Deze week verschenen er in diverse media berichten over de zes meter hoge demonen die een plek hebben op de luchthaven van Bangkok: Suvarnabhumi International Airport. Het gaat om replica’s van de “poortwachters” die je kan bezichtigen bij het Grand Palace.

De imposante beelden wegen een ton per stuk en hebben een gezamenlijke waarde van meer dan 30 miljoen baht. Maar ze moeten nu verplaats worden omdat de winkeliers op de luchthaven, denken dat ze ongeluk brengen.

Bovenstaande illustreert wederom dat het animisme in de Thaise maatschappij vaak nog dominanter aanwezig is dan het Boeddhisme. Het geloof in ‘goede’ en ‘kwade’ geesten is een bekend fenomeen in Azië.

Dat de tegenvallende omzetten van de winkeliers en de problemen van de luchthaven te wijten zijn aan politieke tegenstellingen en corruptie is denk ik voor de Thai een te eenvoudige verklaring.

De luchthaven is regelmatig negatief in het nieuws geweest. Al bij de bouw ging het mis, zoals zo vaak in Thailand, door corruptie. Met als resultaat slechte constructies en al na een paar maanden scheuren in de taxibanen. De bezetting van de luchthaven in november 2008 heeft veel toeristen verjaagd. Recente berichten van corrupte douaniers die toeristen onder valse voorwendsels arresteren en ze honderden euro’s boete laten betalen doet ook geen goed aan het imago.

De echte ‘kwade geesten’ hebben dan ook een naam: hebzucht en corruptie.


10 jaar Thailandblog: een posting van 11 november 2009


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website