Kort Thais nieuws – 4 januari

Door Redactie
Geplaatst in Kort nieuws, Nieuws uit Thailand
4 januari 2012

Ook gisteren werd het zuiden van Thailand geteisterd door zware regenbuien en overstromingen.

Patiënten moesten geëvacueerd worden, binnenlandse vluchten vervielen en het treinverkeer was gestremd. Het zwaarst getroffen werd het district Muang in Nakhon Si Thammarat; het had er vier dagen onafgebroken geregend. In Bo Sap en Ban Tok bereikte het water een hoogte van 2 meter.

Volgens het Department of Disaster Prevention and Mitigation zijn 60 districten in 9 van de 14 zuidelijke provincies getroffen door overstromingen en waterstromen vanaf de bergen. De situatie in de meest zuidelijke provincies verbetert enigszins.

– Vandaag neemt het kabinet een besluit over de schuld van 1,14 biljoen baht, erfenis van de financiële crisis van 1997. Vice-minister-president Kittiratt Na-Ranong en enkele kabinetsleden stelden op 27 december voor de schuld door te schuiven naar de Bank of Thailand, maar Kittiratt kwam daar enkele dagen later schielijk van terug na een gesprek met betrokkenen en suggereerde een andere oplossing. Welk voorstel het kabinet vandaag krijgt voorgelegd, is niet bekend.

– Politieke waarnemers verwachten dat de politiek in 2012 op een hogedrukpan lijkt, schrijft Bangkok Post in een vooruitblik. De krant noemt vier hete hangijzers: amnestie voor Thaksin, zodat hij kan terugkeren naar Thailand; wijziging van de grondwet en met name artikel 309, dat de coupplegers van 2006 vrijwaart van vervolging en al hun besluiten legitimeert; amnestie voor allen die na de coup vervolgd zijn c.q. worden wegens politieke vergrijpen en de vervanging van kabinetsleden door voormalige Thai Rak Thai-politici, wier politieke ban in mei afloopt.

– De gemeente Bangkok wil met de Oostenrijkse leverancier van 315 brandweerwagens, 30 blusboten en blusapparatuur opnieuw over de prijs onderhandelen en het bedrijf bewegen het in 2004 afgesloten contract te ontbinden, omdat het van meet af aan ongeldig was. De gemeente kan van de wagens en boten geen gebruik maken, omdat de aankoop omstreden is.

In verband met de aankoop tegen de kunstmatig opgedreven prijs van 6,7 miljard baht staan twee voormalige ministers, een vice-minister, de gouverneur van Bangkok, de brandweercommandant van Bangkok alsmede het Oostenrijkse bedrijf Steyr-Daimler Puch Spezialfahrzeug AG terecht. Oorspronkelijk zou de transactie met gesloten beurzen plaatsvinden. Bangkok zou in ruil kippen aan Oostenrijk leveren.

– Tijdens de eerste 5 dagen van de ‘seven dangerous days’ (29 december-4 januari) zijn 282 personen bij 2.544 verkeersongelukken om het leven gekomen en 2.783 personen gewond geraakt. Het aantal ongelukken ligt iets onder dat van vorig jaar, maar het aantal doden is daarentegen hoger. 32,8 procent van de ongelukken was te wijten aan alcoholgebruik en 20,7 procent aan te snel rijden. In Buri Ram vielen de meeste dodelijke slachtoffers (16), gevolgd door Nakhon Sawan (15) en Bangkok (11).

Breaking news: A total of 314 people were killed and 3,116 injured in road accidents during the first six of the seven dangerous days over the New Year, the Disaster Relief and Mitigation Department announced on Wednesday

– De advocaat van het van moord verdachte parlementslid Kanchit Thapsuwan zegt dat zijn cliënt geen rechtbankbevelen heeft ontvangen om zijn pickup truck en pistool bij de politie in te leveren. Khanchit had dat uiterlijk gisteren moeten doen. De politie gaat de rechtbank nu om een huiszoekingsbevel vragen. Kanchit wordt ervan verdacht op 25 december de president van de Samut Sakhon provincial administration organisation in een benzinestation te hebben vermoord. De politie heeft al enkele getuigen gehoord en meent een sterke zaak tegen hem te hebben.

