Wichean Potephosree, voormalig hoofd van de landelijke politie, twijfelt eraan of de Zweeds-Libanese terreurverdachte Hussein Atris wel betrokken is bij de planning van terroristische aanslagen. Ook academici en activisten hebben hun twijfels. De voorzitter van Palestine Solidarity Thailand noemt de commotie over Atris’ arrestatie een geval van ‘islamfobie’.

Woordvoerder Chavanond Intarakomalyasut van de Democratische partij noemde gisteren de vondst van chemicaliën waarmee explosieven kunnen worden gemaakt, een set-up van de politie. Volgens hem is het algemeen bekend bij omwonenden dat het pand in Mahachai, waar op aanwijzing van Atris maandag 4,4 ton kunstmest en 290 liter ammoniumnitraat werden gevonden, gehuurd was door de politie. Die stoffen lagen er al geruime tijd.

Hussein Atris werd donderdag op Suvarnabhumi aangehouden. De politie denkt dat hij banden heeft met de militante Hezbollah in Libanon.

– Vier ministers moeten het veld ruimen, zes verhuizen naar een andere functie binnen het kabinet en vijf nieuwe schuiven aan. Zoals gebruikelijk in de Thaise politiek wordt de kabinetssamenstelling gewijzigd, nu de wittebroodsweken voorbij zijn.

Een opvallende overplaatsing is die van Sukumpol Suwanatat van Transport naar Defensie. Volgens een analyse in Bangkok Post kunnen legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha en de bij de militaire coup betrokken officieren die gepromoveerd zijn, hun borst natmaken. Sukumpol is een vriendje van Thaksin, en na de coup werd hij, toen hij chef-staf luchtmacht was, weggepromoveerd naar een inactieve post. Dus hij heeft nog een appeltje te schillen met deze en gene.

Roodhemdleider Natthawut Saikua, beschuldigd van terrorisme, wordt beloond met de functie van vice-minister van Landbouw. Prasit Boonchoey, president van de Thai Farmers Association, twijfelt eraan of hij wel geschikt is voor de landbouwfunctie. ‘I have never seen him show an interest in the issue, be it rice, palm or sugar.’

– De Thaise rijstexporteurs hebben de regering opgeroepen de beprijzing te wijzigen. Thailand dreigt zijn toppositie als rijstexporteur te verliezen omdat Thaise rijst te duur is en omdat importen afnemen als gevolg van een hogere rijstproductie in de importlanden. Thans krijgen boeren 15.000 baht per ton voor witte rijst en 20.000 baht voor Hom Mali, als ze hun rijst hypothekeren. Op de exportmarkt kan Thailand op prijs niet meer concurreren met landen als India en Vietnam.

– Twee dode irrawaddy dolfijnen zijn gisteren in het district Khlong Yai (Trat) gevonden. Van één die op het strand lag, resteerden alleen de kop en huid; de ander dreef in zee en daarvan resteerden skelet, ingewanden en een volgroeide foetus. Cambodjaanse arbeiders in Trat zijn gek op dolfijnvlees en het wordt ook verkocht op de markt. Irrawaddy dolfijnen zijn een bedreigde diersoort.

– Het hooggerechtshof heeft het doodvonnis tegen een legermajoor, veroordeeld wegens de moord op twee agenten, gehandhaafd. De majoor doodde de agenten tijdens een inval in een appartement in Din Daeng, waar hij en twee medebeschuldigden drugs gebruikten. Die twee werden door het hooggerechtshof vrijgesproken, maar ze blijven gevangen omdat de Hoge Raad zich nog over de zaak moet uitspreken.

– De eigenaar van een huis in Sakon Nakhon, waar 5.000 honden werden gehouden voor de illegale export naar Vietnam, is veroordeeld tot 4 maanden gevangenisstraf en 37.500 baht boete. Hij werd samen met 10 anderen op 12 januari gearresteerd. De politie was getipt door politie uit een buurprovincie dat de honden geëxporteerd zouden worden.

