Kort Thais nieuws – 31 december

Door Redactie
Geplaatst in Kort nieuws, Nieuws uit Thailand
31 december 2011

Dinsdag besloot de regering een schuld van 1,14 biljoen baht, erfenis van de financiële crisis van 1997, door te schuiven naar de Bank of Thailand; gisteren krabbelde ze al terug.

Het probleem van de rentebetalingen wordt nu opgelost door geld te halen uit de bijdragen die binnenlandse banken aan het Deposit Protection Agency betalen. De regering schept zo ruimte om noodzakelijke investeringen op het gebied van watermanagement te doen.

De schuld bestaat uit verplichtingen van het Financial Institutions Development Fund (FIDF), in 1997 aangegaan ter ondersteuning van noodlijdende banken en financiële instellingen. Jaarlijks kosten die de overheid 45 tot 65 miljard baht afhankelijk van de rentestand.

Het Deposit Protection Agency incasseert bijdragen van banken, waarmee hun tegoeden worden verzekerd.

– Hou op met pogingen oud-premier Thaksin te helpen en werk voor het land – als nieuwjaarsgeschenk, roept oppositiepartij Democraten de regering op. De Democraten sommen zeven gebeurtenissen van het afgelopen jaar op, die de indruk wekken dat de regering Thaksin helpt, onder andere het teruggeven van diens paspoort, de benoeming van roodhemden op politieke posten en de benoeming van Thaksin’s zwager tot hoofd van de landelijke politie.

– Op 26 december meldde de krant: ‘Van 30 december tot en met 4 januari (dat zijn 6 dagen) kunnen weer de nodige verkeersongelukken worden verwacht met dodelijke slachtoffers en gewonden. Het Disaster Prevention and Mitigation Department hoopt dat het aantal ongelukken 5 procent lager ligt dan vorig jaar.’ Vandaag zijn er toch weer zeven gevaarlijke dagen, want het Road Safety Centre maakte bekend dat vanaf 29 december 427 ongelukken hebben plaatsgevonden met 34 dodelijke slachtoffers en 501 gewonden.

Thailand en Cambodja hebben overeenstemming bereikt over de bouw van de Stung Num dam in Koh Kong in Cambodja, grenzend aan de provincie Trat. Thailand neemt de stroom af. De plannen dateren al van 2008, maar gingen de koelkast in vanwege politieke conflicten tussen beide landen.

– Op 29 februari en 1 maart vergadert de Thai-Cambodian Joint Boundary Commission in Chiang Mai. Hoog op de agenda staan de geplande bouw van de Stung Num dam en een onderzoek naar aardgas in een zone in de Golf van Thailand die door beide landen wordt geclaimd. Verder wordt gepraat over veiligheid, energie, onderwijs, cultuur, handel, economie en ontwikkelingen aan de grens.

– Thailand en Cambodja gaan een nieuwe grensovergang openen in Ban Nong Eian (Sa Kaeo) tegenover Stung Bot (Banteay Meancheay) in Cambodja. De nieuwe grenspost zal de handel tussen beide landen stimuleren die nu US$2 miljard per jaar bedraagt.

– De Crime Suppression Division heeft een blik agenten opengetrokken om de getuigen te beschermen in de moordzaak tegen parlementslid Khanchit Thapsuwan (Democraten). Hij wordt ervan verdacht zondag Udon Kraiwatnussorn, president van de Samut Sakhon Provincial Administration Organisation en lid van Pheu Thai, in een benzinestation te hebben vermoord. De broer van het slachtoffer heeft om politiebescherming gevraagd omdat getuigen worden bedreigd. Er zijn circa 10 ooggetuigen. De politie heeft de verdachte gevraagd zijn pistool en auto voor onderzoek in te leveren. Een bevel tot huiszoeking is door de rechtbank geweigerd met als motivatie dat de verdachte zich vrijwillig bij de politie heeft gemeld. Khanchit geniet momenteel parlementaire immuniteit en kan niet in voorarrest worden genomen.

– De Democratische partij heeft een motie ingediend om twee ministers uit hun functie te ontzetten. Zij zouden de voorzitter van de raad van bestuur van Mcot Plc onder druk hebben gezet om af te treden. [Het bericht vermeldt niet wat voor bedrijf dat is en waarom dat zo vreselijk is.] De Kamervoorzitter heeft beloofd de motie op 28 januari door te sturen naar de National Anti-Corruption Commission. Als die de zaak in behandeling neemt, moeten de ministers stoppen met werken. Wanneer vervolgens de NACC bevestigt dat ze de fout zijn ingegaan en de Senaat of de Hoge Raad beslist hen af te zetten, dan worden ze 5 jaar uitgesloten van een politieke functie.