– Vier mannen worden beschuldigd van de moord op een 19-jarige eerstejaars student van de Kasetsart universiteit. Ze hadden de jongeman gekidnapt en zijn moeder om een losgeld van 2 miljoen gevraagd. Nadat ze een plastic zak om zijn hoofd hadden gebonden en dachten dat hij overleden was, dumpten ze het slachtoffer in het Paklak 2 kanaal, waar hij verdronk.

– Eveneens vier personen (maar vier anderen) zijn aangehouden wegens de beroving van de zoon (13) van een voormalige vice-minister en een zoon (23) van een politieofficier. Ze maakten hen op 26 december in Bangkok mobieltjes en geld afhandig.

– De aankoop van zes tweedehands Duitse duikboten mag dan van de baan zijn, omdat de deadline is verstreken – Duitsland heeft er inmiddels 2 van verkocht aan Colombia – maar dat wil niet zeggen dat de marine geen duikboten mag aanschaffen. Minister Yutthasak Sasiprasa (Defensie) heeft de marine gevraagd specificaties en aanbiedingen van duikboten uit verschillende landen te vergelijken en vervolgens een voorstel te doen.

www.dickvanderlugt.nl

6 reacties op “Kort Thais nieuws – 4 januari”

 1. nok zegt op

  @redaktie,

  Ik heb ook nieuws voor jullie, mischien leuk om een stukje over te schrijven.

  Klanten van AbnAmro kunnen nu nog maar 11.000 baht pinnen per keer. Dit is nieuw en een beveiliging om skimmen tegen te gaan.

  Ik heb hier al een paar weken last van (ik woon in TH) maar heb er nog niets over gelezen op deze site. Dus hierbij aan jullie de primeur.

  • dick van der lugt zegt op

   En het is ook een extra verdienste voor zowel ABNAmro als de Thaise bank, omdat er nu vaker gepind moet worden.

   • Marcel zegt op

    Misschien toch makkelijker om daar een rekening te openen en daar periodiek een bedrag op te zetten. Anders betaal je je zo blauw aan de kosten.

  • TH.NL zegt op

   Niet zo raar hoor. Als je hier een SNS rekening hebt kan je hier bij pinautomaten van andere banken ook niet meer krijgen dan 250 Euro per dag. Dus iets van 10.000 Bath. Het verschil is natuurlijk wel dat het hier gratis is.

   • nok zegt op

    Ik kon altijd 20k baht pinnen en ook dat vond ik weinig omdat ik grote aankopen doe. De creditcard durf ik niet te gebruiken in TH wegens skimmen maar daarmee kan je nog steeds grote aankopen doen. De bank verplicht mij nu de creditcard te gebruiken en in geval van skimmen draaien zij voor de schade op. Ik snap deze aktie dus totaal niet.

    Mischien kan ik nu nog steeds 20k per dag pinnen, heb ik nog niet geprobeerd maar dan moet het dus in 2x en kost dus 7.5 euro om 500 euro op te nemen. Ik zie het niet zitten om 20-30 keer te gaan pinnen om iets groots te kopen, dan lijk ik net een crimineel die aan het skimmen is + ik ben er uren mee bezig.

    Mijn bank weet inmiddels dat ik hiervan niet gediend ben, mochten jullie dat ook vinden email ze dan met je klacht.

 2. pim zegt op

  Het loonzakje is ons ontnomen,de banken blij .
  Zij gaven ons rente erbij .
  Heel langzaam zijn wij er achter gekomen ,de bank is niet zo lief ,het was een valstrik zij zijn een dief .
  Ons eigen geld mogen wij van hen kopen ,doch voor mij is het afgelopen .
  Mijn verplichte contrebutie gaat in een keer weg van de grootste dief naar mijn Thaise lief .
  Bij de AEON betaal je nog geen satang als je gaat beginnen met pinnen .
  Voor grote bedragen loop je met haar naar binnen na samen je handtekening hebt gezet begint met het grote geld de pret .

  Laat je niet verder uitkleden door de bank als nodig is .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website