– Een leraar en zijn echtgenote in Phu Sing (Si Sa Ket) zijn aangehouden omdat ze twee minderjarige leerlingen tot prostitutie zouden hebben aangezet. De arrestatie volgde op de inval in een karaokewinkel, waar de meisjes jonger dan 14 jaar werkten. Daarbij werd de beheerder aangehouden. Die winkel was eigendom van het onderwijzersechtpaar. Het paar beweert echter de winkel aan de beheerder te hebben overgedaan.

– Een man uit Myanmar is in Myanmar aangehouden en aan de Thaise politie overgedragen op verdenking van de moord in Sangkhla Buri (Kanchanaburi) op een echtpaar. De lichamen van de slachtoffers, die in een bos waren gevonden, vertoonden tal van steekwonden. Naar de 16-jarige zoon van de man, die ook betrokken was bij de moord, wordt nog gezocht.

– Premier Yingluck brengt morgen een bezoek aan de Filippijnen in het kader van haar rondgang langs alle Aziatische landen. Gepraat wordt over voedselveiligheid en de handel in agrarische producten. De Filippijnen importeren jaarlijks 2,4 miljoen ton rijst. Yingluck gaat proberen er meer van te maken.

– Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation heeft 151 zaken met betrekking tot illegale bebouwing in nationaal park Thap Lan (Nakhon Ratchasima) aanhangig gemaakt bij de politie. De boosdoeners zijn politici, rijke zakenlui, hoge ambtenaren en mensen in de entertainmentindustrie. De politie bekijkt of ze vervolgd kunnen worden. De krakers hebben in totaal 1.970 rai illegaal in bezit genomen met vakantieparken en -huizen.

– De Gold Traders Association of Thailand heeft bij de politie een klacht ingediend over bendes die namaak gouden ornamenten produceren en verkopen. Die knap gemaakte ornamenten bevatten slechts 65 tot 90 procent goud en tal van goedgelovige juweliers hebben ze gekocht. De enige manier om te bewijzen dat het namaak is, is om ze open te snijden maar veel kopers durven dat niet te doen. De bende richt zich op juweliers die niet bekend zijn met dit type namaakgoud.

– Een eerste groep van 47 politieke gevangenen, waaronder roodhemden, is overgeplaatst naar een speciale tijdelijke gevangenis in Laksi, ingericht in de voormalige politieschool. De gevangenen zijn na de militaire coup van 2006 in staat van beschuldiging gesteld. De enige vrouw onder het gezelschap moet terechtstaan wegens brandstichting in het Provinciehuis van Ubon Ratchatani.

De overplaatsing vindt plaats op advies van de Truth for Reconciliation Commission, die het niet juist vond dat politieke en criminele gevangenen in dezelfde gevangenis zitten. De commissie bekijkt nog of de overplaatsing ook zou moeten gelden voor gevangenen, veroordeeld wegens majesteitsschennis en overtreding van de Computer Crimes Act.

– De assistent van het hoofd van nationaal park Kaeng Krachan (Phetchaburi) heeft zich gemeld bij de politie. Eerder werden vier boswachters aangehouden, die worden verdacht van het stropen van olifanten. De assistent geeft toe een dode olifant te hebben verbrand en de slagtanden te hebben verwijderd, maar dat deed hij na consultatie van de dierenarts van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation. Het karkas van het dier werd verbrand om verontreiniging van waterbronnen te voorkomen. In totaal zijn vorige maand 5 doodgeschoten en verbrande olifanten gevonden. [Volgens een ander bericht zouden er 5 zijn doodgeschoten, waarvan 2 zijn gevonden.]

– In Prachuap Khiri Khan hebben overheidsdiensten, het World Wildlife Fund en bewoners de Kui Buri Declaration getekend. Ze beloven een eind te maken aan de conflicten tussen mens en olifant in nationaal park Kui Buri. Verschillende olifanten zijn al gedood of geëlectrocuteerd omdat ze boomgaarden plunderden op zoek naar voedsel. De ondertekenaars gaan ervoor zorgen dat de olifanten in hun eigen habitat voldoende te eten hebben, met name tijdens het droge seizoen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

1 reactie op “Kort Thais nieuws – 18 januari”

  1. hans zegt op

    Juweliers die niet herkennen dat het goudgehalte lager is dan 24 karaat, dat kan ik zelfs nog en mijn vriendin ook. Leuke rubriek trouwens deze van jou Dick, bedankt hiervoor


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website