De luchthaven van Chiang Mai heeft volgende week 112 vluchten geannuleerd en 50 vluchten naar een ander tijdstip verschoven om te voorkomen dat er tijdens Loy Krathong ongelukken gebeuren. Feestvierders laten dan altijd grote lampionnen op die een gevaar vormen voor de luchtvaart. De annuleringen treffen 20.000 passagiers en leveren een inkomstenverlies van twee miljoen baht op.

Loy Krathong, het feest waarbij krathongs te water worden gelaten, duurt van 5 tot en met 7 november. Gedurende het festival halen schoonmakers van de luchthaven tienmaal per dag op en om het vliegveld lampionnen weg. Vorig jaar waren dat er 1.419.

Het kabinet heeft dinsdag besloten dat de lampionnen alleen na 21 uur de lucht mogen worden ingestuurd. De gemeente Bangkok heeft een verbod uitgevaardigd op het oplaten van lampionnen bij belangrijke historische plaatsen, regeringsgebouwen, de twee luchthavens, hoge gebouwen en in woonwijken. En nu maar hopen dat de feestvierders zich netjes aan de regels houden. (Bron: Bangkok Post, 30 oktober 2014)

Achtergrondinformatie

Jaarlijks in november wordt het Loy Krathong festival gehouden. Letterlijk betekent die naam ‘to float a krathong’. Het festival is een eerbetoon aan Phra Mae Khongkha, de godin van het water, om haar te bedanken en om vergeving te vragen voor het gebruik van haar domein. Een krathong te water laten zou geluk brengen en is een symbolisch gebaar om de slechte dingen in het leven kwijt te raken en met een schone lei te beginnen.

Volgens de overlevering gaat het festival terug tot het Sukothai tijdperk. Een van de vrouwen van koning, genaamd Nang Noppamas, zou het festival bedacht hebben.

Traditioneel wordt een krathong gemaakt van een plak van een bananenboom die wordt versierd met bloemen, gevouwen bladeren van de boom, een kaars en wierookstokjes. Om de slechte dingen in het leven kwijt te raken worden stukjes nagel, haar en muntjes toegevoegd.

Moderne krathongs worden gemaakt van styrofoam – de gemeente Bangkok verzamelde er in 2010 118.757. Maar omdat het meer dan 50 jaar duurt, voordat zo’n krathong tot ontbinding overgaat, wordt het gebruik van milieuvriendelijke en composteerbare krathongs bevorderd. De afgelopen jaren werden krathongs geïntroduceerd, gemaakt van brood, waterhyacint en kokosnootschil.

In 2010 werd 9,7 miljard baht aan het feest uitgegeven; in 2009 gemiddeld 1.272 baht per persoon. In 2006 en 2007 werden in Bangkok meer dan 1 miljoen krathongs te water gelaten, in 2010 946.000. Volgens een onderzoek onder 2.411 personen denkt 44,3 procent dat teenagers tijdens het feest geslachtsgemeenschap hebben. (Bron: Guru, Bangkok Post, 4-10 november 2011)

1 reactie op “Loy Krathong: Luchthaven van Chiang Mai schrapt 112 vluchten”

  1. Nico zegt op

    De gemeente Bangkok heeft een verbod uitgevaardigd op het oplaten van lampionnen bij belangrijke historische plaatsen, regeringsgebouwen, de twee luchthavens, hoge gebouwen en in woonwijken.

    Blijft er dan nog plaats over?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website