, heeft de regie over de verzoeningscampagne; de vier legerregio’s vormen elk in de eigen regio een steunpunt.

Legerwoordvoerder Sirichan Ngathong: ‘Een van de taken van de centra is om mensen die verschillende denkbeelden hebben, aan dezelfde tafel te laten plaatsnemen. Voor een beter begrip en om te voorkomen dat informatie wordt verspreid, die de verdeeldheid zaait.’

Het leger heeft daarom lokale radiostations gewaarschuwd en enkele gesloten, de meeste van het UDD (roodhemden). De laatste was Rak Chiang Mai 51 in Muang (Chiang Mai). Soldaten hebben er huiszoeking gedaan en apparatuur en documenten in beslag genomen.

Demonstratie

Gisteren werd bij het Victory Monument geprotesteerd tegen de staatsgreep. De demonstranten droegen spandoeken en schreeuwden dat ze nieuwe verkiezingen willen. Politie en leger hielden een oogje in het zeil, maar ze kwamen niet in actie.

(Bron: Website Bangkok Post, 27 mei 2014)

No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Militair gezag benoemt adviesteam”

 1. Soi zegt op

  Je kunt niet zeggen dat het leger niet probeert her en der zowel ter rode als gele zijde als elders de angel uit bestaande conflicten te halen. De verzoeningscentra zijn in dat opzicht een goed initiatief. Het is prima dat de legerleiding pogingen onderneemt tegenstanders met elkaar in gesprek te brengen.
  Tot nu toe kan het leger rekenen op grote acceptatie. Voor vele Thai werd het tijd dat een eind kwam aan de patstelling. Dat het leger dit moest doen is hen ddor de Thai vergeven. Zelden heb ik zo weinig tegengeluid gehoord. Wel een grote zucht van verluchting bij velen.
  Aan de bovenkant wast de legerleiding stevig de oren van allerlei autoriteit van vele geledingen van de Thaise samenleving. Het lijkt erop dat wie dan ook die de schijn met zich draagt ten onrechte te hebben geprofiteerd, dan wel niet bijgedragen aan een oplossing, resp. destijds de situatie getraineerd, ter verantwoording wordt geroepen. Geen enkele geleding wordt gespaard. Niet de zakenlui, niet de academici, niet de politici.
  Aan de onderkant zorgt het leger voor rust en neemt het de dreiging weg van geweld tussen de diverse groeperingen. Zeer belangrijk is dat een grootse oningeloste schuld en belofte wordt nagekomen, nml die tov de rijstboeren. Daarmee heeft de legerleiding een fikse troef uitgespeeld.
  Voor zover ik hoor en zie van en bij de mensen uit mijn buurt en omgeving worden de maatregelen van het leger als broodnodig ervaren, en dat dit heeft moeten gebeuren dmv een staat van beleg: dat kon niet anders, en aanvaardt men de situatie zonder slag of stoot. Hetziet er niet naar uit dat het tegendeel plaats gaat vinden als op eenzelfde voet mogelijke veranderingen worden ingezet. Mijn zegen hebben ze!

 2. khunsiam zegt op

  Prawit Wongsuwan en Anupong zijn nu net de machtige personen achter Suthep en de anti-regeringsbetogingen geweest. De gelen zijn enkel opgepakt voor de show die Prayuth opvoert. Hier een artikel van 13 dec 2013 waar effectief voorspeld werd hoe het hele zootje zou eindigen. Prawit en Anupong zouden Prayuth overhalen om een coup te plegen van zodra Sutheps’ demonstraties geweld zouden uitlokken, ze hebben er op gewacht. Deze heren zijn tegen Thaksin.
  http://www.reuters.com/article/2013/12/13/us-thailand-protest-military-idUSBRE9BC0PB20131213?irpc=932

 3. Tino Kuis zegt op

  Twee leden van het adviesteam, mogelijk de kern van een nieuw kabinet, generaal Prawit Wongsuwan en generaal Anupong Paochinda zijn ultra-royalisten, steunden ook de coup van 2006 en werden gezien als de belangrijkste krachten achter Suthep’s beweging. Prawit heeft zijn ambitie om premier te worden nooit onder stoelen of banken gestoken. Twee andere leden van het team, Somkid Jatusripitak en Wisanu Krue-ngaam waren ooit leden van Thaksin’s team maar keerden zich later tegen hem. MR Pridiyathorn Devakula is een redelijk neutrale technocraat. In zijn geheel absoluut geen neutraal team. Het heeft een uitgesproken conservatief en anti-Thaksin karakter.

  • chris zegt op

   1. Je moet toch wel blind zijn als je niet ziet dat het leger zowel de Suthep-fans als de Thaksin-fans in de tang neemt;
   2. Een van de grootste misvattingen is dat ultra-royalisme en Suthep-fans hetzelfde zijn.
   3. Als deze mensen kunnen veranderen van Thaksin-fans to Suthep-fans, zouden zij dan ook kunnen veranderen tot neutrale personen?

 4. Maarten zegt op

  Allemaal leuk en aardig, en wellicht met nobele bedoelingen, maar vroeg of laat moeten de Thai weer naar de stembus. Indien er geen nieuwe politieke bewegingen ontstaan met een landelijk bereik, is de keus straks weer beperkt tot rood of geel. En dan begint het hele spel weer van voor af aan. Wat er nu gebeurt is slechts de boel sussen, meer kan het leger ook niet doen. Een oplossing is geen stap dichter bij dan voorheen.

  • chris zegt op

   Daar wordt aan gewerkt. Niet door het leger maar door Thai die zich verantwoordelijk voelen voor de ECHTE voortgang van dit land. Een van de zaken die zou helpen om deze nieuwe partijen in het parlement te krijgen is verandering van het kiessysteem waarbij 375 van de leden van het parlement worden gekozen op lokaal niveau. Deze leden worden niet gekozen om hun politieke ideen maar behoren zich wel te bekennen tot een politieke partij. Op dit lokale niveau zijn processen als patronage en omkoperij eenvoudiger te realiseren.

 5. Prathet Thai zegt op

  Men praat maar over anti Thaksin maar er is geen Thaksin regering meer broertje is in ballingschap, en zusje heeft moeten aftreden, en er zal waarschijnlijk wel weer worden geprobeerd om een ander persoon van de Shinawatra familie naar voren te schuiven, maar ik denk dat daar deze keer een stokje voor wordt gestoken. Deze familie is een gevaar voor de monarchie in Thailand, en is alleen maar uit op zelfverrijking en macht. Goed dat er nu door het leger schoon schip gemaakt word in Thailand, aan de wapen vondsten die in de redshirt kampen zijn gedaan kun je zien dat het niet vredelievend zou zijn opgelost.
  De boeren hebben eindelijk hun zuurverdiende centjes, en nu op naar de verkiezingen, en er op toe zien dat de politieke hervormingen worden doorgevoerd.
  Hopelijk zullen de nieuwe verkiezingen de economische en politieke hervormingen weer voor eenheid zorgen onder de Thaise bevolking.

  Chok Dee Thailand


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website