Donderdag 15 mei: Driehonderd gewapende mannen vallen in het holst van de nacht dorpelingen aan die een betonnen barrière bewaken. Zes uur wordt er gevochten, talloze dorpelingen raken gewond, de barrière wordt geslecht en de politie reageert niet. Pas de volgende dag komt ze eens een kijkje nemen.

Deze scène is niet uniek. ‘Wat in Wang Saphung (Loei) gebeurde’, schrijft Bangkok Post-verslaggever Paritta Wangkiat, ‘is het resultaat van overheidsdiensten die nalaten de wet af te dwingen of te luisteren naar klachten van dorpelingen. En ze laten na een vervuilende industrie en haar gewapend geboefte te straffen.’

In Wang Saphung* gaat het om een goud- en kopermijn, die sinds 2006 in bedrijf is. In 2008 en 2009 vond het Pollution Control Department in waterbronnen gevaarlijk hoge concentraties van zware metalen. Het ziekenhuis in Wang Saphung onderzocht 279 dorpelingen en vond in het bloed van 54 cyanide. Het weigerde een verband te leggen met de mijn. Tijdens een openbare hoorzitting in 2012 vormden zevenhonderd agenten een menselijke muur om te voorkomen dat tegenstanders de kans kregen hun zegje te doen.

De wanhopige dorpelingen, die al jaren klagen over de waterverontreiniging, teruglopende rijstoogsten en gezondheidsproblemen besloten het recht in eigen handen te nemen. Ze construeerden een betonnen barrière om ertsvervoer naar en van de mijn te stoppen. Het mijnbedrijf stapte naar de rechter, het dorp kreeg ’s nachts bezoek van gewapende mannen en in april bestormde een groep gewapende mannen onder leiding van Poramet Pomnak het dorp. De dorpelingen weigerden de barrière te openen.

Poramet ontkent iets met de aanval van 15 mei te maken te hebben. [Zijn functie wordt niet genoemd in het artikel.] Hij ontkent ook dat hij voor een lid van de Provinciale Staten, tevens een belangrijke klant van de mijn, werkt.

Autoriteiten wuiven bezwaren weg

Panitan Jindapoo, directeur-generaal van het Department of Primary Industries and Mines, zegt dat de dorpelingen overdrijven. Hij is niet de enige die de bewaren wegwuift. Alle betrokken overheidsdiensten zeggen dat de mijn legaal is. Er is niets wat ze aan de klachten kunnen doen. De dorpelingen zouden lastpakken zijn.

De dorpelingen hebben nu hun hoop gevestigd op het leger, maar ze kregen niet de respons waarop ze hadden gehoopt. Soldaten hebben stelling genomen in het dorp. Ze hebben de dorpelingen gevraagd de transporten niet te hinderen. Ook drongen ze erop aan hun contact met milieugroepen te verbreken, want die zouden het conflict alleen maar verergeren.

Paritta besluit het artikel met de verzuchting dat Thailand te veel tragedies heeft gekend van milieuvervuilende mijnen, die gesteund worden door een op kortetermijnwinst beluste overheid. Paritta doet een beroep op de junta om haar belofte voor hervormingen waar te maken door de rechten van dorpelingen op de bescherming van hun omgeving te honoreren.

(Bron: Bangkok Post, 14 juni 2014)

* Wang Saphung is de naam van een district in de provincie Loei. In het subdistrict Khao Luang liggen zes dorpen vlakbij de mijn. Die vormden in 2008 een protestgroep.

2 reacties op “Mijnbouw geboefte moet gestopt worden”

 1. Hans Mondeel zegt op

  Op 21 april kwam (gepensioneerd) Lt Gen Poramet vergezeld van 16 bodyguards naar het dorp om te eisen, dat de barrière zou worden weggehaald. Poramet, evenals de bodyguards gekleed in een zwart jasje met insignes die niemand herkende, claimde dat hij kwam namens een bedrijf dat koper had gekocht. Toen het dorpshoofd weigerde aan zijn eisen te voldoen werd Poramet kwaad en begon te schreeuwen, dat de dorpelingen daar spijt van zouden krijgen. Vervolgens werd Poramet met zijn gevolg het dorp uitgejaagd.
  In de nacht van 15 op 16 mei kwamen 300 gemaskerde mannen het dorp in om de barrière te slechten en de dorpelingen “onder handen”te nemen.
  Zie http://www.bangkokpost.com/news/investigation/414125/deep-divisions-in-fight-over-mine voor een uitgebreid verhaal.

  Hans Mondeel

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Hans Mondeel Bedankt voor de toevoeging. Spectrum van 8 juni met het gehele verhaal had ik nog niet gelezen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website