Het leger heeft vannacht om 3 uur (Thaise tijd) de staat van beleg uitgeroepen, maar het benadrukt ‘dit is geen militaire coup’. ‘De bevolking hoeft niet in paniek te raken, maar kan nog steeds zoals normaal functioneren.’

De aankondiging op leger tv-kanaal 5 komt niet geheel als een verrassing, want al eerder was die mogelijkheid geopperd (zie: Staat van beleg is een optie, maar ook de noodtoestand, 16 mei). De maatregel is genomen omdat de doorgaande massa-rally’s van politieke rivalen ‘gevolgen kunnen hebben voor ’s lands veiligheid, de veiligheid van levens en openbare eigendommen’.

Duizend soldaten hebben stelling genomen in diverse particuliere tv-stations in de hoofdstad. Alle radio- en televisiestations en satelliet en kabelstations zijn verplicht hun normale programmering te onderbreken wanneer hen dat gevraagd wordt. Ze moeten dan het signaal van het legerkanaal doorgeven en de radio moet de mededelingen van het leger uitzenden.

Verder zijn troepen gestationeerd op enkele belangrijke kruispunten in Bangkok. Bewoners die op weg waren naar hun werk, namen de gelegenheid te baat om een ‘selfie’ te maken. Sommigen poseerden met soldaten, die zich aldus de krant ‘amiably’ lieten fotograferen.

In het commentaar wordt aan het eind gesproken van ‘gevechten’ vorige week. Dit is niet juist: op twee plaatsen zijn anti-regerings demonstranten beschoten en er zijn granaten afgevuurd. Daarbij kwamen 3 personen om het leven en werden 21 personen gewond.

De anti-regerings beweging (PDRC) en het UDD (roodhemden) hebben het bevel gekregen hun huidige rally-locaties niet te verlaten ‘om te voorkomen’, aldus de verklaring van het leger, ‘dat gevechten uitbreken tussen beide en de autoriteiten in de gelegenheid te stellen de situatie zo snel mogelijk naar normaal terug te brengen’.

De PDRC moet dus op de Ratchadamnoen Avenue en bij het regeringscomplex aan de Chaeng Watthanaweg blijven en het UDD op de Utthayan weg in het westen van Bangkok. De PDRC heeft de voor vandaag geplande straatrally afgelast. UDD-voorzitter Jatuporn Prompan heeft zijn leden opgeroepen met het leger samen te werken. De rally op de Utthayan weg gaat door. Soldaten zijn vannacht naar de roodhemdrally gestuurd.

Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha heeft het Capo ontbonden, het orgaan dat verantwoordelijk was voor handhaving van de speciale noodwet (Internal Security Act) die in Bangkok en delen van aangrenzende provincies van kracht was. De staat van beleg geeft het leger de leiding over de veiligheid, maar in tegenstelling tot een coup blijft de regering verantwoordelijk voor de overige zaken.

De oproerpolitie die door het Capo achter de hand werd gehouden op het terrein van de Police Club aan de Vibhavadi-Rangsit weg, is naar huis gestuurd. Ze bestond uit agenten van 55 eenheden in Bangkok en andere provincies en agenten van de grenspolitie.

Panitan Wattanayagorn, politicoloog en analist miliataire zaken aan de Chulalongkorn universiteit, veronderstelt dat Prayuth het Capo heeft ontbonden zonder de regering te waarschuwen. In het Capo zijn de regering en politie vertegenwoordigd.

Panitan denkt dat Prayuth probeert confrontaties tussen de protestbeweging (PDRC) en elementen van de pro-regerings groepen te voorkomen. Die laatste hebben gedreigd terug te vechten wanneer de groep van Suthep ministers gevangen neemt.

Sinds het anti-regerings protest eind oktober is begonnen, zijn 25 personen om het leven gekomen en meer dan 700 personen gewond geraakt.