– De Democratische partij overweegt ook een soortgelijke motie tegen de minister van Buitenlandse Zaken in te dienen, omdat hij Thaksin zijn paspoort heeft teruggegeven. De partij heeft premier Yingluck gevraagd dat besluit ongedaan te maken. Doet ze dat niet binnen een week, dan kan niet alleen de minister maar ook Yingluck volgend jaar zo’n motie tegemoet zien.

– Het budget van de luchtmacht voor herstelwerkzaamheden aan de militaire basis op luchthaven Don Mueang is door premier Yingluck gekort met 2,7 miljard baht: van 10 miljard naar 7,3 miljard. Eerder had de luchtmachtchef het aangevraagde bedrag al verminderd met 1,3 miljard. De luchtmacht verwacht dat de herstelwerkzaamheden 18 maanden in beslag nemen.

– Het geruzie tussen Aiports of Thailand en de exploitant van de parkeergarage van luchthaven Suvarnabhumi gaat maar door. Voortdurend stapt de ene danwel de andere partij naar de rechter. Nu dreigt de garagebaas weer naar de rechter te stappen omdat AoT zich niet houdt aan het bevel van de Civil Court om weer parkeergeld te gaan heffen. Eerder dit jaar verbrak AoT het contract met de exploitant omdat die zich niet zou houden aan contractuele verplichtingen. De rechtbank heeft AoT opgedragen een computersysteem voor het incasseren van de parkeergelden te installeren en de exploitant te helpen bij het recruteren van personeel.

– Bewoners in het district Khlong Luang (Pathum Thani) klagen over de penetrante geur die enkele honderden tonnen rottend diervoeder voor een fabriek al meer dan een maand verspreiden. De eigenaar van de fabriek voert de maden die zich aan het voer tegoed doen, aan zijn vissen. Bij de gouverneur is geklaagd, maar die heeft nog niets gedaan. Als dat zo blijft, dreigen de bewoners de Phahon Yothinweg te blokkeren.

– Ik was dronken en bied mijn verontschuldigingen aan. Dit zei de voormalig politieofficier die op de Ratchadaphisek Road vanuit zijn pick-up truck op passerende auto’s had geschoten. Daarbij raakten twee personen gewond en zes auto’s werden beschadigd.

– De president van tambon Takhop municipality (Nakhon Ratchasima) is aangehouden omdat hij 50.000 baht van een sollicitant incasseerde in ruil voor een baan. Alleen de sollicitant was geen echte sollicitant maar door de autoriteiten ingezet om de man in de val te laten lopen. Hetgeen dus lukte, maar de president zegt niets verkeerds te hebben gedaan. Dat gaat hij de rechter vertellen.

– Een overlevende van de tsunami heeft de kustplaatsen die in 2004 werden getroffen, opgeroepen om zelf noodplannen te maken en niet uitsluitend te vertrouwen op de overheid. Gemeentes zouden ook schuilplaatsen moeten inrichten die door bewoners en lokale autoriteiten worden beheerd. Maitree Jongkraijug uit een vissersdorpje in de provincie Phangnga zei dit maandag op een forum in Phuket. Volgens hem is een waarschuwingssysteem niet voldoende. Mensen moeten ook evacuatieoefeningen doen en er moeten informatiecentra zijn. ‘The community has to be at the heart of the whole system, supported by the government.’

– Het Truth for Reconciliation Committee, ingesteld door de vorige regering, stelt voor de maximumstrafmaat voor majesteitsschennis, nu 15 jaar, te verlagen naar 7 jaar, de minimum strafmaat te schrappen en een boete van niet meer dan 14.000 baht toe te voegen. Verder pleit de commissie ervoor de Lord Chamberlain te autoriseren om tot vervolging over te gaan.

www.dickvanderlugt.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Kort Thais nieuws – 31 december”

 1. Hans van den Pitak zegt op

  Verder pleit de commissie ervoor de Lord Chamberlain te autoriseren om tot vervolging over te gaan. Weet iemand wat dit betekent? Ik begrijp hier niets van.

 2. dick van der lugt zegt op

  Evenals Engeland kent Thailand een Privy Council (adviesorgaan van de koning) en de functie van Lord Chamberlain. Wikipedia zegt daarover:

  The Lord Chamberlain or Lord Chamberlain of the Household is one of the chief officers of the Royal Household in the United Kingdom and is to be distinguished from the Lord Great Chamberlain, one of the Great Officers of State.

  The Lord Chamberlain is always sworn of the Privy Council, is usually a peer and before 1782 the post was of Cabinet rank. Until 1924, the position was a political one. The Lord Chamberlain is the chief functionary of the court and is generally responsible for organizing all court functions. He is considered the “senior official” of the Royal Household.[1]

  The office dates from the Middle Ages, when the King’s Chamberlain often acted as the King’s spokesman in Council and Parliament.[1]

  The current Lord Chamberlain is The Earl Peel, who has been in office since 16 October 2006.[2]


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website