(Bron: Website Bangkok Post, 20 mei 2014)

Zie ook: Opinie: ‘De negentiende staatsgreep in Thailand is een feit’

39 reacties op “Leger roept staat van beleg uit”

 1. chris zegt op

  Het is voor elke Nederlander die in Thailand woont (of verblijft) op dit moment verstandiger om zich van commentaar op de huidige situatie en op hetgeen nog komen gaat te onthouden.
  Het weergeven van het nieuws is natuurlijk belangrijk maar wellicht kan de redactie van dit blog de mogelijkheid van reacties uitzetten omdat reageren persoonlijke gevolgen KAN hebben.

  • Khun Peter zegt op

   Beste Chris, wij modereren. Daarnaast dient ieder zijn eigen verstand te gebruiken.

  • Tino Kuis zegt op

   Je hebt helemaal gelijk, beste Chris. Het leger heeft aangekondigd dat iedereen die informatie deelt op de sociale media die ‘schadelijk is voor de vrede’ (Newspeak voor kritiek op het leger) gearresteerd kan worden. Arm Thailand. Ik was al somber, vraag me niet hoe ik me nu voel……

   • chris zegt op

    Ik ben niet zo somber. Vorig jaar heb ik een lezing gegeven voor doktoren en verpleegsters in een prive -ziekenhuis in Bangkok. De titel luidde: wees blij met een crisis in je leven. Het geeft je de kans om vanaf dat punt de zaken geheel anders aan te pakken. Ik zou zeggen: wees blij met een crisis in Thailand. Heb de moed om de zaken geheel anders aan te pakken. Anders zitten we over niet al te lange tijd weer opnieuw met de brokken….

  • wibart zegt op

   Chris je gaat met jouw voorgestelde maatregel geheel voorbij dat er ook mensen buiten Thailand wonen en wellicht hun mening over de situatie willen geven. Door het uitzetten van reactie mogelijkheid gooi de deur voor hun ook dicht. Lijkt me daarom dus geen goed idee. Reageren is een persoonlijke keuze. Als je bang bent voor repercussies dan reageer je niet of anoniem.

  • RichardJ zegt op

   Dus als niet Nederlander val ik er niet onder ?. Ik denk dat we allemaal oud genoeg zijn, uit de pubertijd en geen baby sitter nodig hebben die ons verteld wat goed, te doen en te laten is. Die zijn boeren verstand kan gebruiken weet, dat je je in andere landen ten aller tijden uit de religie en politieke beschouingen moet houden-met of zonder militaire coupe of ingrijpen.

   • Leo Eggebeen zegt op

    Moderator: niet chatten svp.

  • Sir Charles zegt op

   Vrijheid van meningsuiting is een groot goed beste Chris en een ieder mag toch wel zo verstandig worden geacht geen beledigende of opruiende commentaren te gebruiken.

 2. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News: Tien satelliet tv-stations en ongeregistreerde lokale radiostations zijn door het leger gesloten. Een daarvan is Bluesky, eigendom van de Democratische partij, dat de toespraken van actieleider Suthep integraal uitzond. Twee andere bekende zijn ASTV en Asia Update.

  • Khun Peter zegt op

   Dit zijn de stations (bron: Twitter):
   1. MV 5
   2. DNN
   3. UDD
   4. Asia Update
   5. P&P
   6. 4 Channel
   7. Blue Sky
   8. FMTV
   9. T News
   10. ASTV

 3. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News De VS hoopt dat de staat van beleg een tijdelijke maatregel is en niet de democratie ondermijnt. Dit heeft woordvoerder Jan Psaki van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaard. De Amerikanen roepen alle partijen op om democratische principes te respecteren inclusief vrijheid van meningsuiting.

  Japan, Thailand’s grootste buitenlandse investeerder, maakt zich ‘ernstig zorgen’. Kabinetschef Yoshihide Suga dringt er met klem bij alle partijen op aan om zelfbeheersing te tonen en geen geweld te gebruiken.

 4. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Somsak Jeamteerasakul, docent aan de Thammasat universiteit, zet vraagtekens achter het uitroepen van de staat van beleg. Hij wijst erop dat de Martial Law Act als voorwaarde stelt dat er sprake moet zijn van een oorlog of rellen. ‘Daar is nu geen sprake van, dus die wet had niet gebruikt mogen worden, en al helemaal niet geldend voor het hele land.’ Somsak roept waarnemend premier Niwattumrong Boonsongpaisan op om een opheffingsbesluit aan de koning voor te leggen.

  • chris zegt op

   Deze academicus zal best een goede man zijn maar hij begrijpt niet hoe zaken in Thailand (achter de schermen) geregeld worden.

  • RichardJ zegt op

   Schijnbaar ziet deze Somsak al maanden geen TV, leesd geen krant etc. ?.Als het geen rellen zijn, hoe noemd hij dan die blokkades van hele straten, kruispunten etc. waar geregeld doden vallen ?. Een namiddag tee visite of een leuk bij mekaar zijn ?. Die is echt van een andere wereld.

 5. Erik zegt op

  Een coup light. Het werd tijd om verder bloedvergieten te vermijden.

  Nu naar de verkiezingen en de democratie wordt hersteld op een manier die het best wordt omschreven als ‘ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was’.

 6. Jessie Hesseling zegt op

  A.s. vrijdag zouden ik en mijn vader aankomen in Bangkok voor een week vakantie. We zijn twee dagen in Bangkok, daarna trekken we verder. Is het nog wel veilig om te gaan?

  • chris zegt op

   beste Jessie…
   Het is alleszins veilig in Bangkok. Misschien wel veiliger NU dan zonder de ingreep van het leger. Er stonden namelijk grote demonstraties van twee strijdende kampen op het programma komende week. Die zjn nu vanwege de staat van beleg afgeblazen omdat iederen die onrust stookt onmiddellijk en zonder pardon kan worden gearresteerd.

   • rebell zegt op

    Dat kon vroeger ook al, maar er werd geen gebruik van gemaakt. Beter nog: je kon als gezochte arrestant vrij op TV optreden, vrij door Bangkok wandelen als een super-star en de Thaise massa ophitzen. What’s new ?

   • Sir Charles zegt op

    Demonstreren behoeft niet hetzelfde te zijn als onrust stoken beste Chris doch overigens toch wel verstandig dat de partijen het hebben afgeblazen.
    Er hoeven maar enkele heethoofden of relschoppers tussen te zitten met wellicht doden en gewonden tot gevolg, wellicht ook nog brandstichtingen en plunderingen en het leger zal dan ongetwijfeld meer doen dan alleen maar zacht op te treden, een niet ondenkbeeldig scenario.

 7. Sir Charles zegt op

  Het levert vooralsnog leuke plaatjes op zoals de laatste in 2006, de sociale media worden inmiddels volgeplempt met foto’s en ‘selfies’ gemaakt door Thai alswel farang/toeristen. 🙂

 8. Danny van Rijt zegt op

  Soortgelijke vraag als Jessie Hessling.

  Mijn vriendin en ik vliegen donderdag naar Bangkok en zijn van plan om vanaf daar vrijwel direct (1 overnachting airport hotel) door te reizen naar Chiang Mai.

  Is Thailand over het algemeen veilig genoeg om nu rond te reizen?

  @Chris, uit jouw reactie maak ik op dat deze staat van beleg voor toeristen weinig gevolgen heeft. Klopt mijn opvatting?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Danny van Rijt Lees het reisadvies van de ambassade: https://www.thailandblog.nl/nieuws/nederlandse-ambassade-blijf-waakzaam-bangkok/

   • Danny van Rijt zegt op

    Beste Dick,

    Bedankt voor je snelle reactie!

  • Khun Peter zegt op

   Ik sluit mij aan bij vorige opmerkingen. Het zal er voor toeristen alleen maar veiliger op worden. Wel meer verkeersoverlast en oponthoud. Zo moet je minimaal drie uur van te voren inchecken op Suvarnabhumi airport.

  • chris zegt op

   beste Danny,
   De staat van beleg is uitgeroepen om een einde te maken aan de steeds gewelddadiger (in feitelijke bomaanslagen en schietpartijen met ook met woorden en bedreigingen) wordende impasse tussen twee rivaliserende politieke kampen. Voor de komende week stond een ‘beslissende veldslag’ op het programma, en daartoe hadden beide partijen hun kampen al opgeslagen meer aan de westkant van Bangkok met zo’n 20 kilometer ertussen (waar ook mijn woonplaats is; ik woon dus op het potentiele slagveld). Het leger wil voorkomen dat de zaak escaleert, heeft daarom de verantwoordelijkheid over de veiligheid van de Thai burgers in het land naar zich toe getrokken (omdat er ook in de rest van het land soms schermutselingen zijn en doden en gewonden vallen; daarnaast ziet de polite nauwelijks kans om de daders van de aanslagen op te sporen) en heeft alle tv- en radiozenders die de eigen fans opruien uit de lucht gehaald. Iedereen die zich nu misdraagt kan zonder pardon door het leger worden opgepakt en dat gaat – is mijn stellige verwachting – ook gebeuren wanneer dat nodig is zonder aanziens des persoons. Op borgtocht vrijlaten (zoals nu heel vaak gebeurt met wetsovertreders ) is er niet bij dan.
   Zolang je je als toerist verre houdt van politieke meningen of meningen over de staat van beleg is er naar mijn verwachting weinig aan de hand dan wat ongemakken in transport en extra veiligheidschecks.
   Geniet van dit land. Het is hier prachtig !!

  • Khun Choerat zegt op

   Beste Danny en Vriendin,

   Ik zelf verblijf in Ban Hun, dit is een plaatsje 20 km. van Ban Phai. Ik heb Vrienden in Chang Rai, en die maken zich geen zorgen over de coup, sterker nog ze merken er niets van.

 9. cor verhoef zegt op

  Er werden de afgelopen maanden karrenvrachten wapens en granaatwerpers de stad in gesmokkeld. Gisteravond stuitte de politie (notabene) op een vracht automatische wapens in de kofferbak van een Peua Thai functionaris. Op FB verschijnen foto’s van gigantisch grote opslagruimtes vol met granaten en granaat werpers. De mensen die het ingrijpen van het leger betreuren moeten zich wel realiseren dat het alternatief ofwel grootschalige aanslagen of zelfs een burgeroorlog was geweest.

  Nog meer leesvoer plus achtergrond die ons terugvoert naar de jaren ’90. Trek zelf je konklusie maar…

  http://altthainews.blogspot.com/2014/05/thailand-military-move-is-not-coup.html?spref=fb

  • Tino Kuis zegt op

   Altthainews! Weet jij wie die Tony Cartalucci is? Daar ben ik zo benieuwd naar! De man ontwikkelt prachtige theorieen!
   ‘Legeringrijpen als goed alternatief voor grootschalige aanslagen of een burgeroorlog’. Ik ken nog een alternatief en dat alternatief heet heel gewoon ‘verkiezingen’. Wat is daar mis mee?
   Het legeringrijpen zal niets oplossen, integendeel, dat heeft de hele Thaise geschiedenis bewezen.

   • Sir Charles zegt op

    Moderator: niet chatten svp

   • cor verhoef zegt op

    Die verkiezingen staan al gepland, Tino. Het leger wil alleen rust in de tent, voordat die worden uitgeschreven.

 10. Christina zegt op

  Als we met ons allen even nadenken en tot 10 tellen voordat we iets op Social Media zetten ziet de wereld er een stuk vrolijker en rustiger uit. Toch spreek ik de wens uit aan iedereen doe AUB voorzichtig.

 11. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha heeft vandaag de demonstranten opgeroepen naar huis te gaan. Verder zei hij dat hij absoluut geen verder bloedvergieten in het voortgaande politieke conflict tolereert.

  Prayuth verdedigde nog eens het uitroepen van de staat van beleg. Noodzakelijk voor de nationale veiligheid, zei hij, en om een eind te maken aan het geweld, dat sinds het begin van de anti-regerings protesten 28 levens heeft geëist en meer dan 700 personen heeft verwond (de meesten als gevolg van granaataanvallen en beschietingen).

  Prayuth kan niet zeggen hoe lang de staat van beleg van kracht blijft. ‘Dat hangt van de situatie af. Zodra de situatie is verbeterd wordt die opgeheven. Onze intentie is het land vooruit te brengen. We hopen dat alle regeringsfunctionarissen en leden van de publieke sector meewerken, zodat problemen snel kunnen worden opgelost. Het enige wat we willen is een veilig land in vrede.’

 12. chris zegt op

  Vrijheid van meningsuiting volgens Nederlandse normen is niet hetzelfde als vrijheid van meningsuiting volgens Thai normen. Beledigen of opruien is ook niet hetzelfde. Van mij mag iedereen reageren maar het kan ook gevolgen hebben voor mensen buiten Thailand die wel eens of regelmatig naar Thailand komen. Een gewaarschuwd mens telt hopelijk voor twee.

 13. Jan Hoekstra zegt op

  Ik heb net een stuk “de ene na de andere coup” over de “coup” gelezen op de website van “De Volkskrant” , wat staan er veel fouten in, gelukkig word ik op deze website beter op de hoogte gehouden, dank hiervoor.

 14. Hans van Mourik zegt op

  Ik ben alweer 17-jaar als een alleenstaande ouder woonachtig hier in het n.o. van Thailand,
  Nimmer ben ik bang geweest voor negatieve gevolgen.
  Belangrijker is dat de thaise baht zwakker is geworden, en het W.K.Voetbal er aan komt.
  Ik blijf het nog steeds fijn vinden om hier in het land van de eeuwige glimlach woonachtig te zijn:

 15. janbeute zegt op

  Enkele maanden geleden schreef ik het al .
  Het eindigt weer met een coup .
  Ben geen betweter hoor , maar door de jaren heen veranderd er hier niet veel op politiek nivea
  Als twee honden vechten om een been , de rest kunnen vele zelf wel invullen .
  De geschiedenis herhaalt zich , en dat geld ook voor Thailand .
  Keer op keer .

 16. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News: Suthep negeert bevel leger
  Actieleider Suthep Thaugsuban trekt zich niets aan van het bevel van legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha om op de PDRC-locatie te blijven. Dinsdagavond zei hij dat de PDRC vasthoudt aan haar protestschema.
  Op vrijdag staat een mars gepland van de Ratchadamnoen Avenue, waar de PDRC haar kamp heeft opgeslagen, naar de Sukhumvit Road en in het weekend naar andere locaties. De PDRC gaat maandag de ‘victorie van het volk’ proclameren.
  Suthep prees de beslissing van Prayuth om de staat van beleg uit te roepen en hij vroeg zijn supporters het leger morele steun te verlenen.

 17. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News: Roodhemden willen wel praten met Suthep
  UDD-voorzitter Jatuporn Prompan (roodhemden) is bereid met actieleider Suthep Thaugsuban te praten, mits onder leiding van legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha en mits zo’n gesprek is gebaseerd op democratische beginselen.
  ‘Ik en mijn groep hebben geen persoonlijk conflict met Suthep of wie dan ook in het amaart (elite) netwerk. Alle problemen gaan niet over persoonlijke zaken. Ze gaan over verschillende ideologieën en democratisch idealisme’, aldus Jatuporn.
  Jatuporn blijft erbij dat algemene verkiezingen de enige acceptabele oplossing vormen voor het beëindigen van het politieke conflict. Hij stelt voor om een referendum te houden waarin de bevolking wordt gevraagd of ze politieke hervormingen voorafgaand aan de verkiezingen wil (een wens van de anti-regerings beweging) of erna. ‘Suthep is niet klaar voor de verkiezingen want hij weet dat hij zal verliezen.’

 18. Martijn zegt op

  Voor mij belangrijk, wat denken de ‘kenners’; blijven de demonstraties etc. beperkt tot Bangkok, of is er ook een kans dat de onrust overslaat op de rest van het land? Kan me herinneren dat het vier jaar geleden in Chiang Mai ook onrustig is geweest?